גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יצאתם לפנסיה? הטעות הממוצעת בחישוב הגמלה: כ-50 א' ש'

כשמדובר בכספים שמגיעים לכם מחברת הביטוח בצאתכם לגמלאות, מתאיידים להם סכומים גדולים בלי הנד עפעף, בשל טעויות של חברות הביטוח שבאופן תמוה תמיד נוטות לרעת המבוטחים ■ איך תוכלו לעלות על טעויות בפוליסה?

קרנות פנסיה  קרנות דולרים קרנות פנסיה  קרנות נאמנות ביטוח ופיננסים /צלם: פוטוס טו גו
קרנות פנסיה קרנות דולרים קרנות פנסיה קרנות נאמנות ביטוח ופיננסים /צלם: פוטוס טו גו

חסכתם עשרות שנים בחברת ביטוח לטובת תקופת הגמלאות והגעתם לרגע לו ציפיתם - היציאה לגמלאות. מעכשיו אתם מתחילים ליהנות ממה שעבדתם עבורו וחסכתם לקראתו כל משך חיי העבודה שלכם. אבל, עצרו ובדקו: האם אתם באמת מקבלים את מה שמגיע לכם? בכל מקרה, אל תקבלו את מה שחברות הביטוח אומרות לכם כאמת שאין בלתה.

היציאה לגמלאות היא רגע משמעותי שאין להתייחס אליו כלאחר יד, בטח לא כששומעים מאנשי מקצוע שמלווים את ענף הביטוח כבר שנים רבות, שבמקרים רבים יש טעויות של עשרות ומאות אלפי שקלים בפוליסות הביטוח.

"בחברות הביטוח כמעט תמיד הטעויות הן לטובת החברות, ולא לרעתן", מספר ארז דיין, מנכ"ל חברת פוליסי צ'ק, העוסקת בבקרת חברות הביטוח באמצעות בדיקת פוליסות חיסכון של ביטוחי חיים שמוכרות חברות הביטוח. "לעתים מדובר בטעויות של מאות אלפי שקלים, ואם המבוטח לא שם לב אליהן, הכסף נשאר בחברות".

לשאלה אם יש חברות ביטוח בעייתיות יותר מאחרות, עונה דיין רק ש"יש כאלה", אך לא מפרט.

"בהתחלה מצאנו טעויות בכ-90% מהמקרים שטיפלנו בהם. לאורך השנים המצב השתפר, והיחס ירד לכ-40%, אבל, לאחרונה נראה כי מגמת השיפור נעצרה ואף התהפכה. הטעויות התרבו, וגם היקף הטעות גדל. כיום כ-60% מהפניות אלינו, של כאלה שחשדו שיש להם טעות ואף עברו כבר תהליך מול חברות הביטוח, מתבררות כצודקות".

עם זאת, נדגיש, ממש לא מדובר ב-40%-60% מכלל המבוטחים שנמצאו אצלם טעויות. המגמה שעליה מדבר דיין, כמו גם האחוזים אותם הוא מציין - רלבנטיים לקהל לקוחותיו, שאינו מהווה מדגם מייצג כלשהו.

עם זאת, גם לדברי גורמים אחרים בשוק הביטוח, סביר מאוד שאין מדובר בתופעה זניחה. ממש לא. "באו אליי מנכ"לים לשעבר ובכירים אחרים מענף הביטוח כדי לוודא שאין אצלם טעויות. זו זכותם, אבל זה מסמן משהו מאוד מדאיג לגבי מה הם חושבים על החברות", אומר דיין.

גורם אחר משוק הביטוח מסכים: "זו אמת, יש תקלה אמיתית בהקשר זה בענף. יש חברות בעייתיות יותר מאחרות, אבל ניתן לומר שיש בעיות בהקשר זה אצל כולן. השכיחות גבוהה ככל שהפוליסות ישנות יותר, בין היתר משום שפעם היו הטבות בפוליסות שלא הוכנסו למערכת ממוחשבת, כך שכשחוסכים פורשים, לא תמיד ניתנות להם כל ההטבות שלהן היו זכאים. זו בהחלט מציאות קיימת בענף הביטוח, שעלולה להתבטא במקרים מסוימים במאות אלפי שקלים טעות למבוטח".

"רוב הציבור לא מודע לבעיות אלה, והכסף נשאר בחברות הביטוח", מעריך דיין, שמתפרנס מבדיקת ערכי הפידיון. לדבריו, הטעות הממוצעת שהוא מוצא אצל לקוחותיו עומדת על כ-50 אלף שקל לפוליסה, כשיש שונות רבה, שנעה בטווח של החל מעשרות בודדות של אלפי שקלים ואף למטה מכך ועד לטעויות בהיקפים של מאות אלפי שקלים. לעתים מדובר בשיעור גבוה של עשרות אחוזים מהחיסכון הצבור כולו.

ומה לגבי קרנות הפנסיה? דיין מציין כי הוא לא יודע, אך הוא "מעריך שהטעויות שם, לכשהן קורות, נחלקות בסדרי גודל של 50-50 בין מקרים שלטובת הקרן למקרים שלטובת הלקוח". זאת, כנראה, משום שהתשלום או החיסכון שנובע מהטעות מגיע מהחיסכון ההדדי של עמיתי הקרן ולא מכיס חברת הניהול.

איך למנוע טעויות?

כדי לצמצם את הסיכוי ליפול קורבן לטעויות בחישוב הקצבה, יש לנקוט כמה צעדים:

■ הכנת תיק פרישה: אין מנוס מלעקוב אחר הדיווחים שחברות הביטוח שולחות לנו לאורך השנים ולהכין תיק לפרישה.

■ תיעוד: חשוב לשמור לאורך כל השנים על כל המסמכים שניתנו לנו - החל מהפוליסה עצמה, הדיווחים התקופתיים, הודעות, אישורים על שינויים בפוליסות ואישורים על רצף.

■ השוואה משנה לשנה: מדי שנה, כשמקבלים את הדיווח מחברת הביטוח, כדאי ורצוי לבדוק אם היו שינויים ביחס לשנה שעברה ואילו שינויים. אם הייתה פגיעה בזכויות המבוטח, כדאי לנסות להבין מאיפה היא הגיעה והאם היא הגיונית.

■ עדכון בכל שינוי מצד החברה: לדברי דיין, יש להקפיד על כך שעל כל פעולה שחברת ביטוח עושה מול המבוטח, היא שולחת לו פוליסה. את ההעתק יש לבדוק ולשמור.

■ השוואת פרמיות: יש להשוות פרמיות ששולמו על-ידכם: לראות כמה ירד מחלק העובד בשכר וכמה נכנס לחברת ביטוח.

■ דמי הניהול והמוטבים: גם נושא דמי הניהול ראוי לבדיקה, וכן כדאי לוודא שסוגיית המוטבים מסודרת.

■ הפסקתם לעשן? עדכנו: רצוי להקפיד ולעדכן פרטים ושינויים בנסיבות, כגון הפסקת עישון.

כמה שוות הטעויות שמתגלות בפוליסות?

1. זיכוי של 200 אלף שקל

לקוח בן 63 השווה בשנת 2009 את הדוח השנתי לזה של 2008, וזיהה ירידה של 20% בערכי הפדיון. בחברת הביטוח השיבו כי הירידה נבעה מירידה בתשואות של הפוליסות: "בשנת 2008, שוק ההון הישראלי והעולמי חווה ירידות שהתבטאו בתשואות השליליות הנגזרות בפוליסות המשתתפות ברווחים...". אלא שהלקוח לא הסתפק בכך, וטוב עשה. בבדיקה הסתבר כי ב-2008 בוצעה הקטנת שכר בפוליסה מסוימת מבלי לזכותה בגין ערכי פדיון החיסכון עד לאותה תקופה. הלקוח זוכה ב-200 אלף שקל - שווה ערך לתוספת פנסיה חודשית של כ-1,400 שקל.

2. זיכוי של 100 אלף שקל

לקוחה בת 60 פנתה לבדיקה של 5 פוליסות. בבדיקה הסתבר כי ריבית של פוליסה מסוימת לא חושבה נכון, והיא זוכתה בסך של כ-100,000 שקל.

3. תוספת של 32,000 שקל

לקוח בן 55 סיפר כי בתקופת מעבר בין עבודות הוא שילם רק את עלות הריסק מבלי לשלם את עלות החיסכון. חברת הביטוח ביצעה בפוליסות פעולה הנקראת "דחיית התחלת ביטוח "המפצה על אי-תשלום פרמיות החיסכון. בבדיקת החישוב לזכאות התגלתה תקלה בחישוב דחיית התחלת הביטוח, כך שהלקוח קיבל עוד 32,000 שקל.

4. 4,000 במקום 300 שקל

בדיקת חישובי הזכאות, שבוצעה עבור לקוח בן 66 שקיבל פנסיה חודשית של כ-5,000 שקל, גילתה כי הפנסיה שחושבה על-ידי חברת הביטוח הייתה כ-300 שקל במקום כ-4,000 שקל.

משרד האוצר: "אין מגמה של גידול בטעויות"

לדברי דיין, ברגע שמאתרים את הבעיה ופונים לחברות הביטוח, הן לא נאבקות ומשלמות את הנדרש עם ריבית והצמדה: "הן לא נאבקות בתלונה על טעויות ומתקנות".

עם זאת, זה לא שמדובר בתיקון טעות מיידית - לעתים צריך מאמץ מקצועי מאוד כדי לשכנע את החברות שיש להן טעות, כי לא אחת התגובה הראשונית שלהן היא שהן לא טעו.

"גם כשהחברות מכירות בטעויות שביצעו, עדיין לא מדובר בעולם שבו הן גם מפיקות לקחים", אומר דיין. "טעויות כן חוזרות על עצמן. אני חושב שזה לא מכוון, שזו לא שיטת 'מצליח', אבל יש שם בעיה של ידע ושל רשלנות". לדבריו, הוא גם מזהה הידרדרות בידע בחברות, ולא שיפור.

גורם במשרד האוצר אמר בנושא: "איננו מכירים מגמה של גידול בטעויות חישוב מצד חברות הביטוח, או כל שינוי במגמה שכזו ביחס לפוליסות הישנות. ידוע לנו על לקוחות שהיו לגביהם בעיות, וזה טופל נקודתית.

,כל פניית ציבור שמתקבלת אצלנו נבדקת על-ידינו, כשבנוסף אנו עורכים בדיקות לגבי הבק-אופיס של חברות הביטוח. לאור אלה, לא ידוע לנו על שינוי במגמה בהקשר האמור. לא מדובר במשהו שייחודי לחברה מסוימת, ולא ידוע לנו על מגמה גורפת שכזו.

"הכרחנו את החברות לעשות טיוב נתונים, כדי שהמידע שיש לחברות הביטוח יהיה זמין ואמין במערכת ממוכנת. עצם העובדה שהחברות חייבות לטייב את כל מאגר הנתונים שלהן לגבי כל הפוליסות בעבר, ולבדוק את איכות הנתונים, אמור לטפל בבעיה וגם לפתור אותה.

"התחלנו את המהלך לטיוב הנתונים לפני מספר שנים, וכל נושא טיוב הנתונים אמור להסתיים בשנת 2016. להערכתנו, טיוב הנתונים יטפל בבעיה באופן גורף".

סימני אזהרה לטעויות בפוליסות

בדקו כמה כסף תוכלו לחסוך בקרן הפנסיה>>

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות