גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרגולציה על שוק הטלוויזיה הרב-ערוצית בישראל כבר לא רלוונטית

שחקנים חדשים ייכנסו לטלוויזיה הרב-ערוצית ויהיו חופשיים מרגולציה ■ האם הוט ו-yes, שהן תחת רגולציה מהכבדות בעולם, יוכלו להילחם על נתח השוק שלהן?

ועדת שכטר, שהעבירה את המלצות הביניים שלה לשר התקשורת גלעד ארדן, הבהירה עניין אחד מרכזי - הרגולציה על גופי השידור בישראל מוגזמת, ויש להפחיתה. הוועדה בראשות עמית שכטר הותקנה על מנת לענות מראש על צורכי שוק הטלוויזיה הרב-ערוצית, שאליו יחדרו בקרוב שחקנים חדשים.

התיזה העיקרית של שכטר הייתה לאפשר מיעוט רגולציה, עד כדי היעדרה בכלל, על שחקנים חדשים שייכנסו לשוק כמו סלקום או פרטנר, וככל שאלה יתפסו נתח שוק משמעותי יותר בשוק, כך יגבר הפיקוח עליהם ויופחת מהמתחרים הוותיקים - הוט ו-yes.

אך השאלה הגדולה שנשאלת היא האם כל עוד הרגולציה החלה היום על שחקניות הטלוויזיה הרב-ערוצית קיימת, הם באמת הן יוכלו להילחם על נתח השוק שלהן מול הכוחות החדשים?

מיזמי התוכן שאמורים לצוץ אמורים להיות רזים, זולים וממוקדים מאוד בתוכן שיציעו לקהל. הרגולציה הישראלית, המחמירה ביותר בעולם, לא מאפשרת לכבלים וללוויין להציע חבילות דומות.

הנה כמה מדרישות הרגולציה המחמירות, ולעיתים אף הלא מובנות, החלות על הפלטפורמות בישראל:

הגדרת שעה טלוויזיונית

הרגולציה הישראלית לא מותירה דבר לדמיונם של מנהלי החברות בשוק. כך למשל, היא קובעת כי שעה טלוויזיונית היא בת 60 דקות.

על פניו זה הגיוני. אלא שכל צופה טלוויזיה יודע שאורכה של תוכנית ממוצעת משתנה - והוא בדרך-כלל 48 דקות. אלא שכל חובות השידור של הפלטפורמות מבוססות רק על שעות בהגדרתן השרירותית יומיומית, במנותק מהאופי של שידורי הטלוויזיה.

חובת שעות ראשוניות

ודאי שאלתם את עצמכם מדוע מחזיקות חברות הכבלים והלוויין את ערוצי הבסיס, ובהם ללא הרף תכנים שכבר ראינו בעבר, או תוכניות שנכשלות בארץ המקור שלהן, אך בכל זאת מקודמות - עשור אחרי - על מסכינו.

ובכן, שימו לב לזה - הוט ו-yes מחויבות לשדר 1,100 שעות בשידור ראשוני בערוץ הבסיס, כ-300 בערוץ לגיל הרך ו-700 בערוץ הילדים. כשאומרים שידור ראשוני, הכוונה היא לתוכן שלא ראינו בעבר. הוט ו-yes מחויבות לשדר אלפי שעות שידור - ששודרו רק בחו"ל (אם הופקו וכבר שודרו בארץ הדבר לא ייחשב) - גם אם הופקו לפני שנים, ואין להן ערך ציבורי או איכותי לקהל.

חובת שידורי הספורט והילדים

הוט ו-yes, חברות מסחריות ומתחרות, לא באמת יכולות לשנות את יכולת ההצעה שלהן, באופן אפקטיבי-כלכלי, שיוזיל את החבילות. חבילות הייסוד, שמשרד התקשורת דרש, חייבות לכלול ערוץ ספורט, ערוץ ילדים ואת הערוץ הבסיסי.

אלה שלושת הערוצים המייקרים ביותר את החבילות, גם אם הם לא מעניינים את כל הצופים, משום שיש עליהם חובות תוכן משמעותיות. בערוץ הספורט, למשל, יש חובות תוכן חריגות במיוחד - כמו החובה לשדר אירוע ספורט שמשתתף בו ולו שחקן ישראלי אחד.

הורדת ערוצים

לפלטפורמות אסור להחליף ערוצים, גם אם הם זרים ונשכחים בקצה הממיר. אם ברצונן לעשות זאת, חלה עליהן החובה להחליף אותו בערוץ אחר בעל אותו האופי. לא משנה אם הציבור איבד עניין בערוץ, או שהוחלט לרענן, תמיד צריך להגיע בפני המועצה ולהסביר מדוע הוחלט לבצע את המהלך, כשלרוב מדובר בערוצים זרים. זאת, בעוד שבמדינות אחרות אין כל צורך להודיע לרגולטור על מהלכי הורדת ערוצים, והחלטות כאלה עומדות למבחן הציבור.

50% השקעה

חצי מכל הפקות המקור של הפלטפורמות חייב להיות בערוצים שמשודרים בערוצי הבסיס. כלומר, חייבים להחזיק בבסיס ערוצי ילדים וערוצי סדרות שבהם יהיה אפשר לשדר את הפקות המקור.

הדבר מייקר משמעותית את חבילות הבסיס, שכן הפקות המקור בערוצים אלה, עלותן עשרות מיליוני שקלים. לכן אומרים בכבלים והלוויין כי לא יוכלו להציע חבילות שיתחרו בשחקנים החדשים. גם כשאלה הציעו חבילות ייסוד צרות, לא שוחררו המגבלות מעל החבילות הרחבות יותר.

לצד המגבלה הקודמת, הוט ו-yes מחויבות להעביר 50% מכלל הפקות המקור (8% מסך ההכנסות, אמור לצאת לשוק ההפקה המקורי) שלהן לערוצים שלא בבעלותן.

הפלטפורמות לא באמת יודעות מה עושים המפיקים החיצוניים עם הכסף - על מנת למנוע התערבות - אך בסופו של דבר נותנות את הדין לרגולטור אם נעשה בהן דבר אסור, כמו תוכן שיווקי למשל.

אי-הכרה בהפקות מקומיות ב-VOD

כמו כל ההכנסות של הפלטפורמות, גם ההכנסות של שירות הצפייה לפי דרישה מתווספות לסך הנספר לצורך מדידת חובת ההשקעה שלהן בהפקות מקור. אולי הכסף של ה-VOD נספר, אבל אסור להן להשקיע רק ב-VOD - כלומר לא להפיק סדרות שישודרו רק בשירות זה ולא ישודרו באפיק הליניארי.

יתרה מזאת, אם סדרה משודרת מראש בטרום בכורה ב-VOD, ולו יממה לפני שהיא תשודר בערוץ הטלוויזיה, היא נפסלת לצורך הכרה כהפקות מקור. זאת, בעוד שאנחנו חיים בעידן של נטפליקס וצפייה מרוכזת בעונות, ושעולם הצפייה נע לצפייה על-פי רצון הצופה ולא על-פי לוח השידורים.

מימון ערוץ קהילתי וחדשות מקומיות

בערוץ הקהילתי (98 בממיר) ובחדשות המקומיות יש כמה עשרות צופים ב-yes וכמה עשרות צופים בהוט. לא רק שערוץ 98 תופס מקום על הממיר, הוא עולה קרוב למיליון שקל לכל פלטפורמה וקרוב ל-2.5 מיליון שקל עולות החדשות המקומיות.

אורך התוכניות הדוקומנטריות והדרמה

אין תלונה אמיתית על הצורך לשדר תוכני תעודה. אלא שעל-פי הרגולטור, לסדרת תעודה יש רק שני אורכים - 48 דקות לפחות לסרט ו-35 דקות לפרק הסדרה. כל סדרה חייבת להיות מוגבלת ל-4 פרקים. למה? כמו ברגולציה - ככה.

גם בדרמה יש כלל עתיק-יומין, מלפני למעלה מעשור, שדורש לעשות מיני-דרמה עם הגבלות מאוד קשיחות לאורך הפרק ולמספר הפרקים שהיא כוללת.

הפלטפורמות מחויבות גם להשקיע במוזיקה, בתרבות, באמנות ובמדע בז'אנר תחתון - כלומר באופן שלא יהיה מתוסרט ולא ייכלל בהשקעות של הסוגה העילית.

אם עשיתם יותר - זה לא נחשב

קראו את המשפט הזה פעמיים: בעלי הרישיונות בטלוויזיה הרב-ערוצית מסתכנים בהפרה, אם הם משקיעים בסוגה עילית יותר ממה שהיו צריכים. כלומר, אם יש צורך להשקיע בשנה מחצית מסכום ההשקעה בז'אנר עליון ומחצית בז'אנר תחתי, לא ניתן יהיה לנייד את ההשקעה למחויבות האחרות. גם אם יעמדו בכסף ובצורך ההשקעה הנדרש ממנה.

ומה הלאה?

נדמה שיש הסכמה מפה לפה כי הרגולציה הישראלית על שוק התקשורת פשטה את הרגל. לאורך השנים הרגולטורים הסכימו על כך, ביקשו למקד את הרגולציה כשהם נאבקים בירושות של קודמיהם - והמשיכו לייצר חובות וכללים חדשים משלהם.

כעת, כשהשוק עובר טלטלה שעיקרה הגדלה של התחרות ומלחמה אמיתית על תשומת-לבו, כמו גם על כיסו של הצרכן - הוא הרגולטור האמיתי - יש מקום להורדת המעמסה על השחקנים ולאפשר להם תחרות יעילה יותר.

גם בטלוויזיה המסחרית בישראל: רגולציה מחמירה

ערב השינוי המתוכנן בשידור המסחרי בישראל - ובכלל זה האפשרות שערוץ 10 ייסגר, וערוץ 2 יתפצל לשני ערוצים חדשים, האחד של רשת והאחר של רשת - מהדהדת ברצינות גם האפשרות שהרגולציה המוטלת היום על השידור המסחרי תופחת משמעותית. במיוחד לאור ההבנה כי ערוץ 1 יחזור למלא את מחויבויותיו הציבוריות, דבר שיאפשר את הורדת הנטל מהטלוויזיה המסחרית.

גם לטלוויזיה המסחרית יש כמה דרישות רגולטוריות שפג תוקפן. כך למשל, גם עמית שכטר הסכים כי אין טעם עוד לאשר את לוחות השידורים מראש (כפי שנדרש כיום), אלא עדיף לקנוס אם נרשם חוסר מסוים. זאת, במיוחד לאור העובדה שיש אכיפה יומיומית של 200 כללים המוטמעים בחוק.

60% מההשקעה הנדרשת מהזכייניות בישראל היא על הפקות מקור. בפועל, הזכייניות משקיעות 100% בתוכן ישראלי מקורי. זאת, לעומת 5% בספרד והיעדר מחויבות כזו במדינות כמו הולנד, ארה"ב או גרמניה. רק בבריטניה המחויבות גבוהה יותר ועומדת על 65% מכלל השידורים.

ישראל היא כנראה המדינה היחידה בעולם המערבי שבה יש חובת השקעה בסוגה עילית ובז'אנרים מיוחדים - ארבעה במספר, והדבר נספר לפי זמן שידור וכסף.

על הטלוויזיה המסחרית בישראל חלה גם חובת הפקות חוץ (כלומר בשוק ההפקה) של 65% מכלל השידורים, לעומת 50% בספרד, 10% בהולנד ובדנמרק, 25% בבריטניה והיעדר חובה כזו בארה"ב.

הרגולציה על הטלוויזיה הרב ערוצית - ישראל מול העולם

עוד כתבות

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

קמפיין free TV שעלה בקשת12 בחודש האחרון / צילום: צילום מסך

שנה להשקה: האם מיזם הטלוויזיה של קשת ו־RGE הצליח לשנות את השוק?

בשנה החולפת הצליח מיזם free TV לגייס 50־60 אלף מנויים - הרבה פחות מהציפיות שתלו בו שתי השותפות, בעיקר לאור ההשקעה הגבוהה בפרסום ● גורמים בשוק טוענים שזה תקופה ארוכה קיימת מתיחות בין הצדדים, אך זה לא מפחית מהלחץ של המתחרות, שהורידו מחירים

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

פועלים של חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

100 שעות בלי חשמל: הדוח שחושף את הנזק מאי הקמת תחנות כוח חדשות

דוח שהגיע לידי גלובס מונה את ההשלכות של העיכובים הנוכחיים בהקמת תחנות כוח חדשות בישראל ● לפיו, ב־2028 יתגברו הפסקות החשמל שיגרמו לנזק כלכלי של מיליארדי שקלים

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ביידן בהצרה דרמטית: "אם ישראל תרחיב את הפעולה ברפיח - לא נשלח לה פצצות"

צה"ל בהודעה לילית: "תוקפים מטרות טרור של חמאס במרכז הרצועה" • אחרי גל התקיפות בלבנון: חיזבאללה מודיע על שני הרוגים מכוחותיו • שיגורים זוהו מרפיח למעבר כרם שלום, לוחם נפצע קל • צה"ל ושב"כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה • עדכונים בולטים

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני