גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תרמית המניות: "החשדות עלולים להתברר כקצה הקרחון"

גולדמן, מאור ואושרת חשודים כי גרפו מיליוני שקלים על חשבון עמיתי קופות הגמל של פסגות ■ לדברי גורמים בשוק ההון, לא מן הנמנע כי התרמית החלה הרבה לפני שגולדמן החל לעבוד בפסגות ■ גורמים בפסגות: סכום המעילה זניח

גורמים בשוק ההון אמרו היום (ד') ל"גלובס" כי החשדות של רשות ניירות ערך לתרמית בהיקף של 11 מיליון שקל שביצעו בכירי שוק ההון, משה גולדמן, שאול מאור והדר אושרת, עלולים להתברר רק כ"קצה הקרחון" של הפרשה.

לדבריהם, חקירת רשות ניירות ערך עוסקת בתקופה שבין 2008-2013 ומתמקדת בעיקר ב-2008. ואולם, גולדמן, מאור ואושרת הכירו לפני שנים רבות כשעבדו יחד באילנות בטוחה בשנות ה-90 (מאור וגולדמן עבדו שם כמנהלי קרנות נאמנות).

לדברי הגורמים, לאור ההיכרות הממושכת של השלושה, לא מן הנמנע כי התרמית החלה עוד לפני שגולדמן הגיע לבית ההשקעות פסגות.

עוד טענו הגורמים כי התשתית המורכבת שבנו השלושה לכאורה, שכללה פתיחת וניהול חשבונות בחו"ל, תומכת גם היא באפשרות שהמזימה נמשכה לאורך זמן רב.

גם הודעת רשות ניירות ערך, לפיה החקירה נגד השלושה ממשיכה והם ייחקרו "בפרשות אלה ונוספות", רומזת על כך שייתכן כי הפרשה עודנה בתחילתה.

גורמים בפסגות, לעומת זאת, מנסים להציג חזות אדישה נוכח הפרסומים. לדבריהם, מעילות כגון זו שבה חשודים השלושה היא דבר שכיח; וסכום המעילה - 11 מיליון שקל - הינו סכום זניח יחסית, והביטוח יכסה את עלות הנזק שנגרם לפסגות.

אתמול (ג') התירה רשות ניירות ערך לפרסום כי היא מנהלת חקירה הכוללת מספר פרשיות המבססות חשד כי בשנים 2008-2013, גולדמן, שכיהן כמנהל השקעות בכיר בפסגות וכיום הוא סמנכ"ל במנורה מבטחים; מאור, מבעליו של בית ההשקעות מאור לוסקי אחזקות; ואושרת, מנהל חדר מסחר בדויטשה בנק ישראל, ביצעו שורה של עבירות, שבאמצעותן גרפו רווחים אסורים בהיקף של לפחות 11 מיליון שקל על חשבון כספי העמיתים בקופות הגמל של פסגות. זאת, באמצעות עסקאות מתואמות ופעולות מסחר מוכוונות שער בהיקפים משמעותיים, תוך ניצול מעמדם.

השלושה חשודים בביצוע עבירות של תרמית בניירות ערך ועבירות של שוחד, קבלת דבר במירמה, מירמה והפרת אמונים, מירמה והפרת אמונים בתאגיד ועבירות על חוק איסור הלבנת הון. בהוראת בית משפט השלום בתל-אביב הם שוהים במעצר-בית, בתנאים מגבילים.

רשות ניירות ערך מציינת כי בחקירה התגלו ממצאים רבים המחזקים את החשדות בנוגע למעורבות החשודים בעבירות המיוחסות להם. השלושה נחקרו באזהרה מספר פעמים ברשות, ובנוסף נחקרו מעורבים נוספים. גם הנשים של השלושה נחקרו.

עם זאת, לדברי הרשות, נוכח היקף החקירה לא עלה בידי החוקרים לסיים את החקירה, ו"על-מנת לסיימה יידרשו פעולות חקירה נוספות, לרבות חקירות של החשודים ושל מעורבים נוספים - חלקם קשורים לחשודים אלה - בפרשות אלה ונוספות".

הרשות ציינה כי בין החשודים מתקיימים קשרים תכופים עד היום, ולכן קיים חשש לשיבוש הליכי חקירה מצדם. "לאור חומרת העבירות, אופן ביצוע העבירות המתוחכם, לאור היקפן ולאור הסנקציה החמורה המוטלת בגינן, מתקיים חשש ממשי להימלטות מאימת הדין ומשיבוש הליכי חקירה", טענה הרשות.

הרצת מניות ועסקאות מתואמות

לפי החשד, התרמית התבצעה בזמן כהונתו של גולדמן כמנהל השקעות בפסגות, תוך שהחשודים מטשטשים ומסתירים את חלוקת הרווחים האסורים, באמצעות שימוש בחשבונות בני משפחה ומקורבים שלהם בארץ ובחו"ל.

לדברי רשות ניירות ערך, מהחקירה עולה עד כה כי גולדמן ניצל את תפקידו בפסגות ואת הידע המוקדם שלו, במטרה ליצור עסקאות מתואמות והרצת מניות מול חשבונות פרטיים בבית ההשקעות מאור לוסקי, תוך שהוא מתאם את הפעולות הללו עם מאור.

לטענת הרשות, גולדמן ומאור רכשו ניירות ערך ותיאמו עסקאות, משום שגולדמן ידע שניירות ערך אלה יירכשו בעתיד בידי פסגות. בדרך זו ביצעו מאור וגולדמן, לפי החשד, בין חשבונות פסגות לבין החשבונות הפרטיים במאור לוסקי מאות עסקאות מתואמות בדפוס פעולה קבוע, המתאפיין לרוב ברכישת ניירות ערך במהלך המסחר ומכירתם תוך זמן קצר בשער גבוה יותר לחשבונות פסגות.

דרך זו, נטען, הניבה רווח מובטח לחשבונות הפרטיים של לוסקי, על חשבונם של עמיתי קופות הגמל שנוהלו בבית ההשקעות פסגות.

לפי ממצאי החקירה, גולדמן הוא שביצע את הפעילות המתואמת מצדה של פסגות מול החשבונות הפרטיים של מאור, והרווח הכולל שגרפו היה 2.5 מיליון שקל.

בנוסף, חשודים גולדמן, מאור ואושרת כי הם פעלו באופן תרמיתי בניירות ערך לפחות ב-4 הזדמנויות שונות ב-2008 באמצעות מכירת אחזקות של דסק"ש לדויטשה בנק, מתוך כוונה שדויטשה תמכור לאחר מכן את ניירות הערך בשוק ההון או לחשבנות פסגות.

לפי החשד, קודם לביצוע הפעולות על-ידי דויטשה, דאג אושרת לעדכן את מאור אודותיהן. לפי החשד, בעקבות מידע זה ביצע מאור מכירות בחסר ("שורט") באחד מהחשבונות הפרטיים. סמוך לאחר מכן, לפי החשד, מכר אושרת מחשבון דויטשה את ניירות הערך במחירים נמוכים ממחיר החסר. פעילות זו איפשרה למאור, לפי החשד, לסגור את הפוזיציה ברווחים משמעותיים אותם חלק עם אושרת.

לפי החשד, אושרת הסתיר ממנהליו את עובדת היותו צד לעסקאות אלה, ובכך קיבל את הסכמתם לביצוע הפעילות מבלי שהביאו בחשבון את העובדה כי הוא חולק יחד עם מאור את הרווחים התרמיתיים בפעילות זו.

אופן נוסף, שבו לפי החשד פעלו החשודים, היא מכירת ניירות ערך במיליוני שקלים, כאשר רובם נמכרים בתיאום ובידיעה של גולדמן לחשבונות פסגות, תוך שפעילות זו מותירה רווח של מיליוני שקלים לחשודים בסך של כ-8.7 מיליון שקל.

לפי החשד, החשודים חלקו את הסכום ביניהם והסוו אותו בין היתר באמצעות שימוש בחשבונות קש לרבות בחו"ל.

החשודים מכחישים

פרקליטו של משה גולדמן, עו"ד נתי שמחוני, מסר כי "גולדמן כופר בחשדות המיוחסים לו, והוא תקווה שיתברר כי התנהלותו הייתה כדין".

עו"ד נוית נגב ממשרד שינמן-נגב-ניב, המייצגת את הדר אושרת, מסרה: "הדר מכחיש את החשדות. הוא פעל באופן ענייני, כמקובל ולטובת דויטשה בנק".

עו"ד מוטי לזר, המייצג את שאול מאור, מסר: "אני מוצא לנכון לא להגיב על חקירה שמתנהלת".

גם נשותיהם של החשודים נחקרו במסגרת הפרשה. אמש חקרה רשות ניירות ערך באזהרה את יעל גולדמן ואת שירלי אושרת. ברשות מנסים לברר, בין היתר, האם ידעו הנשים על שימוש בחשבונותיהן ובחשבונות של בני משפחה נוספים לצורך הסתרת חלוקת הרווחים האסורים לכאורה.

עו"ד יעל גרוסמן, המייצגת את שירלי אושרת, מסרה: "אין לה שום קשר לא ישיר ולא עקיף לפרשה. היא נחקרה במשרדי הרשות, ובתום החקירה הלכה לביתה מבלי שהוטלה עליה מגבלה כלשהי, וזה מדבר בעד עצמו".

עו"ד מיכל רוזן-עוזר, ממשרד חן-יערי-רוזן-עוזר, המייצגת את יעל גולדמן, מסרה: "לא נפל פגם בהתנהלותה".

כך בוצעה התרמית לכאורה

■ גולדמן ניצל לכאורה את תפקידו כמנהל השקעות בפסגות, במטרה ליצור עסקאות מתואמות והרצת מניות מול חשבונות פרטיים בבית ההשקעות מאור-לוסקי, בתיאום עם שאול מאור. לפי החשד, 3 הבכירים טישטשו עקבות באמצעות שימוש בחשבונות של בני משפחה ומקורבים בארץ ובחו"ל.

■ השלושה חשודים כי פעלו למכירת החזקות של דסק"ש לדויטשה בנק. אושרת עדכן מראש את מאור, שביצע "מכירות שורט", ולאחר מכן מכר מחשבון דויטשה את ניירות הערך במחיר נמוך, שאיפשר למאור לסגור את הפוזיציה ברווח. בנוסף, הם חשודים כי מכרו ניירות ערך במיליונים לחשבונות פסגות וגרפו רווח של כ-8.7 מיליון שקל.

■ גולדמן ומאור תיאמו לכאורה עסקאות לרכישת ניירות ערך במהלך המסחר ומכירתם בשער גבוה יותר לחשבונות פסגות. כך, ועל חשבונם של עמיתי קופות הגמל של בית ההשקעות, הם הרוויחו 2.5 מיליון שקל.

עוד כתבות

טאבלט S11 של סמסונג, ואייפד air. מחיר ממוצע הוא 1,000-2,000 שקל, היקרים עולים כ־4,000 שקל / צילום: יח''צ

מה צריך לדעת לפני שקונים טאבלט חדש?

בין אם בשביל עבודה, לימודים או שימוש ביתי לילדים, לא מעט צרכנים שומרים נאמנות לטאבלטים ● הדברים שאליהם כדאי לשים לב ברכישה תלויים בסוג השימוש, וכוללים בין היתר את גודל המסך, הרזולוציה, מערכת ההפעלה והסוללה

חמישה פסקי דין שכל דייר ומשכיר חייבים להכיר / צילום: Shutterstock

בתי המשפט משרטטים מחדש את היחסים בין שוכר למשכיר

פיגומים במרפסת חתכו את שכר הדירה בחצי, והכניסה לנכס הפכה לחוזה מחייב גם ללא חתימה פיזית ● בתי המשפט קובעים מחדש את היחסים בין 3 מיליון שוכרים בישראל לבין בעלי הדירות שלהם - מתי השופט יגן על השוכר, ומתי דווקא על בעל הבית?

מערכות תותח SIGMA של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

טראמפ לוחץ על תוצרת אמריקאית - וכך הגיבו לדרישה באלביט

חברת הבת של אלביט בארה"ב השלימה לאחרונה את יצירת הדגם הראשון של מערכת התומ"ת שלה במתקן בדרום קרולינה ● הקונגלומרט הביטחוני האמירותי מתעניין ברכישת 30% מהחברה האוקראינית פייר פוינט תמורת 760 מיליון דולר ● קזחסטן מתכוונת לפתח טנק שיתבסס על הנגמ"ש טולפאר מתוצרת טורקיה ● והודו מרחיבה את יכולות ייצור הטילים והרקטות שלה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

על המחאות באיראן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

חמינאי מתכנן לברוח לרוסיה? המומחים מסבירים: כך נדע שהוא באמת בסכנה

המחאות באיראן לא פוסקות, ואפילו דווח שהמנהיג העליון מכין תוכנית בריחה ● האם ההפגנות הנוכחיות יפילו את המשטר או שהן יסתיימו כמו קודמותיהן? ● המומחים מסבירים: אלה הפרמטרים שיקבעו את מידת ההצלחה של המחאות ● המשרוקית של גלובס

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

יום שישי הראשון בבורסת תל אביב: מה צפוי למשקיעים

רגע היסטורי: החל מהיום, יתקיים מסחר בימי שישי ● שבוע המסחר בבורסה עבר לימים שני עד שישי, כמו הבורסות המקבילות במערב ● מאז שהוקמה הבורסה ב-1953, המסחר התנהל בה בימים ראשון עד חמישי ● ככל שמניות הבורסה בתל אביב ייכנסו בסופו של דבר למדדי מניות גדולים בעולם, המשמעות היא הגדלת מחזורי המסחר בתל אביב

מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

ועדת המינויים אישרה את המינוי של מהרן פרוזנפר לתפקיד ראש אגף התקציבים

מינויו של מהרן פרוזנפר לתפקיד הממונה על התקציבים במשרד האוצר, אושר על ידי ועדת המינויים בנציבות שירות המדינה ● סמוטריץ' צפוי להביא את מינויו לאישור הממשלה בזמן הקרוב

אופיר שריד / צילום: רמי זרנגר

רווח הענק של JTLV ממכירת דוניץ, והמימושים של זהבית כהן ומנכ"ל מליסרון

חגיגת המימושים של קרן JTLV, אייפקס ישראל בראשות זהבית כהן ואורי מקס מייסד מקס סטוק ואופיר שריד מנכ"ל מליסרון ● אנבידיה, אינטל ואפל חברו לטכניון, ובהשקעה של כמיליון דולר נחנכה מעבדת VLSI ● ושלושה מינויים חדשים ● אירועים ומנויים

נוף הגליל / צילום: אריאל זנדברג לע''מ ודוברות עיריית נוף הגליל

פחות מ־25 אלף שקל: מחיר המינימום הנמוך לקרקע בעיר הצפונית

מכרז ענק בנוף הגליל יוצא לדרך עם מחירי מינימום חריגים לקרקע ● תוכנית להוספה של עוד אלפי מ"ר שטחי מסחר בכפר ירכא שבגליל העליון מתקרבת לאישור ● וחברת סקייליין הישראלית קיבלה אישור רגולטורי להפעלת עגורנים מרחוק בהונג קונג ● חדשות השבוע בנדל"ן

חביבות האנליסטים ל–2026 / צילום: Shutterstock

המניות שמסתתרות מתחת לרדאר: ההימור החדש של האנליסטים ל-2026

למי שחשב שוול סטריט אולי התעייפה מכמה שנים רצופות של עליות, באו מדדי S&P 500 ודאו ג'ונס וקבעו שיאים חדשים כבר בשבוע המסחר הראשון של השנה ● איך ייראה המשך 2026 אף אחד לא מעז לנבא, אבל בנקי השקעות מובילים בארה"ב מזהים הזדמנויות בכמה מניות

שר המשפטים יריב לוין. הוביל את צמצום הלכת אפרופים בדיני החוזים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

גם הפעם: אל תספידו את הלכת אפרופים

השבוע אושר בכנסת צמצום הלכת האפרופים - אך אל תטעו לחשוב שמדובר במותה ● להערכתנו, ההלכה תמשיך להשפיע על קבוצה צנועה של "רק" כ-99% מכלל החוזים

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות – הזכור ביותר ב־2025 / צילום: צילום מסך יוטיוב

סיכום פרסומות 2025: בנק מזרחי טפחות הזכורה ביותר, ביטוח 9 האהובה ביותר

הבנקים וחברות הביטוח רשמו את הנוכחות הגבוהה ביותר בדירוג הפרסומות השנתי של גלובס וגיאוקרטוגרפיה בשנה החולפת ● בנק לאומי נכנס למדד הכי הרבה פעמים ב–2025 ● משרדי הפרסום הבולטים: מקאן תל אביב, אדלר־חומסקי & ורשבסקי וראובני פרידן

ארוחת בוקר בחאן בארותיים / צילום: באדיבות חאן בארותיים

בקצה המדבר מצאנו יקב שמייצר 420 אלף בקבוקים בשנה ומעוטר במדליות יוקרתיות

אגם נסתר שמפציע רק בחורף, שקשוקה בטאבון, טקס תה בדואי סביב מדורה, יין ששמו נודע למרחקים וחאן שבו תוכלו לישון תחת שמים זרועי כוכבים ● ביקור בפתחת ניצנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה שלילית בת"א; המניות הבטחוניות זינקו, מניות השבבים נפלו

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.4% ● אלביט חצתה לראשונה שווי שוק של 100 מיליארד שקל ● דוניץ צונחת במעל 9% ● מחירי הנפט ירדו בעקבות הצהרת טראמפ על יבוא נפט מונצואלה בהיקף של מיליארדי דולרים ● מחר יתקיים מסחר רגיל עד שעות הצהריים

משבר הייטק / צילום: shutterstock

משבר בהייטק? כך נראים מאמצי ההיערכות של הממשלה

על רקע הפגיעה בענף ההייטק בישראל, הממשלה קיבלה החלטה להאיץ את פיתוחו ● על הפרק: קרנות השקעה ומחקר, תמיכה לחברות צעירות ומשיכת מוחות מחו"ל ● באופן חריג, כמעט הכול יושם - אבל יש גם משהו חסר ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי התוכנית להאצת ההייטק

מימין: תמר בר־אילן ויותם שגב, מייסדי סייארה / צילום: מנש כהן

השווי קפץ ל-9 מיליארד דולר: חברת הסייבר סייארה השלימה סבב גיוס

סבב הגיוס הנוכחי של סייארה מתבצע לפי שווי שגבוה פי שלושה מהשווי שבו הוערכה לפני כשנה ● הגיוס הקודם בחברה הושלם רק לפני חצי שנה, וסך ההשקעות בה עומד על יותר מ־1.7 מיליארד דולר

הפגנה בחיפה נגד האלימות בחברה הערבית, אוגוסט 2023 / צילום: Shutterstock

גם חיפה הצטרפה לגביית היטל שמירה: ההפרטה והקריסה של הביטחון האישי

בעוד הכנסות המדינה ממסים שוברות שיאים, הביטחון הבסיסי מופרט ומתגלגל לכיסו של האזרח דרך היטלי שמירה עירוניים ● אלא שמדובר במערכת מפורקת ללא סנכרון או סמכויות, המפקירה את הרשויות החלשות ומותירה את התושבים לשלם פעמיים על הזכות לחיות בביטחון

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

מימוש ענק: מייסדי נקסט ויז׳ן מכרו מניות ב-345 מיליון שקל, וזו הרוכשת

אחרי זינוק של 260% בשנה האחרונה מייסדי החברה הביטחונית מוכרים נתח נוסף ביצרנית המצלמות המיוצבות ● מאז ההנפקה מימשו המייסדים מניות בהיקף של מעל מיליארד שקל

סכסוכי שכנים / איור: ליאב צברי

סכסוכי שכנים: בין התנגדות לגיטימית להתנגדות קטנונית ומזיקה לבנייה

אדם שרצה לממש זכויות בנייה על גג נתקל בסירוב של שכנו לאפשר לקבלן להציב פיגומים ברכוש המשותף בבניין - לאחר שכבר קיבל את הסכמתו לבנייה ● הוא הגיש תביעה, ופסק הדין התייחס למונח "שימוש סביר" ולזכותם של התובעים לבנות

טסלה דגם Y / צילום: יח''צ

בכירים במגזר הציבורי עשויים להצטייד ברכבי טסלה

ממשלת ישראל עשויה להצטייד בכלי רכב חשמליים של טסלה עבור בכירי ממשלה ונושאי תפקידים בכירים ● יבואנית שיאומי נערכת להשקת הרכב החשמלי שלה בישראל ב־2027 ● 2026 נפתחת עם מלאי רכב "אפס קילומטר" בהנחות עמוקות ● השבוע בענף הרכב

זהבית כהן יוסף, מנכ''לית אייפקס / צילום: רמי זרנגר

כבר לא בעלת שליטה: המימוש הענק של זהבית כהן במקס סטוק

קרן ההשקעות אייפקס מכרה מניות של רשת הדיסקאונט בהיקף של כ-300 מיליון שקל ● אורי מקס, המייסד והמנכ"ל, הצטרף ומכר מניות ב-50 מיליון שקל ● מקס סטוק צפויה להתנהל כחברה ללא בעל שליטה