גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גולן פרצר: "לתוכן שיווקי יש פוטנציאל למיליארד שקל בשנה"

לגולן פרצר, מנכ"ל BBDO קונטנט, ברור שמה שיכול "להחיות את הטלוויזיה" ו"לעשות את ההבדל בין התמוטטות להישרדות" הוא התרת הרסן בכל הנוגע לתוכן השיווקי: "'פרסומת סמויה' זה צירוף מילים ישראלי אפל"

אם דברים היו תלויים בגולן פרצר, מנכ"ל BBDO קונטנט, אחת מחברות התוכן השיווקי הגדולות בארץ, חפר מ"רמזור" היה אוחז בבירה ממותגת כאשר הוא בא לפיק-אפ בר, עדי אשכנזי הייתה רוכבת על טוסטוס ממותג כל הדרך אל השטות הבאה, וגם יעל פוליאקוב הייתה דוהרת ב"הכול דבש" בג'יפ שהיבואן שלו נדיב בתקציבי השיווק.

במקום זה "אני עובד כמו גנב בלילה", הוא מלין. "אני 11 שנה בתחום, ואני לא יכול לדבר עם אף אחד על העבודות שלנו ולא להתגאות ברוב הדברים שעשיתי. אני הולך לזכיינים נחבא אל הכלים ולא רוצה להעמיד אותם במצב לא נעים", הוא מתייחס לכך שאינו שש להאיר למועצת הרשות השנייה זרקור על הפעילות הזו שהיא כה חשודה בעיניה, כזו שיגרום לה לחפש הפרות ולקנוס (שוב) את זכייני ערוצים 2 ו-10.

- מועצת הרשות השנייה בסך-הכול דואגת שלא תשטוף את מוחנו בפרסומת סמויה.

"פרסומת סמויה זה צירוף מילים ישראלי אפל. זה ביטוי בעייתי מאוד. שילוב המוצרים בתוכניות טלוויזיה ובסרטים הוא תחום אדיר בארצות-הברית, החל במכוניות בסרטי ג'יימס בונד, ועד לכל סרט כיום - ואף אחד לא יוצא מסרט ואומר 'וואו, הייתה פרסומת סמויה'".

מאבק ההישרדות של הטלוויזיה אל מול תקציבי הפרסום הקטנים והולכים יכול להיראות אחרת לגמרי, סבור פרצר, אם רק יתירו חלק מכבלי הרגולציה ויאפשרו שימוש חופשי יותר בתוכן שיווקי.

"שוק הפרסום לא הצטמצם", הוא אומר, "אלא המפרסמים נהיו יותר חכמים, והם הולכים למה שעובד להם". כלומר, הספוט - אותה פרסומת שגרתית בטלוויזיה, שרבים נמנעים ממנה ככל שהרגלי הצפייה הנדחית ב-VOD או בממירים המקליטים מתפשטים והולכים, נראית למפרסמים לא מושכת ולא אפקטיבית מספיק אל מול אפשרויות אחרות וזולות יותר כמו פרסום באינטרנט.

"חוקי הרשות השנייה נכתבו רק לפני 20 שנה", אומר פרצר. "אז לא היה התחום המסכן הזה אינטרנט, שלוקח היום עשרות אחוזים מתקציבי הפרסום. יושבת מועצת הרשות השנייה, שהיא רגולטור, ומתעלמת לחלוטין מתפקידה לדאוג לתעשייה. היא לוקחת מהזכיינים דמי זיכיון ותמלוגים, קונסת אותם על כל דבר, אבל מצד שני לא עושה את תפקידה האמיתי בעיניי: לבוא למחוקק שמינה אותה ולומר לו - אלה חוקים מלפני 20 שנה, היום הכסף 'בורח' מהטלוויזיה למקומות אחרים. בוא נעזור לתעשיית הטלוויזיה ונדאג לבריאותה. יש המון כסף שיושב על המדף".

- כמה זה המון?

"כיום היקף שוק התוכן השיווקי מוערך ב-200 מיליון שקל בשנה. אבל יש כאן פוטנציאל למיליארד שקל, וזה אולי הכסף שיעשה את ההבדל עבור גופי השידור, בין התמוטטות כלכלית להישרדות. זה מה שיכול להחיות כאן את התעשייה".

- איך זה יקרה? בסך-הכול מספר המפרסמים הגדולים במשק מוגבל.

"במצב הנוכחי, החברות הגדולות הן היחידות שיכולות להרשות לעצמן לפרסם בטלוויזיה, אבל יש מקום גם לחברות אחרות, קטנות יותר, שישתמשו בכלי התוכן השיווקי. יש המון חברות שיכולות לקבל הזדמנות להיות בטלוויזיה בתקציבים מדודים, לא בקמפיינים ענקיים, וליהנות מלהיות בטלוויזיה. חד-משמעית יכולים להיכנס לתעשייה מאות מיליוני שקלים, כסף חדש לגמרי".

- למה זה לא קורה?

"כי סוג האנשים שממונים לנהל את הדברים האלה הם מינויים פוליטיים. הם רוצים לרצות את השרים שמינו אותם, ולרצות פירושו להגיד, שמתי קנס על רשת".

מהרשות השנייה נמסר בתגובה כי "להפנות אצבע כלפי הרשות השנייה בכשל השוק הקיים בשוק הטלוויזיה כתוצאה מהיעדר תוכן שיווקי וקנסות מעיד על חוסר הבנה עמוק, ויתרה מכך, לייחס לדרג המקצועי ברשות האחראי על האכיפה והפיקוח שיקולים פוליטיים מעיד על בורות.

"כשל השוק בטלוויזיה המסחרית נובע בעיקרו ממבנה בעייתי של 3 זכייניות המתחרות בשני אפיקים, אשר אחד מהם הינו אפיק דומיננטי במיוחד שיוצר חוסר שוויון מובנה בתחרות, שולמו מאות מיליונים על-ידי החברות לקבלת הזיכיון, ובנוסף לכך קיימת מלחמת חורמה על הרייטינג שלא תמיד בקורלציה ישירה לרווחיות ולשיקולים הכלכליים. כל אלה מהווים חלק מרכזי בכשלי התעשייה. הרשות אמונה על אסדרת השוק, ובתקופה הקרובה, במעבר לרישיונות וביצירת מבנה תחרותי נכון ושוויוני יותר, ניתן יהיה לפתור חלק נכבד מכשלים אלה".

פי שלושה יותר קנסות

עד שכל זה יקרה, חיים הזכיינים של הערוצים המסחריים במשחקי חתול ועכבר עם מועצת הרשות השנייה, המחפשת אצלם הפרות של הכללים: מתוכן שיווקי שלא על-פי הכללים, דרך חריגה מהכללים הקובעים מתי בדיוק הפסקת הפרסומות ומה אורכה, ועד להפרות הקשורות להפקות המקור שהם נדרשים לעשות ולאורכה המדויק של כל תוכנית ותוכנית.

בינואר השנה, למשל, נקנסה רשת בלמעלה מחצי מיליון שקל על הפרות שונות של הכללים ב"אקס פקטור", כשהמרכזית שבהן הייתה "חשיפה פרסומית החורגת מגדר הסביר" לקולה-קולה, בדמות כוסות החברה הממותגות שניצבו על שולחן השופטים. מיד אחריה נקנסה גם קשת, גם היא בכחצי מיליון שקל, על הפרות כגון שיתופי-פעולה מסחרי עם קוקה-קולה ועם בנק הפועלים, וכן על שינוי לוח המשדרים ללא אישור מוקדם לקראת גמר "הכוכב הבא".

רשת, קשת וערוץ 10 נקנסו שלושתן בכ-1.5 מיליון שקל בסוף 2013 (רשת וערוץ 10 מעל 600 אלף כל אחת, קשת מעל 200 אלף שקל) על הפרה מתמשכת בדמות שיבוץ פרסומות בפינה "דקה לשמונה", כלומר ממש לפני החדשות. בסך-הכול הקנסות ב-2013 עמדו על 4.2 מיליון שקל - פי שלושה מאשר ב-2012.

"הרגולציה של הרשות השנייה טועה בשני דברים מאוד מהותיים, גם ערכית ומוסרית וגם מעשית", סבור פרצר. "הטעות הראשונה היא ההנחה שהצופה הישראלי מטומטם. זו מחשבה לא רלבנטית. הצופה הישראלי נמצא באינטרנט כל היום. הוא נחשף למאות באנרים באינטרנט, לפרסומות ברדיו ובטלוויזיה; הוא נוסע באיילון ורואה פרסומות, והוא יודע שכל אלה הן פרסומות".

- אבל זה בדיוק מה שהרגולטור טוען, שכאשר יש פרסומת, היא מסומנת ככזאת, והצופה יודע שהיא כזאת. כשמונחת כוס של קוקה-קולה על השולחן בתוכנית, הפרסום מתערבב בתוכן.

"הצופה הרבה יותר חכם ממה שאתם מתארים לעצמכם. הוא יודע שזאת פרסומת גם כאן. אפשר כמובן לחייב שיהיה פרסום נאות, שיזהירו שבתוכנית משולבים מוצרים. אבל הצופה מבין בדיוק מה פרסום ומה לא. ב'אקס פקטור' היה ברור שהתוכנית בחסות קוקה-קולה, אי-אפשר היה להתבלבל, ואף אחד לא חשב שעברי לידר (אחד השופטים בתוכנית) חולה על קוקה-קולה, ולכן מי שאוהב את לידר, כדאי לו גם לשתות קולה".

- אפשר לטעות בתוכן שיווקי?

"ברור שאפשר. אבל לא כל מה שאני חושב שהוא טעות, אכן מוטעה. חברת הביטוח הראל, למשל, שמים את הבאנרים של ביטוח הבריאות שלהם בתוכניות שאין להן קשר לא לערכי החברה ולא לליבת העסקים שלה. ב'אקס פקטור', ב'הישרדות', הם חוזרים על המסר מאוד חזק ובצורה לא שגרתית. הם משתמשים בכלים של תוכן שיווקי, אבל ללא קשר ערכי או תכני - ובכל זאת זה עובד להם".

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי