גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהן 5 הטעויות הגדולות של מותגים ישראליים באונליין?

רוב המותגים בישראל לא מבינים איך לצייץ בטוויטר, שוכחים להתאים את האתר לסלולר ולא מעדכנים את הפייסבוק והיו-טיוב ■ מסקנות מפרויקט הסרגל הדיגיטלי

אחרי כמעט שנתיים של עריכת מחקר מקיף, שבחן את הפעילות של מותגים מקומיים בערוצי התקשורת והמדיה הדיגיטליים מההיבטים השונים, הגיע הזמן לסכם, כשהשורה התחתונה לא חיובית במיוחד.

לאורך התקופה שבה פרסמנו את "הסרגל הדיגיטלי" - מדד פעילות האונליין והמובייל במסגרת פרויקט משותף של "גלובס" עם מקאן דיגיטל, יחידת הפרסום הדיגיטלי של מקאן-אריקסון, חברת העיצוב והאפיון האינטרנטי Netcraft וסוכנות המדיה החברתית Blonde 2.0 - בחנו כ-15 קטגוריות וכ-90 מהמותגים המובילים, וזיהינו את המשווקים והמותגים שיודעים לנצל בצורה הטובה ביותר את כלי הדיגיטל שעומדים היום לרשותם.

השורה התחתונה היא שזה לא כל-כך קשה לצלוח את הדיגיטל בישראל, זה אפילו די פשוט. הבעיה היא, שרבים פשוט מפספסים ולא עובדים לפי הספר. למעשה, אם המותגים ישקיעו את הנדרש, מפת הדיגיטל תשתנה ללא היכר, התחרות ביניהם תהיה צמודה יותר, ואז השירותים הדיגיטליים שהם מעניקים למשתמשים יהיו טובים הרבה יותר.

מהשוואה בין הקטגוריות השונות נראה כי אלה שהכי מבינים באמצעי התקשורת הדיגיטליים הם אלה שעושים זאת למחייתם על בסיס יומיומי.

הקטגוריה שהובילה בנוכחות ובשימוש הנכון ביותר בערוצי הדיגיטלי, יחסית לתקופת הבדיקה, היא ערוצי המדיה השונים בטלוויזיה. מתוך 5 מותגים שבדקנו בקטגוריה, כולם שם נוכחים בטוויטר ועושים זאת נכון, כשלכולם יש אפליקציית מובייל ונוכחות ביו-טיוב.

מותגי האופנה מובילים בהתאמת האתר שלהם למובייל, עם התאמה של כ-80% - הרחק מקופות-החולים שלא טרחו אפילו להתאים את האתרים שלהן לגלישה מהסמארטפון או מהטאבלט. עם זאת, רק כ-10% מרשתות האופנה המובילות עשו התאמה נכונה של האתרים שלהן למובייל.

מי שמוביל בשימוש הנכון באתרי מובייל הם באופן מפתיע בתי-הקפה, כשמחצית מהרשתות צלחו קריטריון זה בבדיקה של "הסרגל הדיגיטלי".

ומה לגבי פיתוח אפליקציות? ענף המדיה וקופות-החולים מציגים תמונת נוכחות מלאה עם אפליקציה לכל אחד ואחד מהמותגים בשתי הקטגוריות, כשאחריהן העיריות (85%), וצמודות להן חברות כרטיסי האשראי (83%). מנגד, בתי-המלון הם היחידים שאין לאף אחד מהמותגים המובילים אפליקציית מובייל.

בחזרה לנוכחות בטוויטר: מלבד ענף המדיה שהוזכר קודם, גם בתי-המלון מפתיעים ומפגינים נוכחות מלאה ברשת החברתית המתחרה בפייסבוק, אך בעוד שמותגים כמו קשת, רשת, ערוץ 10, הוט ו-yes יודעים לעשות את העבודה בטוויטר - רק 16% מבתי המלון מצייצים היטב.

ביו-טיוב בתי-המלון מפגינים תוצאות דומות, עם נוכחות מלאה באתר שיתוף הווידיאו הפופולרי בעולם, אך עם שיעור דומה של שימוש נכון בפלטפורמה. בענף המדיה אמנם לא מושלמים, אך ארבעה מתוך חמשת המותגים שנבדקו בזמנו עשו עבודה טובה שם.

ומה לגבי אינסטגרם? אמנם הפלטפורמה לא זוכה ליחסי ציבור כמו פייסבוק ויו-טיוב, ואפילו לא תמיד כמו טוויטר, אך עדיין מדובר באפליקציה וברשת חברתית שכבר צוברת תאוצה בישראל בקרב הגולשים והלקוחות. עם זאת, ב-7 מהקטגוריות שנבדקו בכלל לא משתמשים בה. מי שמפתיעות לטובה הן האוניברסיטאות, שמחצית מהן משתמשות ברשת החברתית מבוססת התמונות.

"גלובס" מסמן את 5 הטעויות הגדולות ביותר של המפרסמים הישראליים בדיגיטל.

פייסבוק 1

1. מובייל: הגולשים עושים "אחורה פנה"

כמחצית מהגלישה בישראל ובעולם נעשית דרך המובייל, אם לא יותר, וכך גם לא מעט מהחיפושים שאנחנו עורכים. ועדיין, מפתיע לגלות שרק 37.3% מהמותגים המובילים בישראל טורחים להתאים את האתר שלהם לגלישה מהמובייל. המסקנה היא שמי שיגלוש לאתרים של כ-62% מהמותגים המובילים בישראל, ייתקל באתר שאינו מותאם לגלישה ממכשירים ניידים, שכדי לראות את מה שכתוב בו צריך לעשות זום, לגלול מימין לשמאל ומלמעלה למטה, שהכפתורים קטנים מדי ללחיצה אחת מהירה ושחוויית הגלישה פשוט מעייפת ומייאשת.

בעולם שבו עיצוב לפעמים משחק את התפקיד המרכזי במערכה על לבו של המשתמש, אין פלא שיש גולשים שנתקלים באתרים לא מותאמים למובייל ועושים 'אחורה פנה'. לא חבל להפסיד בגלל זה גם טראפיק וגם עסקאות ששוות כסף? תחשבו על כניסה לחנות פיזית שנמצאת כולה בבלאגן אחד גדול - איש כנראה לא ירצה לשהות בה יותר מדי זמן.

הבעיה מתעצמת עוד יותר כשנכנסים לעובי הקורה, ורואים שרק כ-7% מהמותגים שהתאימו את האתר למובייל עשו זאת נכון ובאופן שמשרת את הגולשים.

מובייל

2. פייסבוק: לא עומדים בקצב של הגולשים

הרשת החברתית כבר מזמן הפכה למגרש המשחקים הקבוע של המותגים בישראל וכמעט שלא נמצא מותג שאינו פעיל שם (למרות שבסלקום למשל, עוד לא שמעו על זה). עדיין, לא כל מי שנוכח ברשת, מצליח להרשים. לעתים זה בא לידי ביטוי בחוסר עקביות מצד המותג, שלא דואג לעדכן את העמוד שלו לעיתים תכופות ואף לא טורח לנצל את הכלי כערוץ שירות לקוחות ולענות לגולשים בזמן. היעדר העדכונים בא לידי ביטוי גם בטאבים (מיני לשוניות בראשית עמוד המותג) שנשארים לא מעודכנים ומציגים בחנוכה את תחרות פורים או להיפך. במקום כמו ישראל, שבה כמות האנשים המחוברים לפייסבוק מתקרבת לכמות האנשים שמחוברים לאינטרנט, שווה להקדיש קצת יותר לפלטפורמה, לנקות שאריות מהחגים ולעמוד בקצב של הגולשים - בדיוק כמו שלא היינו פותחים חנות פיזית רק כשמתחשק לנו אלא כל יום ביומו כדי לא לפספס הזדמנויות עסקיות.

העמוד של אגד בפייסבוק / צילום מסך

3. יו-טיוב: שימוש לא נכון

אתר שיתוף סרטוני הווידיאו המוביל בעולם אמנם זוכה לאימוץ נרחב יותר לעומת טוויטר, כש-60% מהמותגים נוכחים בו, אך בדומה לרשת המצייצת גם כאן מרבית השימוש לא נכון. יו-טיוב סובב סביב תוכן וידיאו מקורי, תוכן גולשים ושיח חברתי שנוצר סביב תוכן ויזואלי, אך 82% מהמותגים שם רק מעלים פרסומות ללא כל תוכן מקורי אחר, וללא ניסיון לייצר מעורבות. חלקם אף לא טורחים לעדכן באופן רציף את העמוד ומאבדים גולשים.

יוטיוב

4. טוויטר: הציוצים גוועים במהירות

אין ספק שממדי ההצלחה של הרשת המצייצת רחוקים שנות אור מאלה של פייסבוק בישראל, אך בכל הקשור לפעילות של מותגים בטוויטר צריך להסתכל על הנושא כביצה ותרנגולת. עד שלא תהיה שם מספיק פעילות של מותגים ומובילי דעת קהל, לא יהיו שם הרבה משתמשים ולהיפך - אם לא יהיו הרבה משתמשים, המותגים לא יקפצו על העגלה.

עם זאת, עלויות התפעול של חשבון טוויטר פעיל הן לא גבוהות ולכן מבחינת המותגים, עדיפה הנוכחות מאשר ההיעדרות. ולמרות זאת, רק מחצית מהמותגים המובילים בישראל פתחו חשבון טוויטר ורק 11% מצייצים נכון. אחת המחלות הקשות שמהן סובלים המותגים הישראליים היא שימוש שגוי בטוויטר, ובראש ובראשונה ציוץ הסטטוסים מהפייסבוק אל תוך טוויטר. לא רק שהציוצים נקטעים אחרי 140 תווים בהמשך המשפט או המילה ומראים חובבנות לשמה, אלא שהמסרים שצריכים להיות מועברים בטוויטר הם לא אותם מסרים שמועברים בפייסבוק.

אם היו אלה רשתות זהות מבחינת אופי השימוש והייעוד שלהן, הגולשים כנראה לא היו משתמשים גם בזו וגם בזו. שגיאה בולטת נוספת בשימוש בטוויטר היא פתיחת חשבון והפיכתו ללא רלוונטי תוך זמן קצר, כיוון שמפסיקים לצייץ.

טוויטר

5. העיצוב: לא שומרים על אחידות ועיצוב מזמין

בעולם האפליקציות הרותח, העיצוב הוא אחד המפתחות להצלחה. הבעיה היא שבאתרי האינטרנט המותגים קצת הולכים לאיבוד ושוכחים שגם שם הם פוגשים משתמשים, שכבר הפכו מזמן למתוחכמים ולכאלה שצריך לדבר אליהם בגובה העיניים, עם ויז'ואל מושך מספיק.

אבל זה רק לא העובדה שלחלק מהאתרים יש עיצוב מיושן, אלא פשוט שרבים מהם אינם שומרים על עיצוב אחיד בין כל עמודי האתר. הדבר גורם לבלבול ומטריד את הגולש שהתרגל לממשק מסוים ולמיקומים מסוימים בעמוד, ואז בלחיצה אחת הופך לחלק אחר באתר שנראה שונה לחלוטין.

יתרה מזאת, חלק מהאתרים עדיין מבוססים על טכנולוגיית פלאש, שהולכת ונעלמת לה מן העולם, ואם הם גם לא התאימו |את האתר למובייל נוצר מצב שבו בעלי אייפון וחלק מבעלי האנדרואיד פשוט לא רואים חלקים באתרים שהם מבוססי פלאש. כדאי לחשוב על זה לקראת הקמת אתר חדש או ריענון עיצובי של הקיים.

עיצוב

עוד כתבות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול