גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברי הבורסה נעלמים - ואנחנו עוד נשלם על זה

כמחצית מחברי הבורסה שאינם בנקים נעלמו בשנים האחרונות, כך שכיום נותרו חמישה גופים כאלה בלבד ■ הגופים הנותרים מזהירים כי לאחר שהבנקים יידחקו אותם לחלוטין מהתמונה, העמלות יעלו ותשואות התיקים של כולנו ייפגעו, בבנקים דוחים כמובן את הטענות, והרגולטור? איפה הרגולטור?

בית הקברות לחברי בורסה שאינם בנקים מלא עד אפס מקום. זה לצד זה שוכנים שם חברי הבורסה לשעבר של הראל, כלל פיננסים, דש, פריזמה, ישיר וגאון - כולם נעלמו במהלך ארבע השנים האחרונות. על פניו מדובר בעוד תופעת לוואי של הקונסולידציה בענף בתי השקעות, אך בפועל מדובר במלחמת הישרדות מסוג אחר. מה גרם לכך ששורה של בתי השקעות החליטו לוותר על פעילות כה משמעותית, מה הקשר לירידה במחזורי המסחר ואיך קרה שהרגולטור טיפל בעיוות מוצדק אבל יצר עיוות אחר?

בעבר, שורה ארוכה של בתי השקעות שימשו כחברי בורסה, כלומר ניהלו את הפעולה הבסיסית ביותר במסחר: תיווך בין הבורסה לבין מי שמבקש לבצע פעולות בניירות ערך. לאורך השנים, ובייחוד בתקופות גאות בבורסה, פעילות זו הניבה לגופים הללו רווחים יפים.

אלא שבמרוצת השנים משהו השתבש. כמחצית מחברי הבורסה שאינם בנקים - אותם ברוקרים פרטיים שמשמשים גם כחברי מסלקה - נסגרו או התמזגו, כך שכיום, במקום 12, נותרו חמישה בלבד (פסגות, מיטב דש, אקסלנס, מגדל, ואי.בי.אי). יתרה מכך, גופים שהחליטו לאחרונה למכור את חבר הבורסה שלהם, כמו כלל פיננסים והראל, עשו זאת במחיר שמשקף את ההון העצמי בלבד, כלומר ללא פרמיה. רק לבוא ולקחת.

"לפני 3 שנים התרעתי שאם לא יטפלו בנושא, אנחנו פשוט ניעלם", אומרת ענת פרומקיס, יו"ר משותפת באיגוד חברי הבורסה שאינם בנקים, ומנכ"לית חבר הבורסה של מגדל שוקי הון. "לצערי, זה התממש, והיום אפשר לספור אותנו על כף יד אחת. פעילות הברוקראז' חוזרת למערכת הבנקאית וכולנו משלמים את המחיר".

ואכן, אם ב-2009 נתח השוק של חמשת הבנקים הגדולים עמד על פחות מ-50% מהמסחר במניות, הרי שב-2013 הגיע חלקם לקרוב ל-75% מהמסחר. באג"ח ובנגזרים, אגב, הדומיננטיות של הבנקים משמעותית עוד יותר.

ניגוד עניינים במסווה של תחרות

על פניו, אין סיבה להתלונן או להרים גבה לנוכח הגידול בנתח השוק של הבנקים, שנהנים מיתרון מבני. בעוד שהברוקרים מתמודדים עם מגבלת העדר הסינוף (לקוח צריך להתייצב פיזית אצל חבר הבורסה לשם זיהויו לצרכי מניעת הלבנת הון), החמרה בדרישות ההון העצמי, ושחיקה במקור הכנסתם היחיד, הבנקים נהנים ממסד לקוחות גדול, פריסה רחבה של סניפים וכיסים עמוקים.

הבעיה היא שמאחר שהברוקראז' הוא רק אחד ממקורות ההכנסה של הבנקים, הם יכולים להרשות לעצמם "לשבור את השוק", להוריד עמלות, ולהציע גם מחירי הפסד. ואם תשאלו מה רע בכך, חברי הבורסה שאינם בנקים (חש"בים) ימהרו להשיב לכם כי אופי התחרות הזאת, שלאט לאט דוחק אותם החוצה, יפגע בסופו של דבר בלקוחות ובציבור. כי הרי שהבנקים יישארו לבד בזירה, לא תהיה להם כל מניעה להעלות שוב את המחירים ולפגוע בטיב השירות.

וייתכן שזו לא הבעיה החמורה ביותר. הבנקים הם הרי אלה שמפיצים עבור בתי ההשקעות את קרנות נאמנות וקופות גמל שלהם, ולטענת החש"בים הבנקים מנצלים זאת לכאורה לטובתם. "בבתי ההשקעות פשוט מפחדים מהבנקים, בגלל שהם אלה שמפיצים להם את המוצרים. לכן, החשש הוא שהבנקים יגבילו את כמות ההפצה של המוצרים האלה", אומר מנכ"ל חבר בורסה בבית השקעות.

וגורם אחר מוסיף: "מאחר שבבנקים מפעילים במרומז את הכוח שלהם כמפיצים של המוצרים האלה, נוצר מצב שנתח שוק משמעותי עבר מהברוקרים הפרטיים לבנקים, לרבות פעילות ברוקראז' של מוצרים של בתי ההשקעות".

"בניגוד לבנקים, ליבת העסקים שלנו היא פעילות הברוקראז'. אין לנו דריסת רגל בפעילויות אחרות, כמו פיקדונות, מט"ח וכדומה, שהן גם הרבה פחות שקופות", מזכירה פרומקיס. לדבריה, בעקבות הגבלת פעילות הברוקרים הפרטיים מול צדדים קשורים (כלומר קרנות נאמנות וקופות גמל) ל-20% מהמסחר, רוב פעילות הברוקראז' חזרה לחדרי העסקאות של הבנקים, כמו לפני ימי ועדת בכר.

"הבנקים זיהו את הפוטנציאל, ובצדק. הם החליטו להיכנס לתחום בצורה אגרסיבית והורידו את המחירים בצורה חדה, תוך ידיעה שלנו אין מקורות הכנסה האחרים שיאפשרו לנו לשרוד", היא אומרת. "אותנו הרגולטור הגביל בביצוע פעילות מסחר עבור גופים קשורים בטענה שמדובר בניגוד עניינים, אבל מה עם העובדה שהבנקים הם גם מפיצים ומתפעלים ובמקביל מבצעים פעילות ברוקראז' עבור אותם גופים? בזה אין ניגוד עניינים?".

קרב אבוד מראש

לצד הבעייתיות שבפוטנציאל לניגוד עניינים, קשה להתעלם מהעובדה שרוב ההכנסות מהתחום מתנקזות בסופו של דבר אל הבנקים. ענף הברוקראז' מבוסס על שני מגזרי פעילות: מוסדי וקמעונאי. התחרות של חברי הבורסה מול הבנקים מתחוללת בעיקר במגרש המוסדי (חברות ביטוח, קרנות פנסיה וכדומה), לאור העובדה שבסקטור הקמעונאי - כלומר בקרב משקי הבית - הבנקים כבר ניצחו מזמן.

"רוב הרווחיות של הבנקים מגיעה מהתחום הקמעונאי. הם יודעים שבתחום הזה הם אלה שקובעים את הטון, וזאת הסיבה שהעמלות שהם מציעים ללקוחות פרטיים גבוהות פי 2, אם לא יותר, מבתי ההשקעות", מציין ברוקר שמבקש להישאר בעילום שם. "בשוק הקמעונאי אין תחרות, הבנקים פשוט שולטים בו כי הלקוחות הפרטיים שבויים", הוא אומר. "לקוח פרטי אצלי משלם חצי מהעמלה שגובים בבנק על אותה פעולה - והוא עדיין בוחר להיות שם". ואכן, בעוד שלקוח פרטי בבית השקעות משלם עמלת קנייה/מכירה של כ-0.1%, בבנקים העמלה נעה בין 0.25% ועד 0.7%.

לבתי ההשקעות, כאמור, אין פיזור של סניפים, מה שמקנה לבנקים עדיפות מובהקת על פניהם בקרב הלקוחות הפרטיים. מי שאמורה לפתור את הבעיה הספציפית הזו ולפתוח את התחום הקמעונאי לתחרות היא המערכת הסגורה (ראו מסגרת), שהייתה אמורה לעלות לאוויר בסוף 2013, אך כרגע מתעכבת.

"אין מה לעשות, ככה זה כשיש תחרות. המטרה היא להביא להוזלת עמלות ולהיטיב עם הלקוח, ובפועל זה מה שקורה", אומר גורם במערכת הבנקאית. "ברור שהלקוח יעדיפו אותנו", הוא מוסיף, "אנחנו מספקים לו את כל הפעילויות הפיננסיות שלו". לטענות לפיהן עם יציאת החש"בים תביא לעליית מחירים ללקוחות מתייחסים בבנקים בביטול. "העמלות לא יעלו, התחרות בין הבנקים לא תאפשר את זה. ברגע שבנק אחד יעלה את המחיר, הלקוח פשוט יעבור לבנק זול יותר", טוען הבנקאי הבכיר.

פרומקיס מצידה מדגישה כי "הדרך היחידה לשמור על עמלות אטרקטיביות היא לדאוג שיהיו גופים שמתחרים בבנקים", ומזכירה כי פתיחת שוק הברוקראז' לתחרות בבנקים, בעקבות מסקנות ועדת בכר, היא שהובילה לירידה של עד 50% בעמלות הקנייה והמכירה שמשלמים הגופים המוסדיים. "מיעוט במספר השחקנים מתבטא בעמלות גבוהות ובשירות ירוד. זאת מתמטיקה פשוטה - ככל שיהיו יותר מתחרים הפעילות תגדל, המחירים יוזלו ומחזורי המסחר יעלו".

להפריד בין הפצה ותפעול לברוקראז'

ספק רב אם ועדת בכר, שביקשה לפתור את בעיית הריכוזיות וניגוד העניינים בפעילות הבנקים, התכוונה להקנות להם יתרון תחרותי בתחום הברוקראז' מול החש"בים. נראה כי כדי לאפשר תחרות אמיתית בין חברי הבורסה, יש לנטרל את ניגוד העניינים שבין הפצה ותפעול של המוצרים השונים לבין שירותי הברוקראז'. במילים אחרות, על הרגולטורים לדרוש מהבנקים לבחור: האם הם ברוקרים או מפיצים/מתפעלים.

"עצם העובדה שהבנקים מספקים שירותי ברוקראז' לקופות גמל וקרנות נאמנות הופכת אותם ל'צד קשור', ולכן יש מקום להגביל את פעילותם במסחר - בדיוק כפי שהגבילו את החשב"ים", אומרת פרומקיס.

בכיר בשוק מתאר את המצב בצורה קצת יותר נחרצת: "אני לא מבין מה פשר אוזלת ידם של הרגולטורים בנושא, הם הרי מכירים בבעיה. ברור שמאחר שעיקר הברוקראז' נעשה אצל המתפעל - יש כאן ניגוד עניינים". אלא שלמרות שחברי הבורסה שאינם בנקים מתריעים שוב ושוב מפני הסכנות במצב הנוכחי, נראה כי בהנהלת הבורסה וברשות ני"ע לא מוטרדים במיוחד מהנושא ומסתפקים, לפחות לעת עתה, בפתרון של המערכת הסגורה.

"רשות ניירות ערך צריכה לאפשר תחרות אמיתית", אומרת פרומקיס, שמזכירה כי גם הוועדה לשכלול המסחר ועידוד הנזילות בבורסה, שהוקמה ע"י יו"ר רשות ני"ע, פרופ' שמואל האוזר, בניסיון להתמודד עם מחזורי המסחר המדשדשים באחד העם, המליצה לעודד את התחרות בתחום הברוקראז'.

למעשה, פרומקיס טוענת כי קיים קשר בין הגידול המתמשך בנתח השוק של הבנקים לבין הצניחה החדה במחזורי המסחר בבורסה (צניחה של 40% מאז 2010), וכי התחרות בין חברי הבורסה פוגעת לא רק בחש"בים, אלא גם במסחר. "הבעיה היא שלמרות שלחש"בים יש חשיבות עצומה לפעילות הבורסה, אנחנו לא יודעים מהו סדר העדיפויות לטיפול בנושא בקרב הרגולטורים השונים. הובלנו לחדשנות, פיתחנו מוצרים חדשים, הבאנו להוזלת מחירים בהשוואה לתקופה שהתפעול והמסחר היה בבעלות הבנקים והיום הלקוחות מקבלים שירות טוב יותר", היא מסכמת, "אבל במצב הנוכחי אני חוששת שלא נוכל להתחרות ולהציע את השירותים שלנו. רשות ני"ע חייבת להכיר בחשיבות של החש"בים ובתרומה שלהם לשוק ההון".

מרשות ניירות ערך נמסר בתגובה: "המהלך שנקטה הרשות הוכיח את עצמו במבחן הזמן והביא להוזלת עלויות למשקיע שהיה לקוח שבוי של חברי הבורסה הקשורים שגבו ממנו תעריפים גבוהים ביותר. אין כל אינדיקציה לכך שבפועל מתקיים ניגוד עניינים בבנקים".

למה "המערכת הסגורה" עדיין לא נפתחה?

אחת הדרכים שבאמצעותן יכולים הרגולטורים להגביר את התחרות בענף הברוקראז' היא המערכת הסגורה, שתאפשר ללקוחות לסחור בני"ע דרך בתי ההשקעות באמצעות חשבון הבנק שלהם. מדובר ביוזמה של רשות ני"ע ובנק ישראל שתאפשר לברוקרים לגייס לקוחות פרטיים מבלי הצורך בזיהוי פרונטלי, כך שהאחרונים יוכלו לפתוח חשבון ייעודי באמצעות האינטרנט על סמך הזיהוי במערכת הבנקאית.

אלא שלמרות שהרשות להלבנת הון כבר הסכימה למהלך, ועדת החוקה של הכנסת אישרה אותו ורשות ני"ע פרסמה תיקון לצו הלבנת הון, המערכת הסגורה, שהייתה אמורה לעלות לאוויר עד סוף 2013, עדיין לא פועלת. הסיבה: בירוקרטיה. במקביל, החש"בים, שמברכים על היוזמה, מזכירים כי לא די בה כדי לחולל שינוי. לדבריהם, אם יוחלט להטיל חסמי מעבר, כלומר עמלה גבוהה להעברת ני"ע מהבנק לבית ההשקעות, המהלך לא יהיה משתלם ללקוח. אך גם לאחר הפעלת המערכת, יש לזכור כי אין כלל ערובה לכך שרוב הלקוחות, שרגילים לכך שהבנק מנהל את הכסף שלהם, ימהרו לחפש אלטרנטיבות ולנטוש את המסגרת הבנקאית המוכרת.

בכל מקרה, המערכת הסגורה היא מהלך שנותן מענה חלקי בלבד לבעיות, מכיוון שהיא לא תפתור את יתר הבעיות שעל הפרק (כמו פוטנציאל ניגוד העניינים בבנקים). אין ספק כי המערכת תסייע לחש"בים להתחרות על לקוחות פרטיים, אך נראה כי בינתיים היא גם מאפשרת ליו"ר הרשות, האוזר, להתחמק מטיפול בשורשי הבעיה.

גורו

בנקים

עוד כתבות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה