גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תרמית המניות: "החשדות עלולים להתברר כקצה הקרחון"

גולדמן, מאור ואושרת חשודים כי גרפו מיליוני שקלים על חשבון עמיתי קופות הגמל של פסגות ■ לדברי גורמים בשוק ההון, לא מן הנמנע כי התרמית החלה הרבה לפני שגולדמן החל לעבוד בפסגות ■ גורמים בפסגות: סכום המעילה זניח

גורמים בשוק ההון אמרו היום (ד') ל"גלובס" כי החשדות של רשות ניירות ערך לתרמית בהיקף של 11 מיליון שקל שביצעו בכירי שוק ההון, משה גולדמן, שאול מאור והדר אושרת, עלולים להתברר רק כ"קצה הקרחון" של הפרשה.

לדבריהם, חקירת רשות ניירות ערך עוסקת בתקופה שבין 2008-2013 ומתמקדת בעיקר ב-2008. ואולם, גולדמן, מאור ואושרת הכירו לפני שנים רבות כשעבדו יחד באילנות בטוחה בשנות ה-90 (מאור וגולדמן עבדו שם כמנהלי קרנות נאמנות).

לדברי הגורמים, לאור ההיכרות הממושכת של השלושה, לא מן הנמנע כי התרמית החלה עוד לפני שגולדמן הגיע לבית ההשקעות פסגות.

עוד טענו הגורמים כי התשתית המורכבת שבנו השלושה לכאורה, שכללה פתיחת וניהול חשבונות בחו"ל, תומכת גם היא באפשרות שהמזימה נמשכה לאורך זמן רב.

גם הודעת רשות ניירות ערך, לפיה החקירה נגד השלושה ממשיכה והם ייחקרו "בפרשות אלה ונוספות", רומזת על כך שייתכן כי הפרשה עודנה בתחילתה.

גורמים בפסגות, לעומת זאת, מנסים להציג חזות אדישה נוכח הפרסומים. לדבריהם, מעילות כגון זו שבה חשודים השלושה היא דבר שכיח; וסכום המעילה - 11 מיליון שקל - הינו סכום זניח יחסית, והביטוח יכסה את עלות הנזק שנגרם לפסגות.

אתמול (ג') התירה רשות ניירות ערך לפרסום כי היא מנהלת חקירה הכוללת מספר פרשיות המבססות חשד כי בשנים 2008-2013, גולדמן, שכיהן כמנהל השקעות בכיר בפסגות וכיום הוא סמנכ"ל במנורה מבטחים; מאור, מבעליו של בית ההשקעות מאור לוסקי אחזקות; ואושרת, מנהל חדר מסחר בדויטשה בנק ישראל, ביצעו שורה של עבירות, שבאמצעותן גרפו רווחים אסורים בהיקף של לפחות 11 מיליון שקל על חשבון כספי העמיתים בקופות הגמל של פסגות. זאת, באמצעות עסקאות מתואמות ופעולות מסחר מוכוונות שער בהיקפים משמעותיים, תוך ניצול מעמדם.

השלושה חשודים בביצוע עבירות של תרמית בניירות ערך ועבירות של שוחד, קבלת דבר במירמה, מירמה והפרת אמונים, מירמה והפרת אמונים בתאגיד ועבירות על חוק איסור הלבנת הון. בהוראת בית משפט השלום בתל-אביב הם שוהים במעצר-בית, בתנאים מגבילים.

רשות ניירות ערך מציינת כי בחקירה התגלו ממצאים רבים המחזקים את החשדות בנוגע למעורבות החשודים בעבירות המיוחסות להם. השלושה נחקרו באזהרה מספר פעמים ברשות, ובנוסף נחקרו מעורבים נוספים. גם הנשים של השלושה נחקרו.

עם זאת, לדברי הרשות, נוכח היקף החקירה לא עלה בידי החוקרים לסיים את החקירה, ו"על-מנת לסיימה יידרשו פעולות חקירה נוספות, לרבות חקירות של החשודים ושל מעורבים נוספים - חלקם קשורים לחשודים אלה - בפרשות אלה ונוספות".

הרשות ציינה כי בין החשודים מתקיימים קשרים תכופים עד היום, ולכן קיים חשש לשיבוש הליכי חקירה מצדם. "לאור חומרת העבירות, אופן ביצוע העבירות המתוחכם, לאור היקפן ולאור הסנקציה החמורה המוטלת בגינן, מתקיים חשש ממשי להימלטות מאימת הדין ומשיבוש הליכי חקירה", טענה הרשות.

הרצת מניות ועסקאות מתואמות

לפי החשד, התרמית התבצעה בזמן כהונתו של גולדמן כמנהל השקעות בפסגות, תוך שהחשודים מטשטשים ומסתירים את חלוקת הרווחים האסורים, באמצעות שימוש בחשבונות בני משפחה ומקורבים שלהם בארץ ובחו"ל.

לדברי רשות ניירות ערך, מהחקירה עולה עד כה כי גולדמן ניצל את תפקידו בפסגות ואת הידע המוקדם שלו, במטרה ליצור עסקאות מתואמות והרצת מניות מול חשבונות פרטיים בבית ההשקעות מאור לוסקי, תוך שהוא מתאם את הפעולות הללו עם מאור.

לטענת הרשות, גולדמן ומאור רכשו ניירות ערך ותיאמו עסקאות, משום שגולדמן ידע שניירות ערך אלה יירכשו בעתיד בידי פסגות. בדרך זו ביצעו מאור וגולדמן, לפי החשד, בין חשבונות פסגות לבין החשבונות הפרטיים במאור לוסקי מאות עסקאות מתואמות בדפוס פעולה קבוע, המתאפיין לרוב ברכישת ניירות ערך במהלך המסחר ומכירתם תוך זמן קצר בשער גבוה יותר לחשבונות פסגות.

דרך זו, נטען, הניבה רווח מובטח לחשבונות הפרטיים של לוסקי, על חשבונם של עמיתי קופות הגמל שנוהלו בבית ההשקעות פסגות.

לפי ממצאי החקירה, גולדמן הוא שביצע את הפעילות המתואמת מצדה של פסגות מול החשבונות הפרטיים של מאור, והרווח הכולל שגרפו היה 2.5 מיליון שקל.

בנוסף, חשודים גולדמן, מאור ואושרת כי הם פעלו באופן תרמיתי בניירות ערך לפחות ב-4 הזדמנויות שונות ב-2008 באמצעות מכירת אחזקות של דסק"ש לדויטשה בנק, מתוך כוונה שדויטשה תמכור לאחר מכן את ניירות הערך בשוק ההון או לחשבנות פסגות.

לפי החשד, קודם לביצוע הפעולות על-ידי דויטשה, דאג אושרת לעדכן את מאור אודותיהן. לפי החשד, בעקבות מידע זה ביצע מאור מכירות בחסר ("שורט") באחד מהחשבונות הפרטיים. סמוך לאחר מכן, לפי החשד, מכר אושרת מחשבון דויטשה את ניירות הערך במחירים נמוכים ממחיר החסר. פעילות זו איפשרה למאור, לפי החשד, לסגור את הפוזיציה ברווחים משמעותיים אותם חלק עם אושרת.

לפי החשד, אושרת הסתיר ממנהליו את עובדת היותו צד לעסקאות אלה, ובכך קיבל את הסכמתם לביצוע הפעילות מבלי שהביאו בחשבון את העובדה כי הוא חולק יחד עם מאור את הרווחים התרמיתיים בפעילות זו.

אופן נוסף, שבו לפי החשד פעלו החשודים, היא מכירת ניירות ערך במיליוני שקלים, כאשר רובם נמכרים בתיאום ובידיעה של גולדמן לחשבונות פסגות, תוך שפעילות זו מותירה רווח של מיליוני שקלים לחשודים בסך של כ-8.7 מיליון שקל.

לפי החשד, החשודים חלקו את הסכום ביניהם והסוו אותו בין היתר באמצעות שימוש בחשבונות קש לרבות בחו"ל.

החשודים מכחישים

פרקליטו של משה גולדמן, עו"ד נתי שמחוני, מסר כי "גולדמן כופר בחשדות המיוחסים לו, והוא תקווה שיתברר כי התנהלותו הייתה כדין".

עו"ד נוית נגב ממשרד שינמן-נגב-ניב, המייצגת את הדר אושרת, מסרה: "הדר מכחיש את החשדות. הוא פעל באופן ענייני, כמקובל ולטובת דויטשה בנק".

עו"ד מוטי לזר, המייצג את שאול מאור, מסר: "אני מוצא לנכון לא להגיב על חקירה שמתנהלת".

גם נשותיהם של החשודים נחקרו במסגרת הפרשה. אמש חקרה רשות ניירות ערך באזהרה את יעל גולדמן ואת שירלי אושרת. ברשות מנסים לברר, בין היתר, האם ידעו הנשים על שימוש בחשבונותיהן ובחשבונות של בני משפחה נוספים לצורך הסתרת חלוקת הרווחים האסורים לכאורה.

עו"ד יעל גרוסמן, המייצגת את שירלי אושרת, מסרה: "אין לה שום קשר לא ישיר ולא עקיף לפרשה. היא נחקרה במשרדי הרשות, ובתום החקירה הלכה לביתה מבלי שהוטלה עליה מגבלה כלשהי, וזה מדבר בעד עצמו".

עו"ד מיכל רוזן-עוזר, ממשרד חן-יערי-רוזן-עוזר, המייצגת את יעל גולדמן, מסרה: "לא נפל פגם בהתנהלותה".

כך בוצעה התרמית לכאורה

■ גולדמן ניצל לכאורה את תפקידו כמנהל השקעות בפסגות, במטרה ליצור עסקאות מתואמות והרצת מניות מול חשבונות פרטיים בבית ההשקעות מאור-לוסקי, בתיאום עם שאול מאור. לפי החשד, 3 הבכירים טישטשו עקבות באמצעות שימוש בחשבונות של בני משפחה ומקורבים בארץ ובחו"ל.

■ השלושה חשודים כי פעלו למכירת החזקות של דסק"ש לדויטשה בנק. אושרת עדכן מראש את מאור, שביצע "מכירות שורט", ולאחר מכן מכר מחשבון דויטשה את ניירות הערך במחיר נמוך, שאיפשר למאור לסגור את הפוזיציה ברווח. בנוסף, הם חשודים כי מכרו ניירות ערך במיליונים לחשבונות פסגות וגרפו רווח של כ-8.7 מיליון שקל.

■ גולדמן ומאור תיאמו לכאורה עסקאות לרכישת ניירות ערך במהלך המסחר ומכירתם בשער גבוה יותר לחשבונות פסגות. כך, ועל חשבונם של עמיתי קופות הגמל של בית ההשקעות, הם הרוויחו 2.5 מיליון שקל.

עוד כתבות

ראש ממשלת יפן סנאה טאקאיצ'י / צילום: ap, Eugene Hoshiko

יפן בדרך לבחירות בזק: הבורסה קופצת, המטבע והאג"ח צונחים

ראש ממשלת יפן שוקלת להכריז על בחירות כבר בחודש הבא, כדי לבצר את שלטונה ● בזמן שהין צולל לשפל, והתשואות מזנקות, מדד הניקיי קפץ ב-3% על רקע הציפיות להמשך המדיניות הכלכלית המרחיבה

מספר המשכורות הדרושות לדירה יורד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

שינוי מגמה: ירידה במספר המשכורות הנדרשות לרכישת דירה

מדד המשכורות לרכישת דירה נסוג השנה לרמה של כ-160, לאחר שבשנת 2024 נרשם שיא של 174 משכורות ● במשרד השיכון רואים בכך "סימן ראשוני לשינוי מגמה", אך המומחים מזהירים מפני הסתמכות על "מדד טיפש" שמתעלם מהריבית הגבוהה ומשחיקת כוח הקנייה ● זאת ועוד: הנתונים חושפים כי כוח הקנייה של משקי הבית נשען כיום על עלייה חדה במספר המפרנסים

מערכת משגרי רקטות ארטילריות מסוג PULS של אלביט / צילום: אלביט מערכות

בתאילנד מאוכזבים מהטנקים הסינים, והודו רוכשת תותחים של אלביט

צבא הודו חתם על חוזה בסך 35 מיליון דולר לאספקת מערכות שיגור רקטות המבוססות על פיתוחים של אלביט ● בתאילנד מביכים את בייג'ינג ומותחים ביקורת קשה על טנק המערכה הסיני ● ארה"ב סוגרת עסקה במיליארדים עבור תחזוקת מסוקי אפאצ'י ● וענקית הנשק לוקהיד מרטין מגדילה את קצת ייצור מיירטי הפטריוט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מייסדי Novee גון חלמיש, עידו גפן ועומר נינבורג / צילום: Eclipse media

ארבעה חודשים מהקמתו: סטארט־אפ הסייבר Novee גייס 51.5 מיליון דולר

חברת Novee, שהוקמה במאי 2025 ע"י יוצאי 8200 ומשרד ראש הממשלה, מפתחת פלטפורמת AI לבדיקות חדירה רציפות ומשמשת כבר עשרות לקוחות ● "בתוך פחות מארבעה חודשים הצלחנו לבסס סבב A משמעותי, וכעת המיקוד שלנו הוא הרחבת הפעילות בארה"ב", אמר המנכ"ל עידו גפן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

האם לקנות קרן סל או מחקה? כעת יש שיקול חדש שתצטרכו להביא בחשבון

346 מיליארד שקל כבר מנוהלים בתעשייה הפסיבית בישראל - שיא של כל הזמנים ● אך רבים מהמשקיעים לא מודעים להבדל בין קרנות סל לקרנות מחקות ● מדוע זה יכול להיות מאוד משמעותי עבורכם, ולמה המעבר של הבורסה למסחר בשישי עשוי להשפיע על החלטת ההשקעה?

לורן גיל נשיא החברה, יורי פריימן CEO, לאון קופרמן CTO / צילום: יח''צ

השקעת ה-GPU של קרן וינטג' כבר הגיעה לשווי של מיליארד דולר

חברת Cast AI מציעה תוכנה שמנהלת את השימוש במעבדים הגרפיים ובכך מאפשרת גם לחסוך במספר המעבדים שהם נדרשים לקנות או לשכור ● החברה גייסה עד היום כ-200 מיליון דולר, כאשר בסיבוב האחרון שפורסם בתחילת השבוע השקיעה PAV, פסיפיק אליאנס ונצ'רס, זרוע ההשקעות התאגידית אמריקאית של קבוצה קוריאנית בשם Shinsegae

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

מה צפוי במדד המחירים לצרכן, והאם נראה הורדת ריבית נוספת כבר בפברואר?

הקונצנזוס בקרב הכלכלנים למדד בחודש דצמבר עומד על 0.1%-, מה שישקף עלייה קלה לקצב אינפלציה שנתי של 2.5%, אך יש גם מי שצופה עלייה יותר חדה ● בבנק ישראל מעריכים כי כבר ברבעון הראשון האינפלציה תרד למרכז טווח היעד (2%) ● הכלכלנים לא פוסלים הורדת ריבית נוספת כבר בהחלטה הקרובה פברואר

אצטדיון רמת גן. בעיגול: כרמל שאמה הכהן, ראש עיריית רמת גן / צילום: תמר מצפי, שוקה כהן

"לא שמיש ופחות בטיחותי": איזה עתיד צפוי לאצטדיון הלאומי לשעבר?

אצטדיון רמת גן נבנה ב–1950, אך בניגוד לאחרים שנהרסו או שופצו, מתקשה למצוא את מקומו - ומשמש בעיקר למשחקים של קבוצות קטנות מהליגה הלאומית. האם יש דרך להציל אותו? ● וגם: וויטקוף מקבל תואר דוקטור של כבוד מאוני' בר אילן, מושיק רוט פותח את המסעדה לאירועי צהריים, ותקציב rebar עובר לפרסום אברהם

נשיא דרום קוריאה לשעבר, יון סוק יאול / צילום: ap, Fernando Vergara

עונש מוות לנשיא לשעבר? דרמה בדרום קוריאה

התובע המיוחד דורש עונש מוות לנשיא לשעבר יון סוק יאול שניסה להוביל הפיכה צבאית ב-2024 ● אם הבקשה תתקבל, תהיה זו הפעם הראשונה בכמעט 30 שנה שדרום קוריאה מבצעת הוצאה להורג

מדד הנדל''ן בבורסה מצטמק / צילום: Shutterstock

שווי המניות הביטחוניות השאיר אבק לחברות הנדל"ן במדד הדגל של ת"א

הזינוק במניות הפיננסים הותיר את ענקיות הנדל"ן מאחור, והן מהוות כיום רק 8% ממדד הדגל התל אביבי - מחצית ממשקלן לפני ארבע שנים ● מניות הבנקים והביטוח כבר מהוות 38% ממדד ת"א-35, ושתי מניות ביטחוניות תפסו 10% ● האם זה הופך את השוק המקומי לדפנסיבי פחות?

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ

מחשש להסלמה: לופטהנזה החלה לבטל טיסות לישראל

קבוצת לופטהנזה הודיעה על המשך פעילות במתכונת טיסות יום בלבד, על רקע צפי מתחזק להסלמה ביטחונית ● זאת, כדי לאפשר לצוותי האוויר לשוב למדינות המוצא ללא לינה בישראל ● הניסיון מהמלחמה מראה: כאשר הקבוצה מחליטה לצמצם פעילות חברות תעופה אירופיות נוטות ללכת בעקבותיה

מזומן וזהב שנתפסו בפשיטת הענק / צילום: דוברות רשות המסים

מיליונים במזומן, תכשיטים ורכבי יוקרה נתפסו בפשיטת ענק על נותני שירותים פיננסיים

במבצע ראשון מסוגו פשטו רשות המסים, רשות שוק ההון, רשות איסור הלבנת הון והמשטרה על עשרות נותני שירותים פיננסיים ברחבי הארץ, שפעלו ללא רישיון

סניף של רשת JUMBO יוון / צילום: דניאל בטש

בהשקעה של עד 24 מיליון שקל: סניף הדגל החדש של הראל ויזל בראשון לציון

חנות ג'מבו יוון תוקם במתחם בר־און בראשון לציון בשטח של 7,000 מ"ר, אותו שכרה קבוצת פוקס, בעלת הזיכיון, מקבוצת מבנה ● פוקס מפעילה בימים אלה ארבעה סניפי ענק של רשת הריטייל היוונית, שצפויה להתרחב עוד בישראל - וגם בקנדה

הנהלת Vast Data / צילום: Vast Data

לפי שווי דמיוני: סבב הגיוס של ואסט דאטה מתל אביב יוצא לדרך

לגלובס נודע כי ואסט דאטה, המעסיקה כ־500 עובדים בישראל, נמצאת בישורת האחרונה לקראת גיוס הון ● מדובר על היקף של מיליארד דולר, לפי שווי של כ־25 מיליארד דולר ● בנוסף ימכרו העובדים והמייסדים מניות במאות מיליוני דולרים בסבב סקנדרי

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

מתלבטים לאיזה ספק חשמל לעבור? הכלי החדש שיעזור לכם להחליט

המחשבון החדש, שזמין ללא תשלום ופותח על ידי אדם פרטי, יוכל מעתה לסייע לכל מי שמתלבט בין המסלולים השונים של ספקי החשמל הפרטיים וכך לחסוך בעלויות

בית המשפט המחוזי בתל אביב / צילום: Shutterstock, Vered Barequet

ביהמ"ש המחוזי בת"א מחק תביעה של חברת נדל"ן כנגד עורכי דינה

נמחקה התביעה שהגישה חברת הנדל"ן ענב יזום נגד עורכי דינה לשעבר, האחים ליאור וחן עמידור, ואיש התקשורת רונן צור בטענה כי ניהלו קמפיין אנונימי ● הצדדים הופנו לגישור ● ענב: "מדובר במחיקה טכנית בלבד, שנועדה לאפשר הגשה מחדש"

דיירי הבניין עדיין מפונים. המבנה המדובר בת''א / צילום: אנגל אינווסט

בזכות טיל איראני: כך נעלמו ההתנגדויות לפרויקט תמ"א

פרויקט תמ"א בשכונת כוכב הצפון בתל אביב נתקע במשך שנים בשל התנגדות של שלושה דיירים ● פגיעת טיל סמוכה במהלך המלחמה הובילה לפינוי הבניין בעקבות נזק מההדף, וכעת להסרת ההתנגדויות ולקיצור לוחות הזמנים בכחצי שנה

רה''מ בנימין נתניהו ואבי שמחון / צילום: קובי גדעון-לע''מ

יש לכם משכנתא? יכול להיות שתקבלו בקרוב מעל 1,000 שקל בחודש

תזכיר חוק שפרסם משרד רה"מ מציע לשלם פיצוי חודשי לרוכשי דירות שנטלו משכנתא לפני העלאות הריבית החדות ב-2022 ● בניגוד לתוכנית המקורית של יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, אשר עוררה התנגדות חריפה מצד בנק ישראל ומשרד האוצר, המימון לא יגיע ממיסוי הבנקים

סניף של בנק איינדה בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

כך קריסת בנק החלה את תהליך ההתרסקות של המשטר באיראן

הלוואות מרובות למקורבי המשטר הפילו את בנק איינדה, והאיצו משבר פיננסי ארוך טווח ● הכישלון, מעריכים מומחים, הפך גם לסמל וגם לגורם שהאיץ את ההתפוררות הכלכלית של הרפובליקה האסלאמית - שבסופו של דבר הביאה למחאות ענק ברחבי איראן

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

"השד יצא מהבקבוק": האזהרה החדשה של וורן באפט

באפט תמיד הזהיר שמתקפה גרעינית או ביולוגית היא הסיכון הגדול ביותר ● עתה הוא מוצא הקבלה בתחום ה-AI וטען בראיון ל-CNBC שחוסר ההבנה של מובילי התחום בנוגע לכיוון אליו הטכנולוגיה מתקדמת הוא מסוכן ● להמחשה בחר את דבריו איינשטיין בנוגע לאטום: "זה משנה הכל בעולם, פרט לאופן שבו אנשים חושבים"