גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נאספים אל בית אבותיהם: הליגה האיטלקית יצאה לדרך

המצב הפיננסי הבעייתי מונע משחקני רכש צעירים ורעבים להגיע לקבוצות. התוצאה: בסרייה A מסתפקים בייבוא כדורגלנים מזדקנים

ג'יאנלואיג'י בופון, יובנטוס / צלם: רויטרס
ג'יאנלואיג'י בופון, יובנטוס / צלם: רויטרס

אחרי שנת כישלונות של קבוצות הליגה והנבחרת, באיטליה פתחו דף חדש בחודש האחרון. הבעיה: הוא נראה כמו העתק דהוי של הקודם.

זה התחיל עם הבחירה לפני שבועיים בקרלו טאבקיו הגזען והשוביניסט בן ה-71 כראש ההתאחדות החדש, זה שאמור להוביל את הרפורמות הנחוצות כדי להוציא את הכדורגל האיטלקי מהמשבר. הסיבה שטאבקיו ניצח את שחקן העבר הנערץ, דמטריו אלברטיני בן ה-42, נעוצה במלחמה הבלתי פוסקת של הבריתות הפוליטיות בהתאחדות. מאחר ויובנטוס, פיורנטינה וא.ס. רומא התייצבו מאחורי אלברטיני - ניצחו מילאן ולאציו על הברית יחד עם קבוצות הליגה השנייה והשלישית, שהביאה לנשיא התאגדות קבוצות החובבים הקשיש את הרוב הנחוץ. ה"קיקר" כתב בבוטות נדירה: "קנוניות, פרוטקציה ואינטרסים עסקיים מקודמים על חשבון יצירתיות והתחדשות. ההעדפה היא להחליף טובות הנאה עתידיות ולהכתיר עסקן-מריונטה כדי לא להסיט את הסטטוס-קוו משיווי משקל".

אז אם הקו השולט הוא "קדימה אל העבר", והגיל המתקדם עדיף על לקיחת סיכונים, מתחוור למה המועדונים האיטלקיים נראים כך: "המגמה ברורה, אלינו מגיעים בעיקר השחקנים מעל גיל 30", כתב ה"גאזטה דלו ספורט". בהתאם למורשת האירופית של גימלאים שמגיעים לריביירה האקסקלוסיבית או לחופי מפרץ אמלפי הנפלאים. האם ורונה לא מצאה בלם עם עתיד, עד שנאלצה לייבא מחדש את הליברו המקסיקני רפא מארקס (35) שעזב את אירופה כבר לפני ארבע שנים? האם לרומא לא הייתה ברירה חוץ מלשחרר את המגן הברזילאי המבטיח דודו (22) ולהביא במקומו את אשלי קול (33), שיחד עם מייקון מהווה באגפים צבת בת 66? האם הפתרון לייצוב השלישיה האחורית של אינטר הוא דווקא נמניה וידיץ' (באוקטובר 33) שאיבד מכוחו? האם החוד של אמפולי (טבאנו ומקארונה, ביחד 70) יכול "לסחוב" עונה שלמה? ויובנטוס, האלופה הגאה - באמת זקוקה לפטריס אברה בן ה-33?

האהבה האיטלקית להבנה טקטית גבוהה וניסיון שמגיעים על חשבון דינמיות ויצירתיות - אינה חדשה. כבר שנים שבמעבדות האיטלקיות עובדים על אבחון וטיפול בשחקנים מבוגרים שמגיעים לשיאים חדשים ביכולתם. הדוגמה המוכרת ביותר היא זו של ה"מילאן לאב" - אותה מעבדה רפואית שב-2007 עזרה ל"רוסונרי" לזכות בצ'מפיונס ליג, כש-10 מתוך 11 שחקני ההרכב במשחק הגמר היו בני 30 פלוס, חלקם אפילו עברו את ה-35. אבל מילאן ההיא לא החזיקה מעמד, ונראה שהנטייה של האיטלקים להעדיף שחקנים מזדקנים הופכת למוגזמת. ביובנטוס, למשל, ממוצע הגילאים בסגל הוא 28.4 שנים. בסגל של הגברת הזקנה יש רק שישה כדורגלנים מתחת לגיל 25, מהם רק שניים צפויים להיות שחקני הרכב (פול פוגבה, כל עוד הוא בטורינו ולא יימכר עד סוף חלון ההעברות, ואלבארו מוראטה שהגיע מריאל מדריד).

***

הבעיה היא פיננסית. גמלאי הכדורגל האירופי מגיעים לאיטליה כשחקנים חופשיים או זולים מאד. אין תקציב להפגזות בשוק ההעברות. ליובנטוס, לדוגמא, שרכשה את מוראטה ב-20 מיליון אירו, אין כסף לתחליף אחרי שהחלוץ נפצע, וטרם ברור מתי יחזור לכשירות מלאה.

גם במילאנו שוררת שנה פיננסית. באינטר עצר הבעלים החדש מאינדונזיה, אריק טוהיר, את הקרוסלה של קודמו מאסימו מוראטי שהביאה להפסדים של 1.35 מליארד אירו ב-18 שנה. מצד אחד משחרר המועדון נטל: קמביאסו, קסאנו, מיליטו, סמואל וזאנטי הורידו 178 שנים מגיל הקבוצה, ושחררו מקום בתקציב השכר; אבל זה לא הספיק ליותר מרכש של גארי מדל, הצ'יליאני ששיחק אשתקד בקארדיף בפרמיירליג, תמורת 8 מיליון אירו (וקצת השאלות).

גם בצד השני של העיר הפסיק הגשם. אחרי ש"פינאינבסט", חברת האחזקות של ברלוסקוני שמחזיקה גם במילאן איבדה 428.4 מיליון אירו ב-2013, הרכש מוגבל. רק כסף שנכנס ממכירה יכול גם לצאת לקניות. עם המכירה של באלוטלי לליברפול, פתאום יש למילאן צ'ק של 20 מיליון אירו איתו היא מחפשת מציאות בשוק, בייחוד לאור העזיבה של קאקה ורוביניו, ששחררו יחד עם סופר-מריו 20 מיליון אירו גם מסעיף השכר. אולי יגיעו באמת אלסיו צ'רצ'י מטורינו ואדריין רוביו מפ.ס.ז' - אבל ברוב המקרים, הכסף יספיק רק להשאלה פלוס אופציית רכישה. בינתיים האוהדים מתרגלים לסטטוס החדש ומקווים ליצירתיות של המאמנים מצארי ואינזאגי.

גם ההתאחדות, שצריכה להתעסק במתקנים מיושנים, חוליגנים מתחזקים ושחיתות מתפשטת, מקבצת נדבות. באופן חסר תקדים, 60% משכרו של המאמן הלאומי החדש אנטוניו קונטה, משולמים על-ידי הספונסר פומה. האם לחברה יהיה מה לומר גם בנושא פיטורים, זימונים ומשחקים בינלאומיים? הנשיא טאבקיו מכחיש כמובן. אבל זה דווקא מתאים לכדורגל האיטלקי הישן-חדש.

קבוצות בכירות

עוד כתבות

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס