גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' שילר: "מחירי הדירות בישראל נראים כמו בועה"

שילר, מומחה לנדל"ן, סבור כי זה עדיין לא הזמן לצאת משוק המניות ■ "לחזות בועות זה כמו לחזות הצלחה של סרט. אף אחד לא באמת יודע" ■ על השקעה בנדל"ן בארה"ב: "חושבים שהמחירים יעלו? אל תצפו לעליית ערך רבה"

פרופ' רוברט שילר מאוניברסיטת ייל תמיד זכה לפרסום והכרה עולמית, אך מאז שזכה בפרס נובל לכלכלה השנה, הוא בהחלט מרגיש קפיצת מדרגה. מי שנחשב למומחה לניתוח שוקי נדל"ן ומניות, המציא מספר מדדים כלכליים מובילים וזיהה כמה בועות בעבר, אומר בראיון ל"גלובס" בכנס של הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס שזה עדיין לא הזמן לצאת משוק המניות וגם ממליץ לחשוב היטב לפני שקונים דירה בישראל.

- פרופ' שילר, בחודש שעבר פורסם בתקשורת האמריקאית שאמרת שיש בועה בשוק המניות האמריקאי. לצאת מהשוק?

שילר: "תמיד נזהרתי להשתמש במילה 'בועה', התקשורת קראה לזה 'בועה' לאחרונה. זה כמו להשתמש במילה 'משוגע'. אני משוגע על אשתי אבל זה לא אומר שאני באמת משוגע. שוק המניות בארה"ב מתומחר קצת ביתר, אבל הוא לא סופר-יקר. תחזיות הרווח עדיין טובות, כך שלא צריך לזרוק את כל המניות. אני ממליץ להחזיק עדיין חלק מהתיק במניות, כמובן כל אחד בהתאם לרמת הסיכון שהוא רוצה".

- עד כמה לדעתך כלכלת ארה"ב חזקה באמת והאם היא מוכנה לסיום רכישות האג"ח של הפד?

"אנחנו עדיין מלקקים את הפצעים מהמשבר הגדול וייקח עוד זמן עד שנחלים. מדיניות הממשל השתפרה, אבל מצד שני, אם יהיה עוד מיתון ממשלת ארה"ב תהיה פחות מסוגלת להגיב לו כי היא כבר צברה הרבה חוב. ובאשר לפד - תוכניות התמרוץ מגיעות לסיומן; כמה אפשר עוד לקנות נכסים? ההתאוששות איטית וייתכן שהיא תיקח עוד הרבה זמן. בנוסף, יש לנו הרבה מאוד בייבי-בומרס (כינוי לאמריקאים שנולדו אחרי מלחמת העולם השנייה וכעת מגיעים לגיל פרישה - ע.ב.י) והרבה מהם פוטרו במשבר הזה, אז אחרי שהם ישבו בבית חצי שנה בלי להצליח למצוא עבודה הם פשוט מחליטים לפרוש ולהפסיק לחפש. בגלל זה האבטלה ירדה".

- לנסיגת הפד מרכישות האג"ח תהיה השפעה דרמטית על השווקים?

"תהיה לזה השפעה על תשואות האג"ח, אבל אנחנו לא צריכים את התוכנית בזמנים רגילים ואם האמון בקרב המשקיעים חזק מספיק - ואני חושב שהוא כזה - סיום התוכנית לא ישפיע באופן דרמטי".

"רמה הוגנת"

שילר נחשב למומחה עולמי בניתוח שוקי נדל"ן ובארה"ב הוא המציא את מדד קייס-שילר למחירי הבתים. לאחר ההתאוששות במחירי הבתים בשנה וחצי האחרונה, המדד מצביע על כך שהמחירים רחוקים נומינלית רק 7% מהשיא בבועה של 2006, אך ריאלית הם רחוקים בכ-30%.

"המחירים עדיין נמוכים", אומר שילר, "אבל הם ברמה הוגנת כרגע. אם בוחנים את ההיסטוריה של המחירים מאז מלחמת העולם השנייה ניתן לראות שלאורך זמן, מבחינה ריאלית, אין עלייה במחירים אלא יש יציבות. לכן, כרגע חזרנו לאזור הנורמלי מבחינת המחירים והעלייה של השנה וחצי האחרונות צריכה למעשה להיפסק. עם זאת, שוק החוזים בשיקגו צופה עלייה של 6% במחירים בשנה הקרובה".

- מה היית אומר למשקיע הישראלי שמתעניין בקניית בית להשקעה בארה"ב?

"המומנטום חלש יותר מכפי שהיה. אני חושב שהמחירים אולי ימשיכו לעלות בשנה-שנתיים הקרובות, אבל לא הרבה. כמשקיע עליך לחשוב על העלויות כמו למשל תחזוקה של הבית - כמה יעלה לנהל את כל הסיפור מהצד השני של האוקיינוס? חושבים שהמחירים יעלו? אל תצפו לעליית ערך רבה. אולי לא תהיה כזו בכלל. לכן הייתי ממליץ לקנות בית להשקעה כאן רק אם תוכלו להשיג שכירות ממש ממש טובה".

שילר שמע על הבום הנדל"ני בישראל בשנים האחרונות. הוא אומר כי "אני יודע שבנק ישראל תחת סטנלי פישר ניסה לרסן את זה אבל לא הצליח. אני לא יודע מה קרנית פלוג עושה אבל אולי היא צריכה לדאוג".

- מדוע?

"זה יכול להתנפח לבועה גדולה יותר ולהתפוצץ. זה לא דבר טוב".

- אמרת שאתה לא משתמש במילה בועה כל כך בקלות.

"אני זר, אבל ממה שאני שומע זה נשמע כמו בועה".

פסיכולוגיה של קבלת החלטות

אם תבקשו מכלכלן מן השורה להסביר לכם האם יש בועת נדל"ן בישראל, הוא בוודאי ינתח את הריבית הנמוכה, היצע הדירות ועוד. שילר מספר שבתקופת השפל הגדול בארה"ב הריביות היו נמוכות ומחירי הבתים לא עלו, כך שאין בהכרח קשר הדוק בין הדברים כל הזמן. במקום זאת, הוא מציע לנתח את הגורם שאולי הכי חשוב בכלכלה - הפסיכולוגיה שמניעה אנשים לקבל החלטות. מבחינתו, הפסיכולוגיה הזו משותפת לכל האנשים, בכל מקום.

"אני לא מומחה לישראל, אבל אנשים מתנהגים אותו דבר בכל מקום", הוא אומר. "אני מאמין שמחירי הדירות לא תמיד מעוגנים במציאות הכלכלית. קיינס אמר פעם שכל עוד כולם מאמינים שהמחיר צריך להיות גבוה - הם ישלמו. אם אנשים חושבים שזה משתלם לקנות דירה במחיר גבוה הם ישלמו, הם לא יחשבו שזה לא משתלם.

"זה כמו לדבר על אופנה. אם תשאל מי האישה הכי יפה בישראל אתה תוכל לקבל קונצנזוס מכל התשובות. אבל זה לא נכון להסתכל על זה כך כי מדובר בעניין של טעם. הרי יש הרבה נשים יפות בישראל. אותו דבר במחירי נדל"ן".

- תסביר.

"אני שומע את אותו סיפור במדינות רבות. הייתי בבייג'ין ומישהו אמר לי שהוא לא יודע איך אנשים מרשים לעצמם לחיות שם. למה זה קורה? אני חושב שזה קשור לשלב שבו נמצא כעת הקפיטליזם בהיסטוריה. העולם המתפתח הופך קפיטליסטי ויש מיליארדים שצומחים בהודו, בסין ובמדינות אחרות. אתה שומע על ההצלחות המדהימות של אנשים וזה נראה אפשרי עבור כולם. אנשים מסתכלים על המחירים הגבוהים ואומרים: זה פשוט כורח זמננו, זה מה שצריך להיות וזה יימשך והדבר הכי טוב זה להצטרף למסיבה. זה כמו לשחות בנהר עם זרם חזק - אתה נסחף אבל לא תחשוב לרגע שהסחף יתהפך".

- זו מחשבה מסוכנת, לא?

"עברתי את אותו דבר בברזיל (מחירי הבתים בברזיל זינקו בכ-200% מאז שנת 2008 וגררו אזהרות מפני בועה וחששות שמא שוק המשכנתאות יתפתח לכדי 20% מהתמ"ג בשנים הבאות אם המגמה תימשך - ע.ב.י). שאלתי אנשים שם למה מחירי הנדל"ן עולים כל כך, והם חשבו שהם ידעו. הם אמרו לי: 'ברזיל הופכת לכלכלה מודרנית, היא מפתחת מעמד ביניים שדורש דיור ואין מספיק דירות'. הם אמרו שהם מפתחים שוק משכנתאות מודרני. אני חושב שיש פה גם אלמנט של פטריוטיות שמשפיע על שוקי הנדל"ן".

- ומה אתה חושב? ללכת עם הזרם ולקנות דירה גם במחירים גבוהים?

"אני חושב שבטווח הקצר המחירים אולי ימשיכו לעלות, אבל בנקודה מסוימת זה יתהפך. זה תמיד מסתיים אותו דבר: המחירים הופכים כה גבוהים עד שאנשים לא יכולים יותר להרשות לעצמם, ואז רואים שהמחירים מתחילים קצת לרדת ופתאום המון אנשים מחליטים למכור. מתי זה יקרה? לחזות בועות זה כמו לחזות הצלחה של סרט. אני יכול להראות לך סרט ולשאול אותך אם הוא יהיה להיט. תהיה לך דעה אבל היא לא תהיה מדויקת. אף אחד לא באמת יודע".

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט