גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותיובל יועז

ברכה לבטלה

תת-ניצב ברכה אינו יכול ואינו ראוי להמשיך לפקד על יאח"ה

מקבץ ההודעות לעיתונות מטעם משטרת ישראל בחודשים האחרונים חרג מזמן מגבולות הטעם הטוב וההתנהלות הראויה של גוף ממלכתי. החל בהתנצחויות קטנוניות עם עיתונאים, עבור במסע יחצ"ני חסר בושה למפכ"ל יוחנן דנינו וכלה באיומים מוסווים כלפי כלי תקשורת שיעזו לכתוב את מה שהמשטרה מבקשת שלא ייכתב.

בתוך אלה בלטה בקיצוניותה ההתייצבות לצדו של תת-ניצב אפרים ברכה, בימיה הראשונים של פרשת הרב יאשיהו פינטו.

"אנו דורשים מכלי התקשורת להימנע מלהזכיר את שמו של תנ"צ ברכה בהקשר החשדות הנבדקים כעת", הודיעה המשטרה לפני 5 שבועות, עם פרסום החשדות נגד ניצב מנשה ארביב. "תנ"צ ברכה מעורב בפרשת פינטו כגורם מוביל בחקירה ולא כחשוד, ואנו דורשים לא לטשטש את הגבולות בין שתי החקירות וליצור הכללה שכולה הוצאת דיבה".

אפשר להבין את המניע של המשטרה בהתייצבותה המוחלטת מאחורי ברכה, האמור לשמש עד מרכזי נגד פינטו, אם כתב האישום נגד הרב אכן יגיע בסופו של דבר לבית המשפט.

כתב האישום נגד פינטו נעוץ הרי בניסיונו לשחד כביכול את תנ"צ ברכה, וזה - על-פי סיפור המעשה של המשטרה והפרקליטות - מעולם לא קיבל טובות הנאה כלשהן מפינטו או מאנשיו, ותחת זאת מיהר בהזדמנות הראשונה שהוצעו לו שלמונים, להודיע על כך לממונים עליו.

אלא שהמאמץ המערכתי האדיר לשמר את דימויו הבערך-נקי של ראש יאח"ה, היחידה המשטרתית האמונה על חקירת שחיתויות ועבירות צווארון לבן, התנפץ ביום רביעי האחרון בצליל נפץ עז, שיצא מפסק דינו של בית המשפט העליון.

מתברר כי הקצין המצטיין הזה פעל בניגוד לכל נורמה בסיסית של חוקר משטרתי, סיכן את חייו של סוכן משטרתי, העיד עדות מפוקפקת בבית משפט, ולבסוף רתם את המדינה לשלם סכום עתק של מיליוני שקלים כדי לנסות למנוע את הפרסום ולמחוק את העקבות שהותירה הפרשה המביכה.

בשנות ה-90 עמד ברכה בראש צוות חקירה בימ"ר תל-אביב שחקר פשע חמור. שיחות חבריות שניהל עם אחד החשודים, ללא אזהרה בדבר זכויותיו או ציון העובדה שמדובר בחקירה באזהרה, הובילה להפללת יתר הנאשמים בתיק - ולהגשת כתב אישום גם נגד החשוד עצמו.

סדרת תקלות במשטרה, בפרקליטות ובבית המשפט גרמו לכך ששמו של החשוד המפליל לא נמחק מהמסמכים המשפטיים, וחייו הועמדו בסכנה. תביעת-עתק בסך 70 מיליון שקל שהגיש נגד המשטרה והפרקליטות, כולל נגד ברכה באופן אישי, הובילה להחלטה שיפוטית חריפה מאין כמוה של השופט עמירם בנימיני, שקבע כי הנתבעים אחראים מתוקף רשלנותם החמורה.

ערעורים שהגישה המדינה, ובהמשך הסדר פשרה שכלל תשלום מיליונים רבים לעבריין התובע, ייתרו את המשך ההליך המביך עבור המדינה. החתימה על הסכם הפשרה וההתעקשות על המשך איסורי הפרסום בפרשה נומקו על-ידי המדינה ברצון שלא לחשוף את דרכי החקירה של המשטרה.

גם אחרי שהתברר שהמשטרה הסתירה חומרים מהפרקליטות ובית המשפט - עניין חמור שבעטיו הורו הן שופטי העליון והן היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין למנות צוותי בדיקה פנימיים - המשיכו ראשי הפרקליטות והמשטרה להתעקש על איפול. עד ששופטי העליון העמידו אותם במקומם ולימדו אותם פרק בהלכות שקיפות ציבורית.

עוד רבות ידובר בהשלכותיו של פסק הדין ובהשלכותיה של הפרשה כולה על תפקוד מערכת אכיפת החוק, אך שתי מסקנות מיידיות מזדקרות כבר עתה. האחת היא שתת-ניצב ברכה איננו יכול ואיננו ראוי להמשיך לפקד על יאח"ה.

מקומו של הקצין הזה איננו ביחידה הרגישה ביותר בחקירת עבירות שחיתות. בפעם הבאה שתיחשף פרשה שעניינה טוהר מידות של פוליטיקאים, לא יהיה תוקף מוסרי לעבודת החוקרים, הכפופים לניהולו של הקצין ברכה. גם שעתם של הקצינים שניהלו את ה"בדיקה" בעניינו של ברכה, ואישרו את מינויו לתפקיד הרם לפני פחות משנה, עוד תגיע.

המסקנה השנייה היא שכתב האישום כנגד יאשיהו פינטו צריך להיבחן מחדש. לא בגלל שסנגוריו מציעים לוינשטיין ראיות נגד ניצב (בדימוס) ארביב, אלא בשל העובדה שהעד המרכזי המיועד במשפטו של פינטו הוא לא אחר מאשר ברכה.

כל מעשי הלהטים מטעם המשטרה והפרקליטות, שניסו למחוק מההיסטוריה את קביעותיו של השופט בנימיני, לא ישנו את העובדה שאמינותו של הקצין הוכתמה. כלל לא ברור אם כתב אישום הנשען על מילתו של ברכה, הוא כתב אישום שיש בו סיכוי סביר להרשעה.

עוד כתבות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מחשש שלא יספיקו להעביר את החוק: בוועדת החוקה דנים על פיצול הצעת החוק לפיצול תפקיד היועמ"שית

הצעת החוק עברה בתחילת בקריאה ראשונה, והיא צפויה לפצל את תפקיד היועץ המשפטי ליועץ משפטי לממשלה ולתובע כללי ● ההצעה צפויה להקשות על פתיחה בחקירה נגד בכירים בשלטון

אזור תעשיה ברקן. בעיגול: מוסטפא דניזר / צילום: עינת לברון, איור: גיל ג'יבלי

הטייקון הטורקי, חברת הטקסטיל בישראל והחקירה של רשות המסים

אחד מיצואני הטקסטיל הבולטים בטורקיה פתח חברה בישראל על אף אמברגו הסחר שהטיל ארדואן ● כעת, נחשף כי אותה החברה נחקרת במסגרת פרשת הברחות ומרמת מס בהיקף של 27 מיליון שקל - תוך ניצול הסכם סחר בינלאומי

הקוטג' ביפו העתיקה / צילום: פולי טובמן

המציאות במכרזי עמידר: בכמה נמכר קוטג' ביפו העתיקה?

הנכס נמצא במרחק הליכה ממגדל השעון ביפו ומחוף הים ● 61 מ"ר בנכס מיועדים להריסה ● למחיר המציאה יש כמה סיבות, רובן קשורות בעניינים תכנוניים וענייני רישוי - עניין המאפיין מאוד את מכרזי עמידר

גלעד בר אדון / צילום: באדיבות חברת מוריה

אחרי שנה וחצי בלי: מנכ"ל חדש לחברת נגה

לגלובס נודע כי גלעד בר אדון הוא זה שיעמוד בראש החברה הממשלתית לניהול מערכת החשמל ● זאת, לאחר שנה וחצי ללא מנכ״ל מאז התפטרותו של שאול גולדשטיין

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

ניסיון ההשתלטות שעלה לברק רוזן ואסי טוכמאייר רבע מיליארד שקל

ניסיון השתלטות כושל על עסקי הנדל"ן של כצמן לפני 4 שנים עלה לבעלי השליטה בחברת ישראל קנדה בהפסד "על הנייר" של כרבע מיליארד שקל

גילון בק, אריאל כהן, דניאל בראל / צילום: תמר מצפי, אתר החברה, שלומי יוסף

פחות מ-5 שנים בניו יורק: הישראלית שנמחקת מהמסחר בנאסד"ק

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● חברת האוטוטק, REE מבקשת עיכוב הליכים לאחר שאיבדה כמעט את כל שוויה ● נאבן עוקפת לראשונה את מחיר ההנפקה עם זינוק לשיא ● וגם: סנסטאר שבשליטת קרן פימי צונחת לשפל של שנה וחצי

נגיד בנק ישראל, אמיר ירון / צילום: דני שם טוב/דוברות הכנסת

בנק ישראל צפוי להפחית את הריבית מחר: מה כדאי לעשות עם המשכנתא?

השוק מתמחר שבנק ישראל צפוי להפחית את הריבית מחר ברבע אחוז, בפעם השנייה ברציפות ● האם זה הזמן של נוטלי המשכנתאות, שההחזרים החודשיים שלהם קפצו בשנים האחרונות במאות שקלים, לשנות מסלולים - ואם כן לאיזה?

כביש מהיר בארה''ב עם קו לבן בצד הימני / צילום: Shutterstock

הקו הלבן הפשוט הזה הוא אחת ההמצאות הגדולות ביותר של אמריקה שמעולם לא זכתה להערכה ראויה

אתם מכירים את הנורה ואת האייפון. זהו סיפורו הלא מוכר של חידוש גאוני נוסף ששינה אומה שלמה

מליאת הכנסת, ארכיון / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ארבעה חודשים לבחירות: האם ישראל בדרך לאירוע של פעם ב-38 שנה?

החוק מעניק לכנסת יד חופשית להקדים את הבחירות, אבל הדחייה הרבה יותר בעייתית, וייתכן שלוח השנה העברי יביא את ישראל למצב שכמותו לא היה 38 שנים ● המשרוקית עושה סדר בקביעת מועד הבחירות

''ישראל הולכת לחיות עם שקל חזק לאורך זמן'' / צילום: Shutterstock

הוא חקר את המטבע החזק בעולם ובטוח: כך יקרה גם לשקל

"מה שקורה לשקל הוא סימן להצלחה, אבל זה מצריך שינוי. אנחנו הבנו מזמן איך לנהל את הדינמיקה הזאת הגיע הזמן שגם אתם תבינו" ● קוסטה ואיינס, מחבר הספר "הפרנק השוויצרי", שחקר את אחד המטבעות החשובים בעולם, משוכנע בדמיון לעליית ערך השקל ● מה צפוי לנו, ואילו צעדים יאפשרו לשמור על כלכלה משגשגת?

גדודי עז א־דין אל־קסאם של חמאס / צילום: Shutterstock

דיווח: חמאס שוקל לוותר על השלטון בעזה

ברקע הקיפאון ביישום השלב השני של ההסכם, וכשהדיווחים על סיכויים לתמרון של צה"ל ברצועה הולכים וגוברים - ארגון הטרור שוקל להכריז על סיום שלטונו האזרחי בעזה ● חיזבאללה מנסה לשקם את כוחו בדרום לבנון ולהיערך לאפשרות של חידוש הלחימה - כך מעריכים במערכת הביטחון ● צה"ל: עשרות אזרחים ישראלים ניסו לחצות את הגבול לשטח סוריה ● עדכונים שוטפים

חיים כצמן, מייסד ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

קפיצת המדרגה של צחי אבו: קונה את השליטה בחברה של חיים כצמן

ארי נדל"ן תרכוש 26% מחברת הנדל"ן המניב ג'י סיטי מידי נורסטאר של חיים כצמן תמורת 661 מיליון שקל - מחיר המשקף פרמיה של 30% על השוק ● המהלך כולל אופציה להגדלת הנתח והתחייבות לגיוס הון של מיליארד שקל

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

עולה מדרגה: הממשלה אישרה את מיזוג אלתא בתעשייה האווירית

התעשייה האווירית תמזג לתוכה את החברה בת אלתא - כך אישרה היום הממשלה ● במסגרת המהלך כלל הפעילות תעבור ללא תמורה ● עפ"י ההערכות, המטרה היא להגדיל את השווי המצרפי של החברה לקראת הנפקה

מדד הניקיי, אתמול. רשם את התשואה היומית הגבוהה ביותר מאז 2008 / צילום: ap, Willy Kurniawan

מגמה מעורבת באסיה; עליות בחוזים בניו יורק

ירידות בדרום קוריאה, עליות בהונג קונג ● וול סטריט חוזרת מהחופשה באופטימיות בינתיים: החוזים על נאסד"ק עולים ב-0.7% ● רוטציה בוול סטריט: המניות הקטנות מובילות את המדדים • סיטי: מחיר הנפט עשוי לרדת ל-60 דולר עד סוף השנה

מיכלית נפט / צילום: Reuters, stringer

מחיר הנפט צנח ב-43% מהשיא, ומייצר לשוק בעיה חדשה

בארבעת החודשים האחרונים חווה שוק הנפט עליות מחירים היסטוריות ● ואז הגיע המהפך: מצר הורמוז נפתח, ארה"ב משחררת מיליוני חביות ממאגרי החירום וסין מפסיקה לקנות נפט - ומחירי הזהב השחור נופלים ● איך יתמודדו יצואניות הנפט?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

תושב חוזר הגיע להסדר עם רשות המסים, ואז היא התחרטה. 4 פעמים ברצף

ישראלי שחזר ארצה לאחר שנים בחו"ל, מצא עצמו לכוד בתוך סאגה בירוקרטית ● זאת, לאחר שקיבל מרשות המסים לא פחות מחמש החלטות סותרות לגבי מועד חזרתו הרשמי ארצה ● כעת הוא דורש מבג"ץ לקבוע גבולות לכוחה של המדינה לחזור בה מהחלטות שניתנו בעבר

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נעם מושקוביץ-דוברות הכנסת

היועמ"שית לבג"ץ על החלטת הממשלה: "ניסיון חמור לסיכול החלטות בית המשפט"

הממשלה אישרה הצהרה לפיה לא תכיר בכל החלטה שתבצע מועצת הרשות השנייה, כל עוד אינה עומדת בתנאי הסף בחוק ● השרים קרעי ולוין העלו את ההצעה בעקבות פסיקת בג"ץ שהחזירה לפעולה את מועצת הרשות השנייה של הממשלה הקודמת ● היועמ"שית: "החלטה זו היא המשך ישיר של הפעולות שבהן נקט שר התקשורת בהליך הנוכחי ● ארגון העיתונאים: "ההחלטה נועדה באופן שקוף לסכל את עסקת ההייטקיסטים ברשת 13" ● מזכיר הממשלה: "הצהרת הממשלה לא קראה לאי־ציות לפסיקת בג"ץ"

מטוס ישראייר / צילום: באדיבות ישראייר

המטוסים האמריקאים מתפנים מנתב"ג, אז למה ישראייר עדיין משתמשת בהם כתירוץ?

לאחרונה התבשרנו שכ-20 מטוסים אמריקאים מתפנים מנתב"ג, ובכך הוסר החשש מביטול טיסות החודש ● אלא שגם אחרי שהחשש הוסר, מתברר כי יש מי שמשתמש במטוסים האמריקאים כתירוץ לדחיית טיסות

קניון סירקין פתח תקווה מקבוצת קניוני עופר של מליסרון / צילום: בר - אל

מה עומד מאחורי מהלך האייפונים של קניוני עופר?

קבוצת קניוני עופר יצאה בהגרלה של עשרות מכשירי אייפון 17, פירמת עורכי הדין פישר הודיעה לעובדיה בהפתעה על טיול ללונדון, והמסלול האקדמי המכללה למינהל מינה לחבר הנאמנים שישה בוגרים של המכללה ● אירועים ומינויים

רה''מ נתניהו והנשיא טראמפ במאר־א־לאגו בדצמבר האחרון / צילום: ap, Alex Brandon

מחשש לסחבת בגיבוש הסכם הסיוע משלחת בראשות מנכ"ל משרד הביטחון תצא לוושינגטון

לגלובס נודע כי משלחת בראשות מנכ"ל משרד הביטחון אמיר ברעם תצא בשבוע הבא לוושינגטון כדי להתניע את המגעים למזכר ההבנות הבא שיחל ב־2029 ● הפעם, נראה שישראל מוותרת על רכיב הרכש ומציעה מודל של השקעה הדדית ● האם ארה"ב בכלל מעוניינת בהסכם חדש, ומה רוצה נתניהו?