גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מצטערים, לא עמדת ביעדי אמצע שנה, אתה מפוטר

הקושי של הפועל ת"א לפטר את רב"ש מעלה את השאלה האם אפשר למצוא דרך טובה יותר להעסקת מאמנים מאותו "חוזה סטנדרט"

1. השנה הקלנדרית שזה עתה הסתיימה היתה מהיותר חשוכות בהיסטוריה של הפועל ת"א. אחוזי ההצלחה שלה בליגה ב-2013 עמדו על 44.7% - פחות משל מכבי ת"א, מכבי חיפה, ב"ש, ק"ש, ולמרבה המבוכה פחות גם משל הפועל חיפה וסכנין. בפברואר 2013 מצאה הפועל את הכסף לפטר את המאמן יוסי אבוקסיס ולהמשיך לשלם את חוזהו המלא. בינואר 2014, נמנעת הפועל ת"א מפיטוריו של רן בן שמעון, שמדבר ימים כלילות על "דרך", למרות שהיא דומה יותר דווקא לדרך המוות בבוליביה.

אם לא העול הכלכלי, קשה להאמין שחיים רמון ועידו חג'ג' היו ממשיכים לתת אשראי לקוסם שהצליח להעלים להם את התקציב השלישי בגובהו בליגה, שנכשל עם כל חמשת הזרים שהחתים, שלא מצליח לייצר כלום מהפוטנציאל האדיר של השלישייה דמארי-ורמוט-שכטר, שבתום למעלה משליש עונה לא מצא עדיין שוער ראשון לקבוצה שלו, ושחמור מהכל: הכניס את הבוסים שלו לבור מול בנקים ומלווים שונים לאור הכישלון להעפיל לבתים האירופים, והסכנה המוחשית להידרדר לפלייאוף התחתון. אבל זה כנראה סיפור יקר מדי עבור הפועל לפטר את רב"ש, שחוזהו מוערך בקרוב ל-5 מיליון שקל ברוטו בשנתיים.

הפועל ת"א אינו מועדון הספורט היחידי שמתנהל תחת האבסורד הקיומי הזה. העול הקיומי של פיטורי מאמן מעלה את השאלה האם אפשר למצוא דרך טובה יותר להעסקת המנג'רים, מלבד אותו "חוזה סטנדרט" שמחייב את הקבוצה בתשלום הפיצויים של יתרת החוזה?

בספורט (ולא רק הישראלי) השתרש סטנדרט חוזי שמועיל מאוד לאנשי המקצוע, אבל מסרס את יכולת קבלת ההחלטות הרציונלית של המועדונים. לא כל הקבוצות הן צ'לסי, שאם העניינים על המגרש לא מסתדרים - יכולה לפטר את ראניירי ואת מוריניו ואת אברם ואת סקולארי ואת אנצ'לוטי ואת וילאש-בואש ואת די-מתאו, ולשלם להם את הפיצויים עד תום החוזה; לא כל הקבוצות הן אפילו מכבי חיפה: כשיעקב שחר נדרש להיפרד מראובן עטר בעונה הקודמת, הוא עשה זאת בלי לחשוב פעמיים, גם אם זאת היתה אחת הסיבות לעובדה שהוא סיים את השנה במינוס מפלצתי (55 מיליון שקל, כפי שפורסם ב"גלובס"). המועדונים האלו, שלפחות במובן הזה לא מאפשרים לכסף לנהל אותם, הם טיפה בים של תעשיית הכדורגל.

הבעיה הקריטית עם סטנדרט פיצויים-עד-סוף-החוזה שהתקבע בהסכמים של המאמנים, היא שהוא עושה נזק לכל המעורבים. לאוהדים שחווים מפחי נפש על בסיס שבועי; לקבוצות שנתקעות עם עובד שהן רוצות לפטר; וגם לעובד, שבכל שבוע שעובר פוגע יותר ויותר בשמו המקצועי הטוב, כשהוא נאחז כהלום קרב בקרנות המזבח ושר לעצמו שירים על דרך.

לעניין הזה יכול להיות רק פתרון אחד: מאחר שקבוצת כדורגל היא לא עסק רגיל, אלא כזה שחייב להביא תוצאות על המגרש כמעט מהיום הראשון - אין דרך אחרת אלא לקבוע יעדי ביניים של הישגיות בחוזה. שהמאמן יידע שבמספר נקודות זמן בעונה הוא חייב להיות בסביבת הציפיות שתואמות את הקבוצה שלו, אחרת אפשר להתיר את חוזהו. לא מתאים לו לחתום על חוזה כזה כדי לאמן? אין בעיה, תתקדם. סע לקפריסין. במקרה של הפועל ת"א שחיה על הקשקש עם הכסף, למה לא לבנות לרב"ש חוזה שיגדיר לו: סוף סיבוב ראשון, מרחק מקסימלי של 12 נקודות מהמובילה/או לחילופין מקומות 1-4. לא עמד באותה נקודת זמן באחד משני היעדים, כלומר הקבוצה כבר איבדה סיכוי הגיוני למאבק על התואר (הפועל עכשיו במרחק 19 נקודות ממכבי ת"א), ההנהלה תהייה רשאית לפטר אותו תמורת תשלום פיצוי בגובה שתיים-שלוש משכורות בלבד. הצליח לעמוד ביעדים? הלאה ליעד הבא של סוף עונה.

כדי שהמאמנים, שבלי ספק סובלים מלחצים אדירים, ומאפשרויות התעסוקה המוגבלות כל כך שיש במקצוע האכזרי הזה, לא ירגישו שהחוזים הם חד-צדדיים והפגיעה בהם אנושה - אפשר לדאוג שהעניין הזה ילך גם לצד השני. למשל: הצלחת להביא את הקבוצה באמצע העונה למרחק נגיעה מהמקום הראשון? קבל בונוס מיוחד.

2. את הסיפור של "ועדת האיתור" למציאת המאמן הלאומי צריך להפריד לשני חלקים. קודם כל, העובדה שהוועדה מורכבת משלושה נציגי ההתאחדות לכדורגל, בראשם כמובן היו"ר אבי לוזון (וגם ממלא מקומו שטרן חלובה, והמנכ"ל רתם קמר), ורק שני אנשי מקצוע חיצוניים (קשטן וצבי רוזן). כלומר - מה שלוזון ירצה, זה כנראה מה שיהיה.

האמת? זה בסדר גמור: עם כל הכבוד, בחירת מאמן נבחרת אמורה להיות פרוגרטיבה בלעדית של ההתאחדות לכדורגל. אי אפשר לקחת כל החלטה ספורטיבית טהורה למשאל עם, אי אפשר לסרס את גוף העל של הכדורגל הישראלי מכל הסמכויות שלו. והנה ניוזפלאש: גם בברזיל, אנגליה ואיטליה ועוד כמה מדינות כדורגל מפגרות, המאמן הלאומי נבחר בסופו של תהליך על-ידי עסקני ההתאחדויות המקומיות, וגם במדינות בהן התהליך הזה מורכב, ארוך ומקצועי - נעשו לאורך השנים טעויות רבות ומינויים הזויים.

חוץ מזה, בואו נסתכל על מבחן התוצאה של לוזון: ההימור על לואיס פרננדז אמנם התברר כטעות, אבל גם אם הייתם חורשים את הארץ לרוחבה ולאורכה, לא הייתם מוצאים לפני שנתיים מישהו שחשב כי אלי גוטמן לא ראוי לאמן את נבחרת ישראל.

העניין שבכל זאת מריח לא טוב סביב הסיפור הזה נוגע לשאלת הכנות של ההתאחדות לכדורגל בנושא הרפורמה בכדורגל הישראלי. הרי ועדת האיתור תתכנס מלכתחילה רק בשל הרפורמה שנכפתה על ההתאחדות מצד שרת הספורט והטוטו. והנה, במבחן האמיתי הראשון של הרפורמה, כבר עיקמה ההתאחדות את ההמלצות לכיוון שלה. סעיף חמש בפרק ג' בדוח דודי כהן קובע: "מאמני הנבחרות ימונו על-ידי ועדה בת שלושה חברים: יו"ר ההתאחדות, שחקן עבר ומאמן עבר". העובדה שבוועדה ישבו בסופו של דבר גם שטרן חלובה ורתם קמר - לא תגרום לקבלת החלטה טובה או גרועה יותר. אבל היא מלמדת אותנו שלמישהו במשרדים שבאצטדיון ר"ג עדיין יש מקפצה, ועדיין יש לו מספיק אומץ להשתין ממנה.

ואם ככה נראית הרפורמה יומיים ורבע אחרי שיצאה לדרך, למה שבהמשך זה יהיה אחרת?

עוד כתבות

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות