גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הבורסה בת"א נמצאת במצב קריטי; אי-אפשר להרים ידיים"

ענת פרומקיס מסכמת כהונה של 5 שנים כיו"רית משותפת באיגוד חברי הבורסה שאינם בנקים, ומנסה לשמור על אופטימיות: "חברות גדולות כמו תנובה יהיה קשה להביא לת"א; צריך להתחיל עם החברות הקטנות, ולתת הקלות"

ענת פרומקיס / צילום: תמר מצפי
ענת פרומקיס / צילום: תמר מצפי

"הבורסה בת"א נמצאת כיום במצב קריטי. בפני מנכ"ל הבורסה החדש, יוסי ביינארט, עומדים אתגרים גדולים, ובראשם להחזיר את החברות להיסחר בת"א. רק שכרגע - אין תועלת בלהיסחר כאן". כך אומרת ענת פרומקיס, מנכ"לית חבר הבורסה של מגדל שוקי הון, ודירקטורית בבורסה מטעם איגוד חברי הבורסה שאינם בנקים.

בריאיון ל"גלובס" מספרת פרומקיס כיצד היא רואה את מצב הבורסה ועתידה, ומסכמת כהונה של 5 שנים כיו"רית משותפת של איגוד חברי הבורסה שאינם בנקים.

נדמה שהכול כבר נכתב על מצבה הבעייתי של הבורסה בת"א. מחזורי המסחר ממשיכים לרדת, החברות הציבוריות מעדיפות להתרחק ממנה (וחדשות כמעט שלא מתקרבות), הארגון עצמו מיושן ואפרורי (למרות המעבר לבניין מפואר במרכז ת"א) והתחושה הכללית היא שהמוסד הוותיק הזה רק הולך ושוקע. מה הפלא שהפעילים בשוק רק הופכים מיואשים יותר ויותר.

פרומקיס, אם כך, לא בהכרח חושפת כאן דברים שלא ידענו עליהם, אך עדיין יש הבדל משמעותי בין תלונות של פעיל בשוק, שמתריע כי הבורסה אינה אטרקטיבית, לבין סיטואציה שבה הדברים האלה מגיעים מפיו של חבר בדירקטוריון הבורסה.

"המטרה היא לעצור את תהליך מחיקת החברות מהבורסה, ובמקביל לפעול להחזרת חברות שנמחקו ולהוסיף חדשות", אומרת פרומקיס על רקע המצב הקשה. "החשיבות של הבורסה למשק היא כל-כך גדולה, שאי-אפשר להרים ידיים. הבורסה בת"א לא יכולה להיות שלוחה של בורסה זרה".

"המוסדיים לא יכולים להתקרב"

תוכנית העבודה של הבורסה לשנת 2014 נחשפה במאי האחרון על-ידי היו"ר החדש, אמנון נויבך, והמנכ"ל ביינארט, בהופעה פומבית ראשונה מאז החליפו את המנהלים הקודמים, היו"ר סם ברונפלד והמנכ"לית אסתר לבנון. עיקר הדגש מופנה כעת לאיתור סמנכ"ל שיווק, תפקיד שלא היה קיים עד עתה בבורסה, ונוצר על רקע כוונתו של ביינארט להפוך את הבורסה לגוף עסקי. הסמנכ"ל החדש אמור לחזר אחר חברות בסדר גודל קטן-בינוני (עד שווי של 800 מיליון שקל), ולסייע לבנות להן "חבילת הנפקות".

"הבורסה עוברת לא מעט שינויים, רובם פרסונליים (ההנהלה הקודמת התפטרה על רקע ביקורת ציבורית קשה - ל' א'), ולהנהלה יש תוכנית כיצד להחזיר את הבורסה למסלול", אומרת פרומקיס באופטימיות.

- את אמרת שכרגע לחברות אין תועלת בלהיסחר כאן. אם הבורסה לא אטרקטיבית, איך תחזירו אליה חברות?

"יש פה מצב של ביצה ותרנגולת. הבעיה היא שככל שיש פחות חברות, הסחירות יותר נמוכה. במקביל, הגופים המוסדיים מנהלים כסף בהיקפים עצומים, ואת רובו הם משקיעים בחו"ל - שם יש מגוון רחב של חברות, מוצרי השקעה וגם נזילות. לשוק המקומי הם לא יכולים להתקרב, כי אין כאן מספיק מסחר. צריך לחשוב מחוץ לקופסה איך להחזיר את החברות שיצאו מהבורסה, ואיך להכניס אחרות ששוקלות לעשות זאת אך מהססות".

- כשסמנכ"ל השיווק החדש ייפגש עם החברות, איך הוא ישווק את הבורסה?

"לא מדובר בסמנכ"ל שיווק סטנדרטי. הדגש הוא על מישהו שמכיר את השוק, שתהיה לו יכולת לתפור לכל חברה חליפה 'טיילור מייד', כי אין משהו אחיד שמונע מחברות להירשם למסחר. אצל כל חברה החסם הוא שונה: יש חברות ששמות דגש על מיסוי, אחרות על נזילות, ויש כאלה שמפריעה להן הרגולציה. זה עניין של זיהוי צורך פרטני של כל חברה פוטנציאלית, בין אם היא בארץ או בחו"ל, בין אם זו תנובה או חברת תעשייה גדולה. בכל אופן, אלה לא תהליכים שאפשר להניע לבד, חייבים שיתוף פעולה מצד רשות ני"ע".

- בדומה למהלכים אחרים שהוצעו, בין היתר על-ידי הוועדה להגברת הנזילות בבורסה, התוכנית הזאת נשמעת טובה על הנייר. בפועל נראה שיש תהליך שלא מצליחים להניע אותו.

"הבורסה נמצאת בתסבוכת, וצריך להתיר קשר אחרי קשר, זה קשה אבל אפשרי. יש לנו רוח גבית מצד רשות ני"ע, בבורסה יש אנשים טובים, ועם החזון והמעשים הנכונים זה יכול להצליח. אני מאמינה שהמפתח להנעת התהליך נמצא בידי סמנכ"ל השיווק שימונה. חברות גדולות כמו תנובה יהיה קשה להביא לת"א, ולכן צריך להתחיל עם החברות הקטנות, ולשקול לתת הקלות, לפחות בתקופה הראשונית. אם לא נצליח לשכנע חברות בקרוב, נחזור אחורה. זה עיתוי שחייבים לנצל אותו".

- מה עוד אפשר לעשות כדי להגדיל את הסחירות?

"יש מהלכים נוספים שנמצאים על השולחן. הבורסה צריכה להנפיק מוצרים חדשים ולסחור גם במניות של חברות שלא נרשמו למסחר. בשורה התחתונה הבורסה צריכה להפוך לגוף מכירתי, כזה שמנהל מו"מ עם הלקוחות מעמדת כוח ולא נחיתות. יש לנו מה להציע ללקוחות, ויש פה מזומנים שמחפשים פלטפורמה, אנחנו רק צריכים ללמוד לזהות נכון את הצרכים ולתת את הפלטפורמה הנכונה".

- מה עמדתך לגבי יוזמות כמו ביטול המסחר ביום א' וקיום מסחר ביום ו', או החזרת הבנקים כעושי שוק במניות?

"אין לי התנגדות לשינוי ימי המסחר, אבל לא זו הבעיה המרכזית שבה צריכה הבורסה להתמקד כרגע. יש דברים דחופים יותר להתעסק בהם בכדי לקדם ולהגדיל את המסחר. לגבי עשיית שוק, צריך להיזכר מה היו הסיבות שבגללן החליטו למנוע מהבנקים להיות עושי שוק במניות, ולבדוק אם הבעיות הללו נפתרו. אם כן - יש מקום להחזיר את הבנקים לפעילות, כי זה צעד שיעלה את הסחירות".

"התרענו שחברים ייעלמו וזה קרה"

פרומקיס ממשיכה לייצג את חברי הבורסה שאינם בנקים כדירקטורית בבורסה, אולם, כאמור, תפקידה כיו"ר משותף באיגוד הזה הסתיים. ב-2009, כאשר מונתה לתפקיד (יחד עם אלעד בנבג'י , מנכ"ל אקסלנס שרותי בורסה, שגם הוא סיים את תפקידו) עמד מספרם של האחרונים על 12. כיום נותרו באיגוד שבעה חברים בלבד, רק חמישה מהם בתי השקעות: פסגות, מיטב דש, אקסלנס, מגדל ואי.בי.אי - שמנכ"ל חבר הבורסה שלו, ג'וליאן אסוס, נבחר כיו"ר האיגוד החדש.

"איגוד חברי הבורסה שאינם בנקים נמצא באחת מהתקופות הקשות בתולדותיו", מזהירה פרומקיס. "חברי הבורסה הם אלה שידאגו לצמיחה ולחדשנות של הצמיחה בבורסה בישראל, והם הולכים ונעלמים. אני משוכנעת שזה אחד מהגורמים שעומדים מאחורי הירידה במחזורי המסחר".

לאורך כל כהונתה באיגוד, התריעו העומדים בראשו שוב ושוב כי חברי הבורסה שאינם בנקים חיים על זמן שאול. כך, למשל, ב-2012 שלח האיגוד מכתב חריף לוועדה לבחינת התחרותיות במערכת הבנקאית, שבו נכתב כי "לפני שנגיע לנקודת האל-חזור, אנו מבקשים להתריע שקיים חשש משמעותי כי תעשיית חברי הבורסה שאינם בנקים עלולה להיעלם מהמפה".

"זאת הייתה תקופה מאתגרת ביותר", היא אומרת. "חברי הבורסה התמודדו עם שורה של שינויים רגולטוריים מהותיים כמו תיקון 14 (לחוק השקעות משותפות בנאמנות, המגביל כל גוף לבצע עד 20% מפעילות הברוקראז' שלו בחברה קשורה אליו - ל' א') וגם עם שינויים מבניים בשוק, כמו הירידה במחזורי המסחר והיציאה של כספי משקיעים לשוקי חו"ל. כל אלה היוו איום מהותי ממשי על קיומם של חברי הבורסה, והתרענו מכך שוב ושוב".

- פעלתם והתרעתם, אבל בפועל שורה של חברי בורסה החליטו לסגור את הפעילות. נכשלתם או שזה היה קרב אבוד מראש?

"התפקיד שלנו היה להמחיש את החשיבות של חברי הבורסה והעתיד שלהם בתנאי הרגולציה הנוכחיים, וזה מה שעשינו. דפקנו בדלתות של רגולטורים, חברי כנסת וקובעי מדיניות אחרים, והצבענו על החשיבות של חברי הבורסה. יש דברים שהצלחנו בהם יותר, כמו העלאת רף המגבלה של פעילות הברוקרים הפרטיים מול צדדים קשורים (קרנות נאמנות וקופות גמל - ל' א'), ויש דברים שהצלחנו בהם פחות".

- להרגשתך קובעי המדיניות התעלמו מכם?

"ההתרשמות שלי הייתה שהקשיבו לנו, אבל בסופו של דבר לא עשו את מה שצריך. וחבל - כי כל מה שאמרנו שיקרה, קרה. התרענו שחברים ייעלמו והם נעלמו, ויש לזה השפעה ישירה על מצב הבורסה. דברים לוקחים יותר מדי זמן".

- מה דעתך על היוזמה של איגוד בתי ההשקעות למזג לתוכו תת-איגודים, כמו שלכם? לדעתך זה ייטיב עם איגוד חברי הבורסה?

"אפשר להיעזר באיגוד בתי ההשקעות, אבל לדעתי כל האיגודים צריכים לפעול זה לצד זה, לא אחד תחת השני. יש דברים שראוי שאיגוד בתי ההשקעות יטפל בהם, אבל לפעמים יש ניגודי עניינים בין הבתים עצמם, מה עוד שאני לא בטוחה שחברי הבורסה יזכו למקום גבוה ברשימת סדרי העדיפויות. זאת נקודה חשובה, כי איגוד חברי הבורסה נמצא בתקופה קשה, וצריך לדאוג שהוא יהיה כמה שיותר חזק, ולא להיפך.

"אני מאמינה שבסוף, מי שצריך, יבין את החשיבות של חברי הבורסה שאינם בנקים. הכתובת ממש על הקיר", מסכמת פרומקיס. "השינוי לא יגיע מעצמו וכולם יצטרכו לעבוד קשה, אבל אין ברירה. חברי הבורסה הם ליבת הפעילות ואין להם אלטרנטיבה".

עד שזה יקרה, יש מקום אחד שמכיר בחשיבותם של חברי הבורסה שאינם בנקים, ורואה בצמצום מספרם "איום": הנהלת הבורסה. בתוכנית העבודה של הבורסה, היעלמותם של החש"בים הוצגה כאחד מהאיומים המרכזיים כיום על הבורסה. ביינארט אף ציין, כי על הבורסה "לפשט את המודל של איך להיות חבר בורסה, מה שיביא יותר שחקנים לסחור" - צעד אחד מני רבים שהבורסה הצהירה שעליה לבצע במסגרת הקרב על הישרדותה.

- כמחצית מחברי הבורסה שאינם בנקים נסגרו בשנים האחרונות

חברי הבורסה, האחראים על תיווך בין הבורסה לבין המשקיעים שמבקשים לבצע פעולות בניירות ערך, מתחלקים לשני סוגים: חברי בורסה שהם בנקים ואלה שאינם. בשנים האחרונות כמחצית מחברי הבורסה שאינם בנקים (ברוקרים פרטיים שמשמשים גם כחברי מסלקה) נסגרו או התמזגו, על רקע הגידול בנתח השוק של הבנקים מתוך המסחר בבורסה. כך, אם ב-2009 עמד נתח השוק של הבנקים על פחות מ-50% מהמסחר במניות (באג"ח ובנגזרים הבנקים דומיננטיים עוד יותר), הרי שב-2013 הגיע נתח השוק של חמשת הבנקים הגדולים לקרוב ל-75% ממנו.

התחרות של חברי הבורסה מול הבנקים מתנהלת בעיקר בפעילות המוסדית (חברות ביטוח, קרנות פנסיה וכדומה), כשבקרב משקי הבית הבנקים שולטים ללא עוררין. אבל במסגרת התחרות הזאת נהנים הבנקים מכמה יתרונות מרכזיים, ובהם פריסה רחבה של סניפים ומסד לקוחות גדול, וכן הגבלת פעילות הברוקרים הפרטיים מול צדדים קשורים (קרנות נאמנות וקופות גמל) ל-20% מהמסחר. נוסף על כך, מאחר שמבחינת הבנקים הברוקראז' הוא רק אחד ממקורות ההכנסה שלהם, הם יכלו להרשות לעצמם להוריד עמלות ולהציע מחירים נמוכים - לעיתים אף הפסדיים - ובכך "לשבור את השוק".

חברי הבורסה שאינם בנקים מזהירים בשנים האחרונות כי התחרות הזו, שדוחקת אותם החוצה ופוגעת במחזורי המסחר, תוביל לבסוף לפגיעה בציבור, משום שכשחברי הבורסה שאינם בנקים ייעלמו לחלוטין יוכלו הבנקים להעלות את המחירים ולפגוע בטיב השירות.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים