גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לפיד חושש מכותרות - וסלינגר מתמהמהת עם תיקון שוק הפנסיה

לפני שנה הבהיר משרד האוצר שבגלל הריביות הנמוכות מקבלים כל היוצאים לפנסיה קצבה הגבוהה מהמגיע להם, ומי שמשלם את החשבון הם יתר החוסכים ■ מאז לא עשה האוצר דבר כדי לשים קץ לסבסוד הבעייתי

דורית סלינגר ויאיר לפיד / צילום: תמר מצפי אוריה תדמור
דורית סלינגר ויאיר לפיד / צילום: תמר מצפי אוריה תדמור

למרות הזמן הרב שחלף מאז שהריביות צנחו לרמות שפל היסטוריות, וכשנה לאחר שהאוצר בעצמו סיפר על ההשלכות הבעייתיות של מציאות זאת על החוסכים לפנסיה, אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר עדיין לא נקט צעד זה או אחר לפתרון בעיית הסבסוד הצולב הבעייתי בין החוסכים לפנסיה ליוצאים לגמלאות בשל הריבית התחשיבית.

כך, בעוד שבמשרד האוצר ממשיכים להתעכב עם הפתרון לבעיה שעליה הצהירו בקיץ הקודם, הגירעונות שנגרמים מכל מי שיוצא לפנסיה ממשיכים להיערם ולהתנפח, והנטל של סגירתם נופל על כתפי החוסכים לפנסיה.

לדברי גורמים בשוק, הסיבה להתמהמהות טמונה בדרג הפוליטי במשרד, בראשות השר יאיר לפיד, שדורש להימנע לפי שעה מהמהלך. זאת בשל הרצון להימנע מכותרות שיציגו את המשרד ואת העומד בראשו כמי שקיצצו בקצבת הזקנה של הציבור (כפי שקרה בכותרות שהיו כשהאוצר הודיע לראשונה על כוונתו להפחית את הריבית התחשיבית באוגוסט שעבר). הנושא רלבנטי, בעייתי ודורש החלטה רגולטורית כבר כמה שנים, עוד מתקופת השר והמפקח הקודמים.

פסלו את האופציות האחרות

על מה מדובר? על התוכנית להפחתת הריבית התחשיבית בחיסכון הפנסיוני והתאמתה למציאות בשווקים. מהלך שכזה צפוי לפגוע בקצבת הפנסיה שמשולמת לחוסכים לפנסיה בעת הפרישה ביחס למה שהם מקבלים היום. זאת בעקבות סביבת הריבית הנמוכה, ומתוך הנחה שהריבית התחשיבית, שעליה נסמכים חישובי הזכאויות של היוצאים לפנסיה, שעומדת כיום על 4% ברוטו, אינה מציאותית, ויש להפחיתה ל-2.5%-3%. מהלך שכזה יוביל בפועל להפחתה של קצבאות הזקנה של היוצאים לפנסיה ביחס למה שהם היו צפויים לקבל טרם תיקון הריבית והתאמתה כאמור.

באגף שוק ההון בחרו בצעד זה לאחר שפסלו אפשרויות אחרות לטיפול בסוגיית הריבית התחשיבית, למשל באמצעות שינוי חלוקת האג"ח המיועדות. כל אנשי האגף הרלבנטיים הסבירו בעבר כי מדובר בצעד הכרחי, שנועד להביא לסיום (מאוחר למדי) מציאות של סבסוד לא צודק של היוצאים לפנסיה על חשבון החוסכים.

בקיץ שעבר יצא האוצר במתקפת הסברה שנועדה "למכור" לציבור את הצעדים ההכרחיים שבאו "לתקן עיוות שקיים בקרנות הפנסיה החדשות, ושגורם לכך שקרנות הפנסיה מבצעות חישוב לא נכון, ומאפשרות לפורשים לקבל קצבה גבוהה מהסכום שאותו חסכו. את הקצבאות המוגדלות מממנים שאר החוסכים בקרנות. למעשה, החוסכים הצעירים מממנים את הפורשים העתידיים", אמרו אז בדרג המקצועי של האוצר.

למרות העובדה שישנה בעיה אמיתית בשוק הפנסיה, זכה המהלך לביקורת ציבורית אדירה, ממש סערה. זמן קצר לאחר מכן האוצר הסתייג באופן חריג מדברי אנשיו: "...המסמך שיצא על-ידי אגף שוק ההון הוא מסמך ראשוני להערות הגופים המוסדיים, ואין לראות בו הודעה על הפחתה מיידית כלשהי של הפנסיה...".

במהלך החודשים שבאו לאחר פרסום הכוונה, שיצרה את הסערה כאמור, בחנו באוצר שורה של דרכים לפתרון הבעיה. בדרג המקצועי באוצר קיימו עבודת מטה מקיפה בנושא, אך עד כה - פרט לאמירות של המפקחת שנאמרו בתחילת יוני - לא קרה דבר ממשי.

לכאורה ירד הנושא ירד מסדר היום הציבורי, ולמרות חשיבותו הרבה דבר לא קורה בו, בעוד שהצרה בשוק הפנסיה רק החריפה. בדצמבר האחרון שאלנו את האוצר על השיהוי בטיפול בנקודות שהזכרנו, והאם בכוונתו להוציא הנחיות בהקשר זה. באוצר בחרו שלא לענות על השאלות ששלחנו, וציינו אז בכלליות ש"נושא הפנסיה נמצא בראש סדר העדיפויות של משרד האוצר, ונכלל בתוכנית האסטרטגית של המשרד לשנת 2014". הפעם כבר לא זכינו לקבל תגובה מהאוצר.

ביוני האחרון הבהירה הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר, דורית סלינגר, שהבעייתיות בסבסוד הצולב כאמור לא נעלמה מעיניה. לפני כחודשיים היא אמרה בוועידת שוק ההון של "גלובס": "אנחנו משקיעים בזה הרבה מאוד משאבים, ואני מקווה שנסיים את זה בשבועות הקרובים".

הבעיה מוכרת לדרג המקצועי

אם למישהו היה ספק האם סלינגר מודעת לבעייתיות ולחוסר הצדק בהותרת המצב על כנו, ללא שינוי, היא נתנה אז תשובה ברורה: "סביבת הריבית המאוד נמוכה שקיימת כבר פרק זמן לא קצר - וגם אין ודאות מתי סביבת הריבית הזאת עומדת להשתנות - מהווה אתגר מאוד גדול והיא יוצרת עיוות... מה שקורה היום זה שהעמיתים הפעילים החוסכים בעצם מסבסדים את הפנסיונרים שיוצאים עכשיו לפנסיה... יש לזה משמעות מאוד גדולה ולכן צריך להפסיק את זה. אנחנו עומדים להפסיק את הסבסוד הזה כי קרן פנסיה היא ערבות הדדית, היא לא סבסוד. ולכן אנחנו חייבים להפסיק את המצב שבו עמיתים פעילים מסבסדים את הפנסיונרים, ואנחנו נפסיק את זה", פסקה אז.

מאז, כאמור, לא קרה משהו ממשי. לא פעם אנו שואלים את האוצר מה קורה בנושא, והם אומרים לנו שזה בטיפול ואוטוטו תפורסם ההחלטה, אבל הסדרה עדיין אין. כל זה קורה כשבינתיים בשוק הפנסיוני האנשים ממשיכים לפעול (כצפוי...) בהתאם לביולוגיה: מתבגרים ופורשים לגמלאות. כלומר, לא רק שמדובר במצב בעייתי שהאוצר מודע לו כבר כמה שנים, ושדבר לא נעשה עד כה, אלא שהסבסוד הבעייתי והלא ראוי (כדברי בכירים באוצר) נמשך ואף גדל.

כך, גורם בכיר בשוק הפנסיה האיר את עינינו: "עמית בקופת גמל חייב להעביר את כספו לקרן פנסיה כדי לקבל את הקצבה. אבל קרן פנסיה מסרבת לקבל את כספו, מאחר שלקוח כזה יקבל פנסיה הגבוהה ממה שמגיע לו, וזה יבוא על חשבון שאר המבוטחים. כל לקוח שכזה יוצר כיום גירעון מיידי, שהחוסכים הצעירים יידרשו לממנו". לכן, הוא מספר בגילוי, "אנו מסרבים לקבל לקוחות מסוג זה, מחשש לפגיעה מהותית במבטחים שבקרן". ובינתיים, בדרג המקצועי באוצר מממשיכים להתלבט בסוגיה מקצועית.

אגב, זו לא הפעם הראשונה שהאוצר, בין אם ברמת השר או ברמת הדרג המקצועי, מתמהמה בטיפול בסוגיות שפוגעות בציבור. בעבר זה קרה למשל עם סוגיית דמי הניהול בגמל. למשך תקופה ניכרת תקף "גלובס" את הסוגיה, והאיר את הבעייתיות שבה, אך באוצר טענו שיש לתת לשוק לטפל בבעיית הנסיקה של דמי הניהול בגמל ושל דמי הניהול הגבוהים היסטורית בביטוחי המנהלים. רק כעבור תקופה ארוכה של תשלומים עודפים של מיליארדי שקלים מצד הציבור, התעוררו באוצר ודאגו לתיקון אותו כשל. נקווה שבאוצר לא יתמהמהו יותר מדי גם הפעם.

עוד כתבות

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

"פצצות עוצמתיות": צה"ל תקף תשתיות טרור של החות'ים בתימן

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים