גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גורמי אכיפה: לחקור עסקאות נוספות של סימנס בישראל

חקירת פרשת השוחד של סימנס מתרחבת: מי עוד נהנה מחלקים מהשוחד של 20 מיליוני הדולרים?

גורמי אכיפה טוענים כי יש מקום לחקור עסקאות נוספות של סימנס בישראל. לדבריהם, אלמלא שלטה רק רשות ניירות ערך על חקירת השוחד שנתנה חברת סימנס בישראל, ואלמלא הפכה אותה כבר עם תחילתה לחקירה הנוגעת רק למעלליה של חברה ציבורית (תעשיות רוגוזין), וכך הרחיקה ממנה, או התרחקו ממנה, גורמי חקירה אחרים - הרי שכבר לפני שנים הייתה מתרחבת החקירה גם לחברת החשמל וגם לעסקאות גדולות אחרות של סימנס מול תאגידים ממשלתיים שאינם חברות ציבוריות.

אפשר, אומרים גורמים במערכת האכיפה, שבחקירה משולבת בראשות משרד המשפטים עם המשטרה, רשות ניירות ערך והרשות להלבנת הון, היו נחשפים כבר לפני שנים גם האחרים שהתענגו על חלקים מהשוחד של 20 מיליוני הדולרים שנתנה סימנס בישראל (מ-1.4 מיליארד דולר ששיחדה בעולם), לפי ההודאה בכתב שנתנו בכיריה לתובע הכללי ורשות ניירות ערך האמריקאית ב-2008.

עוד אומרים הגורמים: עדיין לא מאוחר לשלב ידיים ולחשוף עוד מקבלי שוחד.

לפני שבוע הותרה לפרסום התחדשות החקירה בפרשת סימנס, עם חשדות למקבלי שוחד ולנותני שוחד אחרים שפעלו בישראל מטעם סימנס בישראל, בנוסף לדן כהן, עו"ד ושופט בדימוס, שנתפס ויושב בכלא.

גם החקירה הנוכחית - שבה נחקרו באזהרה אורן אהרונסון, בכיר בסימנס שמסר את השוחד ושימש עד מדינה נגד דן כהן; גיסו, שלמה דניאל; מקורבו, אנטון דלין; וחיים בר-נר, שהיה עד לאחרונה מנהל היחידה לפיתוח עסקי וייצור בחברת החשמל - מנוהלת כולה על-ידי חוקרי רשות ניירות ערך, בלי כל מעורבות של גורמי חקירה במשטרה.

יש לציין עוד כי החתימה על מעמד עד מדינה שנעשתה בזמנו עם אהרונסון - שהעניקה לו חסינות מפני חקירות נוספות הנוגעות לפרשת השוחד ומנעה את המשך חקירתו למרות ההודאה בארה"ב ב-2008 - נערכה גם היא על-ידי רשות ניירות ערך ומשרד המשפטים, ללא נגיעה של מערכות החקירה במשטרה.

פרשת השוחד הגדולה שדן כהן מככב בה - לפחות בינתיים, עד שייחשפו, אם ייחשפו, אחרים - החלה ב-1993, כשנפתח משא-ומתן בין תעשיות רוגוזין ישראל לחברת החשמל לרכישת קרקעות רוגוזין באשדוד, בעבור 18 מיליון דולר.

באותו זמן רכש עזרא הראל המנוח את השליטה ברוגוזין, ועל-פי כתב האישום המקורי נגד דן כהן שהוגש ב-2009, "במועד כלשהו ב-1994-1995 הוסכם בין הראל לנאשם כי הנאשם יקבל שוחד מהראל בעד עזרתו, במסגרת תפקידו כעובד ציבור, להעברת עסקת רכישת הקרקעות על-ידי חברת החשמל במחיר הגבוה המרבי".

בסוף 1995 הודיע מנכ"ל חברת החשמל דאז על סיכום המשא-ומתן, והודיע כי חברת החשמל תרכוש את הקרקע ב-62.5 מיליון דולר.

חודש אחרי חתימת העסקה ייסד כהן את חברת ולשדה באיי ג'רזי, תוך הסוואת בעלותו, ולשם הועברה מניה בסכום של 2 מיליון דולר מחברה שבשליטת הראל.

כמה שנים אחרי כן העביר הראל לכהן סכום כסף נכבד נוסף, ובתחילת 2000 ניפק כהן "אישור כוזב בשם חברת ולשדה כי סכום הכסף 800 אלף דולר שולם על חשבון שירותי ייעוץ כביכול שנתנה ולשדה..." - כך בכתב האישום המקורי נגד כהן.

בשלהי 2002, כשהחלו הליכי הפירוק של חברת רוגוזין, נחקרה גם עסקת המקרקעין שבה היו כאמור מעורבים עזרא הראל, שנפטר זמן מה אחרי כן, ודן כהן. בהמשכה עלו החוקרים על חשד לכספי שוחד שניתנו לכהן, בימיו כדירקטור בחברת החשמל, תמורת השפעה ולחצים, שהצליחו, לרכישת שתי טורבינות גז.

בתחילת החקירה עבדו גם חוקרי משטרה בצמוד עם חוקרי רשות ניירות ערך, אולם מהר מאוד החל הפיצול. באותה עת נטען כי המשטרה לא הייתה מסוגלת, מבחינת כוח-אדם מקצועי, לקיים חקירה כלכלית-חשבונאית-בנקאית בינלאומית וסבוכה כל-כך, ולמעשה הזיזה את עצמה ממנה, ויש האומרים כי המשטרה מלכתחילה לא רצתה להשתתף בחקירה.

עם זאת, נאמר אז גם כי בגלל שהיה מדובר בחקירה הנוגעת להתנהלות מפוקפקת של חברה ציבורית, רוגוזין, הרי בהנחיית משרד המשפטים נקבע כי רק חוקרי הרשות יעסקו בה, ולכן כאשר נכנסה לתמונה פרשת השוחד בחברת החשמל, וגם כאשר השוחד שחילקה סימנס בעולם ובישראל נחשף והתגלה בפומבי, היו חוקרי רשות ניירות ערך כבר עמוק בתמונה, וחוקרי המשטרה התייתרו ממנה.

זו הסיבה, לדעת גורמי אכיפה, שמאז 2008, עם ההודאה של סימנס, לא באמת בוצעו חקירות יסודיות בשאלה מי נהנה מיתרת השוחד (16 מיליון דולר) שכן דן כהן נחשד כמי שקיבל 4 מיליון מתוך ה-20 (אגב, עסקת הטיעון שנחתמה איתו מדברת על 2 מיליון דולר בלבד).

עכשיו, בעקבות החקירה המתחדשת, אומרים גורמי אכיפה כי עוצמת החשדות והתפתחותם והודאתה של סימנס בתשלומי שוחד, וגם כי נקטה שיטה של "השתלת יועצים" ברשויות ובגופים שמולם פעלה במישור העסקי - מחייבת בחינה מחדש של עסקאות גדולות אחרות בישראל שבהן מעורבת סימנס.

מלבד חברת החשמל, לסימנס יש שני לקוחות ממשלתיים גדולים בישראל: רשות שדות התעופה (רש"ת) ורכבת ישראל. ב-2001, מעט אחרי שדן כהן ושאר המעורבים קיבלו מיליוני דולרים מסימנס לצורך העדפתם במכרז הטורבינות לחברת החשמל, התחילו ברש"ת את הליכי המכרז הבינלאומי הגדול להקמת מערך בידוק מזוודות ביטחוני אוטומטי חדש HBS. בתקופה זו היה דן כהן היועץ המשפטי של רש"ת .

המתמודדות על ביצוע המכרז היו סימנס הגרמנית וחברתFKI CRISPLANT מדנמרק, שהן שתי החברות הגדולות ביותר בתחום מכרזים בשדות תעופה (החברה הדנית הייתה מעורבת בהקמת המסוע בטרמינל 3).

חברת התכנון לפרויקט שעמה עבדה רש"ת הייתה חברת התכנון האמריקאית הגדולה בעולם, BNP, אולם רש"ת הפסיקה בנסיבות לא ברורות את עבודת התכנון של BNP, ובמקומה הוכנסה לתפקיד היועץ חברה גרמנית קטנה בשם CASE TECHNOLOGIES. החלפת חברת הייעוץ תוך סילוק החברה האמריקאית עוררה בשעתו תמיהה, בשל העובדה שהחברה הגרמנית לא הייתה מוכרת בתחום של פרויקטים בסדר גודל כזה.

בעל השליטה ב-CASE הוא קלאוס שילדגה, שתפקידו היה לעצב את המכרז הבינלאומי, לבחון ולהעריך את הצעותיהן של שתי המתמודדות במכרז.

ב-2008, בשלבי התחרות המתקדמים במכרז, התלונן שילדגה בפני אנשי הרשות על התנהלות החברה הדנית המתחרה קריספלנט וביקר את איכות עבודתה. הדנים התלוננו נגד שילדגה על כך שהוא מתנכל להם, ושלמעשה סימן את סימנס כמי שתזכה במכרז בנתב"ג.

ב-2009 קיבלה הנהלת רשות שדות התעופה החלטה להתקשר עם סימנס לביצוע הפרויקט, שעלותו הבסיסית הייתה כ-150 מיליון שקל.

בתחקיר "גלובס" (מוסף G, "החורים השחורים בפרויקט של סימנס בנתב"ג", 13.3.11) התברר שבעל השליטה בחברת הייעוץ הגרמנית, קלאוס שילדגה, עבד כיועץ עבור חברת סימנס, כולל בתקופה שבה עבד עבור רש"ת בפרויקט מסוע הבידוק.

רש"ת מסרה אז בתגובה כי שילדגה דיווח על עבודתו עבור סימנס אחרי שזו הוכרזה כזוכה במכרז, וכי הדיווח הועבר ונבדק על-ידי הנהלת הפרויקט והיועץ המשפטי, ו"שילדגה לא היה בניגוד עניינים משום שלא היה בין מקבלי ההחלטה באשר לחברה הזוכה".

יצוין כי מתקן הבידוק האוטומטי הזה של סימנס עולה מדי פעם לחדשות בגלל תקלות שונות.

תקלות בקרונות הרכבת

בהקשר הישראלי השני של סימנס מדובר על הצטיידות רכבת ישראל בקרונות נוסעים ב-2009. הביקורת על הרכבת הייתה שהיא העדיפה לרכוש מסימנס קרונות חד-קומתיים שאינם תואמים לצרכיה ב-600 מיליון שקל, אחרי שביטלה התקשרות עם חברת בומברדייה לאספקת קרונות דו-קומתיים, ונאלצה לשלם לבומברדייה בגין כך קנס של 1.2 מיליון אירו.

בסבב קודם של קרונות חד-קומתיים שסיפקה סימנס, שנמסרו באיחור גדול, התגלו תקלות רבות, ומנכ"ל הרכבת, יצחק הראל, הורה להשביתם עד לאיתור ותיקון התקלות.

עמותת "אומץ", שהתלוננה על הליכי מכרז לא תקינים, דרשה מהיועת המשפטי לממשלה לבדוק חשד לקבלת טובות הנאה באספקת הקרונות, על רקע גילויי פרשת השוחד בחברת החשמל.

הליכי חקירה ראשוניים במשטרה ובמשרד מבקר המדינה הוקפאו, עקב ההסדר שהושג אז בין רשות ניירות ערך לבין אהרונסון להפיכתו לעד מדינה בפרשת חברת החשמל.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף ● מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת