גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חופשה מרתקת בלב ים: הצצה לחווית נופש מכשפת במלטה

מלטה, שלאחרונה חודשו אליה טיסות השכר, היא הרבה יותר מעוד אי ים-תיכוני עם חופים יפים ■ 7,000 שנות היסטוריה, תעלומות ארכיאולוגיות עתיקות אף מהפירמידות, וערים ימיביניימיות הופכות אותה ליעד מרתק

נסעתי אליה עם מזוודה קלה בציפיות, כמו שנוסעים לחופשה באי. וכבר ראיתי כמה איים בחיי, אבל לא את מלטה. היא, בתמורה, פשוט כישפה אותי. 7,000 שנות היסטוריה לא הולכות ברגל. אין כובש שמחשיב את עצמו בתולדות העולם העתיק, כמו גם המודרני, שלא הסתער על המיקום האסטרטגי שלה - מפיניקים ועד טורקים, מגרמנים ועד אנגלים במלחמת העולם השנייה. אמצע הים התיכון, השכנה הדרומית של סיציליה. השכנות הזו לאיטליה חלחלה לשפת המקום, שהיא שילוב לא הרמוני עם אנגלית, עם לטינית ועם ערבית. גם צפון אפריקה מעבר לפינה.

צלילי השפה, המשונים לאוזן התייר, נמוגים לנוכח נפלאות הארכיפלג המסתורי הזה, שקיבל עצמאות (מבריטניה) ב-1964. הרפובליקה כוללת גם את האיים גוזו וקומינו, שהם לעתים בית הקיץ של מלטזים מ"המרכז".

המבצרים, הנמלים והסמטאות המפותלות שלה היו תפאורת רקע מושלמת לסרטים כמו "הרוזן ממונטה כריסטו", "טרויה", "גלדיאטורים", "מינכן", "קפטן פיליפס" עם תום הנקס, ולאחרונה - סדרת הטלוויזיה המצליחה "משחקי הכס" (במלטה מצולמים הפרקים של עיר הבירה, King's Landing).

חלק גדול מהתפאורה האותנטית הזו נזקפת לזכותם של אבירי מסדר סנט ג'ון, ששלטו באי החל במאה ה-16. זה היה אחד המסדרים החשובים במסעות הצלב, שתפקידו היה ללוות את עולי הרגל לארץ הקודש. משגורשו הצלבנים מארץ ישראל ב-1291, התנחל המסדר באי רודוס. אבל אחרי שגורשו גם מרודוס, שנכבשה על-ידי העותמאנים, חיפשו האבירים בית חדש. מלך ספרד החליט לתת להם את מלטה. תקופת שלטונם של האבירים היא אחד הפרקים החשובים בתולדות מלטה. הם אלה שבנו את הבירה ואלטה (הקרויה על-שם ראש המסדר, ז'אן דה לה ואלט) ובה הקימו את היהלום שבכתר, קתדרלת סנט ג'ון, על-שם פטרון המסדר. גם מי שמתנזר מכנסיות חייב לבקר ביצירה, שהיא פאר ארכיטקטורת הבארוק.

אבל יש עוד הרבה מה לראות במלטה. יש בה הכול מהכול. כפרים עתיקים, ארמונות בארוקיים, מקדשים משחר האנושות, כנסיות מונומנטליות, חופי זיפזיף זהובים, מי טורקיז שקרקעיתם גן עדן לצוללנים, פסטיבלים עם תהלוכות ססגוניות, גנים מסוגננים, מרינות עם מאות תרנים, כפר דייגים שהוא חובה, עתיר מסעדות עם שלל ימי טרי; וגם מסלולי הליכה, אופניים, טיפוס מצוקים, במרחק קומפקטי לטיול, שמשאיר תחושה שחייבים לחזור לפה, ולא בגלל הקזינו ו"הקניות".

אם אתם בעניין של טרקים, בכל רמה, היכנסו לאחד ממשרדי התיירות ברחבי האי. קחו מהמדף את החוברות שהפיק משרד התיירות המלטזי malta goes rural - walk. יש בהם מפה, מדריך מפורט מה לראות בדרך, משך המסלול ודרגת הקושי שלו, מסומנים לפי צבעים. עוד חומר רקע שכדאי לקחת בתחנות המידע לתיירים הוא חוברת כיס שמתעדכנת חודשית ((what's on - in april, בחמש שפות.

מעל ומתחת לאדמה

מושג היסטורי ראשוני על האי אפשר לשאוב מסרט בתלת-ממד, "חוויית מלטה". מקבלים ערכת אודיו, ב-16 שפות. בכפתור מספר 20 שומעים תרגום סימולטני של קורות האי לעברית. מאתיים שנות כיבוש בריטי ניכרות בכל שעל וכביש, שבו נוהגים בצד שמאל. מבנים רבים הם שרידים קולוניאליים מפוארים. האנגלית היא השפה הרשמית השנייה. המורשת הבריטית נראית כאן כמו נטע זר, כשמלטזים משופמים ובריאי גוף חובטים בכדור גולף או שותים תה בחלב ב"פייב או'קלוק". וכך גם כשהם מקיימים מירוצי סוסים עממיים, שותים בירה באין-ספור פאבים ומנגנים בכלי נשיפה מארשים צבאיים. שני האחרונים הם הבילוי המועדף, אחרי אופרטות איטלקיות שמתנגנות ברדיו בכלי רכב ומחלונות פתוחים בבתים.

אבל ההיסטוריה הארוכה של מלטה מפליגה הרבה מעבר למאות השנים של הכיבושים האחרונים. לא במקרה יש במדינה הקטנה הזו - קטנה בהרבה אפילו מישראל - שלושה אתרי מורשת עולמית של ארגון אונסק"ו. המקדשים העתיקים שבה, שמתוארכים ל-5600 לפני הספירה, הם היחידים בעולם מסוגם. בנאי המקדשים העתיקים השאירו את חותמם המונומנטלי ביותר מעשרים מקדשים ברחבי האי. ארכיאולוגים משערים כי במקדשים האלה התקיימו טקסים שסגדו לאלת פריון מסתורית (ראו מסגרת).

המקדש החשוב מכולם, Hagar Qim, הוא גם הכי נגיש, כי יש בו מרכז מבקרים שבו ניתן לקחת אוזניות ולהבין מה עומדים לראות בשרידים שבחוץ. נשגב מהבנה איך אותם סתתי אבן הצליחו לבנות מונוליטים כאלה, זה על גבי זה, כשאחד מהם שוקל עשרים טונות. לפני כשלוש שנים נעשה פרויקט מיוחד לשימור, ונבנה קירוי כדי להגן על אבן הגיר האזורית, שממנה בנויים בתי האי גם כיום, כדי שלא תתפורר.

סודות עתיקים וכתב עברי

מתחת למדרכות העיר התגלה ב-1902 בית קברות ענק, בן 5,000 שנה, ההיפוגיאום (ראו מסגרת). שלוש קומות של ירידה למעמקים שאוצרים בחובם סודות קבורה מיסטיים והדים של טקסים פגאניים. כ-7,000 איש נקברו במקום, שמחולק לכשלושים חללים. בחלקם תהודה מיוחדת, שלפי ההשערות שימשה את האורקלים להשמיע את נבואותיהם. בגלל בעיות של לחות ושל ארוזיה, מותרת כניסה רק לשישים איש ביום, מה שמחייב להירשם מראש לסיור.

מכאן אפשר להבין טוב יותר איך נוצרו הקטקומבות בעיר רבאט. הנוצרים תחת שלטון רומי למדו כמה עקרונות מבוני המקדשים. החלוקה היא לקברי יחיד, זוג ומשפחה. לאחרונה נמצאו בין הקברים גם סימנים של מנורה ושל כתב עברי, אשר הניבו השערה שבמקום נקברו יהודים, בחלק נפרד.

אם עייפתם מריח טחב של ממצאים מתחת לאדמה או מקטורת כנסיות, צאו להינפש בגנים, חלקם גינות שמפארות ארמונות של אצילים. סביר להניח שלא תפגשו בהן את המוני תיירי הקרוזים שנשפכים לאי, אלא רק מעט מקומיים. כמו למשל בפלציו פריסיו, ארמון איטלקי מהמאה ה-18, שעדיין שייך לנצר של שושלת Parisio. בביקורו החטוף של נפוליאון באי הוא התאכסן במקום, שבו גם גינה ים תיכונית אופיינית עם תפוזים, לימונים, בוגנוויליה, גן ורדים ובית קפה שמגיש קפה ועוגות בכלים של פורצלן.

ב-Upper Barracca Garden חייבים לבקר, כי זו תצפית אסטרטגית על הכניסה לאי ועל הנמל המרכזי. בכל יום ב-12:00 מתקיים במקום טקס יריית תותח, אחד מתוך הסוללה שעומדת על תלה, מחווה לתקופה שבה שלטו הבריטים במקום. וילה בולוניה היא יצירת פאר מהמאה ה-18, עם גן ניאו-קלאסי, שפשוט מבקש מהמבקר לשבת על אחד מספסליו. מול הווילה - גני סנט אנטון, שהם "החצר" של ארמון הנשיא. בבריכות המים משייטים ברבורים וברווזים סביב למזרקת מלאך חייכני.

25 דקות הפלגה לאחות הקטנה, האי הזעיר גוזו, ששווה לפחות יום טיול. בדרך לגוזו חולפים על-פני האי הזעיר קומינו, שיש בו רק מלון אחד, והוא פעיל החל באביב. כאן ירוק וכפרי יותר מאשר במלטה. החופים בתוליים, הצוקים תלולים, ועליהם מעפילים מטפסי צוקים מתקדמים ומתחילים. כשלושים אלף תיירי צלילה יורדים לעומקם של מערות, "חורים" ושוניות, שמדורגות מהטובות בעולם.

כדי להבין את מעמקי הצלילות ואת הראות הנפלאה, מומלץ לקחת טיול בדוגית ל-.Dwegra נכנסים בנקיק למערות, שבהן רואים מעין מבנים מינרליים כתומים דבוקים לקירות כמו נטיפים. המשיטים המנוסים יודעים להשתחל גם בגלים סוערים, אבל על כל פעילות במלטה יש הערת אזהרה "תלוי בתנאי מזג האוויר", שיכול להיות הפכפך.

חובבי מיתוסים יגיעו למערת קליפסו, הזכורה לטוב מה"אודיסיאה" של הומרוס. בדרך חזרה ממלחמות טרויה נתקל אודיסיאוס בנימפה קליפסו, שכלאה אותו אצלה בגוזו למשך שבע שנים. קצת מאכזב לגלות שאי-אפשר להיכנס לביתה ולהרגיש את כוחה המכשף, כי המערה נסגרה מטעמי בטיחות.

ועדיין, התצפית ממנה לחוף המרהיב רמלה היא מהיפות שיש. מומלץ לרדת אליו, לתת לזיפזיף לעקצץ ברגליים יחפות, ולהתפעל מזה שבאמצע החוף יש פסל ענק של הבתולה, נטוע כמו מגדלור. נראה שזו תזכורת למאמינים וגם ברכת הדרך לדייגים ולמפליגים ממנה בדרכם הביתה.

עוצמת הפולחנים העתיקים | מי בנה את המקדשים

המקדשים הפרהיסטוריים במלטה מרתקים אליהם רבים. קשה שלא להתפעל לנוכח יצירותיהם של חקלאים קדומים, נטולי כתב, שהצליחו, לפני יותר מ - 6,000 שנה, לבנות עשרות מבני אבן מונומנטליים, קדומים אפילו יותר מהפירמידות שבמצרים ומסטונהנג' שבאנגליה. זה מאה שנים חוקרים הארכיאולוגים את האתרים במלטה, ועדיין רב הנסתר על הנגלה. מסבירה ד"ר דבי הרשמן, ארכיאולוגית המתמחה בראשית הדתות: "הקמת מבני אבן עצומים מלמדת על קיומו של שלטון ריכוזי, המארגן את מפעלי הבנייה, ועל קהילה בעלת מעמדות חברתיים, כולל מומחים מקצועיים. לכן, אפשר שבאיי מלטה התקיימה, לפני אלפי שנים, חברה מורכבת יותר מאשר במצרים העתיקה של אותם הימים".

אחד המרתקים שבמבנים הקדומים הוא ההיפוגיאום (Hypogeum), מעין מבוך תת - קרקעי החצוב לעומק של שלוש קומות, ששימש ככל הנראה כמקדש קבורה ולפולחן רוחות המתים. בעבר הוא נחשב לאחד מפלאי העולם הפרהיסטורי. כיום הוא נמנה ברשימת האתרים שהוכרזו על - ידי אונסק"ו כנכסי מורשת עולמית. במשך שנים היה האתר קבור במפולות של אפר ואבק, והתגלה מחדש רק לפני כמאה שנה. בסוף שנות ה - 90 של המאה הקודמת הוא נסגר לתקופה ארוכה ונעשו בו עבודות הצלה ושימור, וכיום נפתח מחדש למבקרים.

הרשמן: "הירידה אל מסתרי ההיפוגיאום דומה למסע ברחם האדמה. מדרגות שאין להן סוף מובילות לאולמות גדולים, חצובים בסלע. כותלי האבן האדירים מקושטים בסמלים קמאיים שנצבעו בצבע אוכרה אדמדם. הפסיכולוג אריך ניומן כתב בספרו 'האם הגדולה', שחקר את המשמעויות הנפשיות של פולחן האלה הפרהיסטורית, כי מי שחודר לשער המקדש, נכנס לגופה של האלה, שאליו חזרו כל המתים.

"הכוהנים הקדומים של מלטה, שעל-פי חלק מהחוקרים היו דווקא כוהנות, לא השאירו עדויות בכתב. עם זאת, בחלק מהמקדשים נחשפו עדויות להשקפת העולם ולפעילות הדתית של יוצריהם. באחד מהם, למשל, התגלו שבעה פסלים של נשים שמנות, כולל אישה בעלת חזה שופע במיוחד, שזכתה לכינוי 'ונוס ממלטה'. עוד נמצאו מזבח בעל דגם צמחי, המסמל כנראה את עץ החיים, וגושי אבן המסמלים אולי את אבר המין הגברי. אלה גורמים לחלק מהחוקרים להסיק כי הטקסים היו פולחני פוריות.

"בהיפוגיאום, יותר מאשר בכל המקדשים הקדומים, אפשר להרגיש את העוצמה ואת הקסם של הפולחנים העתיקים. האחראי על מבצע השימור באתר סיפר לי שהאתר מושך אליו כל מיני טיפוסים יוצאי דופן. 'ראינו פה כמעט הכול', סיפר. 'בוקר אחד הגיעה קבוצה של נשים גרמניות, שביקשו להיכנס לפני שעת הפתיחה. הן איחרו לחזור, ולכן יצאנו לחפש אחריהן. מצאנו אותן סוגדות לאלה, עירומות ושרות!'. בעבר נהגו כנראה הנשים הקדומות לערוך שם גם פעילויות אחרות, כמו להירדם ולחלום. פסל קטן מחרס של אישה נמה נמצא באחת משלוש הגומחות באולם ששימש כקודש הקודשים. הפסל נשמר כיום בחדר מיוחד במוזיאון הארכיאולוגי של מלטה".

מידע מעשי

מלטה היא אחד מאותם מקומות, שכדי לרדת לעומקם חייבים הדרכה. קבלו המלצה על מדריכה מעולה: מריאלה בוזה, שמחיה את העבר ואת ההווה של האי באנגלית, באיטלקית, בצרפתית ובגרמנית, עם הרבה חן, סבלנות וכבוד למורשת. אפשר לפנות אליה באימייל מראש (bozee@maltanet.net), ולתכנן יחד איתה מסלול בדגש על טבע, גסטרונומיה, ארכיאולוגיה ושילובים ביניהם, כולל עצירה לארוחת צהריים במיקום קסום.

מריאלה יכולה לעזור גם בתיאום של נהג ורכב, שהם מומלצים מאוד באי הזה, במיוחד למי שאינו מתלהב לנהוג בצד שמאל. אמנם יש תחבורה ציבורית, אבל היא מתנהלת בעצלתיים. המחיר: כ-160 אירו ליום, כולל הדרכה ורכב למשפחה.

פסטיבל האביב, ב-21-26 באפריל, מרתון קונצרטים שיתקיימו בתאטרון היפיפה מנואל, או כניסה לאתר ההיפרג'יאום דורשים לפעמים לשריין כרטיס שנה מראש. מאסה של כ-1.4 מיליון תיירים בשנה הם הבסיס לכלכלת האי. משרד התיירות של מלטה, שהשילוט שלו MTA בולט בכל אתרי המורשת, יעיל מאוד. אפשר להתעדכן באתר (www.visitmalta.com) או בטל' 356-22915208

ארוחת ערב שווה, עם פסנתרן ברקע, במלון הילטון, שהוא מלון חמישה כוכבים במלוא מובן המילה, בניגוד לאחרים באי, שנהנים מאותו דירוג, אבל מזמן היו צריכים לעבור שיפוץ מסיבי. המלון בטיילת הבילוי סנט ג'וליאן משקיף על מרינה עם יכטות שבעליהן עוגנים לפעמים במלון. אווירה קוסמופוליטית. למלון ספא מפנק ואופציות מקרקפת עד כף רגל. חפשו hiltonmalta.com. עוד מסעדה מומלצת היא Agliolio, שממוקמת במלון רדיסון בלו. היא מתמחה בפסטות ובפיצות, אבל גם השלל הימי והבשרי איכותיים. רצוי להזמין מקום מראש, טל' 356-23561925

יש לכם זמן עודף? יום טיול לסיציליה השכנה, בקטאמרן אלגנטי שמפליג במהירות. היציאה מוקדמת, שש וחצי בבוקר, והחזרה כמעט בחצות, אבל מנצלים את כל היום באי שנראה אחרת, וטועמים צהריים בטעם סיציליאני, הכול כלול במחיר של 157 אירו. www.virtuferries.com; ביצוע הזמנות בטל' 356-22069022

לחברת המעבורות Gozo Channel יש מיני-עלון המכונה Timetable Winter. רלבנטי מנובמבר עד 4 במאי, ואז עוברים לזמני קיץ. מחיר ההפלגה, שאורכת כ-25 דקות, 4.65 אירו לאדם (15.70 אירו עם הרכב). בזמני החורף יש בכל חצי שעה משש בבוקר, אופציה. בקיץ, ההפלגות סביב השעון. פרטים נוספים באתר www.gozochannel.com

עוד כתבות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי