גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אתיופיה על המפה: משרד עו"ד ישראלי נפתח באדיס אבבה

לאחר שנים של מלחמות, נהנית אתיופיה מיציבות ודמוקרטיה ■ עם צמיחה של 10%, כוח עבודה זול ומערכת מס מיטיבה - המשקיעים הזרים החלו לזרום ■ עו"ד אלי דורון: "אם בעבר הטרנד היה מזרח אירופה, כעת היעד להשקעות הוא אפריקה"

בימים בהם ישראל מתלבטת ומחפשת את האיזון בין פיתוי משקיעים זרים והענקת הטבות מס לחברות בינלאומיות, מול הצורך בשוויון מס, מתברר כי מדינות אחרות בעולם לא מתלבטות ומציעות תנאי מס מיטיבים למשקיעים זרים וחברות בינלאומיות שיזרימו אליהן את כספם. כך עשתה בשנים האחרונות בריטניה, שהפכה למעין מקלט מס אפשרי לעשרות טייקונים מכל העולם; וכך עושות גם אירלנד ומדינות אחרות.

כעת, מתברר, כי גם אפריקה מתעוררת, ובמיוחד אתיופיה. "באפריקה קיים פוטנציאל גדול להשקעות, ובעיקר באתיופיה, מדינה המונה כ-85 מיליון נפשות, שצומחת בשיעור מרשים של 10% לשנה ונמצאת כיום לפני פריצה כלכלית חסרת תקדים, האמורה להעביר אותה ממעמד של מדינת עולם שלישי למעמד של מדינה מתקדמת", מסביר עו"ד אלי דורון, שותף מייסד במשרד דורון-טיקוצקי-צדרבוים.

לדבריו, לאחר שנים רבות של מלחמות, מזה כ-20 שנה נהנית אתיופיה מעידן חדש של יציבות, דמוקרטיה ומוטיבציה רבה לשפר את כלכלת המדינה.

"עושה רושם שהממשל באתיופיה הפנים כי הדרך להתפתחות כלכלית ורווחת הציבור עוברת דרך המשקיע הזר, ומשכך על המדינה לעשות ככל שביכולתה לטובת עידוד משקיעים זרים להגיע לאתיופיה, וכך היא עושה באמצעות מערכת מס מיטיבה ושורה של תמריצים", הוא אומר.

לדברי עו"ד דורון, "אנשי העסקים הישראלים ידועים בתור כאלה שמרבים לחפש הזדמנויות להשקעה ברחבי העולם. היינו עדים בשנים האחרונות לפעילות השקעתית נרחבת של אנשי עסקים ישראלים במדינות מזרח אירופה, בהן מצאו שווקים בעלי תשואה גבוהה. אם בעבר הטרנד היה מזרח אירופה, כעת היעד הוא אפריקה עם דגש על אתיופיה".

ולא רק הישראלים זיהו את הפוטנציאל. משקיעים זרים מרחבי העולם מתחילים לזרום לאתיופיה. "הם מבינים כי נכון מבחינתם להעתיק את פעילותם היצרנית, באופן מלא או חלקי לאדמת אתיופיה, מאחר ששם הם ייהנו, בין היתר, מכוח עבודה זול, בעלות של 40-100 דולר לחודש; פטור ממס על יבוא הציוד והמיכון לטובת הקמת התשתית העסקית והיצרנית באתיופיה; ופטור על יצוא תוצרת המפעלים המוקמים באתיופיה לפרקי זמן הנמדדים בשנים", מסביר עו"ד דורון.

שיעורי מס אטרקטיביים

במסגרת פעילותו להשגת היעד של משיכת המשקיעים הזרים, העביר המחוקק האתיופי חקיקת מס, לפיה משקיע זר המקים חברה אתיופית ומעביר אליה 200 אלף דולר לפחות, יזכה למעמד של "משקיע זר", שמקנה לחברה שבבעלותו פטור ממיסי יבוא לטובת יבוא מלוא הציוד הנדרש לאתיופיה לשם הקמת המפעל, ופטור מתשלום מס בגין ההכנסות הנובעות מיצוא תוצרתה.

כמו כן, שיעורי המס באתיופיה נחשבים לאטרקטיביים ביותר. כך, למשל, מסביר עו"ד דורון, מושתים שיעורי מס חברות נמוכים על חברות העומדות בתנאים מסוימים.

"חברה נחשבת כתושבת אתיופיה לצורכי מס בתנאי שהמשרדים הראשיים של החברה ממוקמים באתיופיה, הניהול האפקטיבי של החברה מתבצע באתיופיה והחברה רשומה בלשכת המסחר של משרד המסחר והתעשייה באתיופיה. מס החברות באתיופיה עומד על 30%, אולם ניתן פטור לחברות של משקיעים זרים העוסקות ביצוא. חברות אלה, בהנחה שהן מנוהלות מאתיופיה - לא ימוסו בישראל, גם אם הן בבעלות ישראלית".

בנוסף, המס על הדיבידנד באתיופיה עומד על 10%, ואולם ככל שהדיבידנדים מושקעים על-ידי בעל המניות בחברה לטובת הרחבת פעילותה - הדיבידנדים פטורים ממס.

עו"ד דורון מוסיף כי "שיעור המס על ריבית או על תמלוגים באתיופיה עומד 5%; מס רווח הון בגין מכירת מניות הוא 30%; מס רווח הון בגין מכירת מבנה עומד על 15%; מיסוי יחידים הוא פרוגרסיבי עד לתקרה של 35%"; ולא פחות חשוב מכך, המע"מ באתיופיה, עומד על שיעור 15% - 3% פחות מישראל.

לכל היתרונות הללו ניתן להוסיף את העובדה כי אתיופיה חתומה על מספר רב של אמנות למניעת כפל מס, ובכלל זה עם חלק נכבד ממדינות ערב, מדינות האיחוד האירופי, מדינות אפריקאיות וכן מדינת ישראל.

סניף ישראלי ראשון באתיופיה

משרד דורון-טיקוצקי-צדרבוים, שזיהה את "הדבר הבא" - והבחין כי יותר ויותר חברות ואנשי עסקים ישראלים נכנסים לשוק האפריקאי בכלל ולשוק האתיופי בפרט - הקים לאחרונה סניף חדש של המשרד באתיופיה, בעיר הבירה אדיס אבבה. מדובר במשרד עורכי הדין הראשון בקרב המשרדים הישראלים, שפתח סניף בבירת אתיופיה.

עם פתיחת הסניף החדש, ייצג המשרד את כניסת חברת כרומגן לשוק האתיופי. החברה תספק בשלב הראשון דודי שמש לבתי חולים ומבני ציבור באתיופיה, ובשלב שני - למגורים. הסניף עתיד לשמש כלשכת מסחר לצורכי קידום עסקים בין ישראל לבין מדינות אתיופיה ואריתריאה השכנה, ובנוסף יעניק מענה משפטי שוטף לעסקים שיוקמו על אדמת אתיופיה במסגרת זאת.

משרד דורון-טיקוצקי ושות', המעסיק בארץ 50 עורכי דין, רואי חשבון וכלכלנים, מתוכם 10 שותפים, עוסק בתחומי המשפט האזרחי-מסחרי ובעל התמחות ספציפית במיסוי ישראלי ובינלאומי ועסקאות בינלאומיות.

המשרד, שפעל עד כה בזירה הבינלאומית במדינות שונות, בהן רומניה וקפריסין, חבר כעת, בפרויקט חלוצי ראשון מסוגו, למשרד יאסו-פרי, הכולל 3 עורכי דין ישראלים, ילידי אתיופיה, ובהם עו"ד אליעזר יאסו-גיל, שירכז את פעילות הדסק האתיופי ופעל להקמת הסניף באדיס אבבה ביחד עם עו"ד אסף הופמן, שותף ומנהל מחלקת מיסוי בינלאומי במשרד דורון-טיקוצקי-צדרבוים, ועו"ד אלי דורון, שותף ומייסד המשרד.

הסניף האתיופי מתמחה במתן פתרונות משפטיים ומסחריים כוללים לחברות ואנשי עסקים ישראלים המנהלים עסקים באתיופיה ואריתריאה, או השואפים להיכנס לשוק האתיופי המתפתח, לטובת הקמת מפעלים, כניסה ליזמות נדל"ן מקומית, קידום מיזמים בתחום החקלאות, התיירות, הקמעונאות ועוד.

לדברי עו"ד דורון, "הסניף האתיופי ילווה ישראלים המבקשים לחדור אל אתיופיה - משלב איתור העסקה המתאימה והשותפים העסקיים לטובת קידום עסקאות על אדמת אתיופיה, בהם נציגים בלעדיים לשיווק, ניהול ועוד; דרך בניית תכנון המס והקמת החברות הנדרשות באתיופיה ומחוצה לה, כך שהמשקיע יניב מפעילותו מקסימום רווח נקי לאחר מס; וכלה במתן חוות-דעת משפטיות המבטיחות נטרול חשיפה פלילית והתנהלות תקינה ושקופה".

נהירת משקיעים

עו"ד דורון מוסיף כי "גם יחסי המסחר בין ישראל ואתיופיה בתנופה. כך, העובדה שבישראל ישנם למעלה מ-100 אלף אזרחים ממוצא אתיופי, כמו גם הקרבה הגיאוגרפית (רק שלוש שעות טיסה), מהוות בסיס מצוין לקידום ופיתוח מערכת יחסים כלכלית-עסקית. כמו כן, ניתן לזהות מספר גופים כלכליים באתיופיה המגלים עניין בישראל, וברור כעת כי היקף הפעילות המסחרית בין המדינות נמצא בעלייה מתמדת".

לדבריו, "בשנים האחרונות ניתן לזהות שינויים מהותיים שמתרחשים מעל ומתחת לפני שטחה של אתיופיה, שהלכה למעשה יש בהם כדי לסמן את אתיופיה כמדינה בעלת פוטנציאל כלכלי-השקעתי גבוה. אם נוסיף לכך את היצע כוח העבודה הזול יחסית, שעם השנים התקדם והתפתח כחלק מתהליך של אקדמיזציה, וכמו כן את התמריצים ההמשמעותיים המוענקים על-ידי השלטון המקומי לעידוד היצוא - ניתן בנקל להבין את נהירתם המאסיבית של משקיעים זרים, שזיהו את הפוטנציאל הכלכלי, ואגב כך מגיעים ללא הרף, ומכל רחבי העולם, בתופעה שפועלה היוצא הינו צמיחה כלכלית משמעותית, שניכרת במדינה.

"עובדה זו, לא חמקה אף מעיניי המשקיעים הישראלים, חלקם ממוצא אתיופי, שמגיעים לאתיופיה כדי לקיים פעילות עסקית - החל מחקלאות, דרך ייעוץ בתחומים שונים לגורמים מקומיים וכלה בהשקעות לא מבוטלות בתשתיות המדינה".

עוד כתבות

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר