גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל גזית גלוב: "שוק ההון הוא שותף שנתן לנו הזדמנות"

רוני סופר: "כצמן וסגל מאוד קשובים לבעלי המניות. לאורך שנים הם ויתרו על חלק מהתגמולים שלהם, כי הם לא מנותקים מהמציאות. אבל מי שנחשף לעבודה איתם יכול לראות שיש להם ערך מוסף מאוד גבוה" ■ אז מה בכל זאת מפריע לו?

חיים כצמן ודורי סגל נחשבים בעיני רבים בשוק ההון כצמד בעלי שליטה תובעניים ודעתניים, המעורבים מאוד בעסקי קבוצת גזית גלוב שבשליטתם, ומתקשים לעבוד עם מנהלים דומיננטיים. הדוגמה האחרונה לכך הייתה ב-2009, אז הודיעה גזית גלוב על סיום תפקידו של המנכ"ל מיכאל בר חיים, שנה וחצי בלבד לאחר שהחליט לעזוב תפקיד בכיר כראש החטיבה המסחרית בבנק לאומי, כדי להצטרף לענקית הנדל"ן המניב.

המנכ"ל הנוכחי של גזית גלוב, רוני סופר, רואה את הדברים אחרת. לזכותו עומדת העובדה כי הוא מעורב בעסקיה של גזית גלוב זה 17 שנה, מאז החל לעבוד בה כאנליסט עם סיום לימודיו. לדבריו, גם אין בכוונתו לעזוב אותה בזמן הקרוב. "מי שנחשף לעבודה עם כצמן וסגל בשגרה, יכול לראות שיש להם ערך מוסף מאוד גבוה, בזכות הניסיון הרב שלהם ומשום שזה העסק שלהם", הוא מדגיש.

"בגדול, אם אתה עושה את העבודה שלך, הם מניחים לך. מי שלא יכול לחיות תחת פיקוח וביקורת, כנראה שלא מתאים לעסק הזה, ומי שחושב שכוונתם לא טובה - טועה. ההזדמנות שאני ומנהלים נוספים בקבוצה מקבלים פה, היא בזכות העוצמה שלהם".

סופר, המסכם ארבע שנים בתפקיד המנכ"ל, אומר כי "בשנים הקרובות אמשיך לעשות את מה שאני עושה היום בקבוצה וגורם לי כיף לקום בבוקר. כשאני בתוך משהו, אני בתוכו עד הסוף. יש פה אתגרים ואני יכול לתת ערך מוסף".

"עסק אמיתי נמדד בטווחים ארוכים"

לתפקיד המנכ"ל נכנס בתזמון מאתגר - סוף 2009, כשהשווקים בעולם, ובייחוד שוק הנדל"ן בו פועלת קבוצת הענק, היו שרויים במשבר עמוק.

"מהסתכלות על העבר, עולה שיותר מפעם אחת קרה שעשינו יותר טוב בזמנים פחות טובים. זו הייתה נקודה דרמטית, כזו אשר בה ההחלטות הן קריטיות. בסופו של דבר, למרות חוסר הוודאות והפחד שאפיינו את אותה תקופה, המשכנו להסתכל על הלקוחות של המרכזים המסחריים שלנו, שממשיכים להיכנס לסופרמרקט ולאכול במקדונלד'ס - בכך הייתה האמונה שלנו", מספר סופר.

לדבריו, "אני מאמין בכך שאם מישהו מתמקד בפעילות מסוימת, הוא יודע לראות את הסיכונים בצורה שונה ממי שמשקיע בצורה רוחבית. ראינו שהעסק ממשיך לעבוד, לכן הרגשתי מאוד טוב עם מה שהקבוצה עשתה. למרות שלא ידענו איך ייגמר המשבר, הגדלנו את חלקנו בחברות הבנות".

סופר מספר כי "תוך ארבע שנים הגדלנו את הנזילות שלנו ליותר מ-9 מיליארד שקל, ואנחנו מאמינים שחוסנה של הקבוצה יעניק לנו את הגמישות הפיננסית הנדרשת להזדמנויות הבאות, או כדי להתמודד עם חוסר הוודאות, אם יגיע".

בשנה החולפת ביצעה גזית גלוב צעדים משמעותיים להגדלת מקורותיה. החברה הייתה אחת מהפעילות ביותר בשוק הגיוסים, עם הנפקות אג"ח ומניות בהיקף של כ-2.2 מיליארד שקל. למרות תנופת הפיתוח, ביצועי המניה בשנה החולפת מצביעים על תשואת חסר; בעוד שמדד המעו"ף סיכם את 2013 עם עלייה של 13%, מניית גזית גלוב נותרה קפואה בסיכום שנתי.

סופר אומר כי "גם ב-2012, כשהמניה קפצה ב-40%, לא הייתי עם חיוך על הפנים. למדתי שבקבוצה הזו צריך להסתכל על התשואה לאורך זמן, בטווח של 5-10 שנים. עסק אמיתי נמדד בטווחים ארוכים. למרות שפעלנו בשמרנות והתמקדנו בנכסים מעוגני סופרמרקטים בכלכלות הכי יציבות בעולם, הצלחנו לרשום מאז שנת 2000 תשואה שנתית ממוצעת של 17.5%. בסופו של דבר, יש קורלציה בין ביצועי המניה לביצועי החברה. התשואה של מנית גזית גלוב מתחילת 2010 מגיעה לכ-45%, לעומת 25% במדד הנדל"ן 15 וכ-15% במעו"ף".

שיאני השכר במחסום הרגולציה

במקביל לפיתוח הפעילות, פועלת גזית גלוב בשנים האחרונות לגיוון הרכב המשקיעים במניותיה, ולהגברת העניין של גופים זרים בה. לפני חודשים ספורים רשמה החברה את מניותיה בבורסת טורונטו, אחרי שבסוף 2011 נרשמו המניות למסחר בבורסה של ניו יורק (NYSE). סופר מסביר כי "זה חלק מהאסטרטגיה לעניין משקיעים בינלאומיים נוספים בקבוצה, מה שיעזור לנו בגמישות הפיננסית".

יחד עם זאת, הוא מדגיש כי "אנחנו רואים את שוק ההון הישראלי כשותף שנתן לנו את ההזדמנות. קנדה וניו-יורק הן לא במקום השוק המקומי. העוצמה של גזית גלוב היא כחברה ישראלית שיש לה שותפים ישראלים - לא רק המוסדיים, אלא גם מערכת הבנקאות. אלה הוכיחו את עצמם במשבר, ואנחנו לא מחליפים שותפים טובים, אלא רק רוצים שותפים נוספים".

מילים פחות חמות יש לו על הרגולציה המקומית: "לפעמים צריך לחשוב קצת יותר על המידתיות ברגולציה, ועל כך שמעמיסים מכל מיני כיוונים על שוק ההון. מישהו צריך לווסת את כל ההחלטות הרגולטוריות, שחלקן חיוביות, אבל מגיעות במינונים כבדים".

גל הרגולציה גם פגע אישית בצמד בעלי השליטה בגזית גלוב, כצמן וסגל. אחרי שבשנים קודמות נהנו השניים מעלות שכר יוצאת דופן, שהצטברה בשנים 2001-2011 לסכום עתק של 272 מיליון שקל, כעת הם מנועים מלקבל שכר מגזית גלוב זה כשנתיים (אך ממשיכים ליהנות מתקבולים שהגיעו אשתקד לכ-9 מיליון שקל כל אחד, מהחברות הבנות שאינן רשומות בישראל).

התנגדות בעלי המניות לתנאי העסקתם המופלגים של כצמן וסגל (בעקבות תיקון 16 לחוק החברות, המחייב תמיכת רוב מקרב בעלי מניות המיעוט), מונעת מהחברה שבשליטתם לתגמל אותם עבור תפקידם כיו"ר וסגן יו"ר הקבוצה, בהתאמה.

לדברי סופר, "כצמן וסגל מאוד קשובים לשותפים שהם בעלי המניות בחברה, ואני מקווה שהם ימצאו את הזמן ויגבשו הסכם חדש. לאורך שנים הם ויתרו על חלק מהתגמולים שלהם, כי הם לא מנותקים מהמציאות".

"בסופו של דבר", הוא מוסיף, "צריך גם להסתכל על ההחזר לבעלי המניות, על התשואה אחרי תשלומי השכר למנהלים ועל צמיחת הדיבידנד. יש קורלציה בין התשואה לבעלי המניות לבין התגמול למנהלי הקבוצה, וזה מה שחשוב".

עוד הוא אומר בעניין זה, כי "ב-20 השנים האחרונות גזית גלוב אימצה את עקרונות השוק של ארה"ב. מהיום שבו נכנסתי לחברה, מה שאני יודע ומאמין בו הוא תגמול המדבר על יחס ישר בין ביצועי החברה לתגמול מנהלים. בגזית גלוב המנהלים הרוויחו כשבעלי המניות הרוויחו. צריך לזכור כי לדירקטוריון יש זכויות וחובות, ואם הוא לא עושה את עבודתו כנדרש, אפשר לתבוע אותו. בתיקון 16 נתנו זכויות לציבור, אבל בלי חובות".

"השאיפה - להיות עם יותר נכסים בערים גדולות"

פעילותה של ענקית הנדל"ן המניב הבינלאומית גזית גלוב פזורה על פני יותר מ-20 מדינות ברחבי העולם, בעיקר בצפון אמריקה ואירופה. החברה מחזיקה קרוב ל-600 נכסים מניבים, הרשומים בספריה בשווי של כ-57 מיליארד שקל (חלק החברה), עם שטחי השכרה של כ-6.7 מיליון מ"ר.

לדברי סופר, מעריכים בקבוצה כי בעשור הקרוב ניתן יהיה לראות בעולם מגמה גוברת של מעבר אוכלוסיות מערים קטנות לערים גדולות. "עניין זה הוא קריטי לעסקי הריטייל שלנו, כי בערים גדולות יש נדירות כלכלית לשטחי מסחר", הוא אומר. "ניצלנו את המשבר להיכנס לאותן ערים, ונמשיך לעשות זאת בעשור הקרוב. מ-2010 השקענו 30 מיליארד שקל ברכישות נכסים ופיתוחם, ומצד שני מכרנו נכסים ב-7 מיליארד שקל - באותן ערים קטנות או נכסים שאינם באסטרטגיה העסקית שלנו".

עוד הוא מספר כי "ב-2008 היו לנו 10 נכסים בשווי של מעל ל-100 מיליון דולר, שהיוו 17% מתיק הנכסים שלנו, והיום יש לנו קרוב ל-50 נכסים בשווי זה, המהווים כ-40% מהתיק. שינוי זה מגדיל את פוטנציאל הצמיחה שלנו, שכן המכירות למ"ר גבוהות יותר, וגם בהיבט הדפנסיבי. איכות תזרים המזומנים שלנו השתפרה, והתזרים גדל משום שהוא מגיע מאותם נכסים. אנחנו בשאיפה שיהיו לנו יותר נכסים בערים הגדולות ופחות נכסים קטנים באזורי משנה".

השפעה עתידית נוספת אותה לוקחים ברצינות בגזית גלוב היא המסחר האלקטרוני. לדברי סופר, "חלק מהנכסים שלנו נהנים מהקניות שנעשות און-ליין, ואנו משקיעים גם הרבה אנרגיה בתמהיל השוכרים. אנחנו מכניסים לנכסים יותר אלמנטים חסיני אינטרנט כמו רופאים, מכוני כושר, אוכל מהיר, וגם תחומי בידור כמו קולנוע, ששוב פופולרי, או הצגות".

התפלגות ההכנסות

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"