גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכבי ת"א: מה עם המדרגה הבאה?

למרות קולות ההתעוררות הזועקים מכיוון סמי עופר, גולדהאר מראה שגם אחרי 5 עונות בארץ - הוא לא מתכוון/לא מצליח להמריא למקומות רחוקים מדי

אין שום סיכוי שעדן בן בסט היה חוזר לישראל עם הזנב מקופל בין הרגליים במידה והיה נותן עונה קצת יותר סבירה בצרפת אשתקד. 24 הופעות, 16 מתוכן כמחליף (ממוצע של 35 דקות להופעה) וארבעה שערים בלבד בטולוז - סללו את דרכו של החלוץ למכבי ת"א. גם נוסא איגיבור הולך צעד אחורה בקריירה שלו. הניגרי צנח ליגה עם בטיס, הקבוצה הספרדית בה לא הצליח להשתלב מקצועית (רק שישה משחקים בהרכב הפותח בעונה החולפת). הנחיתה בקרית שלום היא מאולצת מבחינתו, נחיתת אונס.

יסלח לנו יובל שפונגין, אבל אלו הם שני שחקני הרכש הנוצצים שהוסיפה האלופה לקאדר שלה בחלון ההעברות הנוכחי. זה יהיה לא פופולרי לכתוב דבר כזה דווקא אחרי שתי אליפויות רצופות וקיבוע מעמדה כמועדון המוביל בישראל. אבל האמת צריכה להיאמר: מכבי הפכה, ככה בקטנה - לקבוצה של ברירת מחדל. כוכבים לא משתוקקים להגיע אליה. הנה דוגמאות טובות יותר לעניין הזה אפילו מאלו של איגיבור ובן בסט: הליגיונרים שמכבי חיזרה אחריהם הקיץ - לפי הפרסומים תומר חמד, ליאור רפאלוב, בן שהר ומאור מליקסון - העדיפו להישאר באירופה (או, אבוי לבושה, לחתום דווקא בהפועל ב"ש). גילי ורמוט ויתר על הצטרפות לקרית שלום, למרות שבהפועל ת"א עשו כל שבאפשרותם כדי לדחוק אותו החוצה. ואף מילה על עומר דמארי, שמאז ינואר מקפיד להצהיר שאין לו עניין להגיע למכבי (האלטרנטיבה שלו: קבוצה בינונית שאפילו לא תשתתף העונה במפעל אירופי בליגה בינונית כמו אוסטריה).

אחרי שמיטש גולדהאר כבר סגר חמש עונות מלאות בכדורגל הישראלי, ורגע לפני שמכבי משחקת נגד מאריבור הסלובנית במוקדמות ליגת האלופות - אפשר להתפנות לסיכום ביניים: מכבי אכן המריאה לגבהים חדשים תחת הבעלים הקנדי, ובליגה שלנו היא נמצאת בספירות אחרות מבחינת עוצמה, סדר ומקצוענות. אבל באותה נשימה, נדמה שהיא הגיעה כרגע אל סף תקרת זכוכית שאין באפשרותה לשבור, ושאולי היא לא רוצה לשבור.

גולדהאר לא מנפח את התקציב השנתי לממדים צפוניים יותר מ-100 מיליון שקל, לאחר שנכווה בשנותיו הראשונות עם חוזים חסרי פרופורציה לשחקנים שאכזבו מקצועית (כמו רוברטו קולאוטי, אבי סטרול), אבל גם בשל תקנות הפייננשל פייר-פליי של אופ"א: גולדהאר עצמו, כמו גם המנכ"ל היוצא ג'ק אנגלידיס, כבר הודו הקיץ כי הרגולציות שמגבילות את ההפסדים התפעוליים של המועדונים באירופה נלקחות על-ידם בחשבון.

כדי להפוך לקבוצה שמגיעה בקביעות להישגים משמעותיים באירופה, או כדי לשחזר את ההישג הפנטסטי של אפועל ניקוסיה מלפני שנתיים (העפלה לרבע גמר הצ'מפיונס ליג), מכבי לא יכולה להסתמך על זרים. קודם כל כי תקנונית, היא יכולה להחתים רק חמישה כאלו, בעוד יתר 31 המשתתפות בשלב הבתים של ליגת האלופות יכולות ליהנות מחוק בוסמן, ולשחק עם כמה זרים שהן רק רוצות. למשחק הראשון של רבע גמר האלופות לפני שתי עונות מול ריאל מדריד, עלתה אפועל ניקוסיה בהרכב עם שלושה קפריסאים - פריבילגיה שאין למכבי. גם המגבלות התקציביות, ולא רק אלו שאופ"א מכתיבה למועדון, מקשות על מכבי בשוק הזרים: גולדהאר מחושב יותר מגאידמק, שהעניק בזמנו בבית"ר ירושלים חוזים מפלצתיים למניות לוהטות כגון דרק בואטנג וז'רום לרואה. איפה אלו ואיפה מיטרוביץ', רמי מראבל וחואן פאבלו.

ג'ורדי קרויף כבר הצהיר כי הוא מנסה לשים את עיקר הביצים שלו בסל של הישראלים. וזה בסדר גמור מבחינתו, כי זה מה שנכון לעשות עם 100 מיליון שקל "בלבד". הרי רק כסף יותר גדול מזה יכול למשוך לכאן זרים מהשמנת של מערב אירופה - כי כדי להביא שחקנים כאלו לליגה חלשה, ועוד במדינה מזרח תיכונית עם בעיות ביטחוניות - אתה צריך לשלם פרמיה רצינית. שובר השוויון האולטימטיבי של מכבי, וזה שהיה אמור להקפיץ אותה את המדרגה הנחשקת - הוא היכולת לשים את היד על הישראלים הבכירים ביותר בשוק. אבל ברגע שהיא לא מצטיינת גם במשימה הזאת - היא נמצאת בבעיה. שלא לדבר על בעיית "תחנת המעבר": אוסקר שעזב וחזר ראה במכבי ככזאת; פאולו סוזה; אנגלידיס שנוטש לפאוק (האם זה בכלל שדרוג?); והבא בתור יהיה ג'ורדי (הרי לא סביר שהוא יבחר להשתקע בישראל).

בשורה התחתונה, אין שום אסון: מה שעבד טוב למכבי בשנתיים האחרונות ימשיך כנראה לפעול, מכוח האינרציה, גם ב-2014/15. קיימת גם אפשרות, לא בלתי סבירה, שהדברים לא יתקתקו לכדי שלב בתים אירופי נוסף. האפשרות היותר נוראית מבחינת האוהדים הצהובים: חלום ה"טריפיט" בליגת העל יתנפץ. כשמקשיבים טוב לקולות שמגיעים ממכבי חיפה ומסמי עופר - אפשר להבין את החרדות שלהם.

עוד כתבות

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש