גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד שגב: לאומי מימן בצורה לא אחראית טייקון ממונף

שגב, המנהל המיוחד מטעם בית המשפט בתיק הפירוק של חברת טאו, טוען כי לאומי גלגל את הפסדי החברה על הציבור בכך שניצל את המידע שהיה ברשותו במטרה לגבות ראשון את החובות המגיעים לו

עו"ד ד"ר יוסי שגב, המנהל המיוחד מטעם בית המשפט בתיק הפירוק של חברת טאו תשואות, הגיש הערב (ב') לבית המשפט המחוזי בלוד דו"ח (תסקיר) חקירות שלו בנוגע לנסיבות קריסת החברה, שבמסגרתו הוא מותח ביקורת חריפה ביותר על התנהלותו של בנק לאומי, ומטיל עליו את האחריות לקריסת החברה.

לפי הדו"ח, "לאומי עשה שימוש במידע פנים שהיה ברשותו בנוגע למצבה הפיננסי המדרדר של טאו כדי לגבות ראשון ובטרם זרמה האינפורמציה לציבור הרחב או אפילו לגופים פיננסיים אחרים, את החובות שהגיעו לו תוך שהוא העביר את הסיכון ואת ההפסדים לקופה הציבורית". שגב מכנה את התנהלות לאומי בנוגע לטאו "התנהגות של אני ואפסי עוד".

לדברי שגב "בנק לאומי נקט (בנוגע לטאו ח"מ) בפעולות שאינן חוקיות ואשר נעשו בעידוד, תמיכה והתווית דרך, על ידי כל הגורמים בבנק ובראשם דירקטוריון הבנק בראשות היו"ר דאז איתן רף והנהלת הבנק בראשות המנכ"ל דאז, גליה מאור".

שגב מבקש מביהמ"ש כי יקבע שלאומי יישא בתשלום לטאו בסך מיליארד ומאתיים מיליון שקל. התביעה מבוססת על תקנה 51 לתקנות החברות (פירוק) המאפשרת להכיר באחריות אישית תאגידית של צד שלישי לחובותיה של חברה.

לדברי שגב בנוסף, לאומי אחראי אישית לכל חבויותיה של טאו המוערכות בסכום של 635 מיליון שקל. בנוסף מבקש שגב מביהמ"ש לכפות על בנק לאומי להחזיר לחברה את מלוא שווים של נכסי החברה נכון למארס 2001 בסך 160 מיליון שקל.

לפי שגב, המסקנות העיקריות של חקירותיו הן ש"בנק לאומי גזל ולקח לעצמו שלא כדין את כל הרכוש והכספים של חברת טאו תשואות (בשמה הקודם - ירדן תשואות) שהציבור החזיק ב-35% מהון מניותיה, עד תומם". הדרך בה נעשתה הגזלה על ידי לאומי, לפי שגב, הייתה "ביצוע 'עסקת חבילה' שכללה מעשי מירמה, הצגת מצגי שווא כוזבים, הטעיה, הפרת חובות אמון ונאמנות, הסתרת מסמכים ומידע ופעולה בניגוד לדין. יתרה מכך, שגב ממליץ להעמיד את לאומי לדין בגין התנהלותו.

הדו"ח משרטט את האופן הקלוקל שבו פעל לכאורה לאומי לאורך הדרך. לדברי שגב, הצעד הראשון היה הענקת אשראי נדיב של אמות מיליוני שקלים על ידי לאומי לקבוצת החברות "גבור" שבעלי השליטה בה היו איתן אלדר ורועי גיל. 280 מיליון שקל מתוך האשראי שימשו למימון רכישת 21.3% מהון מניות חברת הכשרת הישוב, בתקווה שההשקעה תניב רווחים גדולים. לפי שגב, במחצית השנייה של שנת 2000 זיהה לאומי הידרדרות במצבה הפיננסי של "גבור" והוא "החל לפעול בחשאי להקטנת אשראים והגדלת ביטחונות".

לפי הדו"ח, בהמשך, כדי להיחלץ מהמצוקה הפיננסית פנו אלדר וגיל ללאומי וסיכמו עמו על "עסקת חבילה" לפיה הבנק יממן לגבור את מלוא עלות רכישת 65% ממניות ירדן (טאו) "מתוך מטרה לבוז ביחד עם גבור, באמצעות השליטה בירדן, את כל 100% של רכוש החברה ולהעביר את מלוא כספי הביזה, כולל חלקו של הציבור, לבנק לאומי, כדי להקטין אשראים ולחזק ביטחונות של גבור". לפי דו"ח שגב, "ביצוע עסקת החבילה איפשר לקושרים - לאומי, גבור, אלדר וגיל - לגלגל את ההשקעה המופסדת שלהם במניות הכשרת הישוב מחברה במעלה הפירמידה שבה לציבור וללאומי יש החזקות דומות של 5% כ"א, לחברה במורד הפירמידה, שבה הציבור מחזיק כ-35% ושלבנק אין בה החזקות כלל".

לדברי שגב, לאומי נענה להצעת אלדר וגיל תוך שהוא הכתיב להם תנאים אסורים שהוסתרו מהציבור וב-9 בינואר 2001 נחתם הסכם סודי בין אלדר וגיל לבין לאומי ובו תכנון מפורט כיצד יבוזו את הרכוש והכספים של טאו ויעבירו את הביזה לבנק כדי להפחית את חובות גבור לבנק. לדברי שגב, ההסכם הסודי

כלל חיוב של גיל ואלדר להתמנות אישית לדירקטורים בטאו, ואסר עליהם להפסיק לכהן בתפקיד ללא הסכמת לאומי. כן נקבע שכל הפרה של ההסכם תיחשב כהפרה אישית שלהם.

לטענת שגב, ההסכם הפך את גיל ואלדר לא רק לשלוחי לאומי, אלא גם "לאסיריו" ומתן ההוראות לדירקטורים הוא הפרה של הדין. לדברי שגב, הציבור ו"הדירקטורים הלא נגועים" לא ידעו בשלב ההוא שחברתם הפכה ל"מת מהלך". לפי הדו"ח, לאומי דרש מגיל ואלדר שיגרמו לכך שירדן (טאו) תרכוש מגיבור מניות מיעוט של הכשרת הישוב, שהיו שוות באותה העת 190 מיליון שקל במחיר מופקע של 288 מיליון שקל, והחברה פרסמה דיווחים מיידיים "כוזבים ומטעים", לפיהם הבנק אישר לה מימון של 200 מיליון שקל לרכישת המניות תוך שהוסתרו מהציבור, מהחברה וההרשויות התנאים המהותיים ובטחונות האמת שהבנק דרש.

שגב: לאומי גלגל את הסיכון על הציבור

הצגת המצגים הכוזבים, כותב שגב, אפשרה לבנק ולגיבור "לעקוץ" את בנק לפיתוח התעשייה ולפתות אותו לתת לגיבור 80 מיליון שקל תמורת מניות השליטה של גיבור בטאו/ירדן. גם סכום זה, שהתקבל מהבנק לפיתוח התעשייה, טוען שגב, הלך במלואו ללאומי, במטרה לאפשר לבנק להקטין את ההתחייבויות לקבוצת גיבור ואת החשיפה למניות הכשרה ויש בכך משום מרמה כלפי נושים כהגדרתם בסעיף 373 לפקודת החברות.

לפי דו"ח שגב, ועדת הביקורת של לאומי, הדירקטורים הלא נגועים, הציבור, הבנק לפיתוח התעשייה, הבורסה ורשות ניירות ערך כלל לא ידעו שמדובר במצג כוזב שכן בהסכם חשאי בין הבנק לגבור, גיל ואלדר, נקבע שהאשראי שיילקח בפועל יהיה רק 120 מיליון שקל, לשנה אחת וכנגד שעבוד כל נכסי ירדן לבנק. לדברי שגב, פעולות המירמה הללו הצליחו ובסוף התהליך כל רכוש חברת ירדן נמכר, הכספים שהתקבלו הועברו לבנק, והחוב של ירדן ללאומי על רכישת מניות הכשרת הישוב נפרע עד תומו. בצורה זו, מתאר שגב, ירדן, ששווי נכסיה היה 565 מיליון שקל "נמחקה לחלוטין ולבסוף נמכרה לאילן בן־דב במחיר אפסי של 5 מיליון שקל".

במלים אחרות, לפי שגב, לאומי ביצע שלוש פעולות אסורות שנועדו להציל את השקעתו הכושלת ולגלגל את הסיכון אל הציבור. הראשונה, כאשר השתלט על טאו תשואות (ירדן) וגזל סכום של 565 מיליון שקל שהיו בקופתה. השנייה, "עקיצת" הבנק לפתוח תעשיה. השלישית, "גילגול" ההשקעה המופסדת במניות הכשרת הישוב במורד הפירמידה כדי להעביר את ההפסד אל הציבור: "בעת שהתקווה הייתה שמחיר מניות הכשרת הישוב ימריא, הוחזקו מניותיה בגבור ספורט אחזקות שהציבור החזיק ב-5% ממניותיה ולאומי ב-4.9% מהמניות. כאשר זוהתה ההידרדרות הועברו מניות הכשרה לטאו, בה לציבור יש 35% מהמניות. כלומר, זריקת תוצאות ההשקעה הכושלת של הבנק אל הציבור".

לטענת שגב התנהלות לאומי שתוארה כאן היא "חלק מתופעה לא חוקית כללית שנראית כשיטת פעולה של לאומי שיש לעקרה מהשורש". תחילת התופעה, לפי שגב, הינה בבנק שהוא, המממן המרכזי של טייקון ממונף (שגב מכוון לאילן בן דב בעל השליטה לשעבר בטאו. ח"מ) ונותן לטייקון אשראי בדרגת סיכון גבוהה".

בהמשך, כותב שגב, יודע הבנק ראשון מפאת אינפורמציה בלעדית המצויה אצלו את מצבה הפיננסי של החברה ואם חלה הדרדרות במצבה של אחת ההשקעות או יותר, והסיכון שהדרדרות זו תסכן את הטייקון הממונף ולא יוחזרו אשראים שניתנו לפירמידה הממונפת על ידי הבנק המממן והנושים האחרים.

בשלב הבא, כותב שגב, עם איתור ההידרדרות, נכנס הבנק לפעולה "ובטרם זורמת האינפורמציה לגופים פיננסים אחרים או לציבור הרחב, הוא נוקט בדרכים שונות כדי לגבות ראשון את החובות המגיעים לו". לדברי שגב, בדרך פסולה זו פעל בנק לאומי במקרה זה. "כפי שניתן היה לנחש, הדרך הלא חוקית והקלה ביותר היא להעביר את הסיכון וההפסדים לקופה הציבורית", כותב שגב בדו"ח החמור.

בנק לאומי: "טענות דמגוגיות"

בנק לאומי, המיוצג בתיק בידי עו"ד אייל רוזובסקי, הגיב בחריפות רבה לדו"ח של עו"ד שגב ומכנה אותו "אסופה של שקרים, חצאי אמיתות, טענות דמגוגיות ומסקנות חסרות שחר".

לדברי הבנק, "לא בכדי עו"ד שגב הפיץ את הדו"ח לתקשורת ועד עתה לא טרח למסרו לבנק. שגב, שלא סיים לדבריו את חקירותיו, מיהר להגיש דו"ח מופרך וקיצוני, וזאת בסמוך לאחר שהבנק דרש כי יודח מתפקידו בשל היותו נאשם במרמה במשפט פלילי חמור. חלק מהטענות בדו"ח לא הועלו על-ידי שגב מעולם. עד כדי כך מיהר עו"ד שגב לפרסם את "מסקנותיו".

בתגובתו, מבקר הבנק את העובדה ששגב משמש כנמהל מיוחד בתיק טאו תשואות בשעה שהוא עומד בימים אלה לדין בגין העלמת מס. "לאור פסיקת ביהמ"ש העליון, אדם שנאשם במשפט באישום פלילי חמור של מרמה, אינו ראוי לכהן כבעל תפקיד ואינו האדם המתאים לחלק ציונים לאחרים ולייחס מרמה לאחרים, בעיקר כשאין לכך שחר", מסר לאומי.

לגופם של דברים מסר הבנק כי "עד כמה אבסורדיות טענותיו של עו"ד שגב, מקריאה ראשונית בלבד, יעידו שתי עובדות העולות מתוך מסקנותיו חסרות השחר של שגב - שגב טוען כי החלטת ירדן (טאו) לרכוש את מניות הכשרת הישוב הושגה במירמה. עו"ד שגב מתעלם מכך שההחלטה התקבלה על-ידי הדירקטורים הלא-תלויים בחברה אשר מעולם לא טענו שרומו ואשר כל העובדות הרלבנטיות היו בפניהם".

לדברי לאומי, "עד כדי כך כל העובדות היו בפניהם, עד שהיועמ"ש של החברה הזהיר בישיבה בה נתקבלה ההחלטה לבצע את העיסקה את הדירקטורים הלא-תלויים כי "מדובר בעיסקה גדולה מאוד עבור החברה מבחינת היקפה הכספי העולה על הונה העצמי של החברה, לפיה החברה תרכוש את מניות הכשרת הישוב, וכי במקרה כזה, החברה שמה את כל הביצים שלה בסל אחד".

הדירקטורים הלא-תלויים אף אמרו כי "כניסה לעיסקה זו עשויה לחסום את החברה בכניסה לעסקאות חדשות". עו"ד שגב מתעלם מדברים ברורים אלה שנאמרו בזמן אמת ועומדים בסתירה מוחלטת למסקנותיו. באופן אבסורדי טוען עו"ד שגב כי הבנק צריך לשלם את חובות החברה אשר נוצרו בשנים האחרונות, וזאת בגין אירועים משנת 2001 (הרבה לפני שנוצרו החובות) שהבנק לא יזם ולא היה אחראי להם. אין לכך כמובן כל יסוד.

עד כמה אבסורדיות טענותיו של עו"ד שגב תעיד גם העובדה שהוא טוען למרמה שכמובן לא הייתה ולא נבראה שנעשתה כביכול בשנת 2001, כאילו שיש קשר בינה ובין פירוק החברה בשנת 2012. ב-11 השנים מאז ה"מרמה" (שכאמור, לא הייתה ולא נבראה), החברה תפקדה, החליפה בעלים, שילמה חובות, הייתה כשרת פירעון ועשתה עסקים במיליארדים. לא בכדי איש מעולם לא העלה טענת מרמה, שכן מעולם לא היתה כל מרמה. הבנק ילמד את הדו"ח לפרטיו ויגיב באופן מפורט לבית המשפט על כל טענה וטענה הכלולה בו.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"