גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפס תרומה לכלכלה ומרד עממי: למה ברזיל צריכה את זה?

המונדיאל שבר את כל שיאי הכאוס האפשריים עוד לפני שהחל, והעלה שאלה אחת מהותית: בשביל מה המדינה הביאה את זה על עצמה

הפגנות בברזיל / צלם: רויטרס
הפגנות בברזיל / צלם: רויטרס

טוב, זה הפך להיות ענף ספורט בפני עצמו: ההתעסקות בהכנות הארגוניות והלוגיסטיות של מדינות שמנסות למלא את התנאים ולארח אירועי ענק, שרק גדלים והולכים ומשתלטים על כלכלות לאומיות. צקצוקי הלשון כשעוד אצטדיון לא מוכן בזמן, כביש נסגר או מאגר מים בלתי מוכר נשפך לתוך אזור בנייה. ובכל זאת, בברזיל (שמארחת את המונדיאל 64 שנים אחרי הפעם הקודמת שלה) המצב שונה, וחמור ממה שהיה מוכר בעבר. גם המגזין הגרמני השמרני "קיקר" כתב, שאפילו פיפ"א, אלופה בפיזור אופטימיות, מאבדת את ההומור "ומשחררת אזהרות חמורות זמן כה קצר לפני הטורניר".

הכאוס בברזיל כולל התקוממות חברתית; אנשים שחייהם מוגבלים בגלל האירוע; ותשתית במיליארדי דולרים שנספגים בביצה ונעלמים. כי באמת, מי צריך להגדיל שדות תעופה רק כדי שחד-פעמית, שחקנים, תיירים, עיתונאים ובעיקר עסקנים יוכלו לטוס פעם ביומיים מצד לצד של המדינה? הברזילאים לא צריכים את זה, ממילא לרובם המכריע אין כסף לטוס. או מכונית כדי להגיע לשדה התעופה. או תחבורה ציבורית שאפשר לסמוך עליה. או בתי ספר שבהם יוכלו נהגי אוטובוס ללמוד לקרוא את תכנית הנסיעה. או... ובכן, אין להם.

המונדיאל בברזיל (ביחד עם המשחקים האולימפיים בריו ב-2016) היו התקווה של ממשלת ברזיל להציל משהו עבור המדינה. תדמית, למשל, או השקעות מחו"ל. אבל כל זה, כבר ברור, נשטף במנגנוני השחיתות שמנוהלים במדינה. על האירוח עצמו אחראים אנשים שיכורי כוח, שמנצלים את הכסף העצום שזורם מהאופרציה של המשחקים לטובת כיסם האישי. סכומי עתק נעלמו במהלך ההכנות. בחודש שעבר חשף "הדיילי טלגרף" הבריטי תשלום של 2 מיליון דולר שביצע סנדרו רוסל (נשיא מועדון הכדורגל ברצלונה עד לא מזמן, אקס-נציג נייקי בברזיל, אדם שמחובר היטב גם בקטאר) לחשבונה של ביתו בת ה-10 של ריקרדו טשיירה, אקס-ראש ההתאחדות הברזילאית ואקס-גורם בכיר בפיפ"א שנאלץ לפרוש בגלל שחיתות.

זו לא הצפרדע היחידה שהנשיאה דילמה רוסף, שהתנגדה לאירוח, צריכה לבלוע. בטקס הפתיחה היא תשב ליד ז'וזה מריה מארין, המחליף של טשיירה. עד היום סירבה רוסף לקבל את פניו במשרדיה. כי מארין לא היה סתם חבר פרלמנט בזמן הדיקטטורה. אותה דיקטטורה נגדה נלחמה רוסף במחתרת, ולכן נשלחה לכלא. מארין היה זה שנאם בלהט בעד פעולותיו של הפקיד האחראי לעינויים, והסית נגד עיתונאים מתנגדים. נוכחותו של מארין בפתיחת המונדיאל, כותב העיתונאי והבלוגר הברזילאי יוסה קפורי, היא בושה וכתם לברזיל.

***

למה ברזיל הייתה צריכה את העול הזה בעצם? הרי הממשלה המקומית לא באמת חשבה שייצא לכלכלה מזה כסף. בדרום אפריקה (2010) ולונדון (2012), למרות המלים הגדולות, הוכח שלא היה שינוי ממשי ברמת האבטלה או בהכנסות המדינה בזכות אירוח המשחקים. מספיק מחקרים הבהירו שההבטחות לכסף הגדול שייכנס הן ריקות מתוכן - האחרון בהם הגיע החודש מגרמניה: הכלכלן הנודע וחובב הכדורגל יירן קוויטאו, יחד עם הנינג פפל מהמכון לכלכלה עולמית בהמבורג, מצאו שגם במדינות מתפתחות "לא יירשמו נתוני צמיחה משמעותיים" בעקבות אירועי ספורט. "כלכלית", אומר קוויצאו, "זה אירוע עם כמעט סכום אפס".

ברזיל מוציאה כ-10 מיליארד אירו על תשתיות, שאפשר היה להוציא על בתי חולים ובתי ספר, או למטרות סוציאליות. אבל פפל מבהיר: "מדובר בפחות מאחוז מתוצר הגולמי המקומי", כלומר גם זה לא סכום שהיה משנה יותר מדי במדינת הענק הזו. ובכל זאת, זה כסף שחסר במקומות אחרים. "בייחוד שווקים מתפתחים צריכים לשאול עצמם האם סמל הסטטוס, הלוקסוס שהוא המונדיאל, שווה את ההשקעה והמאמץ", אומר קוויטאו ב"די-צייט".

הסיבות לאי-ההצדקה הכלכלית של אירוח משחקים הן ידועות: פוליטיקאים ושאר חסרי הבנה מדגישים אפקטים חיוביים, אבל שוכחים את העלויות. כמו השקעה של 10 מיליארד אירו במונדיאל בברזיל, 85% מהם מכספי משלם המסים, בפרויקטים בקדימות נמוכה, שממילא לא הושלמו. כמו שחיתות. כמו ירידה בתיירות רגילה, "קניבליזציה" שלה, שנובעת מזינוק מופרך בעלויות בתקופת הטורניר ובגלל הבלגן הצפוי במדינה בחודש המונדיאל. משרד התיירות הברזילאי פרסם בגאווה כי הוא מצפה ל-500 אלף תיירים נוספים, שישאירו במדינה אפקט של 5 מיליארד אירו. זה לא רק בלתי סביר (10,000 אירו לאדם!), אלא שגם מספר התיירים לא מרשים - הרי רק לקרנבל מגיעים מדי שנה 850 אלף תיירים, שמכניסים 3.2 מיליארד אירו.

נהג מונית ברחובות ברזיל / צלם: רויטרס

גם בעניין התדמית ברזיל לא הצליחה לגזור את הקופון שקיוותה. "מה שקורה שם הוא נוראי, אבל אני חושב שזו הזדמנות למדינה לקחת את זה למקום טוב יותר בעתיד", הסביר ב"גרדיאן" כדורגלן העבר הגדול אריק קאנטונה, שסיים להכין סרט תיעודי על הכדורגל בברזיל. מהומות, פינוי אנשים מבתיהם ודיכוי הפגנות בכוח, משטרה חסרת גבולות והרג של תושבים ב"פאבלות" (שכונות העוני) - זה לא מה שרצתה ברזיל להראות. הכוונה הייתה להדגים כלכלה צומחת וחשובה, שכבר מסוגלת לקחת על עצמה אתגרים ולעמוד בהם בזמן. אבל אולי הדמוקרטיה עוד צעירה מדי. מריו גובי, נשיא קבוצת קורינתיאנס, אמר בחודש שעבר: "אני לא מכיר פה שום פרויקט של בנייה או שיפוץ שעמד בזמנים".

ונסה ברברה, סופרת ובעלת טור בסאו פאולו, נותנת דוגמאות: הרכבת התחתית בסלבדור שאמורה להיפתח ב-11 ביוני, נבנית מאז 1997. מאז, 180 מיליון דולר הלכו לאיבוד בדרך, ובית המשפט חוקר מזה שנתיים את העניין. על טיהור נהר טייטה הוצאו 1.6 מיליארד דולר ב-22 שנה, לשווא. ככה זה בברזיל, מצטטת ברברה דוח של הבנק העולמי: עבור פתיחת עסק צריך 13 חתימות שונות על הליכים ו-108 יום בממוצע, 400 יום כדי לקבל אישור בנייה ועוד 58 יום כדי לקבל גם חשמל. "ככה זה, אנחנו ברזילאים", כותבת ברברה. "ואנחנו נעשה זאת בדרכנו. הכל ברגע האחרון. אם רציתם עמידה בזמנים, הייתם צריכים לתת לגרמניה או שווייץ לארח".

***

ג'רום ואלקה, מזכ"ל פיפ"א, עוד טען לפני מספר חודשים שהברזילאים "בסיכון להיות המארגנים הגרועים ביותר של האירוע הכי גרוע", וכי הם צריכים "בעיטה באחוריהם" כדי להזיז דברים, והיום הוא מודה שאולי גם פיפ"א התחילה מאוחר מדי. האירוח של המונדיאל הזה הוא אופרה אחרת לגמרי לעומת הטורניר הקודם אותו אירחה ברזיל לפני 64 שנים - אז היו רק שישה אצטדיונים (לעומת 12 במונדיאל הנוכחי), מתוכם שניים של 10,000 מקומות. בריאיון ל"או גלובו" ואלקה מרגיע שרק בסאו פאולו ופורטו אלגרה יש בעיות, כמו בנטאל שם יש "מרוץ נגד השעון". חוץ מזה בכל יציעי העיתונות יש בעיות בתקשורת, ולכן בונים עוד מתחמים מיוחדים. "לברזילאים חשוב יותר לזכות בגביע מאשר לארגן אירוע מושלם", הבין ואלקה סופסוף, ולכן הוא מקווה שהמארחים יישארו זמן ארוך ככל האפשר בתמונת הזכייה.

לברזילאים ברור, שלפחות ארבעה אצטדיונים יישארו כפילים לבנים - בברזיליה, מנאוס, נטאל וקואיבה שם נבנו אצטדיונים חדשים, אין קבוצות ליגה ראשונה אפילו. אבל לפחות פה הם לא לבד. מחקר של המכון הדני ללימודי ספורט בדק 75 אצטדיונים ב-20 מדינות שנבנו עבור אולימפיאדות ומונדיאלים, והתוצאות עגומות: רק בשלושה מקרים - באטלנטה (ארה"ב), בסאפורו (יפן) ובגרמניה - האצטדיונים מצדיקים כיום את עצמם מבחינה כלכלית.

***

אז מי באמת ירוויח? פיפ"א כמובן. אחרי הכנסה של 2.3 מיליארד דולר בדרום אפריקה, צפוי המונדיאל הקרוב להכניס להתאחדות הכדורגל העולמית עוד 4 מיליארד דולר, בעיקר מזכויות שידור וספונסרים. חוץ מזה, מצהיר ואלקה, "זו הצלחה פיננסית, עשינו זאת. מעולם לא מכרנו כל כך הרבה כרטיסים". יותר מ-3 מיליון כרטיסים נמכרו, והטורניר כמעט סולד-אאוט.

אחרי ההתנפחות המטורפת של תקציבי התשתיות (יותר מפי 2) והאצטדיונים (פי 3), הגיעו גם הוצאות הביטחון של ברזיל לשיא - 900 מיליון דולר (כולל 24 מיליון דולר עבור שני מל"טים של אלביט). הברזילאים גם הצטיידו ב-50 רובוטים לסילוק פצצות, שיהיה. ל-100 אלף שוטרים ואנשי אבטחה מצטרפים 57 אלף חיילים. חיל הים מקציב 13 אלף חיילים, חמש אניות מלחמה ו-21 ספינות סיור. חיל האוויר יספק 24 מטוסים קטנים ו-11 מסוקים. העיקר שיעבור בשלום.

חנות רחוב מוכרת מוצרים של נבחרת ברזיל / צלם: רויטרס

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה