גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השוחד בחברת החשמל וסימנס: רשות ני"ע עצרה 4 מעורבים

חיים בר-נר, לשעבר בכיר בחברת החשמל, אורן אהרונסון, מנכ"ל סימנס ישראל לשעבר, שלמה דניאל ואנטון מיטצ'ל דה-ויל חשודים במעורבות בקבלת שוחד של 16 מיליון דולר מסימנס ■ שלמה נס, יו"ר חברת החשמל לשעבר, תושאל בפרשה

פרשת סימנס ממשיכה להכות גלים: בעוד השופט המחוזי לשעבר, דן כהן, מרצה עונש של 6 שנות מאסר בגין הודאתו בלקיחת שוחד בסך 4 מיליון שקל מחברת סימנס לצורך הטיית מכרזים בהיקפי ענק של חברת החשמל, ממשיכות הרשויות לנסות ולאתר את הגורמים הנוספים שקיבלו לפי החשד כספי שוחד בהיקף של מיליוני שקלים מסימנס, ולמצות עמם את הדין.

היום (ד') הותר לפרסם כי רשות ניירות ערך והמשטרה מנהלות חקירה באזהרה נגד 4 אנשים, אנשי עסקים ועובדי ציבור לשעבר בחברת החשמל, שלפי החשד קיבלו או היו מעורבים בהעברת 16 מיליון דולר שהתקבלו כשוחד מסימנס.

הארבעה הם אורן אהרונסון, מנהל חטיבת האנרגיה והתעשייה בסימנס ישראל לשעבר, שלאחר מכן כיהן גם כמנכ"ל החברה ואשר שימש עד מדינה נגד דן כהן; שלמה דניאל, הבעלים של חברת אוקפילד, הנשוי לאחותו של אהרונסון; ואנטון מיטצ'ל דלין, העוסק בתחום הפורקס ומקורב מזה שנים לאהרונסון.

העצור הרביעי הוא חיים בר-נר, שכיהן עד לאחרונה כמנהל היחידה לפיתוח עסקי - ייצור, בחברת החשמל ובתקופה הרלוונטית לחשדות כיהן כסגן מנהל אגף תכנון בחברת החשמל.

הארבעה חשודים בביצוע עבירות של קבלת שוחד בהיקף עצום של 16 מיליוני דולרים. לפי החשד, הכספים ניתנו כשוחד על-ידי סימנס והועברו על-ידי אהרונסון באמצעות דניאל ואחרים לבר-נר ודלין' תוך שימוש בחשבונות שונים שהתנהלו בחו"ל.

אורן אהרונסון, ששימש עד מדינה נגד דן כהן, חשוד בשיבוש מהלכי חקירה ומשפט בכך שלא מסר למשטרה מידע ביחס לכספי השוחד שהועברו לפי החשד לגורמים נוספים ובהם בר-נר.

דניאל ואהרונסון, לפי החשד, נהנו גם הם מכספי השוחד בין אם בדרך של גזירת עמלה מהתיווך בשוחד, ובין אם בדרך של קבלת שוחד.

אהרונסון, דניאל, דלין ובר-נר חשודים בביצוע עבירות של מתן שוחד ולקיחתו, קבלת דבר במירמה, מHרמה והפרת אמונים בתאגיד ועבירות הלבנת הון.

הארבעה שוחררו לבתיהם בתנאים מגבילים ונדרשו להפקיד ערבויות של מיליוני שקלים להמשך התייצבותם לחקירה.

כספי השוחד שהועברו לכאורה לחשודים ולכהן מהווים חלק מתשלומי שוחד ששילמה סימנס ברחבי העולם בהיקף של כ-1.4 מיליארד דולר לטובת קידום עסקיה. מתוכם היא שילמה, כאמור, 20 מיליון דולר לקידום עסקיה בישראל, שבקבלת 4 מיליון שקל מתוכם הודה, כאמור, דן כהן.

מחקירת הרשויות עולה כי בשנים 2002-2005 העבירה סימנס באמצעות אהרונסון ודניאל כספי שוחד בהיקף של מיליוני דולרים באמצעות חשבונות בחו"ל הרשומים על שם דניאל בקשר לפעילותה של חברת סימנס מול חברת החשמל.

לדברי רשות ניירות ערך, מממצאי החקירה עולה עוד כי דניאל קיבל לפחות 5.5 מיליון אירו מסימנס לטובת העברתו לצדדים שלישיים, כאשר לפחות 4 מיליון יורו הועברו על-ידי דניאל לגורמים שלישיים, בהם בר-נר ודלין. זאת, לבקשת סימנס ובהנחיית אהרונסון ובתמורה לעמלה שקיבל דניאל. עוד התברר מהחקירה כי דלין היה במעגל המקורבים אליהם הועברו כספי שוחד ובינו לבין אהרונסון שררה חברות ארוכת-שנים.

"ממצאי החקירה עולה כי החשודים פעלו בתחכום רב, תוך הסוואת מסלול העברת כספי השוחד דרך חשבון מעבר ואל חשבונות במקומות שונים בחו"ל, וזאת במטרה להסוות את העברות כספי השוחד".

גם שלמה נס תושאל

נציין כי עו"ד ורו"ח ד"ר שלמה נס, יו"ר חברת החשמל לשעבר, תושאל במסגרת הפרשה.

נס, המיוצג באמצעות עורכות הדין נוית נגב ואיריס ניב-סבאג, מסר בתגובה: "סיימתי את כהונתי בחברת החשמל לפני למעלה מ-20 שנה. הייתי שמח להגיב, אך לצערי רשות ניירות ערך אינה מתירה לי לעשות כן, ולכן לא אגיב על מנת שלא לפגוע בחקירה".

רון-טל: "דורש את חקר האמת"

יפתח רון-טל, יו"ר חברת החשמל, מסר בתגובה למעצרים בעקבות פרשת דן כהן:
"אני דורש את חקר האמת, נסייע למשטרה בכל דבר. המדיניות שלנו היא מיגור השחיתות. אני מברך על התקדמות החקירה וקורא למשטרה למצות את החקירה עד תום".

לפני כשנתיים הנחה יו"ר חברת החשמל, יפתח רון-טל, את היועצים המשפטיים למצות את כל ההליכים עם העומדים בראשות החברה. חברת החשמל הגישה תביעה אזרחית המתנהלת בימים אלה בבית המשפט המחוזי.

עו"ד יעל גרוסמן, המייצגת את שלמה דניאל, מסרה בתגובה כי "עוד בשנת 2005 נחתם הסכם עד מדינה, שבמסגרתו מסר דניאל את כל הידוע לו על הפרשה. בזה, מבחינתנו, תמה הפרשה".

עורכי הדין גלעד ברון וסיימון יניב ממשרד ברון ושות', המייצגים את חיים בר-נר, מסרו בתגובה כי "אין בסיס לחשדות המיוחסים ברנר, ואין אלא להצר על הנזק ומפח-הנפש שפרסום מסוג זה יוצר".

עו"ד עינת בן-משה, המייצגת את אנטון דלין, מסרה בתגובה כי "דלין דוחה בתוקף את החשדות נגדו. מכיוון שמתנהלת חקירה, הוא אינו יכול להגיב לגופו של עניין אך מאמין שהחקירה תוכיח את חפותו".

יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר, מסר כי "למרבה הצער, הפעילות במישור האכיפתי שמובילה מחלקת מודיעין, חקירות ובקרת מסחר חושפת אותנו לפרשיות בהן מעורבים אנשי עסקים בכירים במשק. עבירות חמורות אלה פוגעות במשקיעים ובאמון הציבור. אני רוצה להדגיש שכולם שווים בפני החוק. אמון הציבור הוא לב-ליבו של שוק ההון. אף אחד לא חסין. מי שסרח, ייענש. אני מאמין כי פעילות זו תגביר את יכולת ההרתעה בשוק ההון מפעילות עבריינית".

השופט לשעבר הורשע בלקיחת שוחד של 4 מיליון שקל

באוקטובר אשתקד, במסגרת הסדר טיעון, הודה דן כהן והורשע כי בתפקידו כדירקטור ויו"ר ועדת הנכסים של חברת החשמל לקח שוחד בסך 4 מיליון שקל (מיליון יורו) מחברת סימנס לצורך הטיית מכרזים בהיקפי ענק של חברת החשמל; ובעבירת מרמה והפרת אמונים בפרשת חברת רוגוזין, בכך שלא דיווח על קשריו עם הבעלים, עזרא הראל, לדירקטוריון חברת החשמל, שדנה בענייני החברה.

כמו כן הורשע כהן בעבירה של שיבוש מהלכי משפט בכך שנמלט מישראל פרו, ונקבע כי הוא ירצה עונש מאסר של 6 שנים, ממנו תנוכה תקופת מעצרו בארץ ובחו"ל (בסך-הכול כחצי שנה). עוד הוסכם כי המדינה תחלט 4 מיליון שקל מכספו של כהן, וכי בנוסף הוא ישלם קנס בסך 6 מיליון שקל.

בהמשך התברר כי ייתכן שכהן קיבל כספים נוספים. זאת לאחר שסימנס הודתה במסגרת הסדר עם רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) כי היא העבירה כספי שוחד של כ־20 מיליון דולר לדירקטור בחברת החשמל.

בכתב תביעה שהגישה נגד כהן טענה סימנס עצמה כי העבירה לו 13.5 מיליון יורו. להיכן נעלם שאר הכסף? הרשויות מקוות שהחקירה החדשה תספק פתרון לשאלה הזו.

לצד ההליך הפלילי, במארס 2013 הגישה חברת החשמל תביעה אזרחית בסך 200 מיליון שקל נגד כהן, סימנס העולמית, סימנס ישראל והמנכ"ל שלה באותה העת, אורן אהרונסון, שלמה דניאל, איש-הקש ששימש לצורך העברת כספי השוחד, וחברת אוקפילד, המעורבים אף הם בפרשה, ועיקרה - תשלומי שוחד שקיבל כהן לכאורה בתפקידו כדירקטור ויו"ר ועדת הנכסים של חברת החשמל, בין היתר מחברת סימנס, לצורך הטיית מכרזים בהיקפי ענק של חברת החשמל.

בתביעה נטען כי סימנס הבינלאומית וסימנס ישראל שילמו - לפי הודאתן שלהן - תשלומי שוחד לכהן. בתמורה לתשלומי שוחד אלה קידם כהן את ענייניהן של סימנס הבינלאומית וסימנס ישראל מול חברת החשמל, לצורך התקשרות בעסקאות לרכישת טורבינות גז ושירותים נלווים לתחנות הכוח של חברת החשמל. בסופו של דבר התקשרה חברת החשמל עם סימנס בהסכמים שונים לרכישת טורבינות הגז והסכמים נלווים, בסך כולל של 540 מיליון אירו ו-56 מיליון דולר.

מספר שנים קודם לכן הגישו חברות סימנס לבית המשפט תביעה נגד אהרונסון, דניאל וחברת אוקפילד, בטענה כי ניצלו את רצונן של חברות סימנס לזכות באותו מכרז שערכה חברת החשמל ויזמו התקשרות בין חברות סימנס לבין אוקפילד, כביכול לצורך מתן שירותי ייעוץ על-ידי אוקפילד בקשר למכרז.

עוד נטען כי חלק מהכספים, שאותם נתבעים הוציאו מהקופות של חברות סימנס, הועברו לכהן כתשלומי שוחד, על מנת שיגרום לכך שחברות סימנס יזכו במכרז.

אהרונסון, שהתייצב כעד מדינה כנגד כהן בתיק הפלילי, טען בכתב הגנתו בהליך האזרחי כי סימנס משתמשת בו כשעיר לעזאזל, כאשר את ההחלטות לתת שוחד ואת גובה השוחד קבעו בפועל החברה עצמה ומי שכיהן כמנכ"לה באותה תקופה, ולא הוא ששימש כמנהל חטיבה במועד מתן השוחד.

"שערוריית השוחד התאגידי החמורה ביותר בהיסטוריה"

פרשת השוחד שנתנה חברת סימנס העולמית, שהחלה לפני יותר מעשור, קיבלה כבר מזמן את הכינוי המפוקפק "שערוריית השוחד התאגידי החמורה ביותר בהיסטוריה".

הפרשה התפוצצה בתחילת שנות האלפיים, כאשר התברר כי הענק הגרמני המכובד, שהיה מעורב גם במכרזי תשתיות בישראל, שילם לאורך שנים כספי שוחד בסכום פנטסטי של 1.4 מיליארד דולר ויותר בעולם, כדי לקדם את עסקיו.

פרשת השוחד שבה היו מעורבים בכירים בסימנס, בעיקר בחטיבת הטלפוניה שלה, החלה להיחקר ברצינות ב-2005, תחילה בגרמניה, לאחר מכן בארצות-הברית ובמדינות נוספות, לרבות בישראל.

החקירה הולידה ממצאים מדהימים. התברר כי ב-2,700 מקרים לפחות העסיקה סימנס נציגים מקומיים, בהם בישראל, בנגלדש, ניגריה, ארגנטינה, ונצואלה, סין ועיראק, שתפקידם היה, בין היתר, לקדם באמצעים לא חוקיים את זכייתה של סימנס במכרזים מקומיים לאספקת טורבינות ומוצרים אחרים מתוצרתה לממשלות המדינות המעורבות.

בין עבירות אלה נקנסה סימנס בסכום של 1.6 מיליארד (!) דולר. עוד התברר כי בין השנים 2001 ל-2007 מימנה סימנס פעולות פליליות מסוג זה בסכומים של בין 800 מיליון ל-1.4 מיליארד דולר. במדינות בעלות רמת שחיתות גבוהה, הגיעו תשלומי השוחד הללו עד לכ-40% מהחוזה.

יותר מאוחר טענה סימנס כי הבדיקות הפנימיות והרפורמות הקשורות לפרשה עלו לחברה יותר ממיליארד דולר.

בין היתר נחשף אז כי אנשי סימנס שילמו מיליוני אירו לנציגי חברת החשמל האיטלקית "אנל", בתמורה לקבלת חוזה לאספקת חמש טורבינות-גז בשווי של 132 מיליון אירו. כספי השוחד הועברו לחשבונות הבנק של האיטלקים במונקו ובלוגאנו (בדרום שווייץ), אבל רשמית התשלום בוצע על-ידי חברה מאמירות אבו-דאבי. ואכן, בהמשך קיבלה סימנס את החוזה הרווחי.

באמצע מאי 2007 גזר בית המשפט על הורסט וי., ששימש כיועץ של סימנס, 9 חודשי מאסר על-תנאי באשמת שיחוד. אנדריאס קיי, לשעבר ראש חטיבת תחנות הכוח בסימנס, ומי שאישר את התשלומים, נידון לשנתיים מאסר על-תנאי.

"גלובס" פרסם באותה תקופה כי השיחוד של אנשי "אנל" הוביל את החוקרים אל נתיב חקירה חדש ומבטיח, שניפח בהרבה את הפרשה, שכבר בתחילתה הייתה בגדר שערורייה.

ממסמכים של סימנס, שהגיעו לידי השבועון "דר שפיגל", עלה כי מתן השוחד לא היה תופעה חד-פעמית בתאגיד, כפי שנודע עד אז. בהמשך נחשף כי תשלומי השוחד של כל חטיבות סימנס טיפסו ליותר מ-1.4 מיליארד אירו.

ממסמכים שהגיעו לידי העיתונאים והחוקרים עלה כי לחטיבת תחנות הכוח היה חשבון בליכטנשטיין, שבאמצעותו הועברו מאות-מיליוני אירו. לאן הועברו? כאן התעורר החשש גם להלבנת הון מאסיבית.

בסוף ינואר 2005 החליטה סימנס לשכור את שירותיה של פירמת עורכי דין, כדי לבדוק את החשד לתשלומים מפוקפקים שהועברו מסימנס לליכטנשטיין.

בדוח שלהם מ-5 במאי 2005, הגיעו עורכי הדין למסקנות הבאות: בתקופה שבין 1997-1999 נבדקו 126 העברות כספים בין סימנס לנויה-בנק בליכטנשטיין. סך ההעברות הסתכם ביותר מ-189 מיליון אירו. בין ההעברות היו 26 העברות לחברת-הקש אירוסל, שבאמצעותה שולמו השלמונים למנהלי "אנל".

בשנת 2007 החלה רשות ניירות ערך האמריקאית לחקור את פרשיות השוחד בסימנס העולמית, חקירה שבעקבותיה התפטרו ראשי החברה. בסופה של החקירה הרשות הגיעה להסדר פשרה שאושר בבית המשפט בארה"ב, שבמסגרתו שילמה סימנס קנס בסכום כולל של כ-800 מיליון דולר כדי ליישב את התביעות שהוגשו נגדה.

מהדוח של רשות ניירות ערך האמריקאית עולה כי בין מארס 2001 לדצמבר 2007 היו יותר מ-4,280 מקרי שוחד שבהם שילמה סימנס סכומים בהיקף של 1.4 מיליארד דולר.

מהדוח עלה עוד כי סימנס ישראל העבירה תשלומים בהיקף של כ-20 מיליון דולר בשנים 2002-2005 לצורך קידום עסקיה החברה.

סימנס לא הועמדה לדין פלילי בישראל, בגלל חסינות שקיבלה בהסכם עד המדינה שנחתם עם אהרונסון.

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?