גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנשה סמירה: "חייב להיות חיץ בין הדרג הפוליטי לדרג המשדר"

סמירה, לשעבר מנכ"ל הרשות השנייה, חושף כי מאמר סיכום שכתב, ובו תקף את מבנה שוק התקשורת, צונזר לאחר שעזב את תפקידו ■ בראיון ל"גלובס" הוא מזהיר מהתוכנית של המנכ"ל שי באב"ד, שעלולה להביא להתערבות בתוכן

דוח הרשות השנייה לשנת 2011 הופץ באיחור רב ויצא רק לפני כחצי שנה. היום (א') מתברר כי מאחורי העיכוב עמדה פרשה שבמרכזה עמד מנכ"ל הרשות השנייה לשעבר, מנשה סמירה. כמי שהיה אמון על הרשות במהלך 2011 כולה (סמירה סיים את תפקידו בקיץ 2012), אמור היה להתפרסם בפתיחת הספר דבר המנכ"ל, פרי עטו. סמירה אף הגיש מאמר, שנערך והועמד, אך ביקורת שהעביר על שוק התקשורת הביאה לצנזורו.

"רגולטור שאמור לבטא את חופש הביטוי בקרב הגורמים המפוקחים על-ידו, לא יכול לנהוג כך", אומר סמירה ל"גלובס" ומפנה אצבע מאשימה לגורמים ברשות השנייה, "זה לא מקצועי".

- למה החליטו לפרסם את הדוח בלי המאמר שלך?

"הועבר לי מסר שדבריי חריפים מדי, ושמבקשים ממני לרכך אותם. זה מוזר לחלוטין, שכן יש פה התייחסות מקצועית לסיכום השנה. נכון, בגלל שהדוח יצא באיחור, יש התייחסות למה שקרה אחרי פרישתי בשוק התקשורת (ראו מסגרת, ל"א), אבל בהקשר רחב יותר. להערכתי, אנשים חשבו שזה עלול לא לשרת אותם במערכות היחסים עם מקבלי ההחלטות ועם שר התקשורת".

- מי האנשים שאתה מדבר עליהם?

"האחריות היא בראש ובראשונה של ממלאת-מקום המנכ"ל בזמנו (אילת מצגר, ל"א). אני מבין שזה נתמך ונעשה בידיעת ראש המועצה (אילן אבישר, ל"א)".

- כיצד סיימת את תפקידך ברשות השנייה?

"סיימתי את תפקידי בצורה טובה מאוד. היו כאלה שחשבו שעל מנת להתקדם, הצנזורה הזאת תשרת אותם".

המאמר של סמירה, שבעוד יומיים יתמודד על תפקיד ראש המועצה האזורית באר-טוביה, תוקף את הסדר הקיים היום בשוק התקשורת. בין היתר הוא מבקר את מבנה הגוף, שבראשו עמד בעצמו - פעם כיו"ר ופעם כמנכ"ל.

"צריך לעשות רה-ארגון ברשות השנייה, במסגרת המיזוג עם מועצת הכבלים והלוויין", מציין סמירה. "תהליכי קבלת ההחלטות צריכים להתייעל. צריכה להיות מועצה מייעצת של נציגי ציבור, שתשקף את המגוון והתהליכים השונים אך לא תעסוק בקבלת החלטות אופרטיביות - זה בלתי אפשרי".

- אתה מסכים עם האמירה של עו"ד אבי ליכט, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, שלפיה המודל של מועצות ציבוריות פשט את הרגל?

"לחלוטין. בעידן הנוכחי מועצות ציבוריות אינן יכולות למלא את ייעודן. אין לחבריהן את הניסיון והיכולות הניהוליות לקרוא תקציב, לקבל החלטות. צריכה להיות מועצת מנהלים מצומצמת שממונה על-ידי הממשלה, אבל שוועדה בראשות שופט תמליץ לגביהם".

לדברי סמירה, צריך להמשיך בהליך מיקוד הרגולציה ולהיפרד ממטלות "לא רלוונטיות" שמונחות על כתפי הזכייניות.

- מה דעתך על התוכנית של מנכ"ל הרשות השנייה הנוכחי, שי באב"ד, לאזן את לוח השידורים בין תוכניות איכות לריאליטי?

"הכוונות טובות, אך זו חזרה לאחור, וזה טומן בחובו סכנה. ללא קריטריונים מוצקים, עלולה להיות התערבות בתוכן. אנחנו צריכים לעבור לרגולציה עצמית על בסיס של קוד אתי ותו תקן. לפי מה ששמעתי מהתקשורת, זה בנוי מהערכות אישיות, וזה כיוון בעייתי".

- אתה יכול להגיד שבתקופה שלך קידמת רגולציה עצמית?

"התחלנו תהליך, והרגולציה העצמית בתחום תשדירי הפרסומת הוכיחה את עצמה. בנינו תו תקן. התחלתי את התהליך כיו"ר הרשות השנייה. הוא נמשך אצל נורית דאבוש כיו"רית, וכמנכ"ל הצלחתי ליישם את זה באופן מלא, ומרבית הבעיות בתחום הפרסומות נפתרו".

יחסי עבודה תקינים עם כחלון

בכל הקשור לאיחוד הרשויות הרגולטוריות (מועצת הרשות השנייה ומועצת הכבלים והלוויין), סמירה בעד החוק שמוביל שר התקשורת גלעד ארדן, אך מתנגד להכפפת הגוף החדש למשרד התקשורת. "חייב להיות חיץ בין הדרג הפוליטי לדרג המשדר", הוא אומר, "היום זה תלוי מערכות יחסים. אבל אנחנו חייבים לייצר מבנה שאינו תלוי פרסונות".

- אתה מצטער שלא אתה מוביל את המיזוג המתוכנן?

"זו הייתה אחת המשימות שחשבתי שאני יכול לעשות. רציתי, אבל כל דבר בזמנו ובשעתו".

- השר כחלון לא רצה בך למשימה. היו לך יחסים בעייתיים איתו?

"היו יחסי עבודה תקינים. זכיתי לפגישות עבודה מסודרות. אבל היו מספר נושאים שבהם לא ראינו עין בעין. הוא אמר שאני מנהל שאומר את מה שהוא חושב, ואני רואה זאת כמחמאה. בשל העובדה שלא התקיים הליך של מיזוג, לא היה טעם שאשאר בתפקיד. אם היו בונים מערכת חדשה, היה על מה לדבר".

- כשאתה מביט היום על הרשות השנייה, יש שם לדעתך אנשים ראויים?

"אני חושב שיש לרובם כוונות טובות, אבל המבנה והתהליך לא מאפשרים לייצר החלטות טובות, והתסכול הוא של כולם. המבנה קשור באופן מינוי האנשים, לא רק באופן ההתנהלות. אנשים בלי ניסיון בתחום הניהולי, התקשורתי והמקצועי, זו בעיה. מן הצד השני, מידת הקשר והמחויבות לתחום התקשורת חייבת להיות בהירה".

- אתה מדבר על מחליפך, שי באב"ד?

"אני לא מכיר אותו".

תגובת הרשות השנייה ובאב"ד לא נתקבלה עד לפרסום הידיעה.

"השיח האינטרסנטי עלה על השיח המקצועי"

סמירה מאמין כי הצורך הבוער ביותר היום הוא להסדיר את המעבר לרישיונות לכלל הזכיינים באופן המהיר ביותר - כבר היום. "זה יכול להתבצע על-ידי השבת האפיקים 2 ו-10 ושימורם (בניגוד לביטולם על-פי החוק היום - ל"א), לאפשר לקיים את האפיקים, להציע אותם לזכיינים בסוג של התמחרות. אנחנו צועדים לקראת מיזוגים והתייצבות של שני ערוצים מלאים. לא יהיה מנוס ממיזוג, וזה יקרה בשנה הקרובה. אם המותגים יישארו, אז יהיה אינטרס לעבור לרישיונות מהר ככל האפשר ולהסדיר את סוגיית המיזוג".

- זה נותן יתרון לשחקנים הקיימים.

"שחקנים חדשים לא יקומו בשנים הקרובות לנוכח המשבר המתמשך, ולכן עדיף להבטיח שני ערוצים שמשדרים באופן מלא, מאשר להסתכן בכך שנשאר עם ערוץ אחד".

במאמרו שלא פורסם כתב סמירה: "התלות של גופי השידור במערכת הפוליטית ובמשרדי הממשלה, שהייתה מאז ומתמיד, התעצמה באופן גס ובוטה. המעורבות הישירה והקשר הבלתי אמצעי הורחבו, תוך התעלמות מעקרונות של הפרדת רשויות הכרחית. השיח האינטרסנטי זכה בדיונים לקדימות על פני השיח המקצועי.

"ריצתם של הזכיינים אל 'חיבוק הדב' של הפוליטיקאים מפתה, בשל התמורה המיידית בדמות הקלות והטבות, אולם מחירה יקר בטווח הבינוני והארוך, בכרסום העצמאות התוכנית ובפגיעה בחופש הביטוי.

"בסופו של יום, זהו מאבק על המאפיינים הדמוקרטיים של החברה הישראלית ולא רק סוגייה רגולטורית. בתוך כך נדרש הרגולטור לכבד את החוק הקיים, שרבים - כולל מחוקקים ושר ממונה - כופרים בסבירותו ובהתאמתו למציאות הנוכחית".

עוד כתבות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

מניה בשפל ושלל צרות: מה צפוי בדוחות הענקית "שנתקעה מאחור"

טסלה, שצפויה להציג את תוצאותיה הכספיות הערב, איבדה כ-40% ממחיר המניה שלה מתחילת השנה ● האנליסטים בוול סטריט חוזים כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח