גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע לא יוכרו מקומות התמחות נוספים לרואי חשבון?

סטונדטים רבים לראיית חשבון מתלוננים בשנים האחרונות על קושי למצוא מקום להתמחות - ואולם מועצת רו"ח החליטה כי לא ישונו הקריטריונים בנושא ■ נשיא הלשכה, דודי גולדברג: "אסור לשנות מקצוע בגלל עודף היצע או עודף ביקוש"

לא מעט צעירים שנכנסו לתחום ראיית החשבון עם תקוות גדולות, חיים היום מציאות עגומה של שכר נמוך, קשיים לסגור את החודש, שעות עבודה אינסופיות, הלנת העלאות שכר ותנאים מחפירים.

רבים מהסטודנטים בתחום מתלוננים בשנים האחרונות על קושי בשלב מוקדם יותר בקריירה - קושי למצוא מקום התמחות עקב עודף היצע מתמחים.

רבים מהם השליכו יהבם לעבר מועצת רואי החשבון, בתקווה כי זו תרחיב את מקומות ההתמחות המוכרים, בין היתר על-ידי הרחבת האופציה להתמחות במוסדות ציבוריים ובמפעלים עסקיים.

ואולם, מועצת רואי חשבון, בראשות יו"ר המועצה ומנכ"לית משרד המשפטים עו"ד אמי פלמור, החליטה לאחרונה בישיבה עקרונית כי לא ישונו הקריטריונים להכרה במקומות התמחות לרואי חשבון, והמועצה תאשר התמחויות המכשירות את המתמחים לעבודת ביקורת בלבד.

הדיון העקרוני בסוגיית ההתמחות הראויה בראיית חשבון התקיים במועצת רואי החשבון, בין היתר על רקע פניות שהתקבלו מגורמים שונים בנוגע למחסור במקומות התמחות בראיית חשבון.

הטענות על "הצפת" המקצוע, אובדן היוקרה והכבוד שהיו לו, וההידרדרות המתמדת באיכות העוסקים במקצוע, היו מוכרות בעבר בעיקר מעולם עריכת הדין, אך מזה תקופה נשמעות טענות דומות גם בשוק ראיית החשבון.

סטודנטים רבים מתלוננים על הקושי הכרוך במציאת מקום התמחות ראוי באחד ממשרדי רואי החשבון הגדולים בארץ, ועל כך שהם מוצאים את עצמם מול שוקת שבורה - ללא התמחות וללא יכולת להתקדם ולהפוך מבוגרי לימודי חשבונאות לרואי חשבון.

במסגרת הדיון בנושא נבחנה השאלה אם על המועצה לפעול להגדלת מספר מקומות ההתמחות במשק על-ידי הגמשת אמות-המידה להכרת המועצה במוסדות ציבוריים ובמפעלים עסקיים כמקומות לאימון מתמחים, או שמא דווקא לצמצום האישורים הניתנים למקומות התמחות שאינם משרדי רואי חשבון, כך שההתמחות תוגבל עד כמה שניתן לעבודת הביקורת במובנה הצר.

בשנים האחרונות קיימה מועצת רואי החשבון מספר רב של דיונים בנושא ההתמחות במפעלים עסקיים ובמוסדות ציבור. בעקבות הדיונים פירסמה המועצה במאי 2013 נוסח מעודכן של ההודעה בדבר אמות-המידה להתמחות.

בנוסח זה הרחיבה המועצה מעט את האפשרות להכרה בהתמחות של שנתיים במפעלים עסקיים ובמוסדות ציבוריים. בעקבות שינוי זה אושרו במהלך השנה האחרונה מספר מפעלים עסקיים גדולים כמקומות התמחות לשנתיים.

בסיכומו של הדיון החליטה המועצה כי אין מקום להרחבת מקומות ההתמחות בראיית חשבון מעבר למצב הקיים, וכי יש להקפיד על כך שההכשרה של מתמחים בראיית חשבון במסגרת התמחותם תהא בעיקרה בתחום הביקורת, זאת כדי למשור על רמתו של המקצוע.

יו"ר המועצה פלמור ציינה כי "עבודת הביקורת היא הבסיס למקצוע ראיית החשבון, וכי שמירה על רמת המקצוע מחייבת לצמצם את הפרשנות הניתנת לאמות-המידה להכרה במקומות התמחות, ולדבוק בהתמחויות המכשירות לעבודת ביקורת".

עוד סוכם כי ייעשה שימוש מוגבר במפקחים על המתמחים מטעם המועצה לבדיקת מהות ההתמחות, הן במפעלים העסקיים ובמוסדות הציבוריים שאושרו והן במשרדי רואי החשבון.

המקצוע לא יפוצל

עוד הוחלט בישיבת המועצה כי אין מקום לפיצול מקצוע ראיית החשבון ולקיומם של שני סוגי רישיונות לרואי חשבון - "רואה חשבון" ו- "רואה חשבון מבקר".

לפי ההצעה שנדונה, כדי לקבל את התואר "רואה חשבון" יחויבו המועמדים לעמוד בבחינות המועצה, לרבות הבחינות בנושאים חשבונאות פיננסית וביקורת - סופיות חלק ב', אך יהיו פטורים מההתמחות; בעוד שכדי לקבל את התואר "רואה חשבון מבקר", תידרש בנוסף לכך התמחות במשרדי רואי חשבון מבקרים.

פלמור ציינה כי "רוב חברי המועצה מסכימים שיש לשמר את מקצוע ראיית החשבון כמות שהוא, בשל מהותו, כבודו וייחודו, ולאור הצורך לשמר את ההכשרה בביקורת גם עבור רואי החשבון שלא יעסקו בכך בעיסוקיהם השונים".

"פס ייצור של רואי חשבון"

רו"ח שלומי שוב, סגן דיקן (חשבונאות) בבית-ספר אריסון למינהל עסקים במרכז הבינתחומי הרצליה, סבור כי החלטת המועצה בעניין ההתמחות בעייתית בתנאי השוק הקיימים.

לדבריו, "יש מקום לפתוח אפשרויות להתמחות במחלקות כספים בחברות וארגונים גדולים. אני אומר את זה למרות שבמקום שבו אני נמצא, רוב הסטודנטים סגורים להתמחות במשרדים הגדולים כבר בשנה א' ללימודיהם, בניגוד למגמת ההצפה במקצוע.

"אנחנו נוטים לשכוח ששפת העסקים, החשבונאות, היא קודם כל כלי ולא מטרה. יש חשיבות אדירה למנהלים וליזמים ליהנות מהכלי של החשבונאות, ואני לא רואה בעיה בכך שירכשו את הניסיון הראשוני במחלקות כספים בארגונים גדולים".

עוד מוסיף רו"ח שוב: "אני חושב שאנחנו צריכים להיות גאים בכך שכמקצוע אנחנו מספקים את דור המנהלים הבא. צריך לזכור שגם המשרדים הגדולים לראיית חשבון הם היום 'מפלצות פיננסיות' שעושות הרבה מעבר לעבודת הביקורת, ויש במשרדים עצמם מחלקות גדולות שכלל לא עושות ביקורת".

בנוגע להצעת פיצול המקצוע שנדחתה, אומר רו"ח שוב כי "הפתרון לבעיה הקשה שקיימת כיום במקצוע לא נמצא בפיצולו. הנושא של בעיית ההתמחות והצפת המקצוע הוא רק הסימפטום ולא הבעיה האמיתית.

"לדעתי, דרוש שינוי יסודי בתפיסת ההכשרה של רואי החשבון. לימודי המקצוע במוסדות רבים לא התאימו את עצמם מבחינה מהותית למהפך האדיר שחל בו בשנים האחרונות. מהפך זה צריך לדעתי להביא לכך, למשל, שילמדו את המקצוע סטודנטים בעלי אופי שונה בתכלית ויכולות אחרות מאלה שלמדו אותו בעבר".

לדבריו, "הדמות של רואה החשבון הקלאסי היא סוג של ערוץ 1 שלא הפנים את המעבר לטלוויזיה צבעונית. קיימים מוסדות השכלה רבים שמלמדים רק בשביל לעבור בחינות מועצה, וממשיכים ללמד את החשבונאות באותה דרך שבה לימדו אותה לפני 20 שנה ויותר.

"מה שתורם לבעיה הן בחינות ההסמכה, שהן טכניות בעיקרן ולא בוחנות חשיבה עמוקה והתמודדות עם מצבים עסקיים משתנים. ההצפה נובעת מכך שמכשירים רואי חשבון בסיטונות, שלא יודעים לחשוב, ממש כמו פס ייצור".

מנגד, נשיא לשכת רואי החשבון, דודי גולדברג, מביע תמיכה בהחלטת המועצה וסבור כי לא צריך להתערב בשוק. "זה נכון שיש בעיה של הצפת המקצוע, וזה נובע ממספר מקומות הלימוד, מספר האוניברסיטאות והמכללות, שפתחו לימודים בראיית חשבון. הבעיה הזו היא לא של המועצה ולא של הלשכה. מי שמאשר את מקומות הלימוד זה המל"ג (המועצה להשכלה גבוהה)".

13 מוסדות מלמדים היום ראיית חשבון (חשבונאות) בארץ, בהם אוניברסיטת תל-אביב, אוניברסיטת בר-אילן, אוניברסיטת ירושלים, אוניברסיטת בן-גוריון, האוניברסיטה הפתוחה, המסלול האקדמי במכללה למינהל בראשון-לציון, המרכז הבינתחומי בהרצליה, מכללת רופין ועוד.

למרות זאת, גולדברג סבור כי אסור להתערב בשוק. "השוק מאזן את עצמן. כבר השנה חלה ירידה של 30% בנרשמים ללימודי ראיית החשבון, וזו תוצאה ישירה של עודף היצע המתמחים בשנים האחרונות".

לדברי גולדברג, "אסור לשנות מקצוע בגלל עודף היצע או עודף ביקוש. מנגנון השוק יביא לאיזון בתקופה של כ-3-4 שנים קדימה. לכן, גם אסור לפתוח מקומות התמחות מבלי לבדוק ולעמוד על טיב אותו מקום עבודה, על מנת לשמור על הרמה המקצועית הראויה של המקצוע.

"מצבנו לא שונה מהמצב במקצועות החופשיים האחרים כמו עורכי דין רופאים ומהנדסים - גם שם יש עודף היצע, ומועצת רואי החשבון עושה מאמצים לאשר מקומות התמחות ראויים שבהם המתמחה עוסק בעבודת הביקורת, כנדרש לפי חוק רואי החשבון".

עוד כתבות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

מאחורי המפגינים האנטישמיים עומדים גופים עם כיסים עמוקים

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?