גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פשרה: משה בן-שאול ישיב לאילקס מדיקל 13.3 מיליון שקל

בן-שאול נתבע בתביעה נגזרת בגין נטילת שכר בסך 31 מיליון שקל ללא אישור האסיפה הכללית ■ במסגרת הפשרה נקבע כי בן-שאול יחזיר חלק מהכסף תוך חודש ויוותר על דרישות השכר שלו לתקופה שבה עבד עבור החברה ללא שכר

משה בן-שאול, בעל השליטה בחברת המכשור הרפואי הציבורית אילקס מדיקל ולשעבר המנכ"ל בה, ישיב לחברה תוך 30 ימים כ-13.3 מיליון שקל שקיבל כשכר, וכן יוותר על דרישות השכר שלו לתקופה שבין 15/11/11 ל-31/12/13, במהלכה עבד עבור החברה ללא שכר - כך הוסכם במסגרת הסכם פשרה שאושר אתמול (א') על-ידי בית המשפט, במסגרת תביעה נגזרת שהוגשה נגד בן-שאול, בגין נטילת שכר-עתק מהחברה ללא אישור של האסיפה הכללית של החברה לתנאי העסקתו.

בנוסף, לפי ההסדר יישא בן-שאול בגמול לתובעים בסך של 300 אלף שקל; ושכר-טרחה לעורכי דינם - בסך כולל של 1.8 מיליון שקל.

מדובר בהסכם שהושג במסגרת תביעה נגזרת שהגישו בעלי מניות המיעוט באילקס מדיקל, ארנון ואלונה אפרת, באמצעות משרד עורכי הדין שאשא וצמח, במסגרתה דרשו מבן-שאול להחזיר לקופת החברה שכר בסך 31 מיליון שקל, שקיבל לטענתם שלא כדין מאז 2005.

התובעים נחשפו לאי-הסדרים באישור שכרו של בן-שאול בעקבות תכתבות בין החברה לבין רשות ניירות ערך, שפורסמה באתר הבורסה. הרשות ביקרה את הליך אישור השכר ודרשה לכנס אסיפה כללית חוזרת, שתאשר את השכר בדיעבד.

החברה טענה מנגד כי הסכם השכר של בן-שאול אושר כחוק בדירקטוריון. לדבריה, אישור האסיפה הכללית לתפקידו החדש של בן-שאול מהווה גם אישור לשכרו.

החברה אף הגישה לרשות חוות-דעת של עו"ד שרון חנס, שתומכת בגישתה, ולפיה גם אם היו אי-דיוקים קלים בהליך אישור ההסכם, הרי שניתן לאשרו בדיעבד בדירקטוריון, ללא פנייה לאסיפה הכללית. חנס הוסיף כי השכר של בן-שאול הוא סביר בהתחשב בתפקידו.

"אינדיקציות לשכר לא הוגן"

ואולם, ביולי 2011 קבעה רשות ניירות ערך כי אילקס שילמה 31 מיליון שקל לבן-שאול תוך חריגה מהותית מתנאי הסכם ההעסקה שלו. עם זאת, הרשות לא דרשה את ההחזר הכספים. עמדת הרשות פתחה צוהר למשקיעים ואיפשרה את הגשת התביעה.

אילקס, שמשווקת בדיקות רפואיות, הונפקה בבורסה בתל-אביב ב-1994, כאשר המייסד בן-שאול שימש כמנכ"ל וכיו"ר החברה. ב-2005 אסרה האסיפה הכללית של החברה על בן-שאול לכהן בשני התפקידים, והוא הפסיק לכהן כיו"ר.

לטענת התובעים, שינוי זה דרש אישור מחדש של הסכם העסקתו של בן-שאול באסיפה הכללית, אך החברה לא ביצעה הליך זה. התובעים גם ציינו כי בתו, בנו וחתנו של בן-שאול מועסקים בחברה, ולכן למשפחה יש רוב בדירקטוריון.

עלות שכרו של בן-שאול מאז 2005 הסתכמה ב-31 מיליון שקל. שכרו החודשי, שעומד שעמד על 209 אלף שקלים ברוטו, נגזר בין השאר מהרווח שמציגה החברה וכן מבונוסים שונים, ועלה בהדרגה משנה לשנה, במקביל לעלייה בשיעורו מהרווח. השכר השנתי ב-2010 עמד על 8 מיליון שקל - שהוא כ-26% מרווחי החברה.

בדצמבר 2012 אישרה שופטת המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, רות רונן, את ניהול התביעה הנגזרת בשם החברה, כאשר קבעה כי "קיימות אינדיקציות לא מעטות המטילות ספק בכך כי שכרו של בן-שאול היה הוגן".

לדבריה, השוואה למקבלי שכר אחרים, ובהם מנכ"לים בחברות בעלות היקף פעילות דומה, "אינם מחזקים את המסקנה לפיה שכרו של בן-שאול הוא סביר והוגן".

עוד ציינה רונן בהחלטתה כי החברה עצמה הודתה כי היה עליה להביא לאישור האסיפה הכללית ב-2005 את הסכם ההעסקה של בן-שאול, וכך גם צוין בחוות-הדעת של חנס.

הסכם פשרה מתוקן

עם אישור ניהול התביעה הנגזרת ניהלו הצדדים משא-ומתן לצורך הגעה להסדר. במסגרת זו פנו הצדדים למומחה, שקבע כי השכר הסביר והראוי לנושא משרה כדוגמתו של בן-שאול נמצא על הסקאלה שבין 3.2 ל-3.8 מיליון שקל לשנה.

לאור זאת הסכימו הצדדים כי שכרו של בן-שאול יעמוד על הרף הנמוך יותר - על סך 3.3 מיליון שקל לשנה, ובן-שאול ישיב לחברה את ההפרש בין שכר שזה לשכר שקיבל בפועל.

סכום ההשבה בהתאם להסכם הפשרה הראשון עמד על סך של כ-17.8 מיליון שקל, אותו הסכימו הצדדים לחלק לסך של כ-10.8 מיליון שקל שיושבו לחברה בעין (מכיסו של בן-שאול); וכ-7 מיליון שקל נוספים שיושבו באמצעות קיזוז מהשכר שבן-שאול היה אמור לקבל תמורת עבודתו בתקופה שבין ה-15 בנובמבר 2011 ל-30 בדצמבר 2012 - אז עבד בחברה ללא משיכת שכר.

ואולם, רשות ניירות ערך התנגדה להסכם פשרה זה, כיוון שלעמדתה לא ניתן לאשר את רכיב הקיזוז שנקבע בו. בתגובה להסדר שהגישה לבית המשפט ציינה הרשות כי אותו חלק מהשכר עליו "ויתר" בן-שאול במסגרת הקיזוז הוא שכר שבן-שאול ידע מראש שאינו צפוי לקבל ולא אושר על-ידי אף אחד מהאורגנים בחברה.

לאור עמדה זו הגישו הצדדים הסכם פשרה מתוקן, במסגרתו הודיע בן-שאול כי הוא מסכים להגדיל את הסכום שישולם מכיסו ב-2.5 מיליון שקל נוספים, כך שההשבה בעין תעמוד על סך של כ-13.3 מיליון שקל מתוך כ-17.8 מיליון שקל שנקבע שיוחזרו.

ואולם, רשות ניירות ערך שוב התנגדה לרכיב הקיזוז בהסכם, בטענה כי מדובר בניסיון להכשיר שכר שלא אושר בהליכים המקובלים, על תקופה שכלל לא נדונה בתביעה הנגזרת; ואף ביקשה להגדיל את הסכום שבן-שאול ישיב לכ-13.5 מיליון שקל.

השבה של 75%

השופטת רות רונן הכריעה אתמול במחלוקת והחליטה לאשר את הסכם הפשרה המתוקן, העומד על השבה של 13.3 מיליון שקל. זאת, הגם שהביעה עמדה לפיה מקובלת עליה גישת רשות ניירות ערך בנוגע לסכום הקיזוז המבוקש.

השופטת ציינה בהחלטתה כי "אין מקום לאפשר עקיפה של פנייה לאסיפה הכללית במסגרת אישור הסכם הפשרה בתביעה הנגזרת. בן-שאול לקח סיכון כאשר לא ביקש את אישור האסיפה לתנאי העסקתו בזמן אמת... הוא אינו יכול לפנות לבית המשפט ולבקש ממנו כי יאשר את שכרו לתקופה נוספת. זה אינו תפקידו של בית המשפט".

ואולם, לשאלה האם הסכום הכולל אותו הסכים בן-שאול להשיב לחברה הוא סכום פשרה ראוי, השיבה השופטת רונן בחיוב. בין היתר היא ציינה כי סכום ההשבה עומד על כ-75% מהסכום שהיה עליו בן-שאול להשיב, לו הייתה התביעה מתקבלת במלואה, כאשר הסכם הפשרה ייתר את הסיכונים שיש בדיון בתביעה לגופה (אשר טרם החל) - כאשר היא הייתה עשויה להידחות וכן את האפשרות כי היה מוגש ערעור על כל פסק דין שהיה מתקבל.

"מובן שההסכמה במסגרת הסכם הפשרה מביאה גם לכך שהתשלום שבן-שאול משלם לחברה, נעשה לאלתר - בעוד שלו הייתה התביעה מתבררת לגופה עד תום, הייתה החברה זוכה בתשלום רק במועד מאוחר יותר", הוסיפה השופטת.

עוד כתבות

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות