גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני מאמין שעולם הרפואה יגיע עדי כדי ריפוי סרטן"

בכירי תעשיית הביומד העולמית שישתתפו בכנס שייערך בתל אביב מתייחסים למהפכות שהתחום עובר, מחפשים השקעות בישראל ומדברים על טיפול מהפכני לסרטן

שנת 2014 צפויה להיחקק בספרי ההיסטוריה כאחת השנים הסוערות ביותר של תחום הביומד. מדד הביוטק בנאסד"ק נסק בעשרות אחוזים מתחילת השנה - מהלך שפתח דלת להנפקת עשרות חברות חדשות - ובאחרונה איבד גובה.

במקביל מנהלת פייזר משא ומתן לרכישת אסטרהזנקה תמורת יותר מ-100 מיליארד דולר בעוד שחברות הפארמה והביוטק משיקות מוצרים פורצי דרך ותחום המכשור הרפואי עובר מהפכה.

בכירי התעשייה העולמית שישתתפו החל ממחר בכנס mixiii, שמשלב לראשונה את כנס הביומד הבינלאומי השנתי של איגוד התעשיות המתקדמות יחד עם כנס מקביל ומשולב בתחום ההיי-טק, דיברו עם "גלובס" על פריצות הדרך האחרונות, סיפקו תחזיות לגבי העתיד וסיפרו מה מביא אותם לישראל.

לדברי רות אלון, שותפה בפיטנגו ויו"ר משותף של חלק הביומד בכנס mixiii: "התחזית בתחום הביומד מורכבת בעיקרה, כתוצאה ממפגש בין מגמות פוליטיות, כמו למשל גלובליזציה וחלוקה אחרת של העושר המביאה מחלות של העולם המערבי למדינות חדשות, ומגמות טכנולוגיות כמו למשל חקר הגנום.

"יש לצפות, עם זאת, להמשך לחצים להורדת מחירים, שינויים מהותיים במערכות השיווק, שימוש נרחב יותר באינטרנט ועלייתו של הצרכן עוד בסולם ההחלטות. בישראל יש הבנה עמוקה של הדרוש לפיתוח מוצרים בתחום ה-HealthIT, שתחבר את הקהילה הרפואית".

ד"ר בני זאבי, שותף בקרן DJF ויו"ר משותף של חלק הביומד בכנס: "להערכתי המעבר מטיפול בבית החולים לטיפול מרחוק, מטיפול כללי למותאם אישית, מרפואה מטפלת לרפואה יותר מונעת, ומעורבות יותר גדולה של חולים בטיפול, פירושם חוויה נעימה יותר לחולים ולכן מחויבות ורצון גדולים יותר לשמירת המשטר הטיפולי".

"אבחון וטיפול הוליסטיים יותר"

בורינגר אנגלהיים (BI) היא ככל הנראה אחת מחברות הפחות מוכרות בקרב 20 הגדולות, אולם זה רק משום שהיא אינה חברה בורסאית. החברה מעסיקה 50 אלף איש, ומשקיעה כ-20% מהכנסותיה במו"פ, כשהדגש שלה הוא על מו"פ פנימי.

החברה ניהלה בעבר לפחות משא ומתן לרכישת חברה ישראלית והקימה באחרונה סניף ישראלי, בראשות אורנה פיאט שטיינברג. הסניף אחראי על ניהול הניסויים הקליניים של החברה בישראל.

החברה הוקמה לפני 129 שנים, השם בורינגר הוא שם משפחת המייסדים שמנהלת אותה עד היום ואינגלהיים - העיר בגרמניה בה הוקמה החברה. לחברה יש היום צנרת מוצרים עשירה. פרופ' קלאוס דוגי, הרופא הראשי של החברה, מציין במיוחד את התרופה החדשה לסרטן volasertib, מולקולה קטנה המונעת חלוקת תאים סרטניים על ידי תקיפת מנגנון בשם PKL1. מוצר זה נבדק על ידי החברה בלוקימיה, ונמצא בשלב II של הניסויים הקליניים.

דוגי טוען כי פריצת הדרך המדעית המובילה של השנים האחרונות, היא דווקא ההבנה של תפקיד תמהיל החיידקים החיים בתוך ועל גבי גופנו, ביצירה ומניעה של מחלות. "היום, באמצעות טכנולוגיות של ריצוף (הבנת הרצף של) הגנום, ניתן לדעת בדיוק מהו הגנום של חיידקי המעי שלנו. הגנים הללו, שאינם בדיוק חלק מגופנו, בכל זאת משפיעים כנראה לא רק על מחלות של המעי אלא גם על מחלות מחוץ לו. הגישה הזו עשויה להוביל לאבחון וטיפול שונים לחלוטין במחלות ממה שאנחנו מכירים היום - אבחון וטיפול הוליסטיים יותר".

דוגי טוען כי צוק הפטנטים מטריד את התעשייה, אבל לא את BI, והוא עשוי להטריד פחות את התעשייה בעתיד. "בעולם שבו רוב המוצרים החדשים המאושרים הם מוצרים ביולוגיים שקשה יותר לחקות, הרי שייתכן שתפוגת פטנטים תיתפס בצורה שונה ופחות חמורה עתיד".

הצרה האמיתית המתרגשת על התעשייה לדעתו אינה משבר מו"פ אלא משבר תקציבי - המדינות אינן מסוגלות לעמוד בתקציבי הבריאות הדרושים כדי ליצור המשך צמיחה במשמעותית בשוק הביוטק והפארמה, והתרופות יצטרכו בקרוב (בדומה למצבו של המכשור הרפואי היום) להוכיח שהן חוסכות לא רק חיים וסבל, אלא גם כסף, וכדי לעשות זאת הן יצטרכו לשפר את מערכות המידע הקיימות בידיהן לניטור החולים, וכן להתאים את הטיפול טוב יותר לכל מטופל.

פיאט שטיינברג מציינת כי: "העובדה ש-BI היא חברה פרטית מאפשרת לה להשקיע במו"פ בלי לחשוב כיצד יסתכלו האנליסטים על השורה התחתונה ברבעון הבא או אפילו בשנה הבאה, ולכן יש לנו הרבה תוכניות לטווח ארוך". לחברה 90 פרוייקטי מחקר, והיא מגדירה 10 מוצרים (בשמונה קטגוריות) כ"לפני השקה", כלומר בשלב III מתקדם עם תוצאות טובות בשלבים קודמים, אחרי שלב III, או אפילו אחרי אישור.

ל-BI ישנה גם קרן הון סיכון שמחפשת חברות ביומד להשקעה, ביניהן חברות בשלבים מוקדמים, שאינן מתאימות עדיין לקרן הון סיכון קלאסית. ב-2014 השקיעה הקרן בחברה בשם מטאבומד, אשר קיבלה במקביל גם השקעות מחממת מרק-סרונו ביבנה, מקרן פונטיפקס ומחברת מסחור הידע של הטכניון. החברה עוסקת בטיפול בסרטן דרך המטבוליזם שלו, כלומר דרך המשאבים שהוא צורך מן הגוף.

"שימוש בתאי גזע לשיקום רקמות"

טקדה פארמה הפכה בעשור האחרון מחברת פארמה יפנית לענקית גלובלית שמתחרה כתף אל כתף מול השחקניות הגדולות בעולם, כאשר את הנציגות של החברה בישראל מנהל אריה קרמר. בעקבות הרכישות של חברת מילניום האמריקנית שמפתח טיפול לסרטן וחברת הפארמה האירופאית הוותיקה נייקומד, הפכה טקדה לאחד הכוחות העולים המשמעותיים בתעשיית הפארמה.

למרות הרכישות, גם טקדה נאלצה להתמודד בשנים האחרונות - כמו כל חברות הפארמה הגדולות - עם "צוק הפטנטים", פקיעת פטנטים של מוצרים מובילים, כאשר במקביל מחלקות המו"פ אינן מפיקות מוצרים חדשים בקצב המצופה.

"צוק הפטנטים הדאיג מאוד את חברות הפארמה ואת המשקיעים", אומר טטסויוקי (טטסו) מרויאמה, ראש חטיבת המו"פ של החברה, שלמעשה היה צריך לתת פתרון למצב - והצליח בכך.

"נראה שעברנו את הגרוע ביותר", הוא אומר, "ואני חושב שהתעשייה למדה מכך: לשים פחות דגש על תרופות רבות מכר ולגוון את היצע המוצרים.

"לפני עשור, חברות תרופות גדולות נמנעו מכל מה ש'קשה' - למשל מסרטן או ממחלות נדירות. החברות הקטנות יותר הוכיחו שאלה שווקים אטרקטיביים וכעת הגדולות רצות להדביק את הפער. אנחנו מאמינים שזה יקרה בתחום המוח, ולכן בעוד חברות גדולות רבות יוצאות מתחום זה, אנחנו ממוקדים בו".

- מהם הפיתוחים שעשויים להשפיע באופן החשוב ביותר על עתידנו הרפואי?

"אני מאמין בשילוב של תרופות יחד עם נוגדנים, כשהנוגדן מוביל את התרופות באופן ממוקד למטרות ספציפיות. מוצר כזה של החברה שלנו אמור להגיע בקרוב לשוק, אחרי שחיכינו במשך שנים לשילוב הנכון.

"בעזרת הטכנולוגיה מהסוג הזה, יחד עם מוצרים שמשתמשים במערכת החיסון לטיפול בסרטן, אני מאמין שעולם הרפואה יגיע ממש עד כדי ריפוי סרטן, ולא רק אני חושב כך.

"טכנולוגיה מלהיבה נוספת היא פלטפורמת ה-BacTRAP, שאהבנו כל כך עד שקנינו את החברה שפיתחה אותה. זו טכנולוגיה שמאפשרת לנו להסתכל על שינויים בביטוי של גנים בתאים ספציפיים בתוך רקמה שיש בה מגוון תאים מסוגים שונים, שכל אחד מבטא גנים באופן קצת שונה.

"באמצעות המיקוד, ניתן לפתח תרופות הרבה יותר מדויקות. זה נכון לתחומים רבים, אך בעיקר למוח, שיש בו ערבוביה של תאים. אני מאמין שתחום הרפואה הרגנרטיבית, שימוש בתאי גזע כדי לשקם רקמות חולות, יוביל לפריצות דרך".

מרויאמה מציין כי לטקדה קבוצה בשם new frontiers science team, שגם נציגיה יגיעו לכנס, כדי לחפש טכנולוגיות בשלבים מוקדמים.

- מהם המוצרים המעניינים ביותר בצנרת שלכם?

"השקנו ממש עכשיו תרופה ראשונה לסרטן על בסיס שילוב של נוגדן ותרופה. אנחנו מחכים להשקת תרופה חדשה לטיפול בקרוהן ומעי רגיז, שפועלת בעיקר בחולים שהתרופות הקיימות לא פועלות עליהם. אנחנו ממוקדים בתחום מערכת העיכול".

"בישראל יש תמהיל אידיאלי"

חברת Becton Dickinson היא ספקית של מכשור רפואי ממגוון רחב של סוגים וכן של ציוד מעבדה עבור בתי החולים. החברה מתמקדת במכשור רפואי זול שמיוצר בכמויות גדולות. אל לאוריטנו הוא האיש ב-BD, שאחראי על הקשר עם חברות חיצוניות.

"אני נמצא בחברה כבר 11 שנים", הוא אומר, "בתחילת הדרך הייתי ראש חממה של BD בצפון קרולינה, ואני בעצם באותו התפקיד מאז, אלא שהתפקיד הזה הלך וצמח".

- חממה? זה בוודאי היה חדשני לתקופה.

"הייתה לנו חממה בין 1998-2008, שהכנסנו אליה בעיקר חברות מהאקדמיה, אבל זה לא כל כך הצליח. המודל העסקי היה שאחרי ההשקעה הראשונית שלנו, היו אמורים להצטרף משקיעים נוספים, פיננסיים, אך כדי למשוך משקיעים כאלה החברות נאלצו לשנות את המודל העסקי שלהן לכיוונים שכבר פחות עניינו אותנו, כמשקיע אסטרטגי. אז לא הפקנו את מה שרצינו מהן.

"לא ממש סגרנו את החממה מעולם, אבל הפכנו מאוד בררנים. בתחילת השנה הנוכחת החלטנו להקים 'חממה וירטואלית'. לא נגדל חברות אצלנו, אלא נתמוך בהן היכן שהן נמצאות. לא נשקיע בהן רק כסף, אלא נכניס לתוכן אנשים משלנו. כך נוכל להכיר את החברות הללו לעומק".

בשנה הקרובה תכריז BD על חברת החממה הראשונה שלה. "בין היתר בגלל זה אני מגיע לישראל", אומר לאוריטנו.

"אנחנו חושבים שבישראל יש תמהיל אידיאלי של יזמים, טכנולוגיה, מימון ותשתית לפעילות, כולל תמיכה של המדען הראשי. באפריל הכרזנו על השתתפותנו בפרויקט של המדען הראשי לשיתוף פעולה עם תאגידים בינלאומיים. בקיץ נוציא קול קורא לחיפוש הזדמנויות בישראל", אומר לאוריטנו, שעבר בעבר בחברת התרופות הישראלית די פארם.

לאוריטנו מתעניין במיוחד בשילוב של טכנולוגיות מידע במוצרים רפואיים יומיומיים. "לכן הגיוני מבחינתנו שהכנס כולל גם את ההיי-טק וגם את הביומד גם יחד", הוא אומר. הוא מציין כי רבים מן המוצרים של BD משחקים בשווקים תחרותיים, כשהמוצר מיוצר במיליוני יחידות (למשל - מזרק, קטטר).

"איך אפשר להביא ערך מוסף למוצר כזה? הוספת טכנולוגיית מידע לתוכו או סביבו היא אחת הדרכים. אנחנו רואים שבתי החולים זקוקים לשפר את זרימת העבודה, למנוע טעויות בשימוש בתרופות ולוודא שהמטופלים אכן משלימים את הטיפול שניתן להם. לכן, אנחנו רוצים שכמה שיותר מידע מהמכשור הרפואי שלנו ייכנס ישירות לתוך הרשומות הרפואיות, באופן אוטומטי".

בעתיד מתכננת החברה לסייע גם לאנשים בריאים, "למשל חולי סוכרת, שהם חוד החנית של קבוצת האוכלוסייה שמנטרת ומנהלת את בריאותה באופן קבוע ויומיומי. מדוע שלא כל הבריאים או בעלי המחלות הכרוניות בקהילה לא ינטרו את עצמם כך כדי לשמור על בריאות אופטימלית? האתגר הוא לעשות מזה ביזנס".

- מה המוצר הכי מעניין שהשקתם בשנתיים האחרונות?

"הפתענו השנה את התעשייה כאשר הכרזנו על פתיחת מחלקת תרופות גנריות. תמיד היו לנו מזרקים בעלי ערך מוסף לתרופות, וכעת במקום רק למכור אותם לחברות, נשלב בהם תרופות גנריות בעצמנו".

"לחלק את אוכלוסיית החולים ולהתאים לכל קבוצה טיפול"

חברת GE Lifesciences היא החטיבה של GE שעוסקת בכימיה וביולוגיה. היא הוקמה על בסיס ההבנה של החברה כי ישנה סינרגיה בין ההדמיה והניטור שהיא מבצעת ובין תהליכים מולקולריים שמתרחשים בגוף.

החטיבה התבססה על רכישת חברת Amersham הבריטית לפני כעשור, אך המנכ"ל, קיירן מרפי, מסביר שהחטיבה עברה שינוי, שבעקבותיו היא תורמת להכנסות של GE סכום של 4 מיליארד דולר בשנה.

מרפי יגיע לכנס כאורח של מרכז הטכנולוגיה בריטניה ישראל בשגרירות בריטניה ושל המחלקה המסחרית בשגרירות ויהיה הנואם המרכזי בקבלת הפנים לחברי המשלחת הבריטית.

"יש לנו ארבעה תחומים עיקריים", אומר מרפי, "הראשון הוא חומרים לתמיכה בהדמיה מכל הסוגים, חומרי ניגוד וחומרים להדמיה בשיטת הרפואה הגרעינית.

"התחום השני הוא ה-Bio Processing, תחום שהיה הפתעה גדולה לטובה בשנים האחרונות. המטרה בתחום הזה היא ליצור יכולות לייצור של תרופות ביולוגיות במקומות שבהם אין היום יכולות כאלה, למשל בעולם המתפתח.

"אנחנו משפרים את היכולת של חברות שמייצרות את המוצרים הללו לעשות זאת בצורה הרבה יותר זולה ונגישה, למשל הורדנו את משך הזמן של הקמת מפעל ביוטק מכמה שנים ל-18 חודשים.

"התחום השלישי הוא אספקת כלי מחקר לחוקרים בתחום התרופות הביולוגיות לסוגיהן. יש לנו גם פעילות בתחום התרפיה התאית (תאי גזע), שם אנחנו חברת שירות, כלומר אנחנו מספקים את המוצרים שמאפשרים את פיתוח המוצרים בתחום התרפיה התאית.

"התחום הרביעי הוא האבחון. אנחנו מפתחים מוצרי אבחון ומעניקים שירותים למפתחי מוצרי אבחון, למשל יש לנו את המאגר של הכי הרבה דגימות בעולם של סוגים שונים של סרטן שד".

- אתם עובדים בצורה צמודה עם החברות החדשניות בעולם, מה התחומים הכי מסעירים שאתם נתקלים בהם?

"אחד הדברים המעניינים ביותר הוא ה-T cell therapy. בשיטה הזו נוטלים תאים של מערכת החיסון מגוף החולה, עושים בהם שינוי כלשהו, מרבים אותם ומזריקים אותם בחזרה לגוף.

"הטכנולוגיה הזו יוצרת מהפכה של ממש במספר סוגים של סרטן, ומשתמשים בכלים שלנו כדי לפתח אותה".

- איזה טכנולוגיות אתם מחפשים?

"כל מה שקשור לתחומי הפעילות שלנו. בתחום תאי הגזע אנחנו מעוניינים במיוחד בכל מה שקשור לתמיכה בהתמיינות תאים ולניהול אופן ההתפתחות של תאי גזע. בתחום המחקר אנחנו מתעניינים בכל מה שקשור ל-precision medicine".

- ה-precision medicine הוא מונח פופולרי לאחרונה. האם זהו גלגול עדכני של ה"רפואה המותאמת אישית"?

"זה מעט שונה. במקום להתאים את התרופה ממש לכל אדם, מנסים לחלק את אוכלוסיית החולים לקבוצות על בסיס סמנים מולקולריים ברורים וקושרים למנגנון המחלה, וכך להתאים לכל קבוצה את הטיפול העדיף".

- חברות התרופות נטשו את הרפואה המותאמת אישית?

"התחושה היא שהפתרון הזה יקר ורחוק מדי. ה-precision medicine תהיה הרבה יותר טובה מהרפואה הקיימת היום ".

- הזינוק בשווי של חברות הביוטק בבורסה הוא הייפ או שההתפתחות המדעית מצדיקה אותו?

"אני בכלל לא חושב שזה הייפ. זו המהפכה הגנומית, שסוף סוך משתלמת, עם תרופות באמת הרבה יותר טובות וממוקדות. יש תנועה אמיתית קדימה של מדע הרפואה".

"לנטרל בגוף גנים באופן סלקטיבי"

אלנילם היא אחת מחברות הביוטק שנסקו כחלק מהראלי של התחום בשנתיים האחרונות. במהלך התקופה זו עלתה מניית החברה ב-470%, הן בשל הסנטימנט החיובי לגבי הביוטק והן בגלל התפתחויות במוצרים ובעסקי החברה.

בינואר הודיעה ענקית התרופות סנופי על השקעה של 700 מיליון דולר באלנילם תמורת 12% מהחברה והשתתפות בהוצאות המו"פ.

מלבד השווי האדיר שהעסקה מגלמת לחברה (5.8 מיליארד דולר), המהלך מזכיר גם את נתח המיעוט שרכשה סנופי בזמנו בחברת תרופות היתום ג'נזיים. העסקה ההיא הובילה בסופו של דבר לרכישת מלוא האחזקות בג'נזיים ביותר מ-20 מיליארד דולר. את ההשקעה בלאנילם ביצעה סנופי דרך ג'נזיים.

אלנילם עוסקת בתחום ה-RNAi. מדובר בטכנולוגיה שבה מנטרלים באופן סלקטיבי את הביטוי של גנים מסוימים בגוף, תוך שימוש ברצפיRNA מיוחדים שהגוף עצמו הינדס ככלי לבקרת הגנים הללו, או רצפים דומים להם.

בפעם האחרונה שדיברנו עם גרין, ב-2008, התחום היה חם ביותר. חברת מרק האמריקנית בדיוק קנתה מתחרה בשם SiRNA ב-1.2 מיליארד דולר, וההתלהבות הייתה רבה.

בהמשך הדרך התגלו קשיים בהולכת הטיפול למקום הנכון בתוך התא. חברות רבות התייאשו מן האתגר ונטשו את התחום. בינואר האחרון, מכרה מרק את SiRNA לאלנילם, תמורת 175 מיליון דולר בלבד.

"פתרנו את בעיית ההולכה", מצהיר גרין. לדבריו, החברה מסוגלת היום להתערב בכל מחלה שבה אחד החלבונים החשובים מסונתז בכבד (באנגלית זה נשמע יותר טוב - liver We deliver in the).

"שוק התרופות שפועלות דרך הכבד, שכולל למשל את הסטטינים להורדת כולסטרול וחלק מנוגדי הקרישה, מגלגל כבר היום 50 מיליארד דולר", הוא מסביר, ובכך דוחה מראש כל טענה אפשרית כי שיטת ההולכה הזו מגבילה את הפוטנציאל של החברה.

גרין לא מתרגש מכך שחלק מהחברות הגדולות יצאו מן התחום. "היסטורית, חברות גדולות לא היו הראשונות שזיהו מגמות טכנולוגיות מובילות", הוא אומר.

"בעקבות העסקה עם סנופי יש לנו היום יותר ממיליארד דולר בקופה שלנו, כך שאנחנו יכולים לפתח את כל המוצרים שלנו במקביל, בלי לדאוג בכלל לגבי מצב השוק", הוא אומר.

- איזה חברות נראות לך מעניינות במיוחד?

"לקרן Third rock ventures יש כמה חברות מעניינות כמו חברת Agios והטכנולוגיה שלה לטיפול בסרטן על בסיס האופן שבו הסרטן משתמש במשאבים מן הגוף כדי לתחזק את עצמו, או חברת Bluebird שפיתחה שיטה להחלפה של מקטעי גנים כדי לטפל במחלות גנטיות נדירות".

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"