גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשש מפשיטת רגל של קבלנים בשל הקיפאון בשוק הנדל"ן

ההמתנה לתוכנית מע"מ 0% מאיימת לעצור פרויקטים שלמים ■ שר השיכון: "אני מעריך שהכל ייפתר עד ה-3 באוגוסט. אבל אם יהיו בגצ"ים, זה כבר עולם אחר. תוך חודשיים נוציא מכרז ראשון של מחיר מטרה"

חברות הבנייה הקטנות נמצאות בסיכון גבוה יחסית לרמת הסיכון במשק, והקיפאון במכירת הדירות משפיע על יציאה בפרויקטים חדשים כמו גם על המצב הפיננסי של החברות. במקביל, הקבלנים לא מאמינים בתוכניות הממשלה להורדת מחירי הדירות כגון מע"מ בשיעור אפס ומחיר מטרה וסבורים כי המחירים ימשיכו לעלות. כך עולה מסקר שערכה חברת המידע העסקי BdiCoface בקרב קבלנים לקראת אירוע "שולחן עגול" שערכה היום (ג') החברה בבנייני האומה בירושלים, בהשתתפות שר הבינוי והשיכון אורי אריאל וכ-25 ראשי חברות בנייה. הסקר בוצע בקרב מנכ"לים, מנהלי כספים ומנהלי שיווק ב-140 חברות בנייה ישראליות.

תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת בחברת BdiCoface, הזהירה כי המשך הקיפאון בענף עלול לפגוע בחברות הנדל"ן ולהוביל לפשיטות רגל. מנתוני BdiCoface בנוגע לסיכון העסקי בענף הנדל"ן הישראלי עולה כי חברות קבלניות בעלות מחזור מכירות של עד 10 מיליון שקל נמצאות ברמת הסיכון הגבוהה ביותר מבין חברות הנדל"ן - דירוג סיכון של 7.42, וזאת כאשר רמת הסיכון לחברות בכלל המשק עומד על פי הנתונים על שיעור 6.19. באותו הזמן, גם חברות קבלניות בעלות מחזור של בין 10 מיליון ל-100 מיליון שקל נמצאות בסיכון גבוה יחסית לממוצע במשק (6.48).

"הקבלנים הצליחו בינתיים להציג שיפור באיתנותם הפיננסית, אך ההערכה היא שתוכניות הממשלה הנוכחיות, שגורמות בשלב זה לקיפאון בשוק, יובילו בקרוב לפגיעה בתוצאות הפיננסיות, במיוחד בחברות הקטנות והפחות חסינות ואנו נראה זאת בעלייה בהתראות 'אורות אדומים'", מנתחת ינאי את הנתונים.

לדבריה, "אנחנו רואים שחוסר הוודאות שתוכניות הממשלה הטילה על שוק הדיור נותן את ביטויו גם בקרב הקבלנים בישראל, כאשר נראה כי הדעות לגבי השפעות התוכניות חלוקות. מתחילת השנה אנחנו רואים שינוי מגמה בענף שבאה לידי ביטוי בנזילות יורדת בקרב החברות וירידה במוסר התשלומים שנובעת מהמהלכים האחרונים עליהם הכריזה הממשלה. הכרזת קבינט הדיור על הטבת מע"מ אפס ועל מכרזי מחיר מטרה יצרה קיפאון בשוק. רוכשי הדירות ממתינים למימוש ההבטחות, וחברות הבנייה נערכות לעצירה במכירות באמצעות הקפאת פרויקטים קיצוץ הוצאות ועוד.

"אם תקופת הקיפאון תימשך מספר חודשים נראה עצירת פרויקטים ולקראת סוף שנת 2014 ותחילת 2015 נראה גם פשיטות רגל של חברות בנייה לאור עצירת המכירות. החשש הוא שהעצירה בהתחלות הבנייה תוביל שוב לירידה במלאי הדירות שתפגוש ביקושים גבוהים בעת מימוש מהלכי הממשלה ותוביל לזינוק מחודש במחירי הדירות".

הקבלנים לא מאמינים בממשלה

הסקר העלה כי 53% מהבכירים בחברות הבנייה אינם צופים שתוכניות הממשלה (מע"מ ומחיר מטרה) יקטינו את מצוקת הדיור בטווח הארוך, זאת לעומת 14% בלבד מהנשאלים שסבורים שהתוכניות יצליחו במידה רבה. 33% מהבכירים בחברות הבניה סבורים שהתוכניות יצליחו במידה מועטה.

באותו הזמן, 83% מהנשאלים צופים כי תהיה האטה במכירת הדירות בתקופה הקרובה בשל פרסום תוכניות המע"מ בשיעור אפס ומחיר מטרה.

בנוגע לתוכנית מע"מ 0% סבורים 30% מהנשאלים כי המחירים יירדו ואילו 51% מהנשאלים סבורים כי מחירי הדיור יישארו ללא שינוי או יעלו. 19% הנותרים אינם יודעים להעריך את השפעת התוכנית. מבין אלו שצופים ירידת מחירים בעקבות הצלחת התוכנית סבורים הקבלנים כי הירידה תהיה בשיעור ממוצע של 11%.

בסקר נשאלו הקבלנים גם על תוכנית מחיר מטרה שמקדם שר השיכון. 47% מהקבלנים צופים כי החברה שלהם תיגש למכרזי מחיר מטרה זאת לעומת 36% מהקבלנים שצופים שהם לא ייגשו למכרזים הללו. 17% מהנשאלים ענו כי הם עדיין אינם יודעים כיצד יפעלו.

במקביל, לשאלה האם ישפיעו מכרזי מחיר מטרה על סטנדרט הבנייה ענו מרבית המשיבים (59%) כי סטנדרט הבניה צפוי לרדת כאשר 19% מהם צופים כי הסטנדרט ירד במידה רבה. 31% סבורים כי מכרזי המטרה לא ישפיעו על סטנדרט הבניה הקיים כלל.

"מעריך שהכל ייפתר עד ה-3 באוגוסט"

"אני בטוח שהמחירים ירדו. השאלה מתי ובכמה. התקבלה החלטה בקבינט דיור והיו דיונים של חודשים על התוכניות. בעוד כעשרה ימים יגיע תזכיר חוק המע"מ לוועדת הכספים והתכנון הוא שהליך החקיקה ייגמר עד אוגוסט עד שהכנסת יוצאת לפגרה" - כך אמר שר השיכון אורי אריאל באירוע.

לדבריו, "היה ידוע מראש שתהיה תקופת המתנה במכירת הדירות. עד שלא יסתיים החוק, השאלות יישארו פתוחות. אבל אני מעריך שהכל ייפתר עד ה-3 באוגוסט. אבל אם יהיו בג"צים, זה כבר עולם אחר".

השר התייחס גם לתוכנית מחיר מטרה ואמר: "אם יאשרו לנו את מחיר מטרה אפשר להתחיל ולקדם אותו בשבוע הבא, רק ללחוץ על כפתור. במקביל, כדי להתחיל את התוכנית צריכה לעבור החלטה במועצת מקרקעי ישראל והמשמעות היא שמרגע שנקבל אישור - חודש וחצי והתוכנית יכולה לפעול. אני מעריך שתוך חודשיים מחיר מטרה ייצא. אנחנו נסנכרן בכל מקרה בין כל התוכניות, גם מחיר מטרה וגם מע"מ בשיעור אפס. אנחנו מצפים שההנחה במחיר מטרה תהיה סביב 20% וזה תלוי גם בהיקף השיווקים".

שר השיכון נשאל מהיכן תמומן תוכנית המע"מ ותוכנית מחיר מטרה. כזכור, רק הבוקר פורסם כי בנק ישראל שואל את אותה השאלה כאשר הגירעון רק צומח. לדבריו, "היתרון של מחיר מטרה הוא שהוא לא בא מתקציב המדינה והוא לא משהו שאי אפשר לבטל אותו. זאת בניגוד לתוכנית מע"מ בשיעור אפס. להערכתי גם אם ירצו לבטל את מע"מ אפס זה לא יהיה אפשרי. מחיר מטרה מקבל מימון מעולם אחר, משיווקי הקרקע וזה אובדן הכנסות. אם רוצים להפסיק, פשוט מפסיקים לשווק את המכרזים. החלטה טכנית פשוטה. וזה היתרון הגדול של התוכנית.

"מאיפה יילקח הכסף למע"מ? אני ממש לא מתנדב לענות על השאלה הזו במקומו של שר האוצר. הוא יצטרך להשיב. אני לא אכניס את עצמי לבור הזה. יש צורך בתוכניות הללו וכבר יצאנו לדרך. באוצר מתחייבים שתוכנית המע"מ תצא לפועל". כזכור, על פי תזכיר החוק הערכת משרד האוצר היא שחוק הטבת המע"מ יעלה למדינה כ-2.2 מיליארד שקל.

קבלנים ויזמים שהגיעו לאירוע בירושלים מדווחים על האטה משמעותית במכירת הדירות מאז הכרזת שר האוצר על תוכנית המע"מ. במקביל, גם הם עדיין לא מצליחים להבין את תהליך חישוב הטבת המע"מ.

"אנשים חושבים שהמחיר הקובע בכל הארץ יהיה 1.6 מיליון שקל ומניחים שבמקומות הזולים הם יוכלו לרכוש גם דירות יקרות כמו דירות גן ופנטהאוזים. זה לא המצב", הסביר יקי רייסנר מנכ"ל חברת רייסדור. "מאז הכרזת המע"מ יש האטה וכשמסתכלים על אזורים כמו חריש למשל, שם רוב העסקאות נעשו על ידי קבוצות רכישה, המשמעות תהיה שהמחיר שהשמאי הממשלתי יקבע יהיה נמוך בפועל מהמחירים שמוכרים בהם דירות היום וההטבה בכלל לא תהיה רלוונטית לדירות של הקבלנים".

באותו הזמן רוב הקבלנים והיזמים מתקשים להאמין שהטבת המע"מ תוכל להתחיל לפעול בשטח לפני תחילת 2015. הסיבה לכך היא לוח הזמנים שנקבע בתזכיר החוק על פיו רק אחרי שיעבור החוק יתחיל השמאי הממשלתי לגבש את המחירים שיזכו להטבה. לטובת כך הוקצו לו 60 יום. בנוסף, כל זכאי יהיה צריך להוציא תעודת זכאות ממשרד השיכון שעל פי תזכיר החוק תונפק לו תוך 30 יום. כלומר, לוח זמנים צפוף המתייחס לתסריט האופטימי ביותר בו לא יוגשו בג"צים נגד התוכנית.

עוד כתבות

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שבה הנשיא וראש הממשלה בעימות בגלל ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: האם איראן מוכנה למלחמה, מה עומד מאחורי האסטרטגיה של ארה"ב מול טהרן, וראש ממשלת קרואטיה והנשיא נמצאים בעימות בשל שת"פ עם ישראל • כותרות העיתונים בעולם

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי ביטול הרחבת הפטור ממע"מ: מה יעלה בגורל החבילות?

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

לא רק עם איראן: היערכות למלחמה רב-זירתית

בצל פריסת הכוחות האמריקאית: בישראל משלימים היערכות לפתיחת זירות נוספות ● בלבנון דווח כי השגרירות האמריקאית פינתה עשרות מעובדיה ● סטודנטים בטהרן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ ● עדכונים שוטפים

בניינים בראשון לציון / צילום: Shutterstock

המכרז המדובר בראשל"צ נסגר: שווקו שטחים ב-1.4 מיליארד שקל

לאחר התמודדות של שחקניות מרכזיות בענף, נסגר המכרז לשטח הבסיס המתפנה בראשון לציון ● מדובר במהלך פתיחה לפרויקט שיכלול כ־10,000 יחידות דיור חדשות בדרום העיר

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד ברצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במיכלי החברה, כ-15 אלף מהם עדיין בשוק

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר / צילום: דוברות משרד האוצר

הבשורה שיקבלו בקרוב 700 אלף עובדים

לראשונה מאז הקורונה: משרד האוצר מסדיר את העבודה מהבית במגזר הציבורי ● לגלובס נודע כי הפיילוט הופך לקבוע ומתרחב ● המתווה ליום עבודה אחד בשבוע מהבית, שמגבש הממונה על השכר, יחול על המגזר הציבורי הרחב שכולל כ-700 אלף עובדים

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

פסק דין חדש של המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל"גורם יעיל"

הזמר במסכה / צילום: צילום מסך מאתר קשת

המדד שקובע אפקטיביות בפרסום: "הזמר במסכה" וליגת העל במקום הראשון

ניתוח של מאות קמפיינים שעלו בטלוויזיה ב-2025, והתרומה שלהם לחיפושי מותג, שיחות נכנסות, המרות ומכירות, הוביל את חברת אנימו ליצור את מדד אפקטיביות הפרסום ● החלק הראשון לא מתחשב בתקציב שהושקע אלא רק בביצועים, והחלק השני משקלל אותו לתוך הנוסחה

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

זריקת ההרזיה דור 2 של נובו נורדיסק נכשלה בניסוי השוואתי מול מונג'ארו

זריקת CagriSema של נובו נורדיסק הורידה 20.2% בממוצע ממשקל הנבדקים, לעומת 23.6% לזריקה מונג'ארו של אלי לילי ● בתגובה, מניית נובו נורדיסק יורדת, ומניית אלי לילי עולה ● לאלי לילי יש עוד מוצר בקנה, שעשוי להיות פוטנטי אף יותר

פאנלים סולאריים מעל שדה חקלאי / צילום: אמיר טרקל

האיום החדש על שדות סולאריים חקלאיים עוד לפני שהוקמו

בדיון בכנסת התגלה שהקמת פאנלים סולאריים מעל שטחים חקלאיים יגרור חיוב בהיטל השבחה, מכיוון שבוטלה הדרישה בהליך תכנוני חדש לשדות ● משרדי הממשלה חלוקים, והחקלאים חושבים מחדש אם הפרויקט משתלם

מלון דן באילת / צילום: באדיבות מלונות דן

האפקט האיראני: הישראלים מזמינים יותר חופשות בארץ, ופחות בחו"ל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 25% בהזמנת חופשות מקומיות - אך ירידה כוללת בענף התיירות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

נחשון קיויותי, יו''ר ומבעלי ב.ס.ר הנדסה / צילום: באדיבות החברה

בסר הנדסה בדרך להנפקה לפי שווי של עד 1.5 מיליארד שקל

לגלובס נודע כי החברה מתכננת להנפיק כ-20% ממניותיה לפי שווי של בין 1.3 ל-1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● בספטמבר האחרון, פועלים אקוויטי רכשו 10% ממניות החברה לפי שווי של כמיליארד שקל אחרי הכסף

דרכונים זרים / צילום: Shutterstock

אלו המדינות שהישראלים העשירים רוצים לקבל בהן אזרחות זרה

עפ"י נתוני חברת הייעוץ הנלי ושות', בשנת 2023 נרשם זינוק של 166% במספר הבקשות לתושבות ואזרחות זרה שהוגשו ע"י אזרחי ישראל "בעלי שווי נקי גבוה" ●  הישראלים כיוונו בעיקר ליוון, לפורטוגל ולספרד ● היעד החדש שמנסה למשוך את העשירים בעולם: איחוד האמירויות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א לאחר החלטת הריבית; מדד הבנקים קפץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3%, מדד ת"א 90 איבד מערכו כ-0.8% ● בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ● ירידות קלות בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

הלהיט החדש בוול סטריט, והאם הוא באמת יחליף את מניות ה-AI?

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר