גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברכה לבטלה

תת-ניצב ברכה אינו יכול ואינו ראוי להמשיך לפקד על יאח"ה

מקבץ ההודעות לעיתונות מטעם משטרת ישראל בחודשים האחרונים חרג מזמן מגבולות הטעם הטוב וההתנהלות הראויה של גוף ממלכתי. החל בהתנצחויות קטנוניות עם עיתונאים, עבור במסע יחצ"ני חסר בושה למפכ"ל יוחנן דנינו וכלה באיומים מוסווים כלפי כלי תקשורת שיעזו לכתוב את מה שהמשטרה מבקשת שלא ייכתב.

בתוך אלה בלטה בקיצוניותה ההתייצבות לצדו של תת-ניצב אפרים ברכה, בימיה הראשונים של פרשת הרב יאשיהו פינטו.

"אנו דורשים מכלי התקשורת להימנע מלהזכיר את שמו של תנ"צ ברכה בהקשר החשדות הנבדקים כעת", הודיעה המשטרה לפני 5 שבועות, עם פרסום החשדות נגד ניצב מנשה ארביב. "תנ"צ ברכה מעורב בפרשת פינטו כגורם מוביל בחקירה ולא כחשוד, ואנו דורשים לא לטשטש את הגבולות בין שתי החקירות וליצור הכללה שכולה הוצאת דיבה".

אפשר להבין את המניע של המשטרה בהתייצבותה המוחלטת מאחורי ברכה, האמור לשמש עד מרכזי נגד פינטו, אם כתב האישום נגד הרב אכן יגיע בסופו של דבר לבית המשפט.

כתב האישום נגד פינטו נעוץ הרי בניסיונו לשחד כביכול את תנ"צ ברכה, וזה - על-פי סיפור המעשה של המשטרה והפרקליטות - מעולם לא קיבל טובות הנאה כלשהן מפינטו או מאנשיו, ותחת זאת מיהר בהזדמנות הראשונה שהוצעו לו שלמונים, להודיע על כך לממונים עליו.

אלא שהמאמץ המערכתי האדיר לשמר את דימויו הבערך-נקי של ראש יאח"ה, היחידה המשטרתית האמונה על חקירת שחיתויות ועבירות צווארון לבן, התנפץ ביום רביעי האחרון בצליל נפץ עז, שיצא מפסק דינו של בית המשפט העליון.

מתברר כי הקצין המצטיין הזה פעל בניגוד לכל נורמה בסיסית של חוקר משטרתי, סיכן את חייו של סוכן משטרתי, העיד עדות מפוקפקת בבית משפט, ולבסוף רתם את המדינה לשלם סכום עתק של מיליוני שקלים כדי לנסות למנוע את הפרסום ולמחוק את העקבות שהותירה הפרשה המביכה.

בשנות ה-90 עמד ברכה בראש צוות חקירה בימ"ר תל-אביב שחקר פשע חמור. שיחות חבריות שניהל עם אחד החשודים, ללא אזהרה בדבר זכויותיו או ציון העובדה שמדובר בחקירה באזהרה, הובילה להפללת יתר הנאשמים בתיק - ולהגשת כתב אישום גם נגד החשוד עצמו.

סדרת תקלות במשטרה, בפרקליטות ובבית המשפט גרמו לכך ששמו של החשוד המפליל לא נמחק מהמסמכים המשפטיים, וחייו הועמדו בסכנה. תביעת-עתק בסך 70 מיליון שקל שהגיש נגד המשטרה והפרקליטות, כולל נגד ברכה באופן אישי, הובילה להחלטה שיפוטית חריפה מאין כמוה של השופט עמירם בנימיני, שקבע כי הנתבעים אחראים מתוקף רשלנותם החמורה.

ערעורים שהגישה המדינה, ובהמשך הסדר פשרה שכלל תשלום מיליונים רבים לעבריין התובע, ייתרו את המשך ההליך המביך עבור המדינה. החתימה על הסכם הפשרה וההתעקשות על המשך איסורי הפרסום בפרשה נומקו על-ידי המדינה ברצון שלא לחשוף את דרכי החקירה של המשטרה.

גם אחרי שהתברר שהמשטרה הסתירה חומרים מהפרקליטות ובית המשפט - עניין חמור שבעטיו הורו הן שופטי העליון והן היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין למנות צוותי בדיקה פנימיים - המשיכו ראשי הפרקליטות והמשטרה להתעקש על איפול. עד ששופטי העליון העמידו אותם במקומם ולימדו אותם פרק בהלכות שקיפות ציבורית.

עוד רבות ידובר בהשלכותיו של פסק הדין ובהשלכותיה של הפרשה כולה על תפקוד מערכת אכיפת החוק, אך שתי מסקנות מיידיות מזדקרות כבר עתה. האחת היא שתת-ניצב ברכה איננו יכול ואיננו ראוי להמשיך לפקד על יאח"ה.

מקומו של הקצין הזה איננו ביחידה הרגישה ביותר בחקירת עבירות שחיתות. בפעם הבאה שתיחשף פרשה שעניינה טוהר מידות של פוליטיקאים, לא יהיה תוקף מוסרי לעבודת החוקרים, הכפופים לניהולו של הקצין ברכה. גם שעתם של הקצינים שניהלו את ה"בדיקה" בעניינו של ברכה, ואישרו את מינויו לתפקיד הרם לפני פחות משנה, עוד תגיע.

המסקנה השנייה היא שכתב האישום כנגד יאשיהו פינטו צריך להיבחן מחדש. לא בגלל שסנגוריו מציעים לוינשטיין ראיות נגד ניצב (בדימוס) ארביב, אלא בשל העובדה שהעד המרכזי המיועד במשפטו של פינטו הוא לא אחר מאשר ברכה.

כל מעשי הלהטים מטעם המשטרה והפרקליטות, שניסו למחוק מההיסטוריה את קביעותיו של השופט בנימיני, לא ישנו את העובדה שאמינותו של הקצין הוכתמה. כלל לא ברור אם כתב אישום הנשען על מילתו של ברכה, הוא כתב אישום שיש בו סיכוי סביר להרשעה.

עוד כתבות

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

מנכ"ל נת"ע: "בעוד שנה וחצי יחלו החפירות של המטרו"

33 חברות מהארץ ומהעולם הגישו מועמדות לשלב הראשון של מכרזי המטרו, והפתיעו את בכירי נת"ע שהגדירו את ההיענות כגבוהה מהצפוי ● שם מעריכים כי מכונות החפירה הראשונות יעלו לשטח ב-2028 ● אלו האתגרים בדרך לפרויקט התשתית הגדול בישראל

בניין משרד האוצר / צילום: רפי קוץ

ה-OCED עם תחזית פסימית לישראל: הצמיחה תעמוד על 3.3% בלבד השנה

לפי התחזית של ה-OECD, המשק בישראל יצמח השנה רק ב-3.3% ● לפי הארגון, הגירעון הממשלתי צפוי להתרחב ל-5.3%, בשונה מיעד הממשלה שעומד על 4.9% ● בארגון גם קוראים להפחתת החוב הממשלתי באמצעות שמירה על צעדים שננקטו להגדלת הכנסות המדינה וצמצום הוצאות הביטחון

בית משפט / אילוסטרציה: איל יצהר

פסיקה תקדימית: לאנשי עסקים יכולים להיות שני מרכזי חיים לצורך תשלום מס

איש העסקים חיים צח, לשעבר מנכ"ל עיריית הרצליה, טען כי ניתק תושבות מישראל ועבר לפני 40 שנה לניגריה ● המחוזי בת"א קבע כי "במציאות המודרנית ניתן לחיות בו זמנית בכמה מקומות במקביל, עם זיקות מהותיות וחזקות בכל אחד מהמקומות"

שיגור טיל של SpaceX / צילום: ap

הנפקות הענק של 2026 בוול סטריט עלולות להיות פרומו לקריסת שוק המניות

ההנפקות הצפויות השנה של ענקיות ה־AI מעוררות הייפ עצום בשווקים ● אולם השוויים הגבוהים מתעלמים מהשקעות עתק המנותקות מצפי הכנסות ורווחים ריאלי ● האם SpaceX, אנתרופיק, OpenAI ודומותיהן ישנו את הכלכלה - או יעבירו לציבור סיכון גבוה במחיר מנופח?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הדיבידנד של הפניקס יאושרר, הרשות מתכננת הטלת קנס

הרשות בחנה כיצד אושר דיבידנד של חמישית מההון הפיננסי של החברה לפני שנה וחצי והאם כשלו מנגנוני הבקרה הפנימיים, והחליטה להטיל על החברה מגבלות ולדרוש אישור מחדש לחלוקת 614 מיליון שקל ● במקביל, הוטל קנס על החברה על הפרה אחרת

אורי סירקיס, מנכ''ל ישראייר / צילום: יח''צ

"פוצצתי את זה כי נמאס לי": המשבר החשאי של ישראייר בסלובניה נחשף

במשך שבועיים ניסתה ישראייר למצוא פתרונות לאחר שהרשויות בסלובניה סירבו לאשר את הפעלת הקו ללובליאנה, בטענה לבעיות בהסדרי האבטחה ● המאמצים לעמוד בדרישות לא הועילו, והבוקר נאלץ מטוס החברה לנחות באופן חריג בקרואטיה ● המנכ"ל אורי סירקיס: "זה חושף אותנו לתביעות. שלחנו תלונות לנציבות האירופית אבל זה לא הזיז להם"

מליאת הכנסת / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

מהו המכשול שעומד בפני "בליץ החקיקה"?

הקואליציה מקדמת בבהילות יוזמות חקיקה רבות, אבל פיזור הכנסת יכול לסכל את המהלך. מדוע? ● המשרוקית מסבירה

צחי אבו / צילום: יונתן בלום

יזם הנדל"ן צחי אבו בדרך להפוך לבעלים של 5 חברות בורסאיות

בתוך חמש שנים חולש אבו על שורה של חברות ציבוריות, הפועלות בתחומים שונים: מרכזי מסחר, דירות להשכרה, התחדשות עירונית וייתכן שבקרוב גם אנרגיה ותעשייה בטחונית ● עם זאת, הרוב הגדול של עסקיו, הממוקדים בענף הנדל"ן, נמצאים בינתיים מחוץ לבורסה

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכירת וולט מרקט: המועמדים הסופיים והתוכנית הסודית להפיכתה לרווחית

לגלובס נודע כי המועמדים שהמשיכו לשלב הסופי של רכישת פעילות הסופרמקטים הם: אייפקס פרטנרס עם אורי מקס, קבוצת פז, מייסדי גוד פארם וקרן פרטית בהובלת תור רוזנברג ● לארבעה הוצגה תוכנית עסקית הכוללת מעבר לרווח נקי של 10–35 מיליון שקל בתוך פחות משנה

מאט מרפי, נשיא ומנכ''ל מארוול העולמית / צילום: מארוול

וול סטריט פינת יקנעם: מאחורי הסנסציה של מארוול עומדת חטיבה ישראלית

מארוול נחשבה שנים לחברת שבבים אפרורית, אבל השנה היא הפכה למניית AI לוהטת עם תשואה של מעל 270% ● השבוע מנכ"ל אנבידיה העריך שהיא תהיה המצטרפת הבאה למועדון הטריליון, והקפיץ את המניה עוד יותר ● מאחורי ההייפ עומד בין היתר מוצר כחול לבן

שווי הזהב זינק / צילום: Shutterstock

שווי הזהב זינק, והמתכת הפכה לנכס הרזרבה המוביל בעולם

מדוח של הבנק המרכזי האירופי שפורסם השבוע, עולה כי שווי ההשקעה של בנקים מרכזיים ברחבי העולם בזהב עקף את ההשקעה באג"ח אמריקאיות ● הבנקים המרכזיים מתעניינים בזהב בשנים האחרונות בעיקר בשל "מתחים גיאופוליטיים"

סניף של רשת נוי השדה / צילום: חיים אפריאט

ויזל בדרך לשוק המזון? פוקס במו"מ לרכישת השליטה ברשת נוי השדה

בעלי קבוצת פוקס הראל ויזל לא עוצר: אחרי קבלת הזכויות על שיווק מוצרי דייסון בישראל, כעת הוא מגיש הצעה לרכישת השליטה בקמעונאית הירקות והפירות נוי השדה, הכוללת 17 סניפים בפריסה ארצית ● בשלב זה לא ידועים פרטים על גובה ההצעה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

"שיעור השבה נמוך באופן חריג": היועמ"שית נגד הפשרה עם כלל ביטוח

בהרב-מיארה מתנגדת לפשרה שגובשה בתביעה ייצוגית נגד חברת הביטוח כלל, בטענה כי ההסדר אינו הוגן ואינו סביר ● במסגרת הפשרה צפויים אלפי מבוטחים בפוליסת ביטוח מנהלים וחיים מסוג "פרופיל" לקבל בחזרה אלפי שקלים כל אחד, וזאת בגין דמי ניהול שנגבו ללא הסכמה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות, בהובלת מניות הטכנולוגיה; מחירי הנפט טיפסו

הנאסד"ק נפל בכ-0.9% ● אחרי זינוק של 30% אתמול, מניית מארוול טיפסה גם היום, לאחר שמנכ"ל אנבידיה אמר שהיא תהיה חברת טריליון הדולר הבאה ● דיווח: SpaceX מכוונת להנפקה במחיר מניה קבוע של 135 דולר ● טראמפ מבקש להטיל מכסים של לפחות 10% על יבוא משותפות הסחר המרכזיות של ארה"ב ● הביטקוין נסחר בשפל של כארבעה חודשים

גיורא אלמוגי, מנכ''ל או.פי.סי אנרגיה / צילום: אפרת מזור

לאחר הסגירה הפיננסית של OPC, נותר מקום אחד ברשת החשמל

חברת האנרגיה מקבוצת קנון הודיעה היום שלאומי יוביל את המימון של תחנת הכוח שלה בחדרה ● זוהי תחנת הכח השלישית מבין ארבע שרשות החשמל מקדמת, ועתה נותר מקום אחד עליו מתחרות שתיים -  דוראד וריינדיר

התחדשות עירונית / אילוסטרציה: ארן הרשלג

מארגן הדיירים תבע - ויתוגמל על חלקו בקידום פרויקט התחדשות עירונית

בית משפט השלום חייב יזמי התחדשות עירונית בת"א לשלם למארגן דיירים ("מעאכר") שכר-טרחה בגין עבודתו - תוך שהוא עורך אבחנה בין מתווכים, שעובדים תחת חוק התיווך, לבין מארגנים בהתחדשות עירונית, שפועלים תחת חוק המארגנים

יפן / צילום: Shutterstock

כך הפכה יפן מיעד אקזוטי למיינסטרים, וכמה יעלה לכם לטוס?

הין שנחלש בעשרות אחוזים, הטיסות שהופכות נגישות יותר והחיפוש הישראלי אחר יעד בטוח ושונה הפכו את יפן למוקד הביקוש המרכזי במזרח ● חברות התיירות מדווחות על זינוק חד בהזמנות, גם מחוץ לעונות השיא המסורתיות ● השבוע גם ארקיע הצטרפה לטרנד עם קו ישיר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Luis M. Alvarez

בגלל עבודת כפייה? המכס החדש של דונלד טראמפ

נשיא ארה"ב, שמנסה לבנות מחדש את חומת המכסים שנפסלה בביהמ"ש העליון, מבקש להטיל מכס של לפחות 10% על יבוא מרוב שותפות הסחר המרכזיות של אמריקה ● הסיבה הרשמית: חקירה שעסקה במוצרים שיוצרו בעבודת כפייה ● אילו מדינות נכללות ברשימה, ומה לגבי ישראל?

גרג אייבל, מנכ''ל ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

גרג אייבל מטביע את חותמו על ברקשייר האת'וויי באמצעות שתי עסקאות ענק

בתוך סוף שבוע אחד העניק יורשו של וורן באפט לבעלי המניות סיבה להאמין כי הוא בעל חוש עסקי חד

הצעת חוק להגבלת שכ''ט לנכי צה''ל / צילום: Shutterstock

שכר-הטרחה לנכי צה"ל יוגבל? הצעת החוק אושרה לקריאה שנייה ושלישית

הצעת חוק הקובעת לראשונה הגבלה על שכר-הטרחה שרשאים עורכי דין ומייצגים אחרים לגבות בתביעות נכי צה"ל וכוחות הביטחון לקבלת תגמולים בשל הנכות, אושרה אמש לקריאה שנייה ושלישית ● יו"ר הוועדה: "טיפלנו בנושא בחרדת קודש, תוך שמיעת כלל הקולות והבנת המורכבויות" ● זה מה שכוללת ההצעה