גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לפיד חושש מכותרות - וסלינגר מתמהמהת עם תיקון שוק הפנסיה

לפני שנה הבהיר משרד האוצר שבגלל הריביות הנמוכות מקבלים כל היוצאים לפנסיה קצבה הגבוהה מהמגיע להם, ומי שמשלם את החשבון הם יתר החוסכים ■ מאז לא עשה האוצר דבר כדי לשים קץ לסבסוד הבעייתי

דורית סלינגר ויאיר לפיד / צילום: תמר מצפי אוריה תדמור
דורית סלינגר ויאיר לפיד / צילום: תמר מצפי אוריה תדמור

למרות הזמן הרב שחלף מאז שהריביות צנחו לרמות שפל היסטוריות, וכשנה לאחר שהאוצר בעצמו סיפר על ההשלכות הבעייתיות של מציאות זאת על החוסכים לפנסיה, אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר עדיין לא נקט צעד זה או אחר לפתרון בעיית הסבסוד הצולב הבעייתי בין החוסכים לפנסיה ליוצאים לגמלאות בשל הריבית התחשיבית.

כך, בעוד שבמשרד האוצר ממשיכים להתעכב עם הפתרון לבעיה שעליה הצהירו בקיץ הקודם, הגירעונות שנגרמים מכל מי שיוצא לפנסיה ממשיכים להיערם ולהתנפח, והנטל של סגירתם נופל על כתפי החוסכים לפנסיה.

לדברי גורמים בשוק, הסיבה להתמהמהות טמונה בדרג הפוליטי במשרד, בראשות השר יאיר לפיד, שדורש להימנע לפי שעה מהמהלך. זאת בשל הרצון להימנע מכותרות שיציגו את המשרד ואת העומד בראשו כמי שקיצצו בקצבת הזקנה של הציבור (כפי שקרה בכותרות שהיו כשהאוצר הודיע לראשונה על כוונתו להפחית את הריבית התחשיבית באוגוסט שעבר). הנושא רלבנטי, בעייתי ודורש החלטה רגולטורית כבר כמה שנים, עוד מתקופת השר והמפקח הקודמים.

פסלו את האופציות האחרות

על מה מדובר? על התוכנית להפחתת הריבית התחשיבית בחיסכון הפנסיוני והתאמתה למציאות בשווקים. מהלך שכזה צפוי לפגוע בקצבת הפנסיה שמשולמת לחוסכים לפנסיה בעת הפרישה ביחס למה שהם מקבלים היום. זאת בעקבות סביבת הריבית הנמוכה, ומתוך הנחה שהריבית התחשיבית, שעליה נסמכים חישובי הזכאויות של היוצאים לפנסיה, שעומדת כיום על 4% ברוטו, אינה מציאותית, ויש להפחיתה ל-2.5%-3%. מהלך שכזה יוביל בפועל להפחתה של קצבאות הזקנה של היוצאים לפנסיה ביחס למה שהם היו צפויים לקבל טרם תיקון הריבית והתאמתה כאמור.

באגף שוק ההון בחרו בצעד זה לאחר שפסלו אפשרויות אחרות לטיפול בסוגיית הריבית התחשיבית, למשל באמצעות שינוי חלוקת האג"ח המיועדות. כל אנשי האגף הרלבנטיים הסבירו בעבר כי מדובר בצעד הכרחי, שנועד להביא לסיום (מאוחר למדי) מציאות של סבסוד לא צודק של היוצאים לפנסיה על חשבון החוסכים.

בקיץ שעבר יצא האוצר במתקפת הסברה שנועדה "למכור" לציבור את הצעדים ההכרחיים שבאו "לתקן עיוות שקיים בקרנות הפנסיה החדשות, ושגורם לכך שקרנות הפנסיה מבצעות חישוב לא נכון, ומאפשרות לפורשים לקבל קצבה גבוהה מהסכום שאותו חסכו. את הקצבאות המוגדלות מממנים שאר החוסכים בקרנות. למעשה, החוסכים הצעירים מממנים את הפורשים העתידיים", אמרו אז בדרג המקצועי של האוצר.

למרות העובדה שישנה בעיה אמיתית בשוק הפנסיה, זכה המהלך לביקורת ציבורית אדירה, ממש סערה. זמן קצר לאחר מכן האוצר הסתייג באופן חריג מדברי אנשיו: "...המסמך שיצא על-ידי אגף שוק ההון הוא מסמך ראשוני להערות הגופים המוסדיים, ואין לראות בו הודעה על הפחתה מיידית כלשהי של הפנסיה...".

במהלך החודשים שבאו לאחר פרסום הכוונה, שיצרה את הסערה כאמור, בחנו באוצר שורה של דרכים לפתרון הבעיה. בדרג המקצועי באוצר קיימו עבודת מטה מקיפה בנושא, אך עד כה - פרט לאמירות של המפקחת שנאמרו בתחילת יוני - לא קרה דבר ממשי.

לכאורה ירד הנושא ירד מסדר היום הציבורי, ולמרות חשיבותו הרבה דבר לא קורה בו, בעוד שהצרה בשוק הפנסיה רק החריפה. בדצמבר האחרון שאלנו את האוצר על השיהוי בטיפול בנקודות שהזכרנו, והאם בכוונתו להוציא הנחיות בהקשר זה. באוצר בחרו שלא לענות על השאלות ששלחנו, וציינו אז בכלליות ש"נושא הפנסיה נמצא בראש סדר העדיפויות של משרד האוצר, ונכלל בתוכנית האסטרטגית של המשרד לשנת 2014". הפעם כבר לא זכינו לקבל תגובה מהאוצר.

ביוני האחרון הבהירה הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר, דורית סלינגר, שהבעייתיות בסבסוד הצולב כאמור לא נעלמה מעיניה. לפני כחודשיים היא אמרה בוועידת שוק ההון של "גלובס": "אנחנו משקיעים בזה הרבה מאוד משאבים, ואני מקווה שנסיים את זה בשבועות הקרובים".

הבעיה מוכרת לדרג המקצועי

אם למישהו היה ספק האם סלינגר מודעת לבעייתיות ולחוסר הצדק בהותרת המצב על כנו, ללא שינוי, היא נתנה אז תשובה ברורה: "סביבת הריבית המאוד נמוכה שקיימת כבר פרק זמן לא קצר - וגם אין ודאות מתי סביבת הריבית הזאת עומדת להשתנות - מהווה אתגר מאוד גדול והיא יוצרת עיוות... מה שקורה היום זה שהעמיתים הפעילים החוסכים בעצם מסבסדים את הפנסיונרים שיוצאים עכשיו לפנסיה... יש לזה משמעות מאוד גדולה ולכן צריך להפסיק את זה. אנחנו עומדים להפסיק את הסבסוד הזה כי קרן פנסיה היא ערבות הדדית, היא לא סבסוד. ולכן אנחנו חייבים להפסיק את המצב שבו עמיתים פעילים מסבסדים את הפנסיונרים, ואנחנו נפסיק את זה", פסקה אז.

מאז, כאמור, לא קרה משהו ממשי. לא פעם אנו שואלים את האוצר מה קורה בנושא, והם אומרים לנו שזה בטיפול ואוטוטו תפורסם ההחלטה, אבל הסדרה עדיין אין. כל זה קורה כשבינתיים בשוק הפנסיוני האנשים ממשיכים לפעול (כצפוי...) בהתאם לביולוגיה: מתבגרים ופורשים לגמלאות. כלומר, לא רק שמדובר במצב בעייתי שהאוצר מודע לו כבר כמה שנים, ושדבר לא נעשה עד כה, אלא שהסבסוד הבעייתי והלא ראוי (כדברי בכירים באוצר) נמשך ואף גדל.

כך, גורם בכיר בשוק הפנסיה האיר את עינינו: "עמית בקופת גמל חייב להעביר את כספו לקרן פנסיה כדי לקבל את הקצבה. אבל קרן פנסיה מסרבת לקבל את כספו, מאחר שלקוח כזה יקבל פנסיה הגבוהה ממה שמגיע לו, וזה יבוא על חשבון שאר המבוטחים. כל לקוח שכזה יוצר כיום גירעון מיידי, שהחוסכים הצעירים יידרשו לממנו". לכן, הוא מספר בגילוי, "אנו מסרבים לקבל לקוחות מסוג זה, מחשש לפגיעה מהותית במבטחים שבקרן". ובינתיים, בדרג המקצועי באוצר מממשיכים להתלבט בסוגיה מקצועית.

אגב, זו לא הפעם הראשונה שהאוצר, בין אם ברמת השר או ברמת הדרג המקצועי, מתמהמה בטיפול בסוגיות שפוגעות בציבור. בעבר זה קרה למשל עם סוגיית דמי הניהול בגמל. למשך תקופה ניכרת תקף "גלובס" את הסוגיה, והאיר את הבעייתיות שבה, אך באוצר טענו שיש לתת לשוק לטפל בבעיית הנסיקה של דמי הניהול בגמל ושל דמי הניהול הגבוהים היסטורית בביטוחי המנהלים. רק כעבור תקופה ארוכה של תשלומים עודפים של מיליארדי שקלים מצד הציבור, התעוררו באוצר ודאגו לתיקון אותו כשל. נקווה שבאוצר לא יתמהמהו יותר מדי גם הפעם.

עוד כתבות

עדי שלג / צילום: אלון רון

עד המדינה בפרשת אי.די.בי: כולם "שיפצו" אז מחירי מניות, בדיעבד הבנתי שזו עבירה

עדי שלג העיד כי ביצע את הפעולות סביב הרצת מניות אי.די.בי ב-2012 לפי הנחיותיו של איתי שטרום, וכי הפך לעד מדינה אחרי שגילה כי שטרום ונוחי דנקנר "מפילים עליו הכול" ● הוא טען כי הוא "הוכה בתדהמה" מכך שדנקנר מייחס לו אחריות לפרשה, ולגבי פעולותיו הסביר כי "היום ברור לי שזה אסור, אבל אז זה היה אחרת"

רחוב רבי עקיבא בבני ברק / צילום: Shutterstock

גן ילדים בבני ברק שביהמ"ש הורה לפנותו ממשיך לפעול ונאבק נגד תשלום שכירות

כמה שופטים קבעו בשורה של החלטות כי על הגן שהוקם על חלק מגג שבבעלות פרטית להתפנות, ובינתיים לשלם דמי שכירות - אך החברות המפעילות את הגן סירבו להתפנות ● מפעילי הגן: "מדובר בהחלטות טכניות, אנחנו פועלים בהתאם לפסקי הדין"

דני בריקמן / צילום: בן יצחקי

הוא שירת 11 שנה ביחידה מסווגת וסירב להפוך לאל"מ. היום יש לו חברת סייבר

בגיל 8 הוא כבר שיווק מוצרי תוכנה, את הבגרות במתמטיקה סיים בכיתה י', ובצבא הוא שירת 11 שנה - אך סירב להמשיך לאל"מ ● חברת הסייבר שהקים עם השחרור מכניסה היום עשרות מיליוני דולרים, אבל הוא בכלל חולם להקים בית ספר למוזיקה: "רוצה להוריד את המחסומים" ● שיחה קצרה עם דני בריקמן, מנכ"ל Oasis Security

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי נגד המנכ"לים שלו לשעבר: הקמת החברה החדשה – "הפרת חוזה"

בעל השליטה בנופר אנרג'י דורש לעצור את הכניסה לבורסה של החברה החדשה של נדב טנא ושחר גרשון , שניהלו עד לפני חצי שנה את החברה בבעלותו, אותה עזבו כשבכיסם הון עתק ● גרשון וטנא: "הטענות מופרכות, נעדרות בסיס משפטי, ומשקפות ניסיון שקוף ובלתי ראוי להפעיל לחץ "

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

לפחות 3 מיליארד שקל רווח: מי דוחף לפינוי הספארי ברמת גן?

הסיכום לגבי הזזת הספארי ממקומו היה פזיז: ראש העיר רמת גן לא יידע את המועצה, מינהל התכנון כלל לא היה שותף, וברמ"י אין מי שיאשר את התוכנית ● עוד הוכחה שכשהקרקע לוהטת, שווה להפריח בלונים

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

נכסי אנרגיה ונמל אסטרטגי: האזורים שבהם התחוללו הפיצוצים באיראן

הפיצוצים באהוואז ובבנדר עבאס אירעו באזורים אסטרטגיים במיוחד - משדות הנפט הגדולים של איראן ועד לנמל המרכזי במיצר הורמוז ● בטהרן מנסים להציג את האירועים כ"תקלות", אך הרגישות של המוקדים שנפגעו מעוררת תהיות בזירה הבינלאומית

זכרון יעקב / צילום: איל יצהר

חברות תובעות 343 מיליון שקל מרמ"י: שיווקה קרקעות שאי אפשר לפתח

שלוש חברות שזכו במכרזי קרקעות בזכרון יעקב תובעות מרמ"י לבטל את העסקאות ולשלם להן 343 מיליון שקל, שכוללים את התשלומים ששילמו ופיצויים ● לטענתן, המדינה שיווקה את הקרקעות ביודעה שאין כל היתכנות לפיתוחן, גבתה מאות מיליוני שקלים מהיזמיות, ולאחר הזכייה הותירה אותן להתמודד לבדן עם סכסוך בין הרשויות

גלופה של שטרות של חמש דולר במטבעה של ארה''ב בוושינגטון הבירה / צילום: Reuters, Gary Cameron

קריסת הדולר מגלה לאמריקאים שהם לא המעצמה שעליה פינטזו

התחזיות סברו שהעשור הנוכחי יטלטל את העולם, ובינתיים הוא מקיים את המצופה ממנו ● תהיות על מצב הדולר האמריקאי מול סל המטבעות, ציפיות הריבית וגם האפשרויות שיוצרת הבינה המלאכותית - כל אלה ישפיעו עמוקות על הכלכלה בשנה הקרובה ● כתבה ראשונה בסדרה

25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה / צילום: Shutterstock

תשכחו מוול סטריט: 25 מניות אירופיות לשים אליהן לב

בזמן שהשוק האמריקאי מתייקר, בבנק אוף אמריקה מסמנים את היבשת הישנה כיעד חלופי מרכזי ● בניגוד לריכוזיות במדדים בארה"ב, אירופה מציעה שוק מגוון ובריא יותר ● איפה מחכות הזדמנויות צמיחה וחדשנות במגזרים מסורתיים שעוברים טרנספורמציה טכנולוגית

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ הודיע רשמית: זה יהיה יו"ר הפד הבא

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע רשמית גי קווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים, יהיה יו"ר הפד הבא ● יחליף את ג'רום פאוול שיסיים את תפקידו במאי

בית זיקוק לנפט בדרום־מערב איראן / צילום: Reuters, WANA

איראן מוכרת יותר נפט, אך מרוויחה פחות כסף

מתווכים וקונים מנצלים את האפשרויות המוגבלות של המשטר למכירת נפט גולמי

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

כוכבית בליתי לוי / צילום: יוני רייף/אוני' בר-אילן

הישראלית שמונתה באמצע המלחמה לתפקיד בכיר במפעל השבבים הטייוואני

בענקית השבבים TSMC מבינים כנראה שהחדשנות הישראלית היא דלק קריטי בשרשרת הייצור העולמית של התחום ● זו הסיבה לכך שלצד מנהל הפעילות במזרח התיכון ובאירופה מינו בחברה לראשונה מנהלת ייעודית לחיזוק הקשרים הישראליים - כוכבית בליתי–לוי

מה מביא לירידות בשוק הקריפטו? / צילום: Shutterstock

111 מיליארד דולר נמחקו ביממה: מה עומד מאחורי הירידות החדות בקריפטו?

הביטקוין צנח מתחת ל-80 אלף דולר, הרמה הנמוכה שלו מאז אפריל ● גם יתר המטבעות רושמים ירידות חדות ● בין הסיבות: נזילות נמוכה ואכזבה מכך שהתחום לא מתפקד כ"מקלט בטוח" כמו בעבר

ענת אגמון. ''קשה מאוד להרוויח'' / צילום: כדיה לוי

ממאסטר שף ועד ההתאהבות בכרם: ראיון עם ענת אגמון

ענת אגמון חלמה להיות מהאימהות המייסדות של הקולינריה המקומית, חלום שנדחק הצידה עד שהלכה ל"מאסטר שף" ● בראיון לגלובס היא מספרת על חוויית ההשתתפות ("השתדלתי להיות בשליטה") על קשיי המסעדנים ("חיים כהן נסע לחפש עובדים בתאילנד") ועל הריפוי: "אתה לא באמת יכול להיות בסטרס אם אתה מנקה הר של טימין"

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

הגורו הזה מאמין שאפשר לעצור את ההזדקנות. עכשיו מגיע שלב הניסויים

הגישה של פרופ' דיוויד סינקלייר, גורו ההזדקנות, עומדת לראשונה למבחן אמפירי ● בשנת 2025 חלה עלייה משמעותית בהשקעות בבריאות הנפש בישראל ● עמותת יד שרה פיתחה פלטפורמה לאיסוף מידע רפואי ● החברה שהודיעה בשבוע שעבר על השלמת ניסוי קליני לאבחון גורם מרכזי להתקפי לב ● והמכללה האקדמית אשקלון השיקה מרכז לסימולציה קלינית מתקדמת ● השבוע בביומד

מוחמד ספורי / איור: גיל ג'יבלי

פס הייצור של עו"ד ספורי: כך הפכו התביעות הייצוגיות למנגנון שכר טרחה

עמותת "היבה" הוקמה כדי לסייע למשפחות במצוקה, אך בית המשפט העליון קבע כי נעשה בה "שימוש פיקטיבי" לתביעות ייצוגיות של עו"ד מוחמד ספורי ● כעת מתנהלת נגדו קובלנה משמעתית של ועדת האתיקה ● מודל הפעולה: הגשת עשרות הליכים, הסתלקות שיטתית מוסכמת וקבלת שכר טרחה - בלי דיון מהותי ובלי פיצוי לציבור ● ספורי בתגובה: "אין שחר לטענות, זה ניסיון ניגוח"

האינפלציה שוחקת את הכסף שבעו''ש. אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

כך "מתאדה" הכסף שלכם בעו"ש: "הסיכון האמיתי הוא מזומן ולא מניות"

1.5 טריליון שקל מכספי הציבור מונחים בחשבונות עו"ש ובפיקדונות ● בשוק מסבירים כי "להשאיר את הכסף בבנק" היא החלטה על הפסד בטווח הארוך, ומייעצים כיצד לשמור על ערכו ואף להרוויח ● מתן שטרית, הפניקס: "הסיכון המרכזי למשקי הבית הוא לאבד כוח קנייה"