גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש לרשות המסים רשימת ישראלים שמחזיקים מיליארדים בחו"ל"

סמנכ"ל חקירות ברשות המסים, אבי ארדיטי, בכנס לשכת רוה"ח: "יש בידי רשימות של ישראלים שמחזיקים חשבונות בחו"ל בעשרות מיליארדים, והם יקבלו דואר רשום מרשות המסים" ■ "אנו חושפים עבירות פליליות ב-4-5 מיליארד שקל בשנה"

אבי ארדיטי / צילום: תמר מצפי
אבי ארדיטי / צילום: תמר מצפי

"בנושא של ההון השחור כולנו צריכים להפשיל שרוולים" - כך אמר הערב (ד') מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, בפאנל הסיכום של כנס לשכת רואי החשבון באילת.

לדבריו, "רשות המסים מביאה לנו חמצן למדינה. הגבייה שלהם היא 232 מיליארד שקל בשנה, אז למה אי-אפשר לתת להם כמה מיליונים בשביל לתגבר את כוח-האדם שלהם? גוף שמביא לנו כל-כך הרבה כסף, והמדינה לא מוכנה להשקיע עוד קצת כסף בכוח-אדם".

את הפאנל, שעסק בנושא "המאבק בהון השחור", הנחה נשיא לשכת רואי החשבון, דודי גולדברג, ששאל את מבקר המדינה, האם צריך לדעתו להחיל את חובת הדיווח הכללית במשק. על כך השיב המבקר בחיוב. "החוק מאפשר את הדיווח הכללי, והבעיה היא במתן הפטורים שנותנים או למגזר מסוים או לפרטים או לסוג מסוים (למשל פטור ממע"מ באילת), וזה גורם לבעיות בשני הכיוונים. גם בכיוון של העלמות המס ויצירת ההון השחור וגם בכיוון של האדם הנורמטיבי שאומר לעצמו למה אני צריך להיות הפראייר היחידי? מדוע יש כל-כך הרבה אנשים שלא מדווחים על הכנסותיהם?".

לדברי שפירא, "ככל שיש מאמצים רבים יותר להילחם בהון השחור, אנשים מתאמצים יותר להעלים, והמנגנון מסתובב ומסתבך כמו כדור שלג. הגיע הזמן לעצור את זה. לכן, בוודאי שאני בעד החלת חובת דיווח כללית, ויפה שעה אחת קודם".

אתמול (ג') פרסם מבקר המדינה רשימה של שרים וסגני שרים שלא הגישו למשרדו את הצהרת ההון הנדרשת במועד, בהם גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו. מהפרסום עולה כי שפירא שלח תזכורות לראש הממשלה, נתניהו, ל-6 שרים ול-3 סגני שרים שטרם הגישו את הצהרת ההון השנתית שלהם. מאז אתמול הספיקו חלקם להגיש את הצהרות ההון שלהם, ואולם שפירא תהה במהלך הפאנל: "למה צריך להגיע למצב כזה?".

לדבריו, אפילו לא צריך לבדוק את כל הצהרות ההון שיוגשו למדינה, כי עצם הגשת הדוח והחובה להגיש מספיקה על מנת ליצור את ההרתעה שאדם זקוק לה. "לא צריך לבדוק את זה, צריך לשמור את זה במגירה, ואז אולי נחסוך לעם הזה מבוכה לא קטנה ולא נצטרך לחכות להתמודדות לנשיאות בשביל להגיש הצהרות הון. הרי שרים כבר מחויבים להגיש דוח הצהרת הון למבקר המדינה ואת הדוח אנחנו חוקרים ובודקים. למה אנחנו צריכים לעשות את זה בדיעבד? צריך להתחיל מגיל 21, לחייב הגשת דוחות, ואז לא נגיע למצב המביך הזה".

ח"כ ניסן סלומיאנסקי, יו"ר ועדת הכספים, אמר כי "ההון השחור במדינה מוערך בסדר גודל של בין 180 ל-200 מיליארד שקל. זאת אומרת שזו כלכלה משנית, וזה יכול למוטט מדינה".

סלומיאנסקי הוסיף, כי נתח קטן מהכסף המתגלגל בכלכלה השחורה יכול להיתרגם לשירותים ציבוריים רבים. "אנחנו נאלצים לפעמים להעלות את המע"מ, לצמצם רווחה ושירותים לאזרח, והנה פה יש לנו יד נעלמה שרק תושיט יד ותיקח. אם היו לנו 15 מיליארד נוספים לתקציב, כמה יכולנו לחסוך לציבור, להוריד גזירות ולהיטיב עם האזרח. לכן, יש חשיבות עצומה בהבנה של זה ובמאבק על זה".

סלומיאנסקי דיבר גם על תום עידן הסודיות הבנקאית, שיתופי-הפעולה בין המדינות וחילופי המידע הגלובליים ככלי לחשיפת ההון השחור. "יש הרבה מאוד ישראלים שיש להם הון עצום בחו"ל. יש היום הרבה יותר יכולות לעלות ולחשוף את הסכומים האלה, סכומים עצומים, אז צריך להשתמש בזה", אמר.

עוד הוסיף סלומיאנסקי כי "לא נוכל גם להתעלם מנושא החינוך. צריך לחנך את הציבור לאזרחות טובה. בכסף שאוספים מאתנו נותנים לנו שירותים, עוזרים לחלשים, ולכן חינוך לשלם את המס, שמתחיל בגן, הכרחי".

דורון כהן, לשעבר מנכ"ל משרד האוצר, אמר כי הוא "מסכים לכך שצריך חובת דיווח כללי". עם זאת, הוסיף, "אני חושב שאנחנו לא ערוכים לכך. אם תהיה חובת דיווח כללי, ולא יבדקו את הדוחות, ואנשים יידעו שלא בודקים, וזה יהיה תמריץ שלילי. עדיף לא להחיל חובת דיווח אם לא בודקים את הדוחות. זה מסר יותר טוב מאשר לומר לאנשים 'בשנים הקרובות תהיה חובת דיווח, אבל לא נבדוק'".

גם עו"ד דורון ברזילי, ראש לשכת עורכי הדין, הסכים כי אין טעם להחיל חובת דיווח הכללית, לדבריו "כיוון שבפרקטיקה רק 3% מהדוחות נבדקים, בסופו של דבר אין הרתעה. ברגע שנדע לבנות מערכת מבחינת חינוך ומבחינת הרתעה, נוכל אולי להחיל את כל הדברים הללו.

מנגד, אמר ברזילי כי הענישה בעבירות מס אינה מקלה כפי שהציבור נוטה לחשוב. "אנשים לא מכירים את הענישה. מדברים על כך שהענישה לא מחמירה, אבל היום על אי-הגשת דוח למס הכנסה יכולים לקבל גם עשרה חודשי מאסר בפועל. היו הרבה מאוד מקרים שבהם אנשים נכנסו לכלא על עבירות מס טכניות".

עם דברים אלה הסכים אבי ארדיטי, סמנכ"ל בכיר לחקירות ומודיעין ברשות המסים. "אנחנו פותחים כ-2,000 תיקים בשנה על עניינים טכניים, על אי-הגשת דוחות ודברים דומים, ומגישים כתבי אישום בתיקים רבים מתוכם, ויש גם לא מעט אנשים שנכנסים על זה לכלא".

באשר לשאלה האם יש להחיל חובת דיווח כללית אמר ארדיטי, כי עוד לא הבשילה השעה לכך. "אני פריק של מודיעין ומלחמה בהון השחור. זה מאבק שמתחיל ונגמר במודיעין. ככל שרשות המסים תקבל יותר מידע, כך היא תוכל להיאבק בצורה יותר אפקטיבית בהון השחור".

עם זאת, הבהיר ארדיטי, "חובת דיווח כללית זה דבר טוב, אבל זה לא תכלית הכול. בדרך יש המון מה לעשות כדי לשפר את ההרתעה של רשות המסים.

"אם נקבל את הדוחות, והם יישבו באיזושהי מגירה, ואין מי שיטפל בהם ויקלוט אותם, זה לא יהיה יעיל. אם אתה קולט כמות עצומה של דוחות, אתה צריך שמישהו יטפל בזה. בחובת דיווח כללית צריך גם מנגנון של אכיפה, מישהו שיוודא שהדוחות מוגשים כמו שצריך וכולם מגישים, אחרת מה הטעם? ולכן אני חושב שעוד ארוכה הדרך עד שנגיע לשם".

עם זאת, ארדיטי הבהיר כי כיום רשות המסים חזקה ומאיימת מתמיד על עברייני מס. "רשות המסים בשנים האחרונות הרבה יותר חזקה ממה שהייתה בעבר. למשל, בכל מה שקשור לפשיעה המאורגנת, שם אנחנו יודעים ליצור הרתעה. חלק גדול היום מגופי הפשיעה חוששים מרשות המסים לפני שהם חוששים מהרבה גופי אכיפה אחרים".

עוד הוסיף ארדיטי: "בעבר היה איזשהו טאבו שדיברו על כך שמי שיש לו חשבון בנק בחו"ל, אף אחד לא ידע עליו, והסיכוי שנקבל את המידע עליו היה אפסי. גם אני גדלתי על התורה הזאת, אבל המצב משתנה. מדינות בעולם הבינו שצריך לחלוק מידע ובנקים נדרשים היום לבחון את מקורות הכסף של הלקוחות שלהם".

לדבריו, "יש בידי היום רשימות של ישראלים שמחזיקים חשבונות בנק בחו"ל בעשרות מיליארדי שקלים, וזה לא שקל או שניים, והם צפויים לקבל דואר רשום מרשות המסים. אנחנו נמצאים בעידן אחר, שמידע זורם גם מחו"ל לישראל ואנחנו יודעים להפעיל גם מקורות בישראל שיודעים לספק לנו חומר וזה דבר חדש ומעניין, שעברייני המס צריכים להבין אותו".

ארדיטי התייחס גם ליחידת יהלום שנחשבת ליחידת הדגל של רשות המסים למאבק בפשיעה הכלכלית. "יחידת יהלום הפכה לכלי מרכזי בפשיעה המאורגנת. גם היא וגם היחידות החוקרות האחרות , בהן היחידה למאבק בחשבוניות הפיקטיביות, חושפות הון שחור רב. רשות המסים חושפת עבירות פליליות בשנה בין 4 ל-5 מיליארד שקל. זו טיפה בים, אבל זה תודות לעבודה שנעשית במחלקות החקירות".

עוד התייחס ארדיטי לעובדה כי על מנת להיאבק בהון השחור ביעילות חייבים לקבוע כי עבירות המס יהיו עבירות מקור לפי חוק איסור הלבנת הון (עובדה שתאפשר לרשות המסים לקבל מידע מהרשות לאיסור הלבנת הון, ותעניק לה סמכויות אכיפה רבות, בהן אפשרות לחילוט כספי עבירה וענישה מחמירה יותר).

"אנחנו חושבים שזה מאוד חשוב להכניס את עבירות המס (סעיף 220 לפקודת מס הכנסה) כעבירות מקור", אמר ארדיטי והוסיף: "אין לי כוונה להתעסק עם אותו אינסטלטור ואותו אדם שהעלים הכנסות בכמה מאות אלפי שקלים. לא לשם אנחנו מכוונים. שם אני כבר יודע לטפל בכלים הקיימים שלי. אנחנו צריכים להיות יכולים לחלט רכוש רב שנמצא למשל בחו"ל. היום למשל יש לי תיק שבו יש מיליונים שאני יודע עליהם ששוכבים בחו"ל, ומכיוון שאין לי את ה-220, אני לא יכול לחלט אותם".

לשאלת "גלובס" סיפק ארדיטי נתונים על עבודת מחלקת החקירות בראשותו. לדבריו, מדי שנה נפתחות כ-2,000 חקירות כנגד נישומים על נושאים טכניים וכן עוד כ-1,000 תיקים בנושאי העלמות מס ועבירות מהותיות, המסתכמים של מיליארדים .

"להערכתי", אמר ארדיטי, "אנחנו מוציאים כ-300-400 כתבי אישום בשנה, ושאר התיקים מסתיימים בכופר".

ארדיטי הבהיר כי "בקרוב צפויים להתפרסם נתונים בנוגע לחקירות שייפתחו כנגד חלק מאלפי הישראלים ששמותיהם נחשפו בפני רשות המסים במסגרת רשימות שהודלפו לרשות ממקורות שונים, ובהם מדובר על מחזורי כסף של מיליארדי אירו".

המקורות הללו, הבהיר ארדיטי, אינם בהכרח הרשויות הרשמיות של המדינה והבנקים אלא גם מדליפים שונים מרחבי העולם.

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף