גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהלת מח' מקרקעין ברשות המסים, ורד אולפינר-סקל, פורשת

מנהלת המחלקה המקצועית מקרקעין ברשות המסים פורשת אחרי 15 שנה עם סיפוק רב על שהצליחה להעביר כמה רפורמות בשוק הנדל"ן, שהאחרונה בהן היא רפורמת מיסוי נדל"ן להשקעה - אותה היא מגדירה כ"מהפכה שתשנה את השוק"

"עשינו במדינה היסטוריה חשובה בכך שהצלחנו להכניס את נושא מיסוי דירות להשקעה לחוק, כי היה צריך להתחיל למסות את הדירות להשקעה. זה היה מהלך שהיה מאוד קשה להעביר אותו. אמנם החקיקה הזו רחוקה מלהיות מושלמת, אבל ידענו שאנחנו הולכים לעשות פה מהפכה, ואנחנו עומדים מאחוריה בלב שלם".

כך אומרת ל"גלובס" עו"ד רו"ח ורד אולפינר-סקל, מנהלת המחלקה המקצועית מקרקעין וקבלנים ברשות המסים, הפורשת מתפקידה בימים אלה ויוצאת לשוק הפרטי.

הרפורמה במיסוי מקרקעין במסגרת חוק ההסדרים סוגרת את הקריירה של אולפינר-סקל ברשות המסים. "זו הייתה עבודה מאוד-מאוד קשה. כשהיינו מגיעים לכנסת עם משהו שקשור לדירות, זה עניין את כל חברי הכנסת, ולא היה אדם שלא היה לו מה לומר בעניין".

התוצאה של העבודה הזו היא רפורמה מקיפה במיסוי הנדל"ן בישראל, שכוללת את ההחלטה ההיסטורית של הממשלה - לחייב במס שבח משקיעים שימכרו דירות ולהעלות את מס הרכישה על דירות יקרות ועל רכישת דירות על-ידי תושבים זרים.

- זה אומר ששיניתם את שוק הדירות להשקעה.

"נכון. אם זה ישנה את השוק באופן שאנשים יחזיקו פחות דירות להשקעה, אז זה בסדר גמור, ואם הם יחזיקו דירות להשקעה, הן ימוסו כמו כל נכס השקעה אחר - ואין סיבה להתקומם על זה. בכל המדינות דירות להשקעה לא פטורות ממס. יש מדינות שהדירה הסוציאלית שגרים בה פטורה ממס, אבל אין מדינה שבה דירות להשקעה פטורות ממס".

עם הרפורמה הזו באמתחתה, עו"ד רו"ח אולפינר-סקל פורשת מתפקידה ברשות המסים לאחר 15 שנות עבודה. את דרכה ברשות היא החלה כעורכת דין בחטיבה המשפטית; בהמשך מונתה לעוזרת לסגנית נציב מיסוי מקרקעין, ומשם הגיעה לתפקידה הנוכחי - ניהול המחלקה המקצועית מקרקעין.

במסגרת התפקיד היא ריכזה את החלטות מיסוי המקרקעין, ניהלה צוות שעסק בייעוץ מקצועי למשרדי השומה השונים, הכינה חוזרים מקצועיים לגבי עמדת הרשות בנושאים מרכזיים, סייעה בגיבוש חקיקה וייצוג רשות המסים בכנסת ובוועדות בינמשרדיות בתחום המקרקעין.

עוד במסגרת תפקידה ניצחה אולפינר-סקל על רפורמות חשובות בתחום מיסוי הנדל"ן, בהן עסקאות פינוי-בינוי, תמ"א 38, קרנות השקעה במקרקעין ומיסוי דירות להשקעה שעבר בחוק ההסדרים האחרון.

היום היא מסתכלת על התוצאות של הרפורמות הללו בסיפוק. "זה סיפוק אדיר לראות פרויקטים של פינוי-בינוי או מתקני התפלה וכבישים חדישים, שאמנם לא בניתי במו-ידיי, אבל שיחררתי את חסמי המס בעבודה משותפת עם צוות מיסוי מקרקעין במטה. כך גם יצאנו מוועדת הכספים אחרי עבודה קשה ומתישה עם חקיקה חדשה לעסקאות תמ"א 38, שזה כמעט כמו תינוק שנולד".

היום, רגע לפני פרישתה, נכנסה אולפינר-סקל לפרויקט חדש שתוצאותיו, שיירשמו לאחר פרישתה, עשויות להשפיע על המשק באופן דרמטי: חקיקת המס בנוגע לדירות להשכרה ארוכת-טווח, על-פי תוכניתו של שר האוצר יאיר לפיד.

לדברי אולפינר-סקל, "כל החקיקה שהייתי מעורבת בה נולדה על רקע הצורך למצוא פתרונות למצוקת הדיור. ההתחדשות העירונית והתוכנית של דירות להשכרה ארוכת-טווח - הכול מכוון לסייע לציבור להגיע לדירה".

- חקיקת המס תסייע לפוצץ את בועת הנדל"ן ולפתור את בעיות הדיור?

"המיסוי אף פעם לא יכול לעמוד ולעבוד לבדו, הוא רק מכשיר משלים. וכמכשיר משלים אפשר להשתמש בו מצוין, אם בדרך של פטורים או בעידוד מכיוונים אחרים. כשהממשלה מחליטה ללכת על משהו, עליה לתקוף אותו מכל הכיוונים - מיסוי, תכנון ועוד - אחרת זה לא יעבוד".

במקביל לעבודתה, אולפינר-סקל מכהנת זה כ-5 שנים כדירקטורית מטעם האוצר בחברת ייצור תחנות חשמל חדשות וכ-3 שנים במועצה להסדר ההימורים בספורט (הטוטו). "נחשפתי לעולם הספורט וגיליתי כי לנו, כאנשי כספים וכלכלה, יש המון מה לעשות בתחום ולתרום עם שאר החברים (הטוטו, משרד הספורט ועוד) כדי שמספר הספורטאים שלנו יגדלו, ואלה שמייצגים את ישראל לא יצטרכו למלצר כדי לחיות בכבוד".

אין לאן להתקדם

אולפינר-סקל חוזרת כעת לשוק הפרטי, שאינו זר לה. בתחילת הקריירה, טרם הצטרפותה לרשות המסים, היא כבר הייתה שם וצברה מספר שנות ניסיון כרואת חשבון במחלקת המסים של משרד רואי החשבון בבלי, תחת רו"ח יאיר רבינוביץ (נציב מס הכנסה לשעבר).

על פרישתה היא אומרת: "אני מסיימת ועוזבת באווירה טובה עם תחושת סיפוק אמיתית, לאחר שהבנתי שאין כוונה להחזיר את תפקיד סמנכ"ל מיסוי מקרקעין במתכונתה מהעבר. מי שרוצה לעשות - רשות המסים היא המקום הנכון. אני אישית הבנתי שאין לי לאן להתקדם. אני מקבלת בהבנה את החלטות מנהל הרשות, אבל בפועל אין לי אופק לקידום כרגע, ולכן אני מרגישה שאני חייבת לעזוב".

- רוב הפורשים מהרשות בדרג מנהלי-הביניים פורשים מסיבה זו - היעדר אופק לקידום.

"נכון, כי אתה עושה וממלא תפקיד מאוד תובעני הרבה שנים, אמנם מאוד מעניין, אבל מגיע שלב שבו אתה אומר 'או.קיי, מה הלאה', ואתה מבין שהלאה לא יהיה. אז מגיע הגיל שאתה אומר מספיק".

- יש כבר תוכניות לעתיד?

"עדיין לא. ברור שאעסוק בתחום הייעוץ במיסוי מקרקעין, אבל באיזה מודל עדיין איני יודעת. בימים אלה אני שוקלת הצעות שונות שקיבלתי ממשרדים. התחום שלי, מיסוי נדל"ן, הוא תחום בוער בשוק. אני מצפה לעשייה במגזר הפרטי בשילוב של עשייה ציבורית".

עוד כתבות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד