גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מייסד ג'יי-דייט הפסיד 400 מ' ד'; גר בדירה שכורה בת"א

אתר ההיכרויות של ג'ו שפירא היה שווה כ-400 מיליון דולר ■ אבל אז הוא החליט למכור את מניותיו ולשים את כל הכסף בנדל"ן אמריקאי ■ עכשיו הוא גר בדירה שכורה בתל-אביב ומנסה לעשות קאמבק עם אפליקציית היכרויות חדשה

ג'ו שפירא סמך תמיד על חוש הטיימינג שלו. במשך השנים הארוכות שחי בארצות-הברית, הייתה לו יכולת לדעת לאיזה עסק להיכנס ומתי, ובאיזה תזמון לצאת ממנו. וזה הכניס לו הרבה מאוד כסף. כך היה גם עם ג'יי-דייט, אתר ההיכרויות שהקים יחד עם חבר הילדות אלון כרמל, שהיה הבסיס לחברת האחזקות של השניים, מאצ'נט (לימים ספארק נטוורקס), שנסחרה בפרנקפורט ובשיאה הגיעה לשווי של כ-400 מיליון דולר. ב-2006, לאחר שכרמל עזב את החברה, שפירא החליט לעזוב אף הוא והתחיל לממש מניות.

בטוח באינטואיציה שלו, ולאחר שמכר את שארית מניותיו בג'יי-דייט לג'יי.פי מורגן, שפירא החליט להיכנס לעסקי הנדל"ן בלוס אנג'לס והתרכז בקנייה של בתי דירות עם פוטנציאל השבחה. זה היה ב-2007. בעוד כמה חודשים ענף הנדל"ן האמריקאי הולך להתמוטט במשבר שיגרור את העולם כולו אל תהומות פיננסיים שלא נראו מאז 1929. גם זה עניין של טיימינג. בתוך פחות מ-3 שנים, שפירא הפסיק לגעת בשמיים ומצא את עצמו בחזרה בישראל בקרב על הישרדותו הפיננסית.

לא צריך לרחם על שפירא יותר מדי - הראיון עמו מתקיים בבית-קפה סמוך לשכונת יוקרה בצפון תל-אביב שבה הוא שוכר דירה - אבל אפשר לראות עליו, על פניו, את רכבת ההרים שעברה עליו בשנים האחרונות. גרוש בשלישית (עם 3 ילדים מנישואיו הראשונים), לא מזמן חגג 60, והוא אומר שהמספר הזה מציק לו, כחלק מהתכחשותו לגילו הביולוגי.

את חסד נעוריו (ואת הצלחתו הפיננסית) הוא מנסה לחדש עכשיו עם אפליקציית היכרויות חדשה בשם Fiix, יחד עם טל ברנוח, אחד האנג'לים הגדולים בישראל, ועם 3 שותפים צעירים ממנו בכמה עשורים - רועי אלדאג, מתן גולן ונתי שי.

למרות ההתמוטטות הכלכלית, הוא עדיין מאמין שהחושים שהטעו אותו פעם אחת, לא יאכזבו אותו שוב: "בנקאי אחד אמר לי פעם שאם יש לי כישרון - זה למצוא תזמון נכון", הוא מתעקש.

- והנדל"ן?

"התזמון היה גרוע. קניתי בניינים מוזנחים שסבלו מניהול גרוע. שניים מהם מכרתי ברווח גדול, אבל נתפסתי במשבר עם הרבה סחורה".

- ואיבדת הכול.

"לא הכול, איבדתי הרבה מאוד".

- חתיכת נפילה. זה לא שהיית יזם מתחיל. עמדת בראש חברה עם שווי של מאות מיליונים.

"אני אגיד לך משהו: כיוון שאני לא איש עסקים שנמצא 30 שנה באותו העסק, אני לא מרגיש ממש שהרווחתי את הכסף בזיעת אפי".

- בג'יי-דייט עבדת כמו מטורף.

"נכון, אבל הכסף הגיע ביום אחד. בתקופה קצרה עשיתי התקדמות עצומה. כסף זה אחלה, מטוסים פה, בילויים שם, כיף. אבל כמו שאני נהנה במלון בוטיק, אני נהנה גם באוהל".

- מה עם החרדה הקיומית?

"אני לא ממש מסכן".

הפרסומים בעיתונות דווקא דיווחו אחרת: בתחילת מאי 2012 הודיע שפירא לבית משפט השלום בתל-אביב כי הוא עתיד להכריז על פשיטת-רגל בארצות-הברית, בשל הפסדים כבדים בעסקי הנדל"ן. ההודעה הזו הגיעה במהלך מאבק משפטי שניהלה חברת גרלינדר פרופרטיס נגדו ונגד אשתו דאז (השניים התגרשו מאז) בגין חוב של קרוב לחצי מיליון דולרים.

בכתב ההגנה הצהיר שפירא כי לא נשאר לו רכוש על שמו, כי אין לו חסכונות, וכי הוא מתגורר בדירה שכורה. מקורביו סיפרו אז שהוא רק מבקש לדחות את תשלום החוב לכמה שנים. התביעה, אמרו, היא-היא שדוחפת אותו להכריז על פשיטת-רגל.

"המצב לא היה כל-כך גרוע", הוא מנסה לרכך את הרושם, "זה היה על מנת ליצור מנוף כדי להיכנס למשא-ומתן. לא היה צריך לרחם עליי".

"היהודים קמצנים"

יואב (ג'ו) שפירא, 60, נולד בגבעתיים. אביו היה בכיר בחברת החשמל, ואמו עורכת בסוכנות הידיעות עתי"ם. את המיזם הראשון שלו הגה בכיתה ה', כשחילק פרחים על האופניים. כיוון שאביו, סבו ודודיו עסקו בתחום החשמל, היה טבעי שילמד חשמלאות באורט סינגאלובסקי, ובמהלך הלימודים התחיל לעבוד גם בתיקוני חשמל: "תמיד הסתובבתי עם כסף בכיס", הוא מתגאה.

אחרי השירות כטכנאי מטוסים בחיל האוויר, הקים בחצר הבית חברה לייצור לוחות פיקוד ובקרה, ועבד בחשמלאות לבניין ולתעשייה. ב-79' התחתן עם נעמי, אשתו הראשונה, ונסע איתה לארצות-הברית כאשר קיבלה הצעת עבודה בלוס אנג'לס כמגייסת תרומות מטעם אוניברסיטת תל-אביב. התכנון היה לשהות שם 3 שנים. הוא נשאר שם 32.

אחרי 14 שנות נישואים התגרש מנעמי, שחזרה עם שלושת הילדים לארץ. אחרי כמה שנים חזרו שני הגדולים לארצות-הברית, ושפירא, שבינתיים נישא בשנית, נהג לבקר בישראל לעתים תכופות את בתו הקטנה שנשארה בארץ.

ב-1994 הוא וכרמל מכרו את מפעל הווידיאו בשיא. הוא היה בן 40, היה לו הרבה כסף, והוא חשב לצאת לפנסיה. אחרי חצי שנה על שפת הים עם הרבה אלכוהול, הבין שהוא לא בנוי לחיים האלה והחליט לקנות ציוד השכרה להפקת סרטים, בעיקר לעריכה דיגיטלית. ואז הוא גילה את האינטרנט.

"בפרספקטיבה של 30 שנה, הקמתי סדר גודל של 15 עסקים. חמישה נכשלו, שניים הצליחו. לרוב העסקים שלי הייתה תוחלת חיים מוגבלת, בפרט כל מה שקשור בטכנולוגיה. לא יודע. יכול להיות שאם הייתי דבק בעסק אחד, הייתי מרוויח יותר, אבל צריך ליהנות מהחיים. אני לא יכול לחשוב על ראן של 20 שנים רצוף".

- אוקיי. איך הגעת לג'יי-דייט?

"הייתי אז גרוש טרי בפעם השנייה ונהגתי לצאת לדייטים. יום אחד מצלצל אליי חבר טוב ומספר לי שיש סוכנות היכרויות שאתה משלם 3,000 דולר לשנה, וזה עובד נהדר, אז קבעתי פגישה. שמו אותי בחדר קטן עם אשת מכירות, ומיד ניסיתי להתחיל איתה. היו להם קלסרים של נשים, לכל אחת עמוד, תמונה גדולה, כמה קטנות וקצת טקסט עליה. מי שמוצא חן בעיניך אתה שם פתק בקבלה. אם היא מסתכלת בספר הגברים, ואתה מוצא חן בעיניה - היא משאירה פתק, ומפגישים ביניכם. לא קניתי חברות שם, ואשת המכירות לא יצאה איתי, אבל עלה לי הרעיון להכניס את זה לאינטרנט".

- כבר היו אז אתרי היכרויות באינטרנט.

"היו 12 אתרים ליהודים, אבל כולם היו בסגנון של מודעות לפנויים-פנויות משנות ה-80, 'גרושה שלא באשמתה מחפשת בחור יציב'. כנסי לג'יי-דייט, תראי איך אין הרבה הבדל בין האתר בתחילת הדרך לזה של היום. היה חיפוש, מאגרי מידע, חלק מהמידע היה חשוף, וחלק לא".

- ואיך חשבת לעשות מזה כסף?

"זה היה תהליך. המצאתי את המודל העסקי של האסימונים. היו קונים 5 או 10 אסימונים, כל אחד מאפשר לתקשר עם בחורה אחת. אבל היהודים קמצנים. היה אחד שקנה 10 אסימונים, הכיר בחורה על האסימון הראשון וביקש החזר על השאר. אז עברתי לשיטה של מנויים. מי שפחד לשלם באינטרנט יכול היה לשלוח צ'ק.

"התקופה האחרונה שלי בחברה הייתה מתסכלת, אז לא היה לי קשה לעזוב. בדיעבד, יכול להיות שהייתי צריך להיאבק יותר על האסטרטגיה שלי, אבל I'm a lover, not a fighter".

- הכול טוב ויפה, אבל למה למכור את המניות שלך בג'יי-דייט? לא חראם?

"למה שאחזיק?".

- אם העסק עובד טוב, אז מה אכפת לך שהכסף ישמור על הערך?

"בענף האינטרנט תוחלת החיים מוקצנת. יש חלונות זמן שבהם עסקים מקבלים שווי לא ריאלי. היה חלון הזדמנויות שניצלתי, משווי של קרוב ל-400 מיליון דולר, היא נסחרת היום סביב ה-135 מיליון והייתה כבר גם 60 מיליון".

- ואז שמת את כל הקופה על נדל"ן אמריקאי.

"כן. זאת הייתה הזדמנות. היה הייפ לא נורמלי, תקופה של תנופה גדולה בנדל"ן, והמודל העסקי לא היה השקעות לטווח ארוך, אלא שיפוץ ומכירה".

- אמרת שאתה לא מסכן, אבל זה בכל זאת מעבר חד למדי - מאימפריית אינטרנט לחובות.

"אז מה, אז הפסדתי את הכסף. זה רק כסף. נלחמתי. הפסדתי את המלחמה. סגרתי פרק - והלכתי לעשות חיים".

הבייבי החדש של שפירא, Fiix, משלב שני מרכיבים שההצלחה שלו בהם היא מוכחת: היכרויות וחדשנות טכנולוגית. מדובר באפליקציית היכרויות, לא מאוד שונה מהמתחרות המובילות (כמו OKcupid, טינדר, לאב מי), למעט אולי כמה פיצ'רים מקוריים.

- מה השלב הבא?

"גיוס. אנחנו בדרך לארצות-הברית. היכרויות זה ענף שיחסית קל לייצר בו הכנסות. בספארק נטוורקס לקח לי 10 שנים להגיע להכנסות של 80 מיליון דולר. אפליקציות מכניסות בזמן קצר הרבה יותר כסף, הנסיקה מהירה וגדולה. הכיוון הוא השוק האמריקאי ואחר-כך הסיני. אני מחפש שוק גדול והומוגני, במקום ללכת לאירופה ולהתמודד עם 30 שפות".

- שאלה לסיום: אתה בזוגיות?

"למעלה מחצי שנה".

- אחרי 3 גירושים, אתה עוד מאמין בזוגיות ארוכת-טווח?

"בואי נגיד ככה: אני אופטימיסט, ובלי שום קשר להסתברות ובהתבסס על הניסיון, צריך הרבה פשרות כדי להיות בזוגיות ארוכה. לפעמים מוכנים להתפשר ולפעמים לא".

- אז יש מצב שתזדקק לאפליקציה בעצמך?

"אני מחוץ לטווח הגילאים של קהל היעד", הוא אומר בחיוך, ואז עוצר לרגע ומסנן: "למרות שאני מסרב לקבל את זה".

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת שבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים