גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה חזרה בה מאישום העלמת מס ותפצה בחצי מיליון ש'

הנישום דרש פיצוי על עוגמת-נפש, בטענה כי חקירה רשלנית של מס הכנסה הובילה להגשת כתב אישום - מבלי שהראיות, שחלקן פוברקו, נבחנו כראוי בפרקליטות

פרקליטות המדינה ורשות המסים שילמו בחודש שעבר חצי מיליון שקל פיצוי לרופא שיניים ורעייתו שהואשמו בהעלמת מס בהיקף של כמיליון שקל, אך זוכו באופן מלא מהעבירות, לאחר שהפרקליטות חזרה בה מכתב האישום. בנוסף שילמו הפרקליטות והרשות 88.5 אלף שקל שכר-טרחת עורכי דינם של בני הזוג, ומע"מ.

ראשיתה של הפרשה בשנת 2007, אז פתחה רשות המסים בחקירה נגד רופא השיניים בעקבות מידע שהתקבל ברשות, ככל הנראה משכנה שעמה היה הרופא מסוכסך. ב-2008 הגישה פרקליטות מיסוי וכלכלה כתב אישום חמור נגד הרופא, שייחס לו העלמת הכנסות במשך כ-6 שנים.

כתב אישום זה נמחק לאחר שהתברר כי לרופא לא נערך שימוע בטרם הגשתו. ואולם, ב-2011 הוגש כתב אישום חדש כנגד הרופא, אך הפעם הוספה גם רעייתו שעבדה עמו במרפאה לאישומים.

בראשית ההליכים הגישו בני הזוג, באמצעות עו"ד שי הראל, בקשה לביטול כתב האישום, בטענה כי החקירה בעניינם הייתה רשלנית, וכי אין למדינה ראיות על מנת להוכיח את אשמתם, אך בקשתם נדחתה.

ואולם, לאחר שהחל שלב ההוכחות בתיק, ונשמעו עדויות של 3 חוקרי מס, פנה עו"ד הראל שוב לפרקליטות בבקשה כי תבטל את כתב האישום, בטענה כי הראיות כנגד בני הזוג מופרכות וחלקן אך מפוברקות. בעקבות הדברים, המליץ בית המשפט לפרקליטות מיסוי וכלכלה לשוב ולשקול את עמדתה בתיק.

"חקירה רשלנית"

בדצמבר 2012, 4 שנים לאחר שהוגש כתב אישום, הודיעה הפרקליטות לבית המשפט כי חזרה בה מכתב האישום. בהודעה צוין כי חלק מחומר הראיות בתיק נהרס בשל שריפה שפרצה בבניין שבו נמצאת הקליניקה של רופא השיניים, וכי קבלות של הרופא אבדו במשרדי החקירות או במשרדי הפרקליטות. בעקבות הודעת הפרקליטות זיכתה שופטת השלום בתל-אביב, דניאלה שריזלי, את הרופא ואת רעייתו.

ההודעה על החזרה מכתב האישום הוגשה לבית המשפט לאחר חילופי מנהלים בפרקליטות מחוז מיסוי וכלכלה, עם פרישתה של עו"ד אלה רובינק וכניסתה של עו"ד ליאת בן-ארי-שווקי לתפקיד, וכן לאחר מספר חודשי משא-ומתן בין הפרקליטות לעו"ד הראל.

עם זאת, הפרקליטות לא הודתה בטענותיו של רופא השיניים כי נעשו טעויות בתיק, ולכאורה ה"כתם" על בני הזוג מההליך הפלילי נותר בעינו.

לנוכח "הכתם" האמור, החליטו רופא השיניים ואשתו, בעצת עורך דינם, לא לוותר ולדרוש פיצוי מהמדינה על הנזקים שנגמרו להם. במאי 2013, פנה עו"ד הראל לפרקליטות בדרישה כי תשלם לבני הזוג "פיצוי נכבד" על הנזקים ועוגמת-הנפש הרבה שנגרמה להם, עקב "ביצוע חקירה רשלנית נגדם על-ידי חוקרי מס הכנסה", כטענתו, שהובילה להגשת כתב אישום חמור נגדם. וכל זאת, נטען, מבלי שחומר הראיות ודוח גמר החקירה נבדקו ונבחנו כראוי בפרקליטות.

בעקבות הדרישה הכספית לפיצוי, החל משא-ומתן מחודש בין הצדדים, שהוביל לחתימת הסדר פשרה בינואר 2014, לפיו הפרקליטות ורשות המסים יפצו את רופא השיניים ואת רעייתו בגין הנזקים ועוגמת-הנפש שנגרמה להם. תשלום הפיצוי נחלק בחלקים שווים בין רשות המסים ופרקליטות המדינה. תמורת קבלת הפיצוי, הסכימו בני הזוג לוותר על המשך תביעותיהם ודרישותיהם מרשות המסים והפרקליטות.

הפיצוי אושר בדרגים הבכירים

מדובר במקרה חריג, שבו עוד בטרם הוגשה תביעת נזיקין לקבלת פיצוי כנגד המדינה (לאחר 3 פגישות ו-4 מכתבי דרישה לפיצוי), מסכימה המדינה להגיע להסדר עם הנפגעים.

הפרשה והפיצוי נבחנו ואושרו על-ידי הדרגים הגבוהים ביותר ברשויות המעורבות, ובין היתר על-ידי ראש רשות המסים, סמנכ"ל בכיר לחקירות ברשות וכן על-ידי פרקליט המדינה היוצא, פרקליט המדינה הנכנס, המשנה לפרקליט המדינה ואחרים.

עו"ד שי הראל מסר כי "מדובר בפרשה חמורה שהסבה נזק גדול מאד ללקוחות שלי. יש לשבח את עו"ד ליאת בן-ארי-שווקי, פרקליטת מחוז תל-אביב מיסוי וכלכלה, על היושר והמקצועיות שהפגינה, הן כשלקחה אחריות ומשכה את כתב האישום בראשית דיוני ההוכחות, והן כשהחליטה להמליץ לרשות המסים והפרקליטות לפצות את הלקוחות שלי על הנזקים שמערכת אכיפת החוק גרמה להם.

"כעורך דין המתמחה בייצוג חשודים ונאשמים בעבירות מס, אני מברך על כך שהפרקליטות ורשות המסים השכילו להפיק לקחים חשובים מהפרשה הזו, ומערכת אכיפת החוק יצאה מחוזקת מכך".

"חיסכון בזמן שיפוטי יקר"

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "לאחר בדיקת מכלול הנסיבות, ובכלל זאת הערכת סיכונים מול סיכויים והערכת עלויות ומשאבים הדרושים בניהול הליך משפטי, הוחלט להגיע לפשרה.

"נדגיש כי לא מדובר במהלך חריג ובמצבים בהם נמצא כי מכלול הנסיבות מצדיק הגעה לפשרה, מן הראוי להגיע להסדר מתאים מחוץ לכותלי בית המשפט. מדובר בהתנהלות ראויה להערכה של הרשויות, כמו גם חיסכון בזמן שיפוטי יקר ובכספי ציבור בניהול הליכים מורכבים.

"במקרה הנדון שילמה המדינה לשני הפונים סכום ששיקף החזר הוצאות ופיצוי בגין עוגמת-הנפש שנגרמה להם בשל הימשכות ההליך הפלילי, ממנו חזרה המדינה בסופו של יום, לאו דווקא מהשיקולים הכתובים בפרסום".

מרשות המסים נמסר בתגובה: "בהמשך להודעת הפרקליטות באשר לנסיבות משיכת כתב האישום, הוחלט על-ידי רשות מסים והפרקליטות - לפנים משורת הדין ובהתחשב בתקופה שחלפה מיום הגשת כתב האישום ועד מועד הזיכוי - לפצות את הנאשם בסכום זה כהחזר על הוצאות ופיצוי על עוגמת-הנפש".

עוד כתבות

ארוחה בקפה גלידה יונק / צילום: קרן שביט

גדוש בשום ובמשקל מדויק: חזרנו למוסד הקבב המיתולוגי כדי לגלות שהוא עדיין עומד במבחן

תערוכה שהיא פסקול חיינו, גלידרייה שהפכה למסעדה רומנית אגדית, אוסף של חפצי וינטג' נדירים וחנות יין שהיא אוצר בלום ● ביקור בעיר שלא מפסיקה להפתיע

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

וויז אייר והגדלת הפטור על חבילות: הניסוי הכלכלי הגדול יוצא לדרך

בכנסת מפילים את הגזירות על הרשויות המקומיות ● הציבור ממהר למשוך כספים מהפנסיה ● והצעדים הכלכליים משחקים לטובת המתחרים מחו"ל ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מגן אור, מערכת קרן הלייזר הישראלית / צילום: דוברות משרד הביטחון

ישראל לא לבד: המדינה האירופית שמתקרבת למערכת לייזר להגנה

למרות הביקורת על ישראל, נורבגיה רוכשת את טנקי ליאופרד החדשים שמצוידים במערכת מעיל רוח של רפאל ● שמונה חברות דיפנס-טק ישראליות הציגו בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה באסיה ● בריטניה קידמה חוזה לפיתוח מערכת דראגון פייר ● רוסיה החלה להשתמש בדגם איראני מתקדם של חימוש משוטט ● וגם: אוקראינה ויוון חותמות על הסכם לייצור כשב"מים משותף ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מכוניות ליצוא בנמל בסין / צילום: Shutterstock

המאבק סביב הריכוזיות עולה מדרגה: יבואני רכב זומנו לשימוע במשרד התחבורה

משרד התחבורה שוקל שלא לחדש רישיונות ליבואנים גדולים בעקבות המלצות רשות התחרות; ממשלת סין עשויה להתערב ● אחרי שנתיים של חרם טורקי, הקורולה ההייברידית עושה קאמבק לישראל ביבוא חדש הפעם מיפן ● וגם: מרצדס מציגה דגם חשמלי חדש ו־BYD מוסיפה לשוק גרסת פלאג־אין מוזלת ● השבוע בענף הרכב

המשקיעים שבים לשוק הנדל''ן? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

כש-93% לא יודעים מה קרה למחירי הדירות בשנה האחרונה

מחירי הדירות נוגעים לכל אחד: מי ששוכר ומי שגר בדירה בבעלותו, מי שקנה ומי שמחפש עסקה, ומי שרק מנסה להבין אם הוא "יצא פראייר" - ובכל זאת, בנתון הבסיסי ביותר, רוב האנשים מבולבלים ● הסיבה טמונה גם בנתוני הלמ"ס וגם בזיכרון האנושי

לב לבייב / צילום: תמר מצפי

המחוזי קבע: חברת היהלומים של לבייב תשלם עשרות מיליונים במס

שנים לאחר שחברת היהלומים ארגנה מחדש את פעילותה בחו"ל ומכרה את חלקה בחברות בארה"ב, קובע המחוזי כי העסקאות ההן יובילו כעת לחיוב מס בישראל

א.ל.מ / צילום: אייל טואג

לא רק בנקים וחברות תעופה: א.ל.מ נכנסת לעולם סוכני ה-AI

רשת מוצרי החשמל משיקה סוכן AI שלומד את העדפות וצרכי הלקוח, משווה דגמים ועונה על שאלות ● מהנדסי ישראל קוראים להאצת פרויקטי תשתיות לאומיים ● סטודיו באובאב יוצא במכירת אמנות פומבית למען נפגעי המלחמה ● וגם: המינויים החדשים של הח"כ ומנהל רשות המסים לשעבר ● אירועים ומינויים

דמיס הסביס בטקס קבלת פרס נובל 2024 / צילום: Reuters, TT News Agency/Henrik Montgomery

האיש שדוחק את גבולות ה-AI עושה עוד צעד לשינוי העולם שהכרנו

מעטים תרמו להתקדמות הענק של הבינה המלאכותית בשנים האחרונות כמו דמיס הסביס, אם בכלל ● מי שייסד את חברת DeepMind, שנרכשה על ידי גוגל ומקדמת אותה להובלה בתחום, התעניין מגיל צעיר בחיבור בין המוח האנושי לבין עולם המחשוב, הוכתר כאמן שחמט צעיר, למד נוירו־ביולוגיה וזכה לפרס נובל על יצירת מודל שהפך את ה–AI לכלי לגיטימי במדע

מנכ''ל וויזאייר ג'וזף וראדי ומירי רגב / צילום: צילום מסך

מנכ"ל וויזאייר בפגישה עם שרת התחבורה: "מתכננים להקים בסיס בישראל באפריל"

בפגישה בין מנכ"ל חברת התעופה ההונגרית ג'וזף וראדי ושרת התחבורה מירי רגב, הודיע המנכ"ל שוויזאייר מתכוונת להקים בסיס כבר באפריל הקרוב ● עם זאת, לא כל הפערים נפתרו והתנגדות ועדי העובדים הישראליים וההסתדרות עשויים להרים קשיים

ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

"תפסיקו להדליף ואני אענה": החקירה הנגדית של ח"כ דוד ביטן יצאה לדרך

במהלך החקירה הנגדית ניסתה התובעת להראות שוב ושוב כי ח"כ דוד ביטן התחמק מלמסור תשובות מלאות על אף שידע אותן ● ביטן, שמואשם בקבלת שוחד לצד עבירות של הלבנת הון והפרת אמונים, טען כי חשש מהדלפות וכי הוא "לא יכול לזכור את כל הפרטים ב-12 שעות חקירה" ● וגם: איך הוא מפרש את המילה "שטינקר"?

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה בשופרסל / צילום: יונתן בלום

נתון אחד מעלה את השאלה: האם הלקוחות נוטשים את שופרסל בגלל העלאות המחירים

מניית רשת המזון צנחה ב–7% לאחר שדיווחה על רבעון שלישי רצוף של ירידה במכירות בחנויות זהות ● גם אצל המתחרות ניכרה חולשה, אך בשוק חוששים שהמצב בשופרסל קשה יותר ונובע ממהלכי ההתייעלות והעלאות המחירים: "המשך הירידה בהכנסות עלול לקרב הרשת להפסד"

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המספרים נחשפים: 120 אלף ישראלים עושים בכל שנה את הטעות הגדולה ביותר בפנסיה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שהגיעו לידי גלובס חושפים כי התופעה של משיכת כספים מקרנות הפנסיה מוקדם מדי, הולכת וצוברת תאוצה, הגם שבכך מאבדים החוסכים זכויות ומשלמים קנס גדול ● בכיר בלשכת סוכני הביטוח: "עם ישראל מפרק לעצמו את הפנסיה תחת שידול ורמייה"

שר האוצר יורם ארידור. פעולותיו חקקו בתודעה את המושג ''כלכלת בחירות'' / צילום: נתי הרניק, לע''מ

לתשומת ליבו של סמוטריץ': מה קרה לשר האוצר שהציף את המדינה ביבוא לפני הבחירות?

הפחתת מכסים סיטונאית, הקלה על נוטלי משכנתאות ושורה ארוכה של מענקים ● הגדלת הפטור ממע"מ בשנת בחירות החזירה אותנו לצעדים הבולטים שביקשו להקל על הציבור - דווקא לפני פתיחת הקלפיות ● איך נראתה כלכלת הבחירות בעבר, והאם היא בכלל נשאה פרי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

וול סטריט ננעלה בעליות; מניות חברות התעופה התרוממו

בשל חג ההודיה התקיים יום מסחר מקוצר בוול סטריט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● תקלה באחד ממרכזי הנתונים של בורסת שיקאגו (CME) גרמה להשבתה של המערכת: מחירי החוזים העתידיים על WTI, אג"ח ממשלת ארה"ב ל־10 שנים וה־S&P 500 - לא עודכנו במהלך השעות שלפני פתיחת המסחר ● שער הביטקוין מראה מגמת שיפור מתונה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ הודיע: אעצור לצמיתות את ההגירה לארה"ב ממדינות עולם שלישי

בפוסט שפתח בברכה לחג ההודיה, טען הנשיא: "נטל הפליטים - הגורם המוביל לתפקוד חברתי לקוי באמריקה" • הוא כתב שיגרש כל אזרח זר "המהווה סיכון ביטחוני" ויבטל את כל ההטבות הפדרליות למהגרים • "מאות אלפי פליטים מסומליה משתלטים על מינסוטה", טען - ותקף את המושל וולז: "הוא מפגר ולא עושה דבר בגלל פחד וחוסר יכולת" • דבריו מגיעים לאחר הירי שביצע השבוע מהגר סמוך לבית הלבן

50 שנה ל"קן הקוקייה": המרד של מק'מרפי הוא עדיין שיעור רלוונטי על מבני כוח

יובל לסרט האייקוני "קן הקוקייה" מתברר שהוא פחות סרט על מוסד פסיכיאטרי ויותר שיעור על כוח ושליטה ● סיפורו של מק'מרפי מזכיר עד כמה מערכות מעצבות את המציאות, וכמה מעטים עדיין מצליחים לשבור את החלון ולברוח

פינוי בינוי בתל אביב / צילום: שי אשכנזי

לשכת עוה"ד מזהירה מפני הקשחת תנאי ערבות חוק המכר בהתחדשות עירונית

לשכת עורכי הדין פנתה לבנק ישראל בטענה כי הערבויות שניתנות לדיירים בפרויקטי התחדשות עירונית הלכו והורחבו מעבר לחוק בשנים האחרונות, מכבידות על היזמים ומסכנות פרויקטים ● וגם: איך ההגנות הללו עלולות לפגוע גם בדיירים עצמם?

הסכמי מתנה / איור: לירון בר עקיבא

אחות נתנה לאח את הדירה שירשו, ואז התחרטה. מה קבע ביהמ"ש?

אחות העבירה לאחיה את כל זכויותיה בנכסים שירשו יחדיו מהוריהם המנוחים ללא תמורה ● לאחר שהאח העביר את הזכויות בנכסים לבתו ללא תמורה, הגישה האחות תביעה נגד אחיה ובתו בטענה כי החוזים היו למראית עין בלבד ● מה קבע בית המשפט?

מייק פומפאו, מזכיר המדינה האמריקאי וראש ה־CIA לשעבר / צילום: Reuters, Nina Liashonok/Ukrinform

"חמאס לא יפורז, איראן לא למדה את הלקח": מזכיר המדינה האמריקאי לשעבר בראיון בלעדי

מייק פומפאו, מזכיר המדינה האמריקאי וראש ה־CIA לשעבר, היה מעורב עמוקות בעיצוב הסכמי אברהם • בראיון מיוחד לגלובס הוא מדבר על הסיכויים לנורמליזציה בין ישראל לערב הסעודית, מתייחס ליחסים עם טראמפ, וחושף: "האיראנים עדיין מנסים לחסל אותי"

איראן מנסה לשכנע את המדינה הגרעינית: תתמכי בנו מול ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: בעולם חושבים שהפסקות האש בלבנון ועזה עלולות לקרוס, איראן רוצה להבטיח שפקיסטן תפעל איתה נגד ישראל אבל לא בטוח שזה יקרה, מה ישראל רוצה בסוריה, ואיך נשיא סוריה עוזר לסכל הברחות נשק של חיזבאללה ● כותרות העיתונים בעולם