גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עיריית ר"ג התעלמה מחריגות בנייה - ו-3 קומות משרדים ייאטמו

שוכרי המשרדים ייאלצו לפנות השטחים הלא חוקיים ששכרו ולחפש מעון אחר, וב-2020 יוקצו הקומות לשימוש ציבורי ■ הפרשה, שבה הואשם צבי בר בקבלת שוחד, ממחישה את הסכנה שבקשר בין יזמי הנדל"ן לוועדה המקומית

ועדת המשנה של הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה קיבלה אתמול (ב') החלטה נדירה: לאטום למשך 5 שנים, עד שנת 2020, 3 קומות שנבנו בניגוד לחוק בבית ליראור ברמת-גן. המטרה: שהקומות האטומות ישמשו "אות קלון בכיכר העיר" בגלל עבירת הבנייה רחבת-ההיקף שבוצעה בהקמתן.

שני השוכרים ב-3 הקומות - הבנק הבינלאומי הראשון וחברת לאומי קארד - ייאלצו ב-2015 לפנות את השטחים הלא חוקיים ששכרו ולחפש מעון אחר, וב-2020 יוקצו הקומות לשימוש ציבורי.

בעיריית רמת-גן לא מתכוונים לוותר ואמרו היום (ג') בתגובה: "הדיון התקיים בפני ועדת משנה ב' של הוועדה המחוזית, ובכוונתנו לבקש דיון במליאת הוועדה המחוזית, כפי שהחוק מאפשר לנו".

במשרד הפנים, לעומת זאת, הבהירו ל"גלובס" כי החלטת הוועדה היא סופית, ולא ניתן להתנגד אליה בוועדות התכנון. "המקום היחיד שבפניו יכולה עיריית רמת-גן להביע את מחאתה על ההחלטה הוא בבית המשפט", אמרו שם.

הפרשה הזאת, שבין היתר בעקבותיה הואשם ראש עיריית רמת-גן לשעבר צבי בר בקבלת שוחד, ממחישה באופן הבוטה ביותר אולי את הקשרים הבעייתיים שבין הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, שבראשה עומד ראש עירייה, לבין יזמי נדל"ן. למרבה האירוניה, השוכרת המרכזית בבניין שברחוב בן-גוריון 26 בעיר היא לא אחרת מאשר המכללה האקדמית למשפטים, שבה נשא נאום בין היתר השופט אהרן ברק.

בית ליראור הוקם בסוף שנות ה-90 על שני מגרשים שהיו בבעלות עיריית רמת-גן (25%) וחברת ליראור (75%). לפי התוכניות המקוריות, על שני המגרשים היו אמורים להיבנות שני בניינים וכיכר ציבורית בשטח 450 מ"ר. בפועל, נבנה בניין אחד בלבד בשטח כפול מהזכויות שאושרו לשני המבנים, בתוך חריגה ממספר הקומות ומקווי הבניין המאושרים.

רק בשלב מאוחר יותר הגישו היזמים תוכנית שנועדה להכשיר את עבירות הבנייה הנרחבות, וזאת באמצעות איחוד מגרשים וחלוקת הזכויות מחדש בין העירייה לבעלים הפרטיים.

לאחר כמה דיונים בוועדה המחוזית החליטה הוועדה בסוף 2002 להפקיד את התוכנית, אך בשל חריגות הבנייה רחבות-ההיקף שבוצעו, חויבו מגישי התוכנית לשאת במטלה ציבורית בעלות של 1.1 מיליון דולר נוסף על היטל השבחה: הקמת אולם ספורט בבית-הספר אוהל שם. נקבע כי תנאי לאכלוס הפרויקט יהיה הקמת אולם הספורט.

בחודש מארס 2006 הופקדה התוכנית להתנגדויות. הבעלים במגרש השכן אכן הגיש התנגדות, אך הוועדה המחוזית דחתה אותה ואישרה אותה, בית היתר משום שהנכס עמד כפיל לבן בלב העיר. בינתיים, חברת ליראור פשטה את הרגל (ב-2007), וזכויותיה הועברו לחברת בלנטפורט, שרכשה כבר ב-2005 את הפרויקט.

בכתב האישום שהוגש נגד בר בינואר 2013 והתייחס גם לעבירות שחיתות הנוגעות לבית ליראור, נטען כי בשנים 2005-2006 חלק מהמחזיקים בחברת בלנטפורט העבירו כספים לבר כדי שיסייע להם לקדם את האינטרסים הכלכליים שלהם בבית ליראור. בתמורה, כך נטען, פעל בר למכירת הנכס לבלנטפורט, להשכרת המבנה למכללה האקדמית למשפטים בדמי שכירות הולמים ולאכלוסו המיידי של המבנה.

העליון מבטל את התוכנית

ביולי 2013 קבע בית המשפט העליון כי נוכח עבירות הבנייה החמורות בפרויקט, יש לבטל את החלטת הוועדה המחוזית המאשרת את התוכנית ולהחזיר אליה את התוכנית לדיון מחודש, בתוך ביצוע "איזון בין השיקולים השונים שעליהם מופקדת הוועדה המחוזית, וביניהם השיקול של ההגנה על שלטון החוק".

בעקבות פסיקת העליון הודיעה הוועדה המחוזית כי היא שוקלת לאטום את 3 הקומות העליונות (7-9) לתקופה של 5-10 שנים, ולאחר מכן לייעדן לשימוש ציבורי.

שוכרי הקומות העליונות של המבנה - הבנק הבינלאומי הראשון ולאומי קארד - טענו בדיון שהתקיים ביולי 2013 כי השקיעו כספים רבים בהתאמת הנכס לצורכיהם וציפו כי יוכלו להמשיך ולהשתמש במבנה גם לאחר תום תקופות השכירות שמסתיימות ב-2015 ו-2018.

גם במכללה למשפטים הבהירו כי השכרת הקומות העליונות משמשת למימון החזר הלוואות שנטלה המכללה לשם השקעה במבנה, וללא הכנסות אלה צפויה המכללה לקרוס.

הוועדה המקומית התנגדה אף היא למהלך, בטענה כי קופתה תיפגע בשל אובדן הכנסות, ומי שייפגע מכך הם תושבי העיר ו-2,000 הסטודנטים במכללה.

"טענת העירייה מקוממת"

בהחלטה שהתקבלה אתמול בוועדה המחוזית, בראשות גילה אורון, ונחשפת לראשונה ב"גלובס", נכתב כי אין להתעלם מכך שעיריית רמת-גן היא "בעלת זכויות בנכס ולפיכך בעלת אינטרס ברור להגדיל את זכויות הבנייה בו. כל זאת לצד התעלמות הוועדה המקומית לכל אורך הדרך מחריגות הבנייה האדירות שנעשו קבל עם ועדה בכיכר העיר, תוך שאין היא ממלאה תפקידה במיגורן. בנסיבות אלה, הטענה בדבר חסר שייגרם לקופה העירונית בגין אובדן הכנסות שלידתם מלכתחילה בחטא מקוממת ובלתי ראויה".

הוועדה המחוזית ציינה כי אף שהיום היקפי הבנייה בתוכנית תואמים מבחינה תכנונית לסביבה, עדיין אין למצוא הצדקה תכנונית לביטול הכיכר העירונית שאמורה הייתה להיבנות בחזית המבנה לרווחת הציבור ולעובדה כי חריגות הבנייה בוצעו אל תוך תוואי הרכבת הקלה.

"הוועדה המחוזית סבורה כי מצאה פתרון המאזן את כל השיקולים הרלוונטיים בנוסף לשיקול של מניעת עבריינות ושמירה על שלטון החוק", כתבה אורון. "הפתרון יאפשר המשך תפקודה של המכללה למשפטים שבחלוף הזמן השתקעה והתבססה במקום, והשימוש ב-3 הקומות העליונות יתאפשר בעתיד, כשעד לאותו מועד הן ייאטמו".

לדבריה, "שיקולים של שמירה על שלטון החוק ומניעת עבריינות מחייבים כי בניין שנבנה שלא כדין יישא על גבו 'אות קלון'... ואין בהעברתו מיד ליד כדי להלבין את העבירה".

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי