גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה עולים תיקונים נפוצים במעבדות סלולר?

בדיקת "יצאת צדיק" ו"גלובס": כ-40% מהישראלים מוציאים עד 300 שקל בשנה על תיקון מכשירי הסלולר שלהם, 5% מוציאים עד 1,000 שקל בשנה ■ וגם: מעבדות הסלולר - לא כולן מקצועיות, לא כל העובדים צדיקים, ומה עם השירות?

ההוצאה השנתית המשפחתית על תיקוני מכשיר סלולרי מגיעה למאות שקלים: כ-40% מהישראלים מוציאים עד 300 שקל בשנה, 13% מוציאים 300-700 שקל בשנה' ו-5% מוציאים 700-1,000 שקל בשנה על תיקון הסלולריים שברשותם. רק רבע לא מוציאים כסף על תיקונים לסלולר (אולי מפני שהמכשיר בבעלות מקום עבודה) - כפי שעולה מסקר "פאנלס" בראשותה של שרית שטרנברג, עבור "גלובס" וזכיינית ערוץ 2 קשת, לרגל עליית עונה חדשה של "יצאת צדיק" בערוץ 2, בימי ראשון ב-21:00.

התוכנית, בהגשת חיים הכט, חושפת בעיית אמינות ומקצועיות במעבדות סלולר רבות. כ-30 מעבדות באזור השרון, תל-אביב ורעננה נבדקו לצורך התוכנית, וכ-40% מהן לא היו אמינות דיין. וכך טלפון סלולרי חדש לגמרי, שהוצא מהקופסה ונשלח למעבדה עם סוללה ריקה, הביא לגבייתם של סכומים גבוהים עבור תיקונים שכלל לא בוצעו - לעתים מבלי שהמכשיר נפתח לבדיקה.

כפי שפורסם במדור זה, מספר המעבדות נמצא במגמת גידול, ונתוני זאפ בעלי מקצוע מגלים כי בשנת 2012 הכפיל מספר המעבדות את עצמו.

על רקע זה מטרידה שאלת המודעות של הצרכנים. אלה, עולה מסקר "פאנלס", מביעים אמון במעבדות הסלולר - וכשליש כלל לא טורח או מקפיד לגבות את המידע במכשיר לפני הבאתו לתיקון.

הסקר בוצע באמצעות דגימה על בסיס פאנל המשיבים האינטרנטי Panel4all. כמעט שני שלישים מהצרכנים, לפי הסקר, סומכים על המעבדה או על החברה שבה הם מתקנים את הסלולרי, לעומת 37% בלבד שאינם מביעים אמון. בשני הקצוות יש כ-10% שסומכים מאוד על המעבדה, וכ-11% שכלל אינם סומכים עליה.

"95% מתושבי המדינה מחזיקים היום במכשיר סלולר שעולה אלפי שקלים. על רקע זה, אנחנו מגלים תחום פרוץ לחלוטין - אין כללים, אין פיקוח, אין כלום. פתאום אתה מגלה שיש גורמים מפוקפקים במעבדות האלה".

הפיקוח, סבור הכט, חשוב והכרחי גם בשל סכנת השימוש בחלפים לא מקוריים במעבדות הסלולר - אך בעיקר מפאת הסכנת דליפת פרטים ונתונים אישיים, חברתיים, רפואיים וכלכליים. "מה שמסוכן זו העובדה שהסלולר כולל ארנק, פרטי חשבונות, מידע אישי. תארו לעצמכם שאותם גורמים מפוקפקים גונבים מכם מידע".

50% לא מבטחים את הסלולרי

מעניין לא פחות הוא סקר שערך מכון המחקר "מדגם" בראשות מנו גבע עבור קשת, לפיו 50% מהישראלים כלל לא מבטחים את מכשיר הסלולר מפני תקלות. זאת כשבמשפחה ממוצעת קיים היום מכשיר סלולרי כמעט לכל נפש - 4.4 מכשירים בממוצע, ולמשפחה בת שלוש נפשות - 2.9 מכשירים (הסקר בוצע בקרב מדגם מייצג של 500 משיבים בגילאי 18 ).

הסיבה היא כנראה חוסר אמון בסיסי - משום שברגע האמת, בבואם לתקן את המכשיר, מגלים צרכנים שהביטוח לא מכסה את הנזק שנגרם ושנדרשת מהם השתתפות עצמית גבוהה.

התקלות הנפוצות, אגב, על-פי סטטיסטיקה שערכה מעבדת התיקונים "סלדון", הן מכשיר שלא נדלק, תצוגה סדוקה או שבורה, תקלות שמע, סוללה, הטענה - וגם קורוזיה, שפעמים רבות אינה כלולה בביטוח.

"כולם עברו את החוויה המתסכלת שבה הביטוח כולל הכול חוץ ממה שקרה לך", אומר הכט.

מחירי הביטוח בשוק הסלולר והמעבדות הפרטיות מגלה לא מעט מורכבות. מצד אחד, ככל שמתקדמים המכשירים עולה גם מחיר התיקון - קל וחומר מחירו של מכשיר חדש במקרה אובדן, גניבה או טוטאל לוס.

מנגד, עלויות הביטוח אינן מבוטלות ועשויות להגיע גם ל-50 שקל בחודש, בהתאם לסוג המכשיר - סכומים לא פשוטים בראייה מצטברת.

לזאת מצטרפות שלל אותיות קטנות בתוכניות הביטוח השונות: עלויות השתתפות עצמית, סוגי התקלות הנכללות (ובעיקר אלו שלא), משך התיקון, שאלת המכשיר החלופי וגם התחייבות וקנסות יציאה בחלק מהמקרים.

ואם בכל זאת נדרש תיקון - לאן יפנו הלקוחות? 28% למעבדות פרטיות, 30% למפעילת הסלולר ול-42% לא משנה להם היכן יתקנו. אלו שכבר פנו למעבדות פרטיות, היו ברובם מרוצים: 16% מהנשאלים היו מאוד מרוצים, 32% מהאוכלוסייה די מרוצים (ובסך-הכול, קרוב למחצית מרוצים.

אין פיקוח

הכט מספר על ניסיונות לפנות למשרדי הכלכלה והתקשורת בניסיון לברר את נושא ההסדרה והפיקוח על מעבדות הסלולר - ועל התנערות גורפת של כל הגורמים הרלבנטיים בעניין: "אם חשמל לא כל אחד יכול לתקן, מדוע בתחום רגיש כזה אין פיקוח?".

גם פניית "גלובס" לשני המשרדים הללו זכתה לתגובה דומה של זריקת אחריות ביניהם.

דווקא בוועדת הכלכלה של הכנסת, בראשה עומד ח"כ פרופ' אבישי ברוורמן, הביעו התעניינות בממצאים - ונכונות לברר את הנושא.

בשורה התחתונה, הדילמה אם לבטח מכשיר או לשאת בעלות התיקון בעת הצורך אינה פשוטה, ומתעצמת לנוכח מספר מכשירי הסלולר שמחזיק משק-בית ממוצע. אלא שהצרכן צריך לשקול היטב לא רק האם לבטח את המכשיר - אלא בידי מי למסור אותו לתיקון.

מן הפח אל הפחת? גם השירות בחברות הסלולר גרוע

חשוב לומר: גם בחברות הסלולר המסורתיות קיימת בעייתיות לא מעטה באופן הטיפול בתקלות. לאורך שנים ארוכות מטפל "גלובס", מעל דפים אלה, בבעיות של ביטוחים שאינם מכסים מה שמצופה מהם, של תקלות חוזרות ונשנות וביורוקרטיה מכעיסה, של תשלומים מיותרים ולא צפויים - ואף של הימנעות מתיקון מכשירים כהלכה מתוך כוונה לכאורה לדרבן את הלקוח לשדרג את המכשיר ולרכוש מכשיר חדש.

כל אלה לא מותירים ספק: עצם התפתחותו של שוק מעבדות פרטיות הוא מבורך ונחוץ לצרכנים במיוחד בימים של תחרות פורחת בשוק הסלולר.

כפי שפרסמנו כאן לאחרונה, בזה אחר זה נסגרים מרכזי השירות של חברות הסלולר הגדולות, כחלק מניסיון לספוג את השחיקה הגורפת ברווחים מאז "המפץ הגדול" של ענף הסלולר.

חולון, קניון עזריאלי, רחוב אבן גבירול בתל-אביב, ברעננה, במודיעין, ברמת-גן, בראשון-לציון, בבני-ברק ובירושלים - בכל אלה נסגרו בשנתיים האחרונות סניפים של פלאפון, סלקום ואורנג', תחת הטייטל של "ייעול" ותוך הבטחות לתגבר את השירות במרכזים אחרים - כשהמשמעות היא, פעמים רבות, נדידה לעיר אחרת רק כדי לתקן מכשיר או לפתור פרונטלית בעיה בשירות.

כך, למשל, לקוחות פלאפון שנהנו בעבר משירות בעיר מודיעין נאלצים לנדוד לירושלים, לוד או ראשון-לציון - וגם סלקום סגרה מרכז שירות בעיר. גם הפעלה של מרכז שירות אחד בעיר כמו תל-אביב רחוקה מלתת מענה סביר והגיוני.

על-פי סקר שערך עבור "גלובס" מכון TRI מחקרים אסטרטגיים, בבעלות ד"ר אריה רותם, חברת הייעוץ TACK אסטרטגיות צמיחה ואורי אלמן, ניתן לראות כי הצרכן חש על בשרו את החסך: מעל מחצית מלקוחות הסלולר הפונים למרכזי השירות נאלצים להמתין זמן ממושך לקבלת שירות - "המתנה ארוכה" או "ארוכה מאוד", כהגדרתם - על אף טיעוני החברות המצדיקים את מהלכי הסגירה.

עד כמה אתה סומך על המעבדה
מחירון לתיקון התקלות הנפוצות במעבדה פרטית

מעבדה פרטית

הוצאה על תיקוני מכשיר סלולר

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"