גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שביתה עם קריצה: האם מחאת עובדים מגבירה את אהדת הציבור?

המחאה המקורית של נהגי חברת האוטובוסים קווים, שהחליטו שלא לגבות כסף מהנוסעים כדי לשפר את תנאי העסקתם, מעלה את המקום של אהדת הציבור בשיקולי השובתים ■ האם מחאות העובדים משנות כיוון?

צעדי המחאה של נהגי חברת האוטובוסים "קווים" לפני שבועיים, שבמסגרתם לא גבו כסף מנוסעי האוטובוסים, בוודאי העלו חיוך על פני רבים: היכולת של העובדים הקטנים לפגוע בחברה בצורה כה משמעותית - ותוך כדי כך לקרוץ לציבור, הזכירה את מעללי רובין הוד והיו אנשי מקצוע בתחום התקשורת שהגדירו אותה "גאונית".

גם החלטת דיילי אל-על מהשבוע שעבר שלא להגיש ארוחות בוקר לנוסעים עוררה תגובות דומות.

האם שביתות מסוג זה, שבהן העובדים מגיעים לעבודה, אך מחליטים להימנע מביצוע חלק ממנה, הן לגיטימיות וחוקיות? והאם בעקבות המקום הגדול של התקשורת בחיינו והרצון לגייס את אהדת הציבור נכנסנו לסוג חדש של מחאות בארגונים?

נתחיל בשאלה החוקיות: לדברי עו"ד יעקב מלישקביץ, שותף בנ. פינברג ושות', התשובה שלילית. "מבחינת החוק, שביתה צריכה להיות פסיבית ולא אקטיבית: לא לטפל בתקלות, אבל לא לגרום לתקלות. אי-אפשר לסגור בשרשראות שערי המפעל, אלא למשל להימנע מבדיקה ביטחונית בכניסה למפעל. מה שהיה בקווים זה גזל מהמעסיק. זה כמו שמוכרים בחנות יתחילו לחלק סחורה בחינם".

לעומת זאת, עו"ד אשר סלע, ראש מחלקת דיני עבודה במשרד אריאל שמר ושות', סבור כי התשובה אינה כה חד-משמעית. מצד אחד, העובדה שהעובדים אינם ממש שובתים, האוטובוסים נוסעים ורק לא נגבה כסף - היא בעייתית; מצד שני, אפשר להסתכל על אי-גביית הכסף כהימנעות מעשיית פעולה בהתאם להגדרת השביתה. "השאלה מה היה קורה לו הנהגים היו גובים את הכסף מהנוסעים - ובסוף היום לא מעבירים אותו לחברה. זה כבר נשמע צורם".

עו"ד אירית קנטונה מ"כוח לעובדים", שייצג את עובדי קווים, אומרת השביתה שננקטה היא בהחלט חוקית, והיא רואה בה שביתה חלקית, שנועדה למנוע פגיעה ממשית בחברה. "מדובר היה בשביתה ראשונה ולא היה רצון לגרום לנזק גדול מאוד לחברה ולציבור הנוסעים. הנהגים ביום יום גם נוהגים, גם אחראים על ביטחון הנוסעים, גם גובים כספים. זה פן אחד של העבודה שהם נמנעו לעשות באותו יום ולכן זו הייתה שביתה לכל דבר".

איום ללא שביתה

ומה עם ההיבט התקשורתי? יניב בר-אילן, דובר "כוח לעובדים", מודה שהחברה הביאה בחשבון את השיקול התקשורתי. "אחד הדברים המטרידים מאוד באקט של שביתות הוא שהציבור מביע שאט נפש מהאקט תוך התעלמות מהנסיבות של השביתה ומהתנאים שהובילו את העובדים לשבות. המחשבה בצעד הזה הייתה איך ליצור אקט שגם רותם את האהדה הציבורית וגם משאיר מקום להכיר את הנסיבות. נוסע שעולה בחינם ומקבל מהנהג פלייר שמסביר מדוע מתקיימת השביתה, מן הסתם יהיה הרבה יותר קשוב לנהג".

דוגמה טובה לשביתה שהייתה אפקטיבית הייתה שביתת הרופאים המתמחים לפני שנתיים וחצי, שנמשכה חמישה וחצי חודשים תמימים, אך למעשה במהלכה לא שבתו המתמחים אפילו יום אחד, ויש הטוענים כי לא פגעה בציבור כלל.

המחאה, שנוהלה באמצעות מיכל אגוזי ואבישי זוהר מאייקון תקשורת ורונן צור מצור תקשורת, התחילה ממצב של התעלמות מוחלטת מהמתמחים, שלא היה להם ארגון יציג מול הממשלה, תוך כדי חתימה של הסכם של הרופאים מול המדינה.

הקו האסטרטגי של המאבק היה להגיש מכתבי התפטרות, שהיו אמורים להיכנס לתוקף תוך 30 יום. למעשה, המתמחים המשיכו לעבוד, לא פגעו בשירות לציבור, אך הפעילו איום שבסופו גרם למדינה - באמצעות בית המשפט העליון - לחתום איתם על הסכם בעלות של 250 מיליון שקל.

לדברי גורם בתחום, "קמפיין יכול להתהפך עליך בשנייה כשדעת הקהל יוצאת נגדך, וצריך להיות מאוד יצירתי כדי שלא לפגוע בציבור".

בדרכי נועם

ואיך על המעסיקים להתייחס לסוג הזה של שביתות? לדברי מלישקביץ', קודם כול צריך לוודא שהשביתה היא חוקית, ותעמוד בקריטריונים שקבע החוק שלפיהם היא "פעולת לחץ מתואמת לשם השגת דרישות מהמעסיק". דבר נוסף, לשביתה שלא הוכרז סכסוך עבודה 15 יום לפניה (ע"י ההסתדרות או ארגון יציג אחר בלבד) - אין תוקף חוקי ולמעסיק יש אפשרות להשיג מבית הדין צו מניעה שיחייב את העובדים לשוב לעבודה.

קביעת חוקיות השביתה היא חיונית, שכן עובדים שובתים זוכים להגנה מפני אחריות בנזיקין או תביעות אישיות אם השביתה חוקית ואינה נחשבת להפרה של הסכם העבודה. אבל אם השביתה אינה חוקית, עלולים לתבוע אותם.

אין עוד קובעים האם שביתה היא חוקית? למשל אם יש הסכם קיבוצי שקובע שמירה על שקט תעשייתי במשך תקופה מסוימת, והשקט הופר - זו יכולה להיות עילה לאי-חוקיות השביתה. אם השביתה אינה מידתית: סכסוך על תוספת של רבע אחוז בשכר - מגיעה לשביתה שגורמת נזק של מיליונים - זו עילה נוספת.

האם המעסיק יכול להביא עובדים שיחליפו את העובדים השובתים? "בפסיקות אחרונות של בתי הדין לעבודה", אומר סלע, "בית הדין אומר שלא סביר שהמעביד יוכל להביא עובדים אחרים".

ואילו צעדים חוקיים בכל זאת עומדים לצדו של המעסיק? לדברי מלישקביץ', "בשביתה חלקית המעסיק יכול לפנות לכל עובד ולהגיד לו: החוזה בינינו הוא על עבודה מלאה, זכותי לסרב לחוזה החדש שאתה מציע לי, לעבודה חלקית, שב בביתך עד שתודיע שאתה חוזר לעבודה מלאה - ואז העובד לא מקבל שכר בכלל.

"דבר נוסף - אם למשל יש לו מפעל בשיטת דומינו שבו מחלקה מזינה מחלקה והראשונה בשרשרת שובתת ואין לו עבודה לתת למחלקות האחרות - יכול המעביד לנקוט השבתת מגן ולהשבית את כל העובדים בנימוק שאין לו לתת להם עבודה".

ואיך אפשר לטפל במשבר בדרכי נועם? המעסיק יכול להמשיך לנהל עם העובדים מו"מ בזמן השביתה. הרי זמן השביתה עובדים לא מקבלים שכר - ובזה גם עליהם מופעל לחץ כלכלי. השאלה מי נשבר ראשון.

דרור אטרי, חבר נשיאות הארגונים הכלכליים, אמנם סבור שהשביתה היא זכות יסוד של העובדים ומכיר בצורך בהידברות, אבל לדבריו, "הצעדים של עובדי קווים הם חמורים וגורמים נזק שעלול להוביל לקריסה של העסק. העובדים צריכים להפגין אחריות. אי-אפשר להרחיק לכת עם נשק השביתה ולהכריז על שביתה בהינף יד. מעסיקים רואים מהעובדים חלק מהמשפחה ופגיעה בעסק עלולה להשליך גם על העובדים".

עוד כתבות

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; טסלה מזנקת ב-10% במסחר המוקדם

עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76
שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

כמה מדינות אירופיות צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף חודש מאי

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • שר החוץ של האיחוד האירופי: "כמה מדינות באיחוד צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף מאי" • עדכונים בולטים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם