גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"דיני החוזים בישראל מבוססי מודל גברי ואינם הוגנים לנשים"

לדברי ד"ר צבי טריגר, גברים מתדיינים יותר מנשים בתחום החוזים, ולפיכך השפיעו יותר על פיתוח דיני החוזים ■ לטענתו, גם בית המשפט העליון, בפסיקותיו בענייני חוזים, מגלה גישה פטרונית כלפי נשים ותפקידן בחברה

דיני החוזים בישראל, המגדירים את הכללים והעקרונות שבמסגרתם נאכפות התחייבויות בין בני אדם ובין חברות, מהווים חלק חשוב מהחקיקה האזרחית. דיני החוזים גם הולידו למשפט הישראלי כמה דוקטרינות שהוחלו על כל תחומי המשפט, ובראשם עיקרון תום-הלב.

האקדמיה המשפטית ובתי המשפט ניתחו לאורך השנים את אופן התפתחות דיני החוזים בארץ באופנים שונים ומגוונים. את אחד הניתוחים הידועים ורבי-ההשפעה ערך פרופ' מנחם מאוטנר שהראה כיצד דיני החוזים התפתחו על בסיס דגם עסקת מקרקעין.

הפרופסורים דניאל פרידמן ונילי כהן, שנחשבים למומחים הגדולים ביותר בתחום, הגדירו את החוזה כ"כלי משפטי חשוב, המשמש למימוש הפוטנציאל הכלכלי שבו ולרכישת נכסים ושירותים, והוא גם אמצעי לשיתוף פעולה בתחום הכלכלי בין אדם לחברו".

מאמר שכתב דוקטור צבי טריגר (39), סגן דיקאן בית-הספר למשפטים במכללה למינהל, ושהוצג ביום המחקר של המכללה למינהל, מאיר את התחום מזווית חדשה ומקורית.

לטענת טריגר, במאמר, שעיקריו מתפרסמים כאן לראשונה, דיני החוזים בישראל מבוססים באופן מסורתי וגם היום על דגם גברי ולא על דגם אנושי מלא, נטול היררכיות בין "גברי" ל"נשי". טריגר סבור כי לעיצוב הגברי של דיני החוזים יש השלכות שליליות.

לדבריו, "כל עוד דיני החוזים ימשיכו להישען על הדגם הגברי, שלפיו הם עוצבו, לא ניתן יהיה לממש את האידיאל של החלה מלאה של עקרונות הצדק וההגינות בדיני החוזים".

טריגר מסביר כי הוא אינו מתכוון לקיומה של מהות גברית כלשהי, או להיעדרן המוחלט של נשים מדיני החוזים או מעיצובם, אלא לגבריות כפי שהתרבות מגדירה אותה: אקטיביות, רציונליות וכדומה.

עשירות בזכות גבר ו"מועשרות"

להוכחת טענתו ערך טריגר בדיקה של פסקי הדין בענייני חוזים של בית המשפט העליון מקום המדינה ועד לתחילת שנות האלפיים. תוצאות הבדיקה הן כי הרבה יותר גברים מנשים מתדיינים בתחום החוזים, והדבר מביא לכך שהגברים הביאו לפיתוח דיני החוזים הרבה יותר מנשים.

לפי הבדיקה, מ-1949 ועד 2006, 1,912 גברים היו מעורבים בסכסוכים חוזיים שהגיעו להכרעת בית המשפט העליון, לעומת 934 נשים בלבד. ככול שמדובר בתקופה שבין 1990 ל-1999 מצטמצם הפער, אך עדיין נשאר 57%-43% "לטובת" הגברים.

"אף על-פי שייצוג הנשים בתביעות חוזיות עולה בעקביות לאורך העשורים, ניתן לראות שהמין הגברי הוא שחקן חוזר ומובהק", כותב טריגר. לטענתו, אחת הסיבות לכך שדיני החוזים עוצבו עבור גברים הינה שהכסף, כערך חברתי ותרבותי הוא ערך גברי.

"לכן, אין זה מפתיע שגם החוזה - אחד המכשירים המרכזיים להעברת כסף מיד ליד - מעוצב לפי דגם גברי. נשים מהוות כ-40% מכוח העבודה בעולם, אבל מחזיקות בפחות מ-1% מההון בעולם", מנמק טריגר את טיעונו. "נשים שכירות בגרמניה, למשל, מרוויחות 62 סנט על כל דולר שגבר משתכר. בהודו, משכורתן היא 64 סנט לכל דולר ובמצרים ובמקסיקו, 80 סנט".

עוד מציין טריגר כי התרבות רוויה בדימויים שמבטאים את היעדר מיומנותן לכאורה של נשים בכל הקשור בכסף ובפיננסים, וכן את רדיפתן אחר כסף למרות חוסר מיומנות זו. לדבריו, בתרבות הפופולרית קיימים שפע של ייצוגים של נשים ברוח זו.

"אחת הדוגמאות הבולטות מהשנים האחרונות היא סדרת הטלוויזיה 'מעושרות'. רוב הנשים בסדרה הפכו לעשירות, ובעקבות זאת ל'מעושרות', עקב נישואים למיליונר או למיליארדר. הן מעבירות את ימיהן בין קניות (והם קונות רק מותגים) לבין טיפולי יופי וישיבה בבתי-קפה ובמסעדות".

היבט חשוב נוסף שטריגר טוען כי הוא מדגים את היחסים המסוכנים בין נשים לכסף כפי שהפטריארכיה עיצבה אותם, קשור לכך שהשוק מעניק ערך פחות לעיסוקים המקודדים בתרבות כ"נשיים" - כגון, הוראה, טיפול בילדים, מזכירות וניקיון.

נימה פטרונית של בית המשפט העליון

חוזה הנישואים הישראלי מהווה חריג בולט לעיקרון חופש החוזים, שכן מדובר בחוזה שהצדדים אינם חופשיים בו ובמסגרתו מעמדה המשפטי של האישה נחות מאוד ביחס לבעל. בין היתר, מדובר בחוזה שהצדדים אינם חופשיים באשר לצורתו, הוא חייב להיערך לפי הדין הדתי, ותנאיו מוכתבים לבני הזוג. לדברי טריגר, חוזה הנישואים הייחודי לישראל, השפיע על התפתחות דיני החוזים בארץ באופן משמעותי. "מדובר בחלק מהדין הישראלי לכל דבר ועניין", הוא מבהיר.

לפי המאמר, גם תשתיתם התרבותית של ההיבטים האזרחיים של הנישואים בישראל היא פטריארכלית, והוויתור על עקרונות דתיים אינו בהכרח פתרון מספיק לבעיה. לדברי טריגר, למשל, בפרשנות חזקת שיתוף הנכסים בין בני זוג, שמכוחה נקבע כי רכוש שנצבר במהלך הנישואים שייך בחלקים שווים לשני בני הזוג, בלא קשר לזהות בן הזוג שמהכנסתו הנכס נרכש, נקט בית המשפט העליון בגישה פטרונית.

כדוגמה, מצטט טריגר מפסקי דין של בית המשפט העליון בתחום, שבהם נאמר, למשל, כי "אין להקל ראש בתרומה הנכבדה שתורמת בת הזוג לצמיחת הנטע המשפחתי ולבלובו בעשייתה החיובית והברוכה בבית פנימה: ניהול משק בית, סיפוק כל צרכיו של הבעל וצורכי הילדים, גידול הילדים וחינוכם..." (ע"א 630/79 ליברמן נגד ליברמן).

לדברי טריגר, "גם כאשר בית המשפט יוצר חזקה מהפכנית כמו חזקת השיתוף, שכופרת בערך הכלכלי המיוחס בתרבות לעבודות הבית, הדבר נעשה בנימה פטרונית ומתנשאת כלפי תפקידי האישה, תוך חלוקה נוקשה בין תפקידים 'גבריים' ל'נשיים' ותחושה שבית המשפט עושה עמה חסד".

ייצוג הולם רעיוני

בשנים האחרונות ניתן לראות הרבה יותר עורכות דין נשים ושופטות מאשר בעבר. ואולם, לדברי טריגר, גם השינוי החיובי הזה אינו מבטיח את שיפור המצב בהיבט של דיני החוזים. "נוכחותן העולה של נשים בעיצוב הדין כשלעצמה לא בהכרח תתקן את העוול ותתרום לעיצוב דגם אנושי, אוניברסלי באמת של דיני החוזים, בלא מודעות לשורשים הפטריארכליים של דיני החוזים", הוא כותב.

לדבריו, "זו אינה רק שאלה של ייצוג הולם פרסונלי, אם כי הייצוג הפרסונלי חשוב. זוהי בעיקר שאלה של ייצוג הולם רעיוני, ונוכחותן של נשים איננה ערובה (למרבה הצער) לקידום רעיונות פמיניסטיים. אלפי שנות דיכוי גרמו לכך שנשים רבות הפנימו את העולם הפטריארכלי, והן נרתעות מזיהוי עם סדר יום פמיניסטי מחשש להגחכה או לנידוי".

את מאמרו מסכם טריגר בכך שמערכת המשפט והחוק בארץ הבטיחה את נחיתותן המשפטית של נשים, בכך שווידאה שגם בתוך הבית (הפרטי של כל אחד) לא תהיה תחולה לדיני החוזים הכלליים. "כך, הדגם הגברי חיסן את עצמו מפני ביקורת והתפתחות שאינם עולים בקנה אחד עם ערכים פטריארכליים".

לדברי טריגר, כאמור, הדגם הגברי של דיני החוזים מונעים מימוש והחלה מלאה של עקרונות צדק והגינות בדיני החוזים. ולכן, "חשיבה מחודשת על הדגם שלפיו התעצבו דיני החוזים היא מחויבת המציאות".

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?