גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דירקטורים, היחלצו מחל"צ

חברות רבות הנופלות בהגדרה של חל"צ אינן מקיימות את דרישות החוק

בעוד התותחים רעמו, אימצה הכנסת באחרונה, ללא דיון ציבורי מקדים, תיקון לחוק החברות (תיקון 25), המתמקד בעיקרו בהכבדות נוספות המתייחסות לחברות לתועלת הציבור (חל"צ). התיקון משתלב בדרישתו הנמרצת לאחרונה של רשם ההקדשות לרשום את חברת קרן קיימת לישראל (קק"ל) כחל"צ.

דרישה זו מצטרפת לפעילות מקיפה של רשם ההקדשות להרבות בהפיכתן של חברות רבות במשק הפועלות כחברה בע"מ - לחברות המוחלות עליהן ההוראות המיוחדות של חל"צ.

יצוין כי בשנת 2007 ניתנו לרשם ההקדשות סמכויות שונות באשר לחברות לתועלת הציבור, בדומה לסמכויות שיש לרשם העמותות לגבי עמותות. רשם ההקדשות, שפעל בעבר כמחלקה נפרדת במשרד המשפטים, צורף ב-2004 ליחידת רשם העמותות, וב-2006, עם הקמת רשות התאגידים, הפך לחלק מהרשות. על-פי חוק החברות, רשם ההקדשות הוא גם הגורם המפקח על חברות לתועלת הציבור.

בשלב זה מאתר הרשם גופים גדולים כגון קק"ל, קרן היסוד, מפעל הפיס ורבים אחרים, ומחיל עליהם סטטוס חדש, גם כאשר החברות סוברות כי אין הן נכללות במסגרת הקרויה חל"צ. בית המשפט מסרב להתערב בשיקול-דעת הרשם, כך שהחלטתו, למרבית התמיהה, היא הקובעת את מעמדה המיוחד של החברה.

אכן מעטים בלבד ערים למעמד הפיקוח המיוחד של חל"צ, החל זה מספר שנים על אלפי חברות בישראל, שלא מצאו לנכון להירשם כחל"צ, לא שינו את תקנונן בהתאם ומתעלמות מההוראות המכבידות, הן מחוסר מודעות והן משום שהן סוברות כי אין החוק חל עליהן.

לידתו של הנושא המיוחד של חל"צ, בתיקון לחוק החברות משנת 2007 אשר אימץ את המושג "חברה לתועלת הציבור" (חל"צ), המוגדרת כ"חברה שבתקנונה נקבעו מטרות ציבוריות בלבד, וחל איסור על חלוקת רווחים".

גופים רבים הפועלים למטרות ציבוריות מסדירים את פעילותם באמצעות הקמת חברה בע"מ, שכן חוק החברות הוא חוק מקיף המגדיר בצורה מודרנית את המבנה ואת מערכת היחסים בין הגופים השותפים בחברה, וכן את יחסי החוץ של החברה עם צד ג'. התיקון מ-2007 לוכד בחכתו אלפי גופים וחברות במשק, שאינם מודעים כלל לסטטוס החדש.

אף כי ההליך לרשום חברה כחל"צ הוא פנייה לרשם בבקשה להירשם ככזו, הרי לאור פרשנות החוק, גם אם לא נרשמה החברה כחל"צ, לדעת הרשם אין בכך כדי לגרוע מהיותה חברה לתועלת הציבור, על כל המשתמע מכך.

אחריות הדירקטורים

התוצאה האבסורדית היא שחברות רבות הנופלות לגדר ההגדרה הרחבה של חל"צ, פועלות שלא לפי הוראות החוק, ולא מקיימות את הדרישות הספציפיות הרבות של החוק המוחלות על חל"צ. הן אינן מדווחות לרשם כדרישת החוק ועורכות עסקאות שלא לפי הדרישות המיוחדות בחוק. בנוסף לכך, לפי החוק, חל"צ שלא נרשמה ככזו, "יראו את נושאי המשרה בה כמי שהפרו את חובתם כלפי החברה", ומכאן הדרך לתביעות היא מהירה.

בצד האחריות של נושאי המשרה, דין חל"צ, באופן תמוה, אינו כדין חברה רגילה. חל"צ אינה רשאית לפטור נושא משרה מאחריותו בשל הפרת חובת הזהירות כלפיה, ואסור לה להתחייב לשיפוי עקב הפרת חובת הזהירות.

האבסורדיות בהוראה זו זועקת לשמיים. מצד אחד, האחריות מוחלת על אנשי ציבור, שבמרבית המקרים מתנדבים לכהן בגופים פילנתרופיים הפועלים במסגרת חברה, בדרך-כלל ללא שכר וללא תמורה; ומצד שני אין להם שיפוי מהחברה, והיה אם הם ייתבעו על-ידי גורם חיצוני או אף על-ידי החברה.

תוצאה בלתי נמנעת מכך היא שבהיעדר שיפוי הם ידרשו ביטוח אחריות בסכום גבוה. הפרמיה המשולמת לחברת הביטוח תקטין את המקורות הכספיים העומדים לצורך הגשמת הפעילות הציבורית.

נושאי המשרה ודירקטורים בחברה לתועלת הציבור חייבים להיות ערים גם לאחריות כוללת, שלפיה אם החברה לא נרשמה בפנקס הרשם כחל"צ (וכאלה יש רבות), קיימת חזקה כי "עשתה שימוש באישיות המשפטית הנפרדת בכוונה להונות אדם"; ואם מישהו סבר כי בזאת הסתיימה "המתקפה" על נושאי המשרה, הרי הוספה ההוראה בדבר "הרמת המסך".

כלומר, אם מצא בית המשפט כי נתקיימו התנאים לייחוס חוב של החברה לבעלי מניותיה על-פי העקרונות של "הרמת המסך", הרי בחל"צ ניתן לייחס במקרה זה את חוב החברה לנושא המשרה בה, במקום או בנוסף על בעלי מניותיה.

מינוי מפקח ומינוי בודק

והנה מתברר כי זה עוד לא הכול. בתיקון הטרי (25) נוספו הכבדות נוספות, בדרך של מינוי מפקח חיצוני ומינוי בודק. זאת, בנוסף לדיווחים הרבים והמיוחדים שהחל"צ נדרש להגיש.

רשם ההקדשות הוסמך למנות מפקחים (רביזור), שיפקחו על ביצוע הוראות החוק הרבות החלות על חל"צ. המפקח רשאי לדרוש מאדם שיש יסוד להניח שהוא עובד חל"צ, נושא משרה בה או בעל תפקיד אחר בה - ונמצא במקום שיש יסוד להניח כי החברה פועלת בו - להזדהות בפניו על-ידי הצגת תעודה רשמית, כאשר מטרת הזיהוי אינה מוסברת.

המפקח רשאי להיכנס לכל מקום שבו פועלת, לכאורה, החברה (אך אם מדובר במקום מגורים, רק על-פי צו בית המשפט) ולדרוש מעובד החברה, מנושא המשרה ומכל אדם אחר הנוגע בדבר, למסור לו כל מידע או מסמך שבידיו לרבות פלט מחשב, וכן לערוך חיפוש ללא אישור בית משפט.

ואם עדיין לא נחה דעתו של המחוקק מכך, הוא מבקש להרחיב ביותר את תחום ההתערבות ומציע להסמיך את הרשם להסתייע בבודק חיצוני שיערוך בדיקות לפי רשימת עניינים שיפרסם הרשם, וזאת לשם בדיקת עמידתה של חל"צ בהוראות החוק.

ההכבדה הזאת אומרת דורשני. בעוד שחוק החברות נחקק לאחר הכנה מקיפה של ועדה ציבורית, בראשותו של נשיא בית המשפט העליון השופט אהרן ברק - הרי נושאי חל"צ והשלכותיהם על פעילותן של חברות רבות בישראל, לרבות ההוראות החדשות, מחייבים בחינה מחודשת וכוללת על-ידי ועדה ציבורית. ועדה שתבחן את ההשלכות השונות וההחמרות על פעילותן של החברות לתועלת הציבור; ההשלכות על נכונותם של אנשי ציבור לכהן בתפקידים בכירים בחברות, וכן את ההשלכות על גופים פילנתרופיים בעולם, אשר יחששו לפעול במסגרת תאגידית רבת אחריות בישראל.

■ הכותב הוא מומחה בתחום דיני החברות, מכהן כיו"ר איגוד הדירקטורים בישראל וכראש התוכנית להכשרת דירקטורים באוניברסיטת תל-אביב.

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר