גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותיובל יועז

גרוניס גורר רגליים

למה עדיין לא ניתן פסק דין בערעור על זיכוי אולמרט?

אין נאום בקדנציה של אשר גרוניס כנשיא בית המשפט העליון, שלא הוקדש גם לשאלת יעילות העבודה השיפוטית. כל נשיא של בית המשפט העליון מקדיש את מרב מאמציו לנושא מסוים במרחב השיפוטי; גרוניס, שלא במפתיע, בחר באדמיניסטרציה.

גרוניס מאיץ בשופטים לכתוב קצר ויעיל, לתת פסקי דין בזריזות ולהנמיך את ערימת התיקים הממתינה על שולחנם בכל רגע נתון. לא כל השופטים מאוהבים ברעיון שזה המסר היוצא מצמרת הרשות השופטת. חלקם אינם רואים בעצמם שרברבי-משפט, שכל ייעודם לפתוח את הסתימות בצנרת המשפטית.

אם יש איזשהו פן חיובי בהתנהלות בית המשפט העליון בנוגע לערעור הפרקליטות על זיכויו של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט בתיקי ראשונטורס וטלנסקי, הרי שהוא נעוץ בכך שגרוניס ייאלץ לכתוב נאום חדש; את ההטפות לשופטים על הסחבת וההתמהמהות במתן פסקי דין, הוא ייאלץ לגנוז.

לאור הסחבת שבית המשפט העליון עצמו נוקט במתן פסק הדין בתיק הנפיץ הזה, לגרוניס לא נותר פתחון-פה או צידוק מוסרי כלשהו להטיף לאחרים. כמי שיושב בראש הרכב חמשת השופטים, שסיימו לדון בתיק הזה ביולי 2013, גרוניס נושא באחריות הבלעדית לעובדה שבמארס 2014, יותר מ-8 חודשים לאחר תום הדיון, טרם ניתן פסק הדין.

לא מדובר רק במקרה מובהק של "נאה דורש נאה מקיים". סיום הליכי המשפט בפרשות ראשונטורס וטלנסקי היה מונע חלק מהתסבוכת ההולכת ונמשכת בתיקי אולמרט בכלל, ובפרט בפרק האחרון, לפי שעה, בעלילה המסתבכת - עדותה של שולה זקן, שרצה כאחוזת אמוק לפרקליטות בשבועות האחרונים, רק כדי לגלות שזו כבר איננה ממתינה לה בזרועות פתוחות.

אם פסק הדין כבר היה ניתן, זקן לא הייתה מניחה שהפרקליטות תמצא עניין במה שיש לה לספר כעת - למשל, הטענה שאולמרט ידע היטב על המימון הכפול והצולב של טיסותיו על-ידי ארגונים שונים, וזו שלפיה במזומנים שהעביר טלנסקי במעטפות עשה אולמרט שימוש אישי ופרטי, ולא "פוליטי".

על-פי ההערכות הרווחות, הסיבה להתמהמהות היא חילוקי דעות השוררים בין שופטי ההרכב, שאינם מצליחים להגיע להסכמה בנקודות עיקריות בפסק הדין. אז מה? האם כל אימת ששופטים היושבים בהרכבים אינם מסכימים, מהווה הדבר צידוק לעיכוב פסק הדין עוד ועוד? ואם לעולם לא יראו עין בעין, האם ניתן למשוך את הפרשה לנצח? ובכלל, האם כל פסק דין חייב להינתן תמיד פה-אחד?

בפברואר 2008 נחשפו בתקשורת פרטים מתוך פסק הדין שצפוי להינתן בבג"ץ, בעתירות נגד הסדר הטיעון שנחתם בשעתו עם נשיא המדינה דאז משה קצב. גם אז גרר העליון את רגליו, גם אז חמשת השופטים לא הצליחו להגיע להסכמות. אך לאחר החשיפה התקשורתית, ניתן פסק הדין בתוך פחות מ-48 שעות. ניתן היה להבחין שהשופטים לא מיצו את הדיונים הפנימיים, שהם יכלו להמשיך לדון ולדוש בסוגיות עד קץ הימים.

אבל בכל זאת, פסק הדין עמד על רגליו. העתירות לביטול העסקה נדחו, ברוב של 3 שופטים נגד שניים. הקול המכריע, אגב, היה קולו של גרוניס.

אם היה ניתן כבר פסק הדין בעליון בתיק הירושלמי של אולמרט, היה הדבר מסייע במידה רבה ליטול את העוקץ מהסיטואציה המורכבת האופפת את שלבי הסיום במשפט הולילנד. כבר היה ידוע בשלב זה אם אולמרט הורשע בסעיפים נוספים, מלבד הרשעתו המקורית בהפרת אמונים בפרשת מרכז ההשקעות; וכן הייתה שוררת ודאות רבה יותר באשר לסיכוייו הערטילאיים של אולמרט לשוב אי-פעם לזירה הפוליטית; והמשקל העצום המונח על כתפי הכרעת הדין בתיק הולילנד, היה מוסר בחלקו. זה היה עושה טוב לחקר האמת, זה היה עושה טוב למערכת המשפט, ובעיקר זה היה עושה טוב לשופט דוד רוזן.

אלא שנוכח הסחבת במתן פסק הדין בעליון, פעלה הפרקליטות נכון מול זקן, בהחלטתה להימנע מלחתום על הסכם עדת מדינה, שהיה עשוי לפתוח מחדש את תיק הולילנד לפרק זמן לא ידוע.

יוזמתה של זקן לפתוח את פיה הייתה בבחינת מעט מדי, מאוחר מדי. מעט מדי, מאחר שעדותה לא לוותה בראיות חיצוניות תומכות, והיא נסמכה למעשה על התקווה שהן הפרקליטות והן השופט רוזן יבחרו בתמימות להאמין דווקא לגרסתה העכשווית; ומאוחר מדי, מפני שחששו המתגבר של נאשם נוכח הרשעתו המתקרבת, איננו מהווה הצדקה לפתיחת הליכי המשפט מחדש.

עוד כתבות

אלכס סקלר / צילום: תמר מצפי

"זה הפרויקט המשמעותי בחיי": ראיון עם המיליארדר שמציף את הארץ בשלטים נגד צביקה נווה

מאחורי שלטי החוצות שהוצבו לפני כשבוע בדרכים נגד החוקר הפרטי צביקה נווה, עומד המיליארדר אלכס סקלר ● בשביל סקלר, המאבק החריג הזה הוא לא עוד משימה: "זה הפרויקט המשמעותי בחיים שלי" ● בראיון לגלובס הוא מתעקש שזה לא בגלל שנווה נשוי לגרושתו, מודה שכבר השתמש בטקטיקת השלטים, ומכריז: "הצעתי מיליון דולר פרס למי שיביא ראיית זהב נגד נווה"

פרויקט ''RAYK בורוכוב'' / הדמיה: 3DVISION

ב-24 מיליון שקל: איש עסקים קנה שמונה דירות בירושלים

איש עסקים ישראלי צרפתי רכש 8 דירות בפרויקט "RAYK בורוכוב" בקריית יובל בירושלים ● האיש רכש את הדירות להשקעה ושילם סכום כולל של 24 מיליון שקל ● בשנים האחרונות עלו המחירים לתושבי חוץ במידה ניכרת בגלל התחזקות השקל

ליאור פרנקל בשיחה עם ד''ר יורם רומם, מייסד חברת המכשור הרפואי HealthWatch / צילום: פרטי

הוא היה נווט קרב, קיבל את צל"ש הרמטכ"ל, ייסד את פנגו - ואז הקים חברה בגיל 60

עם מי מדברים? ד"ר יורם רומם, מייסד חברת המכשור הרפואי HealthWatch ● על מה מדברים? האירוע הטראומתי שגרם לו להקים חברה בגיל 60, ההחלטה לפרוץ דווקא לשוק הסיני והמפגש שהפך את פנגו מסטארט–אפ שנסגר למוצר שכל ישראלי מכיר ● פופקורן

משפחת קוטן / צילום: אביהו שפירא

"הגענו מתוך שליחות - והתאהבנו": העיר שמושכת עשרות משפחות חדשות, למרות האיום

קריית שמונה איבדה כחצי מאוכלוסייתה מאז תחילת המלחמה ו־40% מהעסקים בה לא שבו לפעול ● אלא שיש מי שמאמין שזה בדיוק הזמן להתיישב בקו הגבול ● עשרות משפחות כבר עברו וקהילות לגיוס תושבים חדשים מתגבשות ● האם המיליארדים שאישרה הממשלה לשיקום הצפון יצליחו להחזיר את מנופי הצמיחה לעיר?

תערוכת יורוסאטורי / צילום: Reuters, Artur Widak via Reuters Connect

צרפת מתנערת מחברות הנשק הישראליות. מי יחליף אותן

אלביט מערכות החלה בשיתוף פעולה עם החברה הביטחונית החמה ביותר בעולם • נשיא צרפת עמנואל מקרון עורר זעם עם החלטתו, שוב, להגביל את נוכחות החברות הישראליות בתערוכת יורוסאטורי היוקרתית ● וגם: מדוע ארה"ב חוזרת לייצר TNT? ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: Shutterstock

המסחר הקוונטי: איך המתמטיקאים כבשו את וול סטריט

הרבה כספים זרמו בשווקים מאז נולדה שיטת המסחר הקוואנטי, המבוססת על מודלים מתמטיים, ניתוח נתונים וסטטיסטיקה, וחותרת לנצל דפוסים כדי לגרוף רווחים ● השיטה צברה תאוצה ופופולריות אבל גם היא עמדה במבחן קשה, שממנו נלמד לקח חשוב: אפילו המודלים המתוחכמים ביותר אינם יכולים לכוח עתיק שמלווה את וול סטריט מאז הקמתה - הפחד ● כתבה רביעית בסדרה

צילום: Reuters, Mark Schiefelbein

מה אומרים המשקיעים על יום המסחר הראשון של SpaceX?

חברת הרקטות, המחשוב והלוויינים סיפקה את ההנפקה הגדולה ביותר בהיסטוריה, עם היקף מסחר של למעלה מ-500 מיליון מניות ומחיר סגירה של מעל 160 דולר ● אך האם אילון מאסק צפוי לשמור על המומנטום שנוצר לחברה ומה אומרים האנליסטים?

מוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: AP

ראש ממשלת פקיסטן מודיע: גובש נוסח להסכם בין איראן וארה"ב

דיווח: שוויץ הועלתה כמיקום אפשרי לחתימה על ההסכם בין ארה"ב לאיראן, ייתכן שביום ראשון ● מזכר ההבנות יאריך את הפסקת האש ב-60 יום ● גורם אמריקאי: יירטנו שני כטב"מי נפץ איראניים ● דיווח בסוכנות ידיעות איראנית: מזכר ההבנות כולל את הסרת הסנקציות והמצור הימי ● טראמפ: מוג'תבא הסכים לעסקה • עדכונים שוטפים

הנפקת אודיטי טק / צילום: 2023 Nasdaq, Inc. / Vanja Savic

אורן הולצמן הקים אימפריית יופי שהפכה אותו למיליארדר, ואז הכל השתבש

התמקדות באונליין, הנפקה בוול סטריט ונסיקה לשווי של יותר מ־4 מיליארד דולר, הפכו את חברת האיפור איל מקיאג' לסיפור הצלחה עולמי ואת בעליה, הולצמן, לעשיר מופלג ● אלא שבשנה האחרונה מניית החברה קרסה ביותר מ־80% - בעקבות מה שהגדירה "שיבוש באלגוריתם של שותפת הפרסום המרכזית" ● מומחית לתוכן ומיתוג: "אם אתה בונה את כל העסק על קרקע שלא בבעלותך, היא יכולה להישמט תחתיך"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מיהן שתי החברות שמצטרפות החודש למדד S&P 500?

כמה נבחרות משתתפות במונדיאל 2026, בין איזה ימים מקשר מצר באב אל-מנדב, וכמה לבבות יש לתמנון? ● הטריוויה השבועית

ביל גייטס השקיע שנים בבניית תדמיתו. כעת היא נסדקת / עיבוד: ap, Jae C. Hong

יותר מ־20 קשרים מחוץ לנישואים: כך ניפץ ביל גייטס את תדמית האיש הנערץ בעולם

הסוודרים הפסטליים ריככו את הדימוי של ביל גייטס כמי שהוביל את מיקרוסופט כמונופול דורסני - ובסוף העשור שעבר הוא אף דורג כאדם הנערץ בעולם ● אך לאחר חשיפת קשריו עם עבריין המין ג'פרי אפשטיין גם המיליארדים והפילנתרופיה כבר לא מסייעים לו ● אפילו חברו וורן באפט ניתק מגע

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עם רוח גבית מוול סטריט: הבורסה בת"א ננעלה בעליות. אלו המניות שבלטו

בורסת ת"א ננעלה בעליות: ת"א 35 טיפס בכ-1.7%, ת"א 90 זינק בכ-2.5% על רקע הכרזת טראמפ על הסכם מתקרב עם איראן ● את העליות הובילו מניות הנדל"ן והטכנולוגיה ● בוול סטריט נרשמו אתמול עליות חדות, מחירי הנפט נפלו ● וגם: בכמה יעשיר המונדיאל את כלכלת העולם

אצטדיון בלומפילד (הצילום לשם המחשה בלבד) / צילום: בר לביא

שחקן כדורגל מליגה בכירה חשוד בהימורים ועבירות מס

הבוקר נעצר שחקן כדורגל מקבוצה בליגת בכירה, בחשד להימורים בלתי חוקיים בהיקפים גדולים, חשד להטיות משחקים, עבירות ע"פ חוק איסור הלבנת הון ועבירות מס

טנק ישראלי סמוך לגבול עם לבנון / צילום: ap, Ariel Schalit

"הפסקת האש" הופרה שוב, בישראל עדיין לא מגיבים

האזהרה החריפה מההסכם: "מסכן את האינטרסים הביטחוניים" ● החתימה - מחר, בכירים בישראל מתריעים: "כל המטרות שהצבנו לא מקבלות מענה" ● מקורות אופוזיציה איראניים: קיצוניים הפגינו בטהרן והאשימו את צוות המשא ומתן האיראני שהוא פועל ללא אישור המנהיג העליון ● ראש האופוזיציה לפיד על ההסכם המסתמן בין ארה"ב לאיראן: "כישלון מוחלט של נתניהו" ● עדכונים שוטפים

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

איבד את הקסם והתשוקה? מדוע חיים כצמן מוותר על השליטה בחברה שהקים

נורסטאר, שבאמצעותה שולט חיים כצמן בחברת המרכזים המסחריים ג'י סיטי, דיווחה כי בכוונתה למכור את רוב מניותיה, ומחפשת לצורך זה "רוכש אסטרטגי" ● לידר: "המכירה צפויה לסייע בפירעון התחייבויותיה הפיננסיות של נורסטאר, שתיהנה מהשפעה מהותית, אך ללא שליטה"

דונלד טראמפ / צילום: Shutterstock

טראמפ מאשר שההסכם ייחתם מחר, ומתייחס גם לסוגיית הגרעין

טראמפ: מיד לאחר החתימה על ההסכם עם איראן מחר, מצר הורמוז ייפתח לכולם ● בכיר אמריקני: הנשיא טראמפ יקיים ביום שלישי בצרפת סדרת פגישות נפרדות עם מנהיגים מהמזרח התיכון ● דיווח ב-CNN: איראן מלכדה והקריסה מנהרות עם אורניום מחשש למבצע קומנדו אמריקאי ● עדכונים שוטפים 

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בלי להתפשר במחיר: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בגבעתיים?

בלב שכונת בורוכוב בגבעתיים, נמכרה דירת חמישה חדרים בבניין בוטיק בשטח של 125 מ"ר, תמורת 5.65 מיליון שקל ● "זה אחד הבניינים המבוקשים בשכונה" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

ד''ר ג'ורג'ה ליפ / צילום: באדיבות המצולמת

בכנופיות של לוס אנג'לס קוראים לה "ליטל מאמא": החוקרת שחושפת את מסלול ההידרדרות של בני נוער לפשע

ד"ר ג'ורג'ה ליפ, אנתרופולוגית שזכתה לאמון הכנופיות המסוכנות בלוס אנג'לס, פיתחה מודל שיקום קהילתי שעשוי להציל בני נוער מחיי אלימות ● בראיון לגלובס היא מספרת איך זכתה באמון מנהיגי הכנופיות, למרות בעלה השוטר, ומזהירה: "הן נוצרות מחוסר תקווה קטלני"

צ'יטוס / צילום: Shutterstock

השקית הכתומה חזרה: איך החזיר הלחץ בפייסבוק את החטיף האהוב

זה התחיל כקבוצת פייסבוק קטנה של בדיחות פנימיות, והסתיים בזינוק בהיקפי הפניות לשירות הלקוחות של שטראוס ● סיפורו של המאבק שהחזיר את צ'יטוס בוטנים למדפים, ומציג את העידן החדש בצרכנות: כשהגעגוע הילדותי הופך לכוח שמנהל את חברות המזון מהסמארטפון

שיגור טיל של SpaceX / צילום: ap

"הם לקחו סיכון עם אילון מאסק, וזה הצליח להם מעל ומעבר"

SpaceX תתחיל להיסחר היום בנאסד"ק לפי שווי שוק אדיר של כ-1.8 טריליון דולר ● בין המרוויחים הגדולים, נמצאים משקיעים בולטים שהחלו לבנות את הפוזיציה שלהם בחברה עוד כשהוערכה בשווי של עשרות מיליארדים בלבד ● אחד מהם הוא המיליארדר רון בארון, שאמר שהוא מאמין ש-SpaceX תהיה החברה הגדולה והרווחית בעולם