גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפקולטה למשפטים באונ' ת"א - במקום ה-31 בעולם

דירוג בינלאומי אף מיקם את הפקולטה למשפטים באונ' ת"א ב"מקום הראשון במחקרים" מבין בתי-הספר למשפטים שמחוץ לארה"ב ולבריטניה ■ הדיקן, פרופ' רון חריס: "המקום ה-31 בעולם הוא טוב, אבל אנחנו שואפים ליותר"

הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב היא "המובילה בהישגיה המחקריים" מבין הפקולטות למשפטים שמחוץ לארצות-הברית ולבריטניה בשנת 2013 - כך עולה מהדירוג השנתי שעורכת החברה הבינלאומית (Quacquarelli Symonds (QS, שדירגה 500 אוניברסיטאות מובילות בעולם. דירוג QS מתפרסם מאז שנת 2004, והוא מהווה אבן-בוחן מרכזית לקביעת האיכות של מוסדות אקדמיים.

בדירוג QS העולמי-הכללי, כאשר כוללים גם את הפקולטות למשפטים המובילות בבריטניה ובארה"ב, ממוקמת הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב - שהיא המובילה בארץ - במקום ה-31, מבחינת הישגיה המחקריים, והיא מקדימה בדירוג פקולטות למשפטים של אוניברסיטאות בולטות בעולם, בהן בית-הספר לכלכלה בלונדון ואוניברסיטת סידני באוסטרליה.

דיקן הפקולטה, פרופ' רון חריס, מרוצה מהתוצאה, אך אינו נח על זרי הדפנה. לדבריו, "המקום ה-31 בעולם במדדי מחקר הוא טוב, אבל אנחנו שואפים ליותר".

ב-10 השנים האחרונות נפתחו בארץ מוסדות רבים להכשרת משפטנים, אבל לדעת פרופ' חריס, אין תחרות ביניהם. "המכללות לא מתחרות בנו ולא משפיעות עלינו כפקולטה או עליי כדיקן. אנחנו נמצאים במקום אחר לגמרי. יש היום מוסדות רבים להכשרה, ואוניברסיטת תל-אביב מכשירה בסך-הכול 4% מכלל האנשים שניגשים לבחינות לשכת עורכי הדין בכל מועד. לתפיסתנו, אלה הם ה-4% הכי טובים, אולי ביחד עם הסטודנטים שיוצאים מהאוניברסיטה העברית וממקומות נוספים כמו אוניברסיטת חיפה".

עם זאת, לדברי חריס, מנקודת-המבט הציבורית צריך לתת מידע נכון לסטודנטים ולמועמדים ללימודים על שוק עריכת הדין ועל רמת ההשכלה האקדמית במוסדות השונים. "אנשים משלמים לפעמים הרבה כסף על משהו שהם חושבים שהוא איכותי, והוא לא כזה".

עמדות של קבלת החלטות

חריס טוען, כי אוניברסיטת תל-אביב לא מכשירה "עורכי דין מהשורה", אלא "אנשים שיגיעו לעמדות-מפתח בחזית העשייה המשפטית בארץ. זה יכול להיות בסקטור הפרטי בתחומים המשפטיים הכי מתפתחים של הסטארט-אפים, הפטנטים ואיכות הסביבה, וגם בסקטור הציבורי. האוניברסיטה מכשירה אנשים לנהל את הייעוץ המשפטי, את התביעה המשפטית, את המערך הרגולטורי וכיוצא באלה.

"הסטודנטים שלנו מגיעים לעמדות של קבלת החלטות ועיצוב מדיניות. לתפקידים הללו אתה לא יכול להכשיר טכנאי משפט. אנחנו מלמדים את הסטודנטים את הפרקטיקה המשפטית, אך בעיקר איך לחשוב משפטית ואיך לחשוב על בעיות משפטיות חדשות שנוצרות, כי במה שהם נתקלים היום, הם לא ייתקלו בו בעתיד, אלא בסוגיות חדשות".

סגן הדיקן, פרופ' ישי בלנק, שם דגש על מקום אחר. "יש אנשים שחושבים שתפקידנו העיקרי הוא להקנות לסטודנטים כישורים טכניים במובן הרחב. אני חושב שתפקידנו לעומק הוא בתחום הביקורת. המקום המיוחד של האקדמיה הוא להסתכל על השלטון בעין ביקורתית. להעביר לסטודנטים את המסר שהמציאות היא לא כורח ואפשר לבקר אותה ולשנות אותה".

אחד הנושאים המרכזיים שהפקולטה למשפטים בתל-אביב שמה עליהם דגש הוא חשיפת הסטודנטים למשפט הבינלאומי ולעולם הרחב. "בשנים האחרונות הגענו לתובנה שחלק מהאתגר של המשפטנים שלנו בעתיד, איפה שלא יהיו, יהיה העידן הגלובלי. אי-אפשר ללמוד רק את שיטת המשפט הישראלית, כי ישראל חשופה לעולם בכל היבט כמעט, וככל שאתה עולה גבוה יותר בפירמידה המשפטית - אתה נדרש יותר לידע הזה.

"בין היתר, אנחנו מביאים לכאן 25 פרופסורים מהמוסדות הכי טובים בארה"ב ובאירופה כדי שילמדו אצלנו, מציעים תוכניות חילופי סטודנטים מגוונות, יש לנו קרוב ל-40 הסכמי חילופי סטודנטים, אנחנו מציעים סדנאות וקליניקות בינלאומיות; ומנסים לחשוף את הסטודנטים לעולם הרחב בכל הדרכים האפשריות".

לשחרר סטודנטים מרעיונות קודמים

- כשאתם מדברים על הבינלאומיות של הפקולטה למשפטים, האם הכוונה בעיקר היא הכנת הבוגרים לעבודה משפטית בעולם העסקים הגלובלי?

פרופ' בלנק: "לאו דווקא. אנחנו מניחים שכל תחום משפטי כולל למשל משפט חברתי ומשפט ציבורי, דורשים ידע במשפט בינלאומי. אם אתה טכנאי-משפט שעובד רק בעסקאות מקרקעין, אתה לא זקוק לידע במשפט בינלאומי. אבל המשפטנים שאנחנו רוצים להוציא מהפקולטה הם אחרים".

פרופ' חריס: "ישנה תדמית שגורמת לאנשים לחשוב שאוניברסיטת תל-אביב מעודדת אנשים לפנות רק לפרקטיקה המסחרית הפרטית, וזה לא נכון. אנחנו חושבים שהסטודנטים שלנו לא צריכים להתמחות דווקא בעשרת משרדי עריכת הדין המסחריים הגדולים בארץ. אחת הבעיות היא שהמשרדים הללו מחזרים באגרסיביות אחר התלמידים שלנו. מועסקים בהם מאות עורכי דין, שצריכים מדי שנה מאות מתמחים, והם מנסים לשאוב את הסטודנטים הטובים אליהם.

"אנחנו אומרים לתלמידים שלנו: האופציות להתמחות במשרדים הללו הן מאוד מעניינות; מדובר בעבודה בחזית של העשייה העסקית, אבל הן לא האפשרויות הטובות היחידות. ישנן עוד אפשרויות - אפשר להתמחות במגזר הציבורי, בבתי המשפט, להמשיך ללימודים גבוהים, לנסוע ללמוד בחו"ל.

"חשוב לומר גם שאין דיכוטומיה חדה בין העולם העסקי לעולם הלא עסקי. פרופ' דיויד גילה, למשל, הוא חבר סגל שלנו וממונה על ההגבלים העסקיים. האם העבודה שלו היא עשייה עסקית? עשייה חברתית? היא גם וגם. כנ"ל לגבי עבודה במקומות כמו רשות ניירות ערך והפרקליטות. הייתי רוצה שהסטודנטים שלנו יתפזרו בכל מקום".

פרופ' בלנק: "אני רוצה שהסטודנטים יבינו שהם לא חייבים לבחור באופציה מסוימת. יש אנשים שחושבים שרק עתיד אחד פתוח לפניהם, בין היתר בגלל ציפיות של ההורים שלהם. התפקיד שלנו בה"א הידיעה הוא להעביר את המסר שאופציות רבות עומדות בפניהם, שהם יוכלו לעשות כל מה שירצו. אנחנו צריכים לשחרר אותם מהרעיונות הקודמים שלהם".

חריס: "חשוב לזכור שחלק גדול מהסטודנטים לא יעבדו כעורכי דין. ההשכלה אצלנו בפקולטה היא אחת החשובות לאזרח במאה ה-21. בשונה מהפקולטות למשפטים בחיפה ובירושלים, בתל-אביב לומדת אוכלוסייה הומוגנית למדי שמורכבת בעיקרה מסטודנטים יהודים ממרכז הארץ".

בלנק מציין, עם זאת, כי גם בתחום זה מתחולל שינוי. "יש עלייה דרמטית בכמות הסטודנטים הערבים בפקולטה. כיום כ-10% מהסטודנטים למשפטים הם ערבים. זה יותר ממה שהיה אי-פעם, וזה חשוב לנו מאוד". ,

- איך זה שלימודי המשפטים לא ממש השתנו בעשרות השנים האחרונות?

"תוכנית הלימודים עברה רפורמה משמעותית בשנת 2000, אז נקבע כי החל משנה ב' רוב הקורסים יהיו קורסי בחירה, ורק שנה א' תהיה מורכבת משיעורי חובה. הדברים שכן השתנו הם הכנסת קליניקות וסדנאות רבות, הדגש הבינלאומי ועוד. אבל יש לנו היום תוכניות לשינויים משמעותיים נוספים, שייושמו בקרוב בתוכנית הלימודים לתואר הראשון במשפטים".

עוד כתבות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.5%, אודיוקודס צוללת ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; מגמה מעורבת באסיה


מדד הקוספי הדרום קוריאני זינק בכ-2%; לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת