גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נפלא, מרתק ומסוכן

פייסבוק הפך מפלטפורמה להחלפת חוויות לכלי תקשורת אימתני

השבוע זה קרה שוב: סטטוס קורע-לב, שכתבה אישה שבנה נלקח לאימוץ נגד רצונה, חרך את פייסבוק. האם הנואשת תיארה במילים מהפכות קרביים איך היא נאבקת לאחוז בילדה האהוב ולמנוע ממפלצות הרווחה לעקור אותו מידיה המגוננות. אם התיאור שלה מדויק, מדובר במציאות מחרידה: מדינת ישראל היא מעין מאפיה ששולחת אנשים רעי-לב לחטוף ילד מאמו, רק כי היא יכולה.

אני לא יודע אם הסיפור נכון, מסיבה פשוטה: לא בדקתי. עיתונאים נחשפים מדי יום לנושאים רבים שמזמינים בדיקה, אבל מסיבות אובייקטיביות מסוגלים לצלול רק לתוך חלק קטן מהם.

במקרה הזה, הבדיקה המינימלית צריכה להתבטא בשמיעת גירסתו ונימוקיו של הצד השני (מערכת הרווחה), בעיון מעמיק בתיק ובניסיון להבין מדוע בית המשפט לנוער - שהנושא הובא לפניו מספר פעמים - אישר פעם אחר פעם את המהלכים של עובדי הרווחה.

צבא מלייקקים

בתי משפט בישראל אינם חסינים מטעויות, אבל כדי לקבוע שזה המקרה ולהטיל קלון על העובדים הסוציאליים, השופטים וכל מי שקשור לתהליך - רצוי לשלוט בפרטי-הפרטים ולהציג נימוקים כבדי-משקל.

נזכיר כי בלב המחלוקת לא עומד חשבון שגוי מחברה כלשהי: מדובר בילד, ומי שטוען שהוא יודע בוודאות מה דורשת טובת הילד, מקבל על עצמו אחריות רצינית ביותר.

כנראה הרבה מאוד אנשים ערכו את תהליך הבדיקה הסבוך הזה. אחרת קשה להסביר כיצד הסטטוסים של האם זכו באלפי לייקים, שיתופים רבים ושובל ארוך של תגובות שמטיחות באנשי הרווחה האשמות חמורות.

אמנם משרד הרווחה ועובדיו אינם פטורים מביקורת ציבורית נוקבת - אבל חשוב שזו שתהיה מבוססת על בדיקה יסודית של העובדות. האם צבא המלייקקים אכן עשה בדיקה כזו?

הפרשייה העגומה הזו היא רק דוגמית לתפקיד המורכב, רב-הפנים, שפייסבוק ממלא בחיינו. היום נשמעות תחזיות רבות על דעיכתה הצפויה של הרשת החברתית; אומרים שמרגע שאבא, אמא, דודה וסבתא נכנסו, הילדים התחילו לברוח, וזה רק עניין של זמן עד שכולם יעזבו אחריהם. אולי.

בינתיים, עד שהנבואות הללו יתגשמו או יופרכו, דומה שבשיח הציבורי שלנו, פייסבוק הולך ותופס תאוצה ועוצמה. מה שהתחיל כפלטפורמה להחלפת חוויות עם החבר'ה הפך לכלי תקשורת אימתני, עם מיליוני כותבים וקוראים ואפס עורכים וכללים. וזה נפלא, מרתק, מפחיד ואפילו מסוכן בו בזמן.

היופי של פייסבוק נגזר מהדמוקרטיות שלו: הוא מאפשר לאזרח הסביר להציף את בעיותיו, לגייס שותפים למאבקיו ולהביע סתם את דעתו שלעיתים מתגלה כמעניינת וכרלבנטית יותר מדעתם של כמה מקבלי החלטות ועיתונאים.

אבל באותה נשימה הישות המרתקת הזו מתקיימת במעין אזור דמדומים ופועלת על-פי חוקים מעורפלים: אנשים מתבטאים בה כאילו הם יושבים בסלון עם חבריהם - ובסלון רובנו מרשים לעצמנו לחלוק סיפורים שלא עברו בדיקה - ובעצם הם מפיצים מידע בכלי תקשורת רב-תפוצה, וכל אמירה שלהם עשויה או עלולה להגיע בתוך דקות להמונים.

יש לזה משמעות משפטית (לאחרונה הסתיימו כמה תביעות לשון הרע בפסיקות נגד אנשים שפרסמו בפייסבוק הכפשות לא מבוססות), משמעות ציבורית וגם אנושית. לומר בשיחת טלפון פרטית שהעובדים הסוציאליים הם חוטפי ילדים זה דבר אחד; לטעון את זה בתפוצה של רבבות זה דבר אחר לגמרי. ונדמה שאת הפער הזה אנחנו עדיין מתקשים להפנים.

אחת הטענות הנפוצות כלפי העיתונאים - שמתפרנסים במדיה המסורתית - גורסת כי ידם קלה מדי על המקלדת: הם לא מבינים את העוצמה הטמונה בידיהם ולא פעם עושים בה שימוש לרעה. אלא שבמציאות הנוכחית, שבה רבים המירו את המינוי לעיתון היומי במעקב אחר הפיד של פייסבוק, כמעט כל משתמש פייסבוק יכול להגיע לתפוצה רחבה יותר מאשר עיתונאי שעובד בשיטות המסורתיות - באמצעות מיקרופון, כתבה מודפסת וצילום אייטם לחדשות.

אתם יכולים לכתוב סטטוס זועם על הפקח המעצבן של העירייה שקנס אתכם בלי סיבה, ואם פרטתם על הנימים הנכונים הוא עשוי להגיע למאות אלפים וגם למיליונים - רייטינג שעיתונאי מקצועי בכלי תקשורת ממוסד יכול רק לחלום עליו. זה בסדר גמור, ואפילו מרתק אלמלא כמה דברים נשכחו בדרך: תגובת הפקח והעירייה, ועוד לפני זה - בדיקה אובייקטיבית של העובדות.

לקחת אוויר

קשה לדעת לאן הברייה הענקית הזו, שבשבוע שעבר חגגה יום הולדת עשירי, תמשיך להתגלגל מכאן. הלוואי שנשכיל ליהנות מהיתרונות שהיא מציעה ולמזער את החסרונות והסכנות.

כדי שזה יקרה, כדאי להפנים שפייסבוק הוא זירת תקשורת ציבורית, וכל מי שמתבטא בו, גם אם לא התכוון לעבוד בזה, הוא סוג של עיתונאי, וכל מי שמשמיע בו קול צריך להביא בחשבון שלפיו מוצמד מגאפון.

זה לא אומר שצריך לשתוק, אבל זה אומר שמומלץ להיות יותר זהירים ומנומקים: לקחת אוויר לפני שתובעים להעיף מורה שתלמידה כתבה עליו סטטוס עצבני (הרי לא יודעים מה בדיוק היה שם בכיתה); לתהות מה הסיפור של התמונה שבה נראית ניידת משטרה חוסמת חניית נכים (אולי הם במרדף אחרי רוצח?); להרשות לעצמנו להיות, ולו לרגע, בית הילל, לפני שאנחנו מצטרפים ללינץ' הכללי נגד בעל הסופרמרקט שדיבר לא יפה ללקוח (אנחנו לא יודעים מה הלקוח עשה קודם וגם לא טרחנו לבדוק).

הרי מחר אנחנו הם אלה שעלולים למצוא את עצמנו מככבים, שלא בטובתנו, בסטטוס ששוגר לקומץ חברים, ואיכשהו התגלגל לידיים ולאוזניים של מדינה שלמה.

עוד כתבות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

תיקון והתנצלות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"