גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבחירות שישנו את הרכב דירקטוריון בנק דיסקונט

בעוד יומיים תתקיים אסיפת בעלי המניות של דיסקונט - לפחות 40% מחברי הדירקטוריון יהיו חדשים

תשעה חודשים אחרי שקבוצת ברונפמן-שראן החליטה לוותר על השליטה בבנק הרביעי בגודלו במדינה, תתקיים לראשונה ביום חמישי הקרוב אסיפת בעלי המניות של בנק דיסקונט כבנק ללא גרעין שליטה.

במסגרת האסיפה יאושרו מספר נושאים ביניהם תוכנית התגמול ליו"ר הבנק יוסי בכר, וכן יתקיימו בחירות לדירקטוריון הבנק. מדובר בבחירות משמעותיות. דיסקונט נמצא כיום במצב הכי מאתגר ורגיש מבין הבנקים, והוא נחשב לבנק הכי פחות יעיל במערכת הבנקאית שחייב לעבור תהליך התייעלות משמעותי. בתוך שנה עבר הבנק לא מעט זעזועים, תחילה עם הפיכתו לבנק ללא גרעין שליטה כאמור, זאת במקביל לחילופי המנכ"ל - תפקיד שאותו תפסה לילך אשר טופילסקי, שגם החליפה חלק לא מבוטל מההנהלה.

כיום, מוחזק דיסקונט ב-100% ע"י הציבור, והוא הבנק היחיד שאין לו בעלי עניין. עיקר המשקיעים בו הם מוסדיים, ישראלים וזרים, ומכיוון שמניסיון העבר, חלק גדול מבעלי המניות הפרטיים לא מגיעים להצבעות, הרי שהמוסדיים הם אלו שיקבעו את התוצאות באסיפה הקרובה.

הבחירות לדירקטוריון הבנק מהותיות גם כי במסגרתן צפויים להצטרף לבנק 8 דירקטורים. מדובר בכמות גדולה יחסית, ואחת הסיבות לכך היא הוראת בנק ישראל להגדיל את כמות הדירקטורים בבנק שעומדת כיום על 11. הכמות תגדל בהדרגה, כאשר לאחר הבחירות הקרובות יכהנו 13 דירקטורים. במקביל, 6 דירקטורים מסיימים את כהונתם, כאשר רק 3 מהם מתמודדים על כהונה נוספת. כך שבשורה התחתונה, גם אם שלושת הדירקטורים הוותיקים ייבחרו, הרי לאחר הבחירות 40% מהדירקטוריון יכלול פרצופים חדשים.

אז מה צפוי בבחירות הקרובות, ואיך ייראה הדירקטוריון ביום שאחרי?

המועמדים

זו הפעם הראשונה שהוועדה לבחירת דירקטורים בראשות השופטת בדימוס אילה פרוקצ'יה בוחרת את המועמדים, זאת במסגרת הפרוצדורה לבחירת דירקטורים בבנק ללא גרעין שליטה.

הבחירות לדירקטוריון יתקיימו בשתי קטגוריות, כאשר בכל קבוצה ישנם 5 מועמדים שמתוכם ייבחרו 4, כך שבסך הכול לכל מועמד סיכוי גבוה להיבחר. בקבוצה אחת ייבחרו 4 דח"צים מתוך מחמשת המועמדים הבאים: אילן בירן ועידית לוסקי שמכהנים כיום כדח"צים בבנק; ברוך לדרמן שהיה ראש החטיבה הבנקאית בבנק לאומי; יהודה לוי לשעבר מנכ"ל HSBC בישראל וכיום הבעלים של חברה יזמית בתחום הנדל"ן שנקראת רנסנס סיטי פארק; ופרופ' רות פלאטו שנער שהיא המועמדת היחידה מעולם האקדמיה.

בקבוצה השנייה ייבחרו ארבעה מתוך חמישה מועמדים לתפקיד דח"צ: דוד לוינסון שחבר היום בדירקטוריון; רו"ח בשארה שוקייר שמגיע מעולם המשפטים וראיית החשבון ושעבד בין היתר עם הרשויות המקומיות; שלמה קוברינסקי מנכ"ל אורדן תעשיות לשעבר ומי שמכהן כיום כיו"ר חברת התרופות נובולוג. מעולם הבנקאות נמצאים בקבוצה זו לינדה בן שושן שהייתה סמנכ"לית בבנק דיסקונט ועזבה לפני 7 שנים; ואריה אור לב לשעבר סמנכ"ל המחשוב במזרחי טפחות.

סיכוי טוב למועמדים המכהנים

לפי ההערכות, לשלושת המועמדים שכבר מכהנים כדירקטורים בבנק יש סיכוי גבוה להיבחר שוב. מדובר כאמור בבירן שמכהן בבנק כבר 6 שנים; בלוסקי שמכהנת בתפקיד 5 שנים ובלוינסון שמכהן שנתיים בתפקיד.

גם חברת הייעוץ למוסדיים אנטרופי, שפרסמה לאחרונה עבודה לקראת הבחירות לדירקטוריון דיסקונט, רמזה כי ישנה העדפה למועמדים המכהנים: "יש לתת חשיבות לעיקרון המשכיות הדירקטוריון בהתחשב בעובדה ששלושה מועמדים לבחירה מחדש ועוד 3 פורשים, כך שבמידה שאף אחד מהדירקטורים המכהנים המועמדים לבחירה מחדש לא ייבחר - אז 6 מתוך 11 דירקטורים יוחלפו בבת אחת. נקודה זו הינה מהותית לדעתנו במכלול השיקולים שבעלי המניות צריכים לשקול בהחלטתם", נכתב בסקירה של החברה בנושא.

הבנקאים באים

דירקטוריון דיסקונט הנוכחי כולל בעיקר דירקטורים שהשכלתם היא בתחום הכלכלה, החשבונאות ומינהל עסקים. רוב הדירקטורים כלל לא מגיעים מעולם הבנקאות (לוסקי ולוינסון מגיעים מהתחום, אך הם מועמדים כעת לבחירה מחדש). לעומת זאת, מבין המועמדים החדשים יש לא מעט דירקטורים שמגיעים מתחום הבנקאות: לדרמן שכיהן שנים רבות בבנק לאומי; לוי שהקים את הפעילות של HSBC בישראל; בן שושן שכיהנה כראש חטיבת נכסים לקוחות בדיסקונט עצמו; אור לב שכיהן כסמנכ"ל המחשוב במזרחי טפחות; וגם לפלאטו שנער זיקה לבנקאות - היא עבדה בעבר בבנק לאומי והקימה את החוג ללימודי בנקאות במכללת נתניה.

גם אם לא כולם ייבחרו לתפקיד, הרי שנראה שהרכב הדירקטוריון החדש יכלול יותר אנשים בעלי רקע בתחום הבנקאות. אנטרופי מציינת בעבודתה כי יש לשקול בחיוב צירוף של דירקטורים בעלי רקע בתחום: "מורכבותו, ייחודיותו ומרכזיותו של דיסקונט מחייבת לדעתנו התחשבות בקיומם של מומחיות וניסיון בנקאי בבנק או במערכת ארגונית אחרת, שהינם בעל רמת מורכבות דומה, כקריטריון מהותי בבחירת הנציגות לדירקטוריון הבנק".

ניגודי העניינים

כחלק ממילוי הטפסים להצגת המועמדות, נאלצו המועמדים לדירקטוריון דיסקונט לחשוף כל פוטנציאל לניגוד עניינים שעלול להיות להם כדירקטורים בבנק - החל מקשר לעובדים בבנק, ללקוחות מרכזיים או לבעלי מניות.

בין ניגודי העניינים שעלו נזכיר כי לוי ציין בטפסיו כי גיסו הוא רו"ח יצחק סוארי, הידוע בהערכות השווי שביצע לאורך השנים, ושנחשב לדמות מאוד בכירה בעולם העסקי. סוארי הוא גם יו"ר קבוצת אלייד שמחזיקה ביבואנית הרכב צ'מפיון מוטורס. בעקבות פוטנציאל ניגוד העניינים, נדרש דיסקונט לדון בסוגיה. בבנק בדקו את הנושא והחליטו כי לא מדובר בניגוד עניינים מהותי, שכן הקבוצה אינה לקוח גדול של הבנק.

חלק מהמשקיעים המוסדיים ביקשו מדיסקונט לבדוק פוטנציאל לניגוד עניינים של שני מועמדים נוספים - שלמה קוברינסקי שכלתו עובדת בבנק, ולינדה בן שושן שהייתה בעבר בכירה בבנק. גם בדיקה זו העלתה כי לא מדובר בניגוד עניינים. במקרה של קוברינסקי הסיבה לכך היא שכלתו מוגדרת כעובדת ארעית בבנק והיא מכהנת בתפקיד זוטר, ולכן הזיקה נמוכה. ולגבי בן שושן, אין ניגוד עניינים מאחר שהיא לא עבדה בבנק ב-7 השנים האחרונות.

ומה עם הנשים

אמנם יש לנשים ייצוג נאה בהנהלות הבנקים: ב-3 מתוך חמשת הבנקים הגדולים מכהנת אישה בתפקיד המנכ"ל. יחד עם זאת, ייצוגן בדירקטוריונים פחות מרשים. בבנק הפועלים יש את הייצוג הגדול ביותר - כשליש מחברי הדירקטוריון הן נשים, ובשאר הבנקים מדובר ב-15%-20% בלבד.

בדיסקונט הייצוג נמוך במיוחד - עליזה רוטברד פרשה לאחרונה וכרגע נותרה רק לוסקי, המועמדת לכהונה נוספת בבחירות הקרובות. מלבד לוסקי ישנן עוד שתי נשים מועמדות - בן שושן ופלאטו-שנער - אך לא בטוח שכולן ייבחרו, כך שבסיטואציה מסוימת עלול להיות מצב שבו תהיה רק אישה אחת בדירקטוריון הבנק מתוך 13 דירקטורים.

המועמדים לדירקטוריון דיסקונט

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה