גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שרם צפוי לגזור מיליון שקל על "הצגת" השלד אס.אר אקורד

עסקת אס.אר. אקורד: לפי הדירקטוריון, שרם לא היה "גורם יעיל" בגיבוש העסקה בין החברה לעדי צים, אך תרומתו הייתה בכך ש"זרע את הזרעים"

יצחק שרם / צלם: תמר מצפי
יצחק שרם / צלם: תמר מצפי

מהי רמת התרומה או המעורבות שלפיה נקבע האם גורם מסוים זכאי ל"דמי תיווך" עבור עסקה שבוצעה? בשלד הבורסאי אס.אר. אקורד נתנו פרשנות מרחיבה לעניין זה, וכעת יצטרכו להתמודד עם ההשלכות שלה.

לפני מספר שבועות דווח לבורסה על עסקה במסגרתה צפוי איש העסקים עדי צים, לשעבר מבעלי רשת הקמעונאות "כמעט חינם", לרכוש את מניות השליטה בשלד הבורסאי בדרך של הקצאת מניות, כנגד הזרמה של 30 מיליון שקל. זאת, לצורך הכנסת פעילות פרטית אחרת שלו לתוך השלד, שלא פורסם מהי.

אס.אר. אקורד הוא גלגולה הנוכחי של שרם-פודים-קלנר, אחת מחברות ההשקעה הבולטות בישראל בתחילת העשור הקודם, אשר ירדה מנכסיה בסוף העשור עקב השקעות כושלות בתחומי הנדל"ן והטכנולוגיה, שהסבו לה הפסדים של מאות מיליוני שקלים. ביוני אשתקד רכשה חברת גרינסטון של "סוחר השלדים" ירון ייני את השליטה בחברה, לאחר שהזרימה לתוכה כ-4 מיליון שקל במסגרת הסדר חוב.

בדוח העסקה עם עדי צים, ביקשה אס.אר. אקורד לאשר לאיציק שרם, מבעלי השליטה בחברה בגלגולה הקודם וכיום דירקטור בחברה, הקצאה של חצי מיליון מניות (ששווין הנוכחי מוערך בכמיליון שקל), וזאת בנימוק של "שירות שנתן לחברה".

בעקבות פרסום ב"גלובס", חייבה רשות ניירות ערך את החברה לפרסם הבהרות לגבי ההטבה לשרם. וכך פירט דירקטוריון אס.אר. אקורד מהו אותו שירות לחברה שזיכה אותו בהטבה: "מר יצחק שרם הציג בפני עדי צים את החברה לפני כשנה. באותה העת לא התגבשה עסקה עם אס.אר, אולם בסופו של דבר נוצר מחדש קשר בין הצדדים והתגבשה עסקת הרכישה".

עם זאת מבהיר הדירקטוריון כי "מר שרם לא היה צד למו"מ בין החברה לבין צים לקראת העסקה", ואולם "הגם שלא היה 'הגורם היעיל' בגיבוש העסקה הנוכחית, הרי שהייתה לשרם תרומה, בכך ש'זרע את הזרעים' שבסופו של עניין גרמו לכך שהעסקה יצאה אל הפועל.

"כן סבור הדירקטוריון, כי על אף שלא מגיעים לו דמי תיווך בשיעור מלא, מגיע לו גמול כלשהו עבור מאמציו אלו. חברי הדירקטוריון סברו כי הקצאת המניות לשרם מהווה תגמול ראוי עבור המאמצים שהשקיע בייזום העסקה". בדירקטוריון, אגב, יושבים לצד שרם גם מוטי מנשה (מנכ"ל גרינסטון), יאיר פודים (יו"ר גרינסטון ולשעבר שותפו של שרם), אלי יורש והדח"ציות סמדר שילה וורד רז-אביו.

אס.אר. אקורד, נזכיר, היא שלד בורסאי ללא כל פעילות מלבד מזומן בהיקף נוכחי של כ-3.3 מיליון שקל. כך, שנראה כי מדובר היה במאמץ משתלם במיוחד מצדו של שרם (שהיה כאמור מ"אדריכלי החורבן" של שרם-פודים-קלנר): תמורת הצגת חברה ללא פעילות - אירוע שלבטח לא ארך זמן רב - הוא צפוי לתגמול נדיב בן מאות רבות של אלפי שקלים.

מינוי פודים ליו"ר לא יידון באסיפה

אתמול הגיע טוויסט נוסף בפרשה. כנראה שהיה מי שראה שדירקטוריון אס.אר. אקורד מוכן לשלם דמי תיווך גם למי שלא היה מעורב בעסקה, והחליט לנסות את מזלו. החברה דיווחה כי קיבלה מכתב המופנה אל כל הצדדים לעסקה וכן אל שרם, "מגורמים הטוענים כי העניקו לנמענים שירותי ייעוץ ותיווך בקשר עם רכישת השליטה בשלד הציבורי, ודורשים תשלום בסך 800 אלף שקל בגין עסקת ההתקשרות עם עדי צים".

ל"גלובס" נודע כי הגורם שתובע את דמי התיווך הוא רו"ח עומר ברשף, שעבד בעבר במשרד דלויט עד שנת 2008, אז עבר לפעול באופן עצמאי בשוק ההון. בין היתר כיהן כדירקטור בחברת שמחה אוריאלי, שהייתה בשליטת רונן צלניר, אבי אשתו של ברשף.

באס.אר. אקורד מפרטים כי "מנוסח המכתב עולה כי השירותים בגינם נטענת הזכות לתשלום, הוענקו לכאורה בתקופה שקדמה למועד אישר ההסדר בחברה", קרי לפני למעלה משנה. עוד מצוין בדיווח לבורסה כי "מנוסח המכתב לא ברור אם הטענה היא כי השירותים הוענקו לאס.אר, או למר צים ולחברה שבשליטתו", וכן כי למיטב ידיעתה של החברה, "מעולם לא נחתם או אושר הסכם עם כותבי המכתב או מי מטעמם, בדבר תיווך ו/או ייעוץ". העניין הזה יצטרך להתברר כעת, כאשר ברשף התריע כי מדובר בדרישה "בטרם נקיטת הליכים משפטיים".

כך או אחרת, ביום שני הקרוב תתכנס האסיפה לאישור העסקה עם צים. הקצאת המניות לשרם חורגת ממדיניות התגמול של החברה, ומשכך יידרשו בעלי המניות של אס.אר. אקורד לאשרה בנפרד מההצעה להעביר את השליטה בחברה לצים. בד בבד, הורידה החברה מסדר יומה של האסיפה את אישור המינוי של יאיר פודים ליו"ר הדירקטוריון לאחר ההקצאה לצים, בהיקף משרה של 15% תמורת תגמול חודשי של 12.5 אלף שקל פלוס מע"מ.

הסיבה היא שרשות ני"ע טענה כי אם פודים יישאר כיו"ר החברה, בעודו מכהן כיו"ר גרינסטון, מדובר בעסקה עם בעל שליטה, מה שדורש תיקון של הזימון לאסיפת בעלי המניות. לא מן הנמנע כי לאחר העברת השליטה לצים, תזמן החברה אסיפה לאישור מחודש של מינויו ושכרו של פודים.

כמה מקצים לצים

באשר לצים עצמו - לפי שעה גם בדוח העסקה המתוקן הוא טרם פרסם איזו פעילות בכוונתו להכניס לחברה. בהצהרת הדירקטורים שמסר, דיווח עדי צים כי "רני צים הינו אחי, אך אין לי כל קשר עסקי עמו בתאגיד ובכלל!". עניין זה לא מנע מרני, עוד בטרם ידוע איזו פעילות יכניס אחיו לחברה, להפוך לבעל המניות הגדול באס.אר. אקורד טרם ההקצאה, עם החזקה של 23.6% מהון החברה בשווי נוכחי של כ-5.2 מיליון שקל.

בפתיחת המסחר הבוקר עמד שוויה של אס.אר. אקורד על 22.5 מיליון שקל. אם העסקה תושלם, וצים יהפוך לבעל השליטה בחברה, הרי שיוקצו לו כ-54.5 מיליון מניות אשר יקנו לו כ-81.8% מהון המניות, כך שהמחיר הנוכחי בו נסחרת אס.אר. אקורד מגלם שווי חברה של כ-128 מיליון שקל לאחר ההקצאה.

במידה שהחברה תעמוד במספר התניות בדוח הכספי לשנת 2015, שאחת מהן היא הון עצמי מינימלי של 150 מיליון שקל, יוקצו לצים 54 מיליון מניות נוספות תמורת הזרמה של 5.4 מיליון שקל (קרי מחיר מניה של 10 אגורות), שיביאו אותו להחזקה של כ-88% מהון החברה. בתרחיש כזה, מגלם המחיר הנוכחי בו נסחרת אס.אר שווי של כ-230 מיליון שקל.

מי שבכל מקרה לא חיכה לראות איזו פעילות יכניס צים לאס.אר, היא גרינסטון עצמה, אשר מכרה את כל מניותיה בשלד, בשערים נמוכים מאלה בהם נסחרת כיום מניית אס.אר. אקורד.

מניית אס.אר. אקורד

עוד כתבות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל