גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ירידה במכירות האופנה בקניונים; "קטסטרופה"

פדיונות האופנה בקניונים צנחו ב-5% בינואר-אפריל, וגם חודש מאי לא מעודד ■ רוב הרשתות מייחסות את המצב בשוק האופנה למצב הכללי במשק, אך בחלק מהן טוענים כי המכירות הושפעו גם ממזג-האוויר ומריבוי שטחי המסחר

חג הפסח חלף ואיתו, כך נראה, גם מסע קניות האופנה של לא מעט צרכנים. אם לשפוט לפי השבועיים הראשונים של מאי, מצב-הרוח האופנתי ירוד במיוחד. המפנה שרשתות האופנה ציפו לו בעקבות חג הפסח לא התרחש, ומכירות האופנה וההנעלה חזרו לצנוח.

"חודש מאי לא מתרומם. בין 1-15 למאי אפילו מערכת ריס מראה ירידה של כ-10% בפדיונות האופנה וההנעלה, וזה קורה גם בקניונים טובים ומובילים כמו קניון מלחה ודיזנגוף סנטר. יש גם קניונים שעולים או עובדים בסדר. קניון עזריאלי חולון במצב נורמלי, מול הים אילת עובד, וגם קניון רחובות עובד בסדר", אומר מנכ"ל רשת אופנה.

לדברי אבי וינר, בעל רשת נעלי גזית, "חודש מאי הוא קטסטרופה. בענף הנעליים, להבדיל מהבגדים, החולשה מאוד קשה, מכיוון שלאופנה היו לפני החג כמה ימים חזקים. אצלנו העבודה מתחילה במאי, וחודש מאי צולע מאוד".

מנתוני מערכת ריס שהגיעו לידי "גלובס" עולה כי פדיונות האופנה וההנעלה בקניונים ירדו בשלישון הראשון של השנה (ינואר-אפריל) ב-5%. הירידה בפאוור סנטרים הייתה גבוהה יותר. נתונים אלה מבוססים על פדיונות רשתות האופנה וההנעלה החברות במערכת ריס (RIS).

חשוב לציין כי מידת ההשפעה על הרשתות והקניונים שונה. כך למשל, למרות מגמת הירידה הכללית, הפדיונות של קניון עזריאלי תל-אביב ושל הקניון הגדול בפתח-תקווה שמרו על יציבות בשלישון הראשון של השנה.

את הירידה הדרסטית ביותר (35%-) רשם קניון הנגב של עזריאלי, והיא נובעת, כפי הנראה, מחזית התחרות החדשה יחסית שנוצרה עם פתיחת קניון הגרנד באר-שבע בעיר.

עם זאת, ירידה בולטת בפדיונות הרשתות החברות בריס ניכרת גם בקניונים בולטים אחרים כמו קניון רמת-אביב (14%-), שבעת הכוכבים (10%-), דיזנגוף סנטר (8%-), קניון רחובות (6%-), קניון איילון (5%-) וקניון מלחה (5%-).

בחברת מליסרון, בעלת קניון רמת אביב, נטען כי נתוני ריס "אינם משקפים את קניון רמת אביב שליבת החנויות בו כוללת בין היתר את החנויות של לואי ויטון, פקטורי 54, זארה, מאסימו דוטי, ברשקה, פול אנד בר, ארמני, ונדום וחנויות דגל של מותגים נוספים מחו"ל, אשר לא נלקחים בחשבון בנתוני הריס. הפדיונות בקניון רמת אביב עלו ב-2.4%. גם עורכי ריס מציינים ליד השם קניון רמת אביב הערה ולפיה נתוני מערכת ריס משקפים את השדרה המרכזית המובילה של הרשתות הישראליות הנפוצות, קניון רמת אביב מאוכלס בחנויות בתמהיל החורג מהמקובל בקניונים בארץ ולפי כך נתוני המערכת לא בהכרח תואמים את התנהגותו של קניון זה'".

"יש בעיות של מזג-אוויר"

אז מה קורה בשוק האופנה וההנעלה, והאם יש למגמה הזאת קשר ישיר לירידה הכוללת הניכרת במשק? נתונים שפרסם לאחרונה הלמ"ס מצביעים על החרפת ההאטה במשק. התמ"ג עלה ברבעון הראשון של 2014 ב-2.1% בלבד, שיעור המשקף צמיחה לנפש כמעט אפסית, שכן שיעור הריבוי הטבעי בישראל עומד על כ-1.8% בשנה.

במרבית הרשתות מייחסים את המצב בשוק האופנה למצב הכללי במשק, אך בחלק מהן טוענים גם כי המכירות הושפעו מהאקלים ומריבוי שטחי המסחר.

יהודה אלבז, מנכ"ל חברת בריל המחזיקה ברשתות לי קופר, גלי, סולוג, כל נעל סנטר ועוד, אומר כי "השוק קצת ממותן, אם כי בשבועיים הראשונים של מאי לא היו הרבה ימי עבודה בגלל יום העצמאות, וכן, יש גם בעיות של מזג-אוויר. ירד גשם אחרי יום העצמאות. ניכר שיש יש פחות תנועה בקניונים. הלמ"ס פרסמה שהצריכה הפרטית ירדה. אנשים שומרים את הכסף".

- יש שוני במגמה בתחום האופנה ובתחום ההנעלה?

"כשיורד גשם - הוא יורד על כולם, וכשיבש - יבש אצל כולם. זו אותה מגמה באופנה ובהנעלה, בניואנסים שונים".

וינר סבור כי מקור הירידות הוא בריבוי שטחי מסחר. לדבריו, "זה נובע מעודף היצע. הבעיה היא שאנחנו, הרשתות הקטנות, סבלנו מיד מריבוי שטחי המסחר, ועכשיו גם הרשתות הגדולות מתחילות לסבול. האוכלוסייה לא הוכפלה, אבל שטחי המסחר הוכפלו. אני לא חושב שהסך-הכול הכללי ירד, אלא שהעוגה התחלקה אחרת ולהמון מקומות, ויש קניונים שהתרסקו".

וינר טוען עוד כי אחת ההוכחות לכך היא דוחות פוקס לרבעון הראשון של השנה. לדבריו, "תמיד כשאני רואה את המאזנים של החברות הגדולות, אני אוכל את עצמי ושואל איך הם עושים את זה? עכשיו תסתכלי על הדוחות של פוקס. הרווח הנקי שלהם נחתך ב-72%.

"הנורה האדומה נדלקה לי לפני שבוע. קניון איילון יצא בשבוע סייל הנפרד משבוע הסייל הרגיל של קניוני עזריאלי. למרות הסייל, הקניון היה יותר ריק מיום רגיל. הרשתות הוציאו שולחנות מכירה החוצה, וראיתי התנפלות על הדוכן של פוקס. ניגשתי לראות איך זה, וראיתי שהם מכרו 3 טי-שירטים ב-30 שקל. זה מחיר שלא רואים גם בתאילנד ובשוק של סין. ביום למחרת, קבוצת פוקס העלתה קמפיין של 40% הנחה על כל המכנסיים הקצרים של אמריקן איגל".

בקבוצת פוקס אומרים בתגובה כי "הקבוצה ממליצה בחום למנכ"ל גזית לנסות להשקיע את כל יכולותיו בניסיון לשקם את עסקיו, במקום להתעסק בפרשנות".

ממש במקביל, וינר אומר כי: "לרשתות הגדולות יש יכולת לרדוף אחרי הזנב של עצמן, והפריבילגיה הזאת אינה קיימת כשמדובר ברשתות קטנות".

טענות קשות במיוחד הוא מפנה לעבר כל קבוצות הקניונים: "הקניונים באים לקראת הגדולים, ואותנו עושקים וצוחקים עלינו בעיניים. אין כאן תחרות חופשית, שמטבעה נובעת מכך שהעסקים מקבלים את אותם תנאים ושם נלחמים. ברגע שאני משלם 500 שקל למ"ר, ורשת אחרת משלמת 150-200 שקל למ"ר, זה אומר שאין תחרות חופשית, כי מראש התנאים של אותה רשת הרבה יותר טובים.

"בעבר, הרשתות הקטנות היו 'עושות שוק'. מי שהכתיב לגדולים באיזה מחירים למכור בעבר היו השחקנים הקטנים, כי הם היו דינמיים. היום הם לא יכולים לעשות את זה. תסתכלי כמה רשתות נסגרו.

"באופנה הרשתות הגדולות נלחמות בעצמן - גדולות מול גדולות. היום הקניונים הרגו את הרשתות הקטנות. איפה ההיגיון, שחנות של קסטרו באיילון תשלם בפריים לוקשן כ-200 שקל למ"ר, וחנות ממולה תשלם כ-600 שקל למ"ר?".

- מי יסבול מכך?

"אנחנו. כל הקטנים נעוף מהקניונים".

- מה קורה בפועל?

"בענף הנעליים יוצאים הרבה שחקנים קטנים מהשוק. אף שחקן עצמאי לא מצליח. אני משלם בקומה למעלה בעזריאלי יותר ממה שהגדולים משלמים בקומה למטה. אני משלם יותר מ-500 שקל למ"ר, ובקניון ביקשו להעלות לי את השכירות ב-2%. הקניונים מנסים ליצור תדמית של אנושיות, אבל זו חארטה".

- למי אתה מתכוון?

"לכולם. הקבוצות הקטנות יותר גמישות ואנושיות מבחינת הרגישות שלהן למה שקורה, כמו אמות השקעות. לקבוצות הקניונים הגדולות יש אינטרס אחד, והוא לשווק את הקניונים הגרועים שלהם. יכול להיות שאם הייתי פותח חנות בקניון חיפה, הייתי מוריד את שכר הדירה בקניוני עזריאלי, אבל בתמונה הכללית הייתי מפסיד כסף. תחום הנעליים בקריסה, והחלק הכי דומיננטי בגורמים לכך הוא דמי השכירות בקניונים".

מליסרון: "עוד לא מרגישים ירידה"

לדברי משה רוזנבלום, מנכ"ל מליסרון, "אני עוד לא מרגיש את הירידה. אני כן מרגיש את ההסתכלות על מבצעים, מחיר ופעילות הרשתות. אנחנו עושים עכשיו הרבה מבצעים ורואים את הגידול בכמות המבקרים ובצריכה. בקניונים שבהם יש לנו סופרמרקטים אנחנו מרגישים האטה, להוציא סניפים דומיננטיים כמו יוחננוף בחוצות המפרץ".

- וינר טוען שהקניונים עושקים את הקטנים ובאים לקראת הגדולים.

"זה בכלל לא חשוב מה כל אחד משלם. הנקודה היא שמתאימים את השכירות לפדיון. אנחנו בודקים את עצמנו מול הפדיונות, ואם יחס שכר דירה לפדיון הוא סביב 15%, אז מה הקשר מה קסטרו משלם או אחר משלם? קסטרו משלם על 1,000 מ"ר, אז ברור שהוא ישלם פחות ממי שלוקח 50 מ"ר. אלה כללי משחק של המסחר".

בקבוצת עזריאלי אומרים בתגובה: "נתוני חודש אפריל שבו חל חג הפסח מצביעים על גידול ממוצע של 25% בפדיון בקניוני הקבוצה, כאשר כמה קניונים אף רשמו גידול חד בשיעור של 40%. הנתונים שבידי עזריאלי, הכוללים 1,750 עסקים ב-13 קניונים בפריסה ארצית, מוכיחים מעל לכל ספק כי הפדיונות בקניוני הקבוצה שומרים על יציבות מתחילת השנה, וזאת בניגוד לנתונים החלקיים עליהם נשען סקר ריס".

פדיונות האופנה

עוד כתבות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Evan Vucci

ניסה לבלום את רפיח? ביידן ונתניהו שוחחו בטלפון כחצי שעה

השיחה בין הנשיא ביידן לראש הממשלה נתניהו הסתיימה לאחר כחצי שעה ● בחמאס מאיימים: "כל פעולה צבאית ברפיח לא תהיה פיקניק לצה"ל" • חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • עדכונים שוטפים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר