גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכבסים את זכויות העובדים

אם המדינה רוצה לפגוע בעבודה המאורגנת, שתכריז בריש גלי

נדמה כי מדינת ישראל השכילה להתרחק מהנורמה הקלוקלת ששלטה כאן בעבר, ולפיה על כל הטמעה של תוכנת מחשב חדשה או כל סיכת מהדק שזזה מחדר א' לחדר ב' בגוף ממשלתי, צריך היה לשלם "מעשר" לעובדים.

על שינוי מבני או יישום מודל שמייצר התייעלות או תחרות אפשר ואפילו ראוי לשלם, כל זמן שהתשלום מידתי ובבחינת "הכרת-תודה" שנהוגה גם במגזר העסקי, וכל זמן שסוגיית התשלום לא הופכת לסחר בסוסים ולמכשול של ממש בפני הרפורמה המתוכננת.

מענק של 100 אלף שקל לעובד ותוספות שכר של 20%-30% עבור הסכמת העובדים לרפורמה בנמלים בשנת 2005, היא דוגמה רעה להתנהלות של שני הצדדים וכזו שעשויה להצדיק לכאורה את ההצעה שנידונה כעת בחדרי-חדרים.

אבל המציאות של 2014 שונה מאוד מזו של 2005. עובדי הנמלים לא מתנגדים לתחרות, והוועד בנמל אשדוד מתחנן בעצמו מעל שנה שיפריטו כבר את החברה. העובדים דורשים לשדרג את הנמלים הקיימים כדי לאפשר תחרות הוגנת - שהרי אם לא יעמיקו את הרציפים בנמלים הקיימים, אזי אוניות הענק שלא יכולות לעגון כיום ברציפים הישנים ייכנסו רק לנמלים החדשים, ובכך לא באמת קיבלנו תחרות.

בנוסף הם דורשים להבטיח להם "רשת ביטחון" לתקופה מסוימת, ולפיה אם התחרות תביא לירידה בהיקף העבודה וכתוצאה ישירה גם לירידה בשכרם, הם יהיו מוגנים.

דאגה לביטחון התעסוקתי היא תפקידו של כל איגוד מקצועי, ואין בכך שום דבר מושחת, כמו גם שום קשר למונופולים ממשלתיים. הדאגה הזו באה לידי ביטוי אפילו בהסכם שעליו חתמו לאחרונה עובדי פלאפון - לא מונופול ולא גוף ממשלתי כידוע.

בית הדין הארצי לעבודה הקפיא לחודש את המכרזים להקמת הנמלים החדשים (ההקמה אורכת כ-8 שנים), וקבע כי זכותה של המדינה להקים נמלים ולהמשיך ברפורמה בנמלים. כל דרישתו של בית הדין הייתה שמדינת ישראל תדבר עם העובדים על ההשלכות שתהיינה לרפורמה על עתידם.

אין לכך שום קשר למונופולים ולוועדים חזקים: זהו לב-ליבה של עבודה מאורגנת בכל מדינה דמוקרטית - מעסיק מחויב בהידברות עם העובדים שלו.

ההתנערות של ממשלת ישראל מהחובה הזו, הניסיון הפתטי והכושל בפנייה לבג"ץ נגד אותה החלטה ועכשיו גם הניסיון לעקוף את בית הדין לעבודה באמצעות בית הדין להגבלים, כמוהו כניסיון של אחרון המעסיקים לשבור את עובדיו המאורגנים.

הממשלה ניסתה לטעון בבית הדין לעבודה כאילו המקרה של הנמלים דומה לזה של עובדים במפעל א' שמתנגדים להקמה של מפעל ב' שפתאום צץ סמוך אליהם. נשיא בית הדין, השופט יגאל פליטמן, הסביר בצדק כי לא כך הדבר. לדבריו, הדוגמה המתאימה ביותר היא זו של בעל מפעל אחד שמחליט להקים בעצמו מפעל זהה, עם אותה פעילות ממש, סמוך למפעל השני.

במקרה הזה, טען פליטמן, החשש של העובדים מוצדק וזכותם הלגיטימית לדרוש הידברות על ההשלכות של המהלך. הממשלה, טען פליטמן, אינה רק ריבון שקובע מדיניות, אלא גם המעסיק: היא מפקחת על השכר, היא חותמת על הסכמי עבודה, היא חברה בדירקטוריון ועוד.

אם המדינה רוצה להגביל את זכות השביתה ולפגוע בעבודה המאורגנת, שתאמר זאת בקול ושתגיש הצעת חוק בהתאם. לחשוב שבית הדין להגבלים יעסוק בסכסוכי עבודה זה לעג לרש ובעיקר חומר נפץ.

כמה שרי ממשלה כבר הוכיחו בשנה האחרונה שיש להם נטייה לא מוסברת לפירומניה, עכשיו השאלה אם יש מבוגר אחראי שישגיח על הגפרורים.

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"