גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השוחד בחברת החשמל וסימנס: רשות ני"ע עצרה 4 מעורבים

חיים בר-נר, לשעבר בכיר בחברת החשמל, אורן אהרונסון, מנכ"ל סימנס ישראל לשעבר, שלמה דניאל ואנטון מיטצ'ל דה-ויל חשודים במעורבות בקבלת שוחד של 16 מיליון דולר מסימנס ■ שלמה נס, יו"ר חברת החשמל לשעבר, תושאל בפרשה

פרשת סימנס ממשיכה להכות גלים: בעוד השופט המחוזי לשעבר, דן כהן, מרצה עונש של 6 שנות מאסר בגין הודאתו בלקיחת שוחד בסך 4 מיליון שקל מחברת סימנס לצורך הטיית מכרזים בהיקפי ענק של חברת החשמל, ממשיכות הרשויות לנסות ולאתר את הגורמים הנוספים שקיבלו לפי החשד כספי שוחד בהיקף של מיליוני שקלים מסימנס, ולמצות עמם את הדין.

היום (ד') הותר לפרסם כי רשות ניירות ערך והמשטרה מנהלות חקירה באזהרה נגד 4 אנשים, אנשי עסקים ועובדי ציבור לשעבר בחברת החשמל, שלפי החשד קיבלו או היו מעורבים בהעברת 16 מיליון דולר שהתקבלו כשוחד מסימנס.

הארבעה הם אורן אהרונסון, מנהל חטיבת האנרגיה והתעשייה בסימנס ישראל לשעבר, שלאחר מכן כיהן גם כמנכ"ל החברה ואשר שימש עד מדינה נגד דן כהן; שלמה דניאל, הבעלים של חברת אוקפילד, הנשוי לאחותו של אהרונסון; ואנטון מיטצ'ל דלין, העוסק בתחום הפורקס ומקורב מזה שנים לאהרונסון.

העצור הרביעי הוא חיים בר-נר, שכיהן עד לאחרונה כמנהל היחידה לפיתוח עסקי - ייצור, בחברת החשמל ובתקופה הרלוונטית לחשדות כיהן כסגן מנהל אגף תכנון בחברת החשמל.

הארבעה חשודים בביצוע עבירות של קבלת שוחד בהיקף עצום של 16 מיליוני דולרים. לפי החשד, הכספים ניתנו כשוחד על-ידי סימנס והועברו על-ידי אהרונסון באמצעות דניאל ואחרים לבר-נר ודלין' תוך שימוש בחשבונות שונים שהתנהלו בחו"ל.

אורן אהרונסון, ששימש עד מדינה נגד דן כהן, חשוד בשיבוש מהלכי חקירה ומשפט בכך שלא מסר למשטרה מידע ביחס לכספי השוחד שהועברו לפי החשד לגורמים נוספים ובהם בר-נר.

דניאל ואהרונסון, לפי החשד, נהנו גם הם מכספי השוחד בין אם בדרך של גזירת עמלה מהתיווך בשוחד, ובין אם בדרך של קבלת שוחד.

אהרונסון, דניאל, דלין ובר-נר חשודים בביצוע עבירות של מתן שוחד ולקיחתו, קבלת דבר במירמה, מHרמה והפרת אמונים בתאגיד ועבירות הלבנת הון.

הארבעה שוחררו לבתיהם בתנאים מגבילים ונדרשו להפקיד ערבויות של מיליוני שקלים להמשך התייצבותם לחקירה.

כספי השוחד שהועברו לכאורה לחשודים ולכהן מהווים חלק מתשלומי שוחד ששילמה סימנס ברחבי העולם בהיקף של כ-1.4 מיליארד דולר לטובת קידום עסקיה. מתוכם היא שילמה, כאמור, 20 מיליון דולר לקידום עסקיה בישראל, שבקבלת 4 מיליון שקל מתוכם הודה, כאמור, דן כהן.

מחקירת הרשויות עולה כי בשנים 2002-2005 העבירה סימנס באמצעות אהרונסון ודניאל כספי שוחד בהיקף של מיליוני דולרים באמצעות חשבונות בחו"ל הרשומים על שם דניאל בקשר לפעילותה של חברת סימנס מול חברת החשמל.

לדברי רשות ניירות ערך, מממצאי החקירה עולה עוד כי דניאל קיבל לפחות 5.5 מיליון אירו מסימנס לטובת העברתו לצדדים שלישיים, כאשר לפחות 4 מיליון יורו הועברו על-ידי דניאל לגורמים שלישיים, בהם בר-נר ודלין. זאת, לבקשת סימנס ובהנחיית אהרונסון ובתמורה לעמלה שקיבל דניאל. עוד התברר מהחקירה כי דלין היה במעגל המקורבים אליהם הועברו כספי שוחד ובינו לבין אהרונסון שררה חברות ארוכת-שנים.

"ממצאי החקירה עולה כי החשודים פעלו בתחכום רב, תוך הסוואת מסלול העברת כספי השוחד דרך חשבון מעבר ואל חשבונות במקומות שונים בחו"ל, וזאת במטרה להסוות את העברות כספי השוחד".

גם שלמה נס תושאל

נציין כי עו"ד ורו"ח ד"ר שלמה נס, יו"ר חברת החשמל לשעבר, תושאל במסגרת הפרשה.

נס, המיוצג באמצעות עורכות הדין נוית נגב ואיריס ניב-סבאג, מסר בתגובה: "סיימתי את כהונתי בחברת החשמל לפני למעלה מ-20 שנה. הייתי שמח להגיב, אך לצערי רשות ניירות ערך אינה מתירה לי לעשות כן, ולכן לא אגיב על מנת שלא לפגוע בחקירה".

רון-טל: "דורש את חקר האמת"

יפתח רון-טל, יו"ר חברת החשמל, מסר בתגובה למעצרים בעקבות פרשת דן כהן:
"אני דורש את חקר האמת, נסייע למשטרה בכל דבר. המדיניות שלנו היא מיגור השחיתות. אני מברך על התקדמות החקירה וקורא למשטרה למצות את החקירה עד תום".

לפני כשנתיים הנחה יו"ר חברת החשמל, יפתח רון-טל, את היועצים המשפטיים למצות את כל ההליכים עם העומדים בראשות החברה. חברת החשמל הגישה תביעה אזרחית המתנהלת בימים אלה בבית המשפט המחוזי.

עו"ד יעל גרוסמן, המייצגת את שלמה דניאל, מסרה בתגובה כי "עוד בשנת 2005 נחתם הסכם עד מדינה, שבמסגרתו מסר דניאל את כל הידוע לו על הפרשה. בזה, מבחינתנו, תמה הפרשה".

עורכי הדין גלעד ברון וסיימון יניב ממשרד ברון ושות', המייצגים את חיים בר-נר, מסרו בתגובה כי "אין בסיס לחשדות המיוחסים ברנר, ואין אלא להצר על הנזק ומפח-הנפש שפרסום מסוג זה יוצר".

עו"ד עינת בן-משה, המייצגת את אנטון דלין, מסרה בתגובה כי "דלין דוחה בתוקף את החשדות נגדו. מכיוון שמתנהלת חקירה, הוא אינו יכול להגיב לגופו של עניין אך מאמין שהחקירה תוכיח את חפותו".

יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר, מסר כי "למרבה הצער, הפעילות במישור האכיפתי שמובילה מחלקת מודיעין, חקירות ובקרת מסחר חושפת אותנו לפרשיות בהן מעורבים אנשי עסקים בכירים במשק. עבירות חמורות אלה פוגעות במשקיעים ובאמון הציבור. אני רוצה להדגיש שכולם שווים בפני החוק. אמון הציבור הוא לב-ליבו של שוק ההון. אף אחד לא חסין. מי שסרח, ייענש. אני מאמין כי פעילות זו תגביר את יכולת ההרתעה בשוק ההון מפעילות עבריינית".

השופט לשעבר הורשע בלקיחת שוחד של 4 מיליון שקל

באוקטובר אשתקד, במסגרת הסדר טיעון, הודה דן כהן והורשע כי בתפקידו כדירקטור ויו"ר ועדת הנכסים של חברת החשמל לקח שוחד בסך 4 מיליון שקל (מיליון יורו) מחברת סימנס לצורך הטיית מכרזים בהיקפי ענק של חברת החשמל; ובעבירת מרמה והפרת אמונים בפרשת חברת רוגוזין, בכך שלא דיווח על קשריו עם הבעלים, עזרא הראל, לדירקטוריון חברת החשמל, שדנה בענייני החברה.

כמו כן הורשע כהן בעבירה של שיבוש מהלכי משפט בכך שנמלט מישראל פרו, ונקבע כי הוא ירצה עונש מאסר של 6 שנים, ממנו תנוכה תקופת מעצרו בארץ ובחו"ל (בסך-הכול כחצי שנה). עוד הוסכם כי המדינה תחלט 4 מיליון שקל מכספו של כהן, וכי בנוסף הוא ישלם קנס בסך 6 מיליון שקל.

בהמשך התברר כי ייתכן שכהן קיבל כספים נוספים. זאת לאחר שסימנס הודתה במסגרת הסדר עם רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) כי היא העבירה כספי שוחד של כ־20 מיליון דולר לדירקטור בחברת החשמל.

בכתב תביעה שהגישה נגד כהן טענה סימנס עצמה כי העבירה לו 13.5 מיליון יורו. להיכן נעלם שאר הכסף? הרשויות מקוות שהחקירה החדשה תספק פתרון לשאלה הזו.

לצד ההליך הפלילי, במארס 2013 הגישה חברת החשמל תביעה אזרחית בסך 200 מיליון שקל נגד כהן, סימנס העולמית, סימנס ישראל והמנכ"ל שלה באותה העת, אורן אהרונסון, שלמה דניאל, איש-הקש ששימש לצורך העברת כספי השוחד, וחברת אוקפילד, המעורבים אף הם בפרשה, ועיקרה - תשלומי שוחד שקיבל כהן לכאורה בתפקידו כדירקטור ויו"ר ועדת הנכסים של חברת החשמל, בין היתר מחברת סימנס, לצורך הטיית מכרזים בהיקפי ענק של חברת החשמל.

בתביעה נטען כי סימנס הבינלאומית וסימנס ישראל שילמו - לפי הודאתן שלהן - תשלומי שוחד לכהן. בתמורה לתשלומי שוחד אלה קידם כהן את ענייניהן של סימנס הבינלאומית וסימנס ישראל מול חברת החשמל, לצורך התקשרות בעסקאות לרכישת טורבינות גז ושירותים נלווים לתחנות הכוח של חברת החשמל. בסופו של דבר התקשרה חברת החשמל עם סימנס בהסכמים שונים לרכישת טורבינות הגז והסכמים נלווים, בסך כולל של 540 מיליון אירו ו-56 מיליון דולר.

מספר שנים קודם לכן הגישו חברות סימנס לבית המשפט תביעה נגד אהרונסון, דניאל וחברת אוקפילד, בטענה כי ניצלו את רצונן של חברות סימנס לזכות באותו מכרז שערכה חברת החשמל ויזמו התקשרות בין חברות סימנס לבין אוקפילד, כביכול לצורך מתן שירותי ייעוץ על-ידי אוקפילד בקשר למכרז.

עוד נטען כי חלק מהכספים, שאותם נתבעים הוציאו מהקופות של חברות סימנס, הועברו לכהן כתשלומי שוחד, על מנת שיגרום לכך שחברות סימנס יזכו במכרז.

אהרונסון, שהתייצב כעד מדינה כנגד כהן בתיק הפלילי, טען בכתב הגנתו בהליך האזרחי כי סימנס משתמשת בו כשעיר לעזאזל, כאשר את ההחלטות לתת שוחד ואת גובה השוחד קבעו בפועל החברה עצמה ומי שכיהן כמנכ"לה באותה תקופה, ולא הוא ששימש כמנהל חטיבה במועד מתן השוחד.

"שערוריית השוחד התאגידי החמורה ביותר בהיסטוריה"

פרשת השוחד שנתנה חברת סימנס העולמית, שהחלה לפני יותר מעשור, קיבלה כבר מזמן את הכינוי המפוקפק "שערוריית השוחד התאגידי החמורה ביותר בהיסטוריה".

הפרשה התפוצצה בתחילת שנות האלפיים, כאשר התברר כי הענק הגרמני המכובד, שהיה מעורב גם במכרזי תשתיות בישראל, שילם לאורך שנים כספי שוחד בסכום פנטסטי של 1.4 מיליארד דולר ויותר בעולם, כדי לקדם את עסקיו.

פרשת השוחד שבה היו מעורבים בכירים בסימנס, בעיקר בחטיבת הטלפוניה שלה, החלה להיחקר ברצינות ב-2005, תחילה בגרמניה, לאחר מכן בארצות-הברית ובמדינות נוספות, לרבות בישראל.

החקירה הולידה ממצאים מדהימים. התברר כי ב-2,700 מקרים לפחות העסיקה סימנס נציגים מקומיים, בהם בישראל, בנגלדש, ניגריה, ארגנטינה, ונצואלה, סין ועיראק, שתפקידם היה, בין היתר, לקדם באמצעים לא חוקיים את זכייתה של סימנס במכרזים מקומיים לאספקת טורבינות ומוצרים אחרים מתוצרתה לממשלות המדינות המעורבות.

בין עבירות אלה נקנסה סימנס בסכום של 1.6 מיליארד (!) דולר. עוד התברר כי בין השנים 2001 ל-2007 מימנה סימנס פעולות פליליות מסוג זה בסכומים של בין 800 מיליון ל-1.4 מיליארד דולר. במדינות בעלות רמת שחיתות גבוהה, הגיעו תשלומי השוחד הללו עד לכ-40% מהחוזה.

יותר מאוחר טענה סימנס כי הבדיקות הפנימיות והרפורמות הקשורות לפרשה עלו לחברה יותר ממיליארד דולר.

בין היתר נחשף אז כי אנשי סימנס שילמו מיליוני אירו לנציגי חברת החשמל האיטלקית "אנל", בתמורה לקבלת חוזה לאספקת חמש טורבינות-גז בשווי של 132 מיליון אירו. כספי השוחד הועברו לחשבונות הבנק של האיטלקים במונקו ובלוגאנו (בדרום שווייץ), אבל רשמית התשלום בוצע על-ידי חברה מאמירות אבו-דאבי. ואכן, בהמשך קיבלה סימנס את החוזה הרווחי.

באמצע מאי 2007 גזר בית המשפט על הורסט וי., ששימש כיועץ של סימנס, 9 חודשי מאסר על-תנאי באשמת שיחוד. אנדריאס קיי, לשעבר ראש חטיבת תחנות הכוח בסימנס, ומי שאישר את התשלומים, נידון לשנתיים מאסר על-תנאי.

"גלובס" פרסם באותה תקופה כי השיחוד של אנשי "אנל" הוביל את החוקרים אל נתיב חקירה חדש ומבטיח, שניפח בהרבה את הפרשה, שכבר בתחילתה הייתה בגדר שערורייה.

ממסמכים של סימנס, שהגיעו לידי השבועון "דר שפיגל", עלה כי מתן השוחד לא היה תופעה חד-פעמית בתאגיד, כפי שנודע עד אז. בהמשך נחשף כי תשלומי השוחד של כל חטיבות סימנס טיפסו ליותר מ-1.4 מיליארד אירו.

ממסמכים שהגיעו לידי העיתונאים והחוקרים עלה כי לחטיבת תחנות הכוח היה חשבון בליכטנשטיין, שבאמצעותו הועברו מאות-מיליוני אירו. לאן הועברו? כאן התעורר החשש גם להלבנת הון מאסיבית.

בסוף ינואר 2005 החליטה סימנס לשכור את שירותיה של פירמת עורכי דין, כדי לבדוק את החשד לתשלומים מפוקפקים שהועברו מסימנס לליכטנשטיין.

בדוח שלהם מ-5 במאי 2005, הגיעו עורכי הדין למסקנות הבאות: בתקופה שבין 1997-1999 נבדקו 126 העברות כספים בין סימנס לנויה-בנק בליכטנשטיין. סך ההעברות הסתכם ביותר מ-189 מיליון אירו. בין ההעברות היו 26 העברות לחברת-הקש אירוסל, שבאמצעותה שולמו השלמונים למנהלי "אנל".

בשנת 2007 החלה רשות ניירות ערך האמריקאית לחקור את פרשיות השוחד בסימנס העולמית, חקירה שבעקבותיה התפטרו ראשי החברה. בסופה של החקירה הרשות הגיעה להסדר פשרה שאושר בבית המשפט בארה"ב, שבמסגרתו שילמה סימנס קנס בסכום כולל של כ-800 מיליון דולר כדי ליישב את התביעות שהוגשו נגדה.

מהדוח של רשות ניירות ערך האמריקאית עולה כי בין מארס 2001 לדצמבר 2007 היו יותר מ-4,280 מקרי שוחד שבהם שילמה סימנס סכומים בהיקף של 1.4 מיליארד דולר.

מהדוח עלה עוד כי סימנס ישראל העבירה תשלומים בהיקף של כ-20 מיליון דולר בשנים 2002-2005 לצורך קידום עסקיה החברה.

סימנס לא הועמדה לדין פלילי בישראל, בגלל חסינות שקיבלה בהסכם עד המדינה שנחתם עם אהרונסון.

עוד כתבות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

תיקון והתנצלות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות