גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות המסים תפרסם תוכנית מס מקלה לבעלי נאמנויות

הנוהל החדש יאפשר לבעלי נאמנויות לדווח על נכסי הנאמנות ולשלם מס מופחת על הרווחים וההון שצברו ■ הנישום או הנאמן בחרו אם רווחי הנאמנות ימוסו לפי מסלול מיסוי ההון הקיים - או לפי מסלול מיסוי ההכנסה החייבת על פירות הנאמנות

על רקע הבהלה בקרב בעלי הנאמנויות בעקבות שינוי החקיקה בנוגע למיסוי נאמנויות, רשות המסים תפרסם בקרוב תוכנית מס מקלה לבעלי נאמנויות.

ל"גלובס" נודע כי בימים אלה מגבשת ועדה ברשות המסים נוהל חדש, שיאפשר לבעלי נאמנויות לדווח לרשות על נכסי הנאמנות, ולשלם מס מופחת על הרווחים וההון שצברו בשנים הקודמות.

ל"גלובס" נודע כי הנוהל יפורסם בשבוע הקרוב, ונישומים שירצו להיכנס למסלול של הנוהל החדש יוכלו להגיש בקשותיהם עד סוף שנת 2014.

נאמנות הינה מערכת יחסים משפטית הנוצרת מכוח הסכם, במסגרתו מעביר בעל נכסים (יוצר הנאמנות) נכסים השייכים לו לידי אדם אחר (הנאמן), במטרה שהאחרון ינהלו לטובת אדם שלישי (הנהנה). הנאמן מחויב לטפל בנכס לפי תנאים הנקבעים בהסכם, לטובת הנהנה.

לפי ההסדר שמגבשת רשות המסים, יחולקו בעלי הנאמנויות ל-5 קבוצות: קבוצה ראשונה של בעלי נאמנויות "מובהקות" וכשרות - שאינן חייבות במס כלל עד שנת 2014; קבוצה שנייה של בעלי נאמנויות שנולדו מתרמית או כתכנון מס לא לגיטימי (לדוגמה ישראלים העבירו דרך תושבים זרים הון לא מדווח שלהם לנאמנות לטובת עצמם) - שלא יהיו זכאים להיכנס להסדר ויטופלו ביד קשה, על-ידי שומות שתוציא הרשות או פתיחת הליכים בבתי המשפט במקרים פליליים; ו-3 קבוצות נוספות שיהיו זכאיות להיכנס להסדר החדש, ויחולקו לפי מידת ההשפעה שיש לנהנה מהנאמנות על נכסי הנאמנות - ככל שסממני ההשפעה יהיו גבוהים יותר, וההשפעה שלו על השקעות הנאמנות גבוהה יותר, כך שיעור המס שישלם על רווחי הנאמנות או ההון שנצבר יהיה גבוה יותר.

כך לדוגמה, אם יוצר הנאמנות נפטר, יניחו ברשות כי לנהנה מהנאמנות יש השפעה גדולה יותר על הנאמנות ויכולת לקבל החלטות בנוגע לכספים ולנכסים שנצברו, ואז הוא ידורג בקבוצה השנייה של המס; לקבוצה השלישית - בה יהיה מדרג המס הגבוה ביותר - ייכנסו מקרים בהם נמצא כי הנהנה מהנאמנות משמש כיועץ לנאמן, דירקטור באחת החברות בנאמנות או כל פעילות אחרת, שממנה ניתן ללמוד כי הוא משפיע באופן מהותי על השקעות הנאמנות.

מיסוי הון או הכנסה חייבת

ל"גלובס" נודע כי לפי הנוהל החדש, הנישום או הנאמן יוכלו לבחור אם רווחי הנאמנות וההון שנצבר בהן ימוסו לפי מסלול מיסוי ההון שקיים - או מסלול מיסוי ההכנסה החייבת על פירות הנאמנות.

עוד נודע כי המס ישולם על-פי השיעורים הבאים: במסלול מיסוי ההון, נישומים שייכנסו לקבוצת המס הראשונה (בעלי ההשפעה המועטה ביותר על הנאמנות), ישלמו מס בגובה 3% מההון שנצבר; קבוצת הנישומים השנייה (בעלי השפעה בינונית על השקעות הנאמנות) ישלמו מס בשיעור 4%; ונישומים שייכנסו לקבוצת המס השלישית (בעלי השפעה רבה על נכסי הנאמנות) ישלמו מס בשיעור 6%.

אם יבחרו בחלופה השנייה, מסלול המיסוי של ההכנסה החייבת (ולא ההון שנצבר), ישלמו הנישומים בקבוצת המס הראשונה מס בשיעור 1/3 מההכנסה החייבת לפי סוג הנכס הממוסה (דיבידנד 25%, ריביות, רווחי הון, הכנסה מעסק או משכירות וכדומה); הקבוצה השנייה תשלם מס בשיעור 50% מההכנסה החייבת; והקבוצה השלישית תישא בשיעור מס של 2/3 מההכנסה.

ניצול לרעה של יתרון המיסוי

החוק הקיים, שנכנס לתוקף ב-2006, קבע פטור ממס על נאמנות, אותה יצר תושב חוץ. לפי המצב החוקי הקיים, כאשר תושב חוץ מקנה נכסים וכספים לנאמנות לטובת תושב ישראל, לא קיים חיוב במס שוטף בשל הפירות, לרבות ריבית, דיבידנד, שכר דירה וכדומה, שנצברים בנאמנות בחו"ל. בנוסף, גם חלוקת כספים לנהנה הישראלי לא חייבת במס במועד החלוקה.

במסגרת הדיונים בחוק ההסדרים, טענה רשות המסים כי יתרון מיסוי זה נוצל לרעה במקרים מסוימים, כאשר ישראלים העבירו דרך תושבים זרים הון לא מדווח שלהם לנאמנות לטובת עצמם, כאשר השליטה בפועל על הנאמנות נתונה לנהנה הישראלי ולא לנאמן, או שיש מעורבות דומיננטית של הנהנה בהחלטות.

עקב החשש מתרמיות, תוקן חוק הנאמנות במסגרת חוק ההסדרים, באופן שעיגן בתוכו מנגנון של "נאמנות קרובים", במקום "נאמנות יוצר זר". החל מינואר 2104, נישום יידרש להוכיח קיומה של קרבת משפחה בדרגה ראשונה או שנייה, על מנת שתתקבל הטבת מס בשל נאמנות, כשהיוצר הוא תושב חוץ והנהנה הוא תושב ישראל.

בנוסח החדש בחוק מוגדר ההסדר כ"נאמנות קרובים", המאפשרת את דחיית החבות במס. נאמנות קרובים זו תמוסה בגין חלקו של הנהנה הישראלי בלבד, באחת משתי החלופות הבאות (לפי בחירת הנאמן): או באופן שוטף מדי שנה וביחס לפירות הנאמנות בלבד בשיעור מס של 25%, כאשר החלוקה בפועל תהיה פטורה ממס בידי הנהנה; או במועד החלוקה בעתיד לנהנה, בשיעור מס של 30% בגין כספי החלוקה. אם ניתן להוכיח מהו מרכיב הקרן ומהו מרכיב הפירות בכספי החלוקה - ישלם הנהנה מס בשיעור 30% רק בגין מרכיב הפירות.

כפי שפורסם ב"גלובס" לפני כחודשיים, התיקון גרם ללחץ בקרב נישומים רבים הנהנים מנאמנויות זרות, ואלה החלו לנהל מגעים אינטנסיביים עם רשות המסים, מתוך רצון להגיע להסדרי תשלום, עוד לפני כניסתו לתוקף של חוק הנאמנויות החדש בינואר 2014.

על רקע זה יזמה רשות המסים, בשיתוף עם לשכת רואי החשבון ולשכת עורכי הדין, את הנוהל החדש, שמעניק מתווה מס מקל על בעלי הנאמנויות שידווחו על נכסי הנאמנות ורווחיה לשנים הקודמות.

מומחי מס: "עונש למי שעמד בדרישות החוק"

בעקבות התיקון לחוק הנאמנויות, חששו נישומים רבים הנהנים מהסדרי נאמנות, שעם הגשת הדוחות הראשונים של הנאמנות שלהם ב-2014, תחליט רשות המסים שהנאמנות לא עמדה בתנאי החוק הקודם, ותוציא להם שומה רטרואקטיבית לשנים שחלפו. אותם נהנים עלולים להיות מחויבים על סכומי כסף גבוהים, שקיבלו מהנאמנות אפילו 20 שנה אחורה.

לדברי עו"ד ענת טנא, שותפה מנהלת במשרד אלתר המתמחה במסים, "הנוהל החדש, שצפוי להתפרסם השבוע, הינו בשורה מבורכת ויקל על בעלי הנאמנויות שעד כה היו פטורים מדיווח וחיוב במס, להגיע להסדרים עם רשויות המס, במקרים בהם, לאור גישתה החדשה של הרשות, היה למעשה חיוב במס גם בעבר.

"מצב של חוסר הוודאות לעניין חבות או היעדר חבות הינו מצב לא תקין ולא בריא. ההזדמנות להגיע להסדר מראש בתנאים נוחים, ולמנוע מצב של חקירות והתדיינויות מול הרשות, בוויכוחים משפטיים קשים על גובה חיובי המס שצפויים להתעורר בעקבות דיווחים על נאמנויות לפי החוק החדש, הינו מצב מבורך, שימנע גם עוול גדול במקרים רבים".

"מאידך", אומרת טנא, "אין ספק כי קיימים מצבים שונים, בהם ניתן להוכיח כי על אף פטירת יוצר הנאמנות, אין השפעה לנהנים על נכסי הנאמנות - גם אז התדיינות מראש והוכחה מול רשות המס תמנע שומות לא מוצדקות בעתיד".

גם עו"ד שירה שיין, שותפה במשרד עו"ד מיכאל שיין העוסק במיסוי בינלאומי ובנאמנויות, מברכת על יוזמת רשות המסים, שכן לדבריה "אי-אפשר להכניס את כל סוגי הנאמנויות למיטה אחת, ואותו נוהל גם יקל על זיהוי המקרים השונים ויסייע לתת ייעוץ כולל לכל מקרה ומקרה".

"עם זאת", מוסיפה שיין, "ישנן המון שאלות פתוחות שהחקיקה לא התמודדה עימן. יש אנשים שהרוויחו את כספם מחוץ לישראל, והיום מבקשים מהם חבות מס, וזו גזירה שקשה ליועצים, כמי שמייצגים את רשות המסים דה-פקטו כלפי יועצים זרים. ככל שיש יוצר נאמנות שבחיים ונהנים זרים בנוסף לישראלים, כך יותר קשה למכור הסדר כלשהו למשפחה. זו אולי מתנה למי שלא ענה על דרישות החוק, אך עונש ללקוחות שעד היום עמדו בו".

מיסוי

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל