גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"לית ערוץ 9: "ככה לא נוכל להמשיך לשרוד"

‎אחרי השקעה של עשרות מיליוני שקלים, בערוץ 9 דובר הרוסית הבינו שאי-אפשר להמשיך להיות ערוץ נישה ולהתנהג כערוץ ברודקאסט ■ מנכ"לית ערוץ 9, ויקי גורדין: "עולם הפרסום לא יכול לשאת את הערוץ על כתפיו"

ויקטוריה גורדין / צילום: איל יצהר
ויקטוריה גורדין / צילום: איל יצהר

בקרוב מאוד יגיש ערוץ 9 בקשה רשמית למועצת הכבלים והלוויין לחזור לתנאיו הבסיסיים והמוקדמים של רישיונו. בין היתר מדובר על כך ששידורי החדשות יופחתו למינימום האפשרי - חצי שעה ביום ולא יותר.

רק לפני כחודשיים, בעת מבצע "צוק איתן", נראה כי חדשות הערוץ דובר הרוסית בשיאן. השידורים הורחבו וסיפקו לצופי הערוץ מידע מסביב לשעון ומכל מוקדי השידור, באופן כמעט זהה לזה של ערוצי הברודקאסט המקוריים. ועכשיו, עשרות מיליוני שקלים של השקעה אחרי, הבין בעל הבית של ערוץ 9, אלכסנדר לוין, שככה אי-אפשר להמשיך.

במהלך החגים פיטר הערוץ הייעודי הוותיק יותר מ-30 עובדים, בגל שני של קיצוצים מאסיביים. נאמר שהמפוטרים הם בעיקר עובדים טכניים, שהתייתרו בעקבות השדרוג הטכנולוגי המשמעותי עם המעבר לאולפנים מפוארים במודיעין. אך אם יצומצמו עוד יותר שידורי החדשות, ולוח השידור יהודק עוד יותר - עוד עובדים ילכו הביתה, ובהם גם עיתונאים רבים שגויסו רק לפני מעט יותר משנה.

לדברי מנכ"לית ערוץ 9, עו"ד ויקטוריה גורדין, כנראה שהבעלים, שעשה את עסקיו בהפקות טלוויזיה במרחב דובר הרוסית, "קיבל שכל". כך היא מסבירה איך באחת הפכה הרוח החדשה והמרעננת של שוק התקשורת - זו שכמעט השתלטה גם על ערוץ 10 - לגוף משברי שנמצא בסכנה קיומית אמיתית.

גורדין, שלמדה בזמן קצר את הלכותיו המסובכים של שוק התקשורת המקומית, לא מנסה אפילו להסתיר את המצב הקשה בו נתון הערוץ.

"לוין העריך לראשונה נכונה שצריך להתאים את ההשקעה בערוץ לשוק", אומרת גורדין ל"גלובס". "כנראה שסוף-סוף הגיע לאוזניו מה שניסיתי להסביר לו בשנה וחצי האחרונות. מצד שני, אם נסתכל על החברה כעסק יותר מורכב, הקמת האולפנים במודיעין הייתה השקעה כדאית, כי אותם תמיד אפשר להשכיר ולתפעל. זה עסק שיכול להכניס כסף. כעת לוין מנסה להביא למצב שמכל הכיוונים נגיע למצב של איזון. יש אפיק נוסף של רווחים של מכירת פורמטים, ובמסגרת זו אנחנו במו"מ על שיתוף-פעולה עם דורי מדיה".

במילים אחרות, אומרת גורדין, מערוץ טלוויזיה נישתי אי-אפשר לעשות כסף, ולכן הדגש עובר לכל מה שנבנה מסביבו. "ערוץ 9 כערוץ לא יכול לשרוד, נקודה. עולם הפרסום לא יכול לשאת את הערוץ על הכתפיים", פוסקת גורדין.

תכנים לדוברי עברית

ב-2013 רכש לוין, שבאופן רשמי עלה חודשיים לפני כן לישראל ממוסקבה, את ערוץ 9 מידי לב לבייב ב-6.5 מיליון דולר, סכום גבוה משמעותית מהערכת השווי שלו. מיד הוא החל בקדחת השקעות, שבמסגרתה נבנו אולפנים חדשים ומרשימים, חוזקה חברת החדשות, והפקות חדשות יצאו לדרך. האולפנים צוידו בטכנולוגיה החדישה ביותר, פותחו תכנים ייעודיים בעברית, כמו תוכנית כלכלית עם יעקב אילון ותוכנית מוזיקה אלטרנטיבית לילית בשם "האנגר 9".

לצד החיזור אחר הקהל דובר העברית, גם הקהל שמקורו בברית-המועצות לשעבר חזר לפוקוס, בזכות תוכניות רכש ברוסית שזוכות לשידור ראשוני בארץ, עוד לפני שידורן בערוצים הרוסיים המרכזיים.

- ובכל זאת, את לא אופטימית.

גורדין: "אין אופטימיות במדינת ישראל. אם המדינה לא תתערב, לא יהיה ברודקאסט בישראל, ולא יהיו ערוצי נישה. המדינה מתערבת איפה שלא צריך להתערב, ולא מתערבת היכן שהיא נדרשת".

- למה את מתכוונת?

"הטילו עלינו עיצום של עשרות אלפי שקלים, כי העברנו את החדשות משעה 21:00 לשעה 20:00. זה אבסורדי. אני מאמינה שיו"ר מועצת הכבלים והלוויין החדשה, ד"ר יפעת בן-חי-שגב, אולי תוכל לשנות משהו ברגולציה כלפינו. אבל זה היחס של המדינה. לא די שלא עוזרים ולא מנסים להיכנס לנעליים שלנו ולהבין את התרומה הציבורית שלנו, עוד מענישים אותנו. הם לא מניחים לנו כמו שהם לא מניחים לערוצים הייעודיים האחרים - 20 ו-24. אם המדינה לא רוצה ערוצים ייעודיים, שתפסיק לחלק רישיון".

במונחי רייטינג, מהדורת החדשות המרכזית של ערוץ 9, "יום", יכולה להגיע עד ליותר מ-2% במשקי-בית יהודיים בימים כתיקונם, ובמשקי-בית של עולים ליותר מ-10% צפייה.

"ראינו שכל 1.2 מיליון דוברי הערוץ בישראל צופים או צפו בנו, ויש חלק בלתי מבוטל מהם - בהם גם צעירים שהם לא דוברי עברית שוטפת וגם מי שקרובים יותר לחברה הישראלית - שעדיין שומרים על התרבות והשפה", אומרת גורדין. "יש עלייה נוספת היום, והאוכלוסייה קיימת. אם המדינה הזו חושבת שיש ערך באוכלוסייה הזו, המדינה צריכה למצוא דרך למענקים או להפסיק לסחוט כסף".

מסקרים עולה כי צופי ערוץ 9, שהולכים ונהיים צעירים יותר, שבעי-רצון ממנו - אך גורדין הייתה רוצה להפוך את הסיפוק הזה לכסף. "הרייטינג עלה משמעותית, אבל כשאתה לא מוכר אותו, זה לא באמת משנה. אנחנו קונים הרבה סדרות שיוצאות בערוץ 1 הרוסי אחרינו.

"הנה, למשל, אנחנו משדרים עכשיו מיני-סדרה על 'רספוטין', שהרייטינג שלה היה גבוה מזה של החדשות. בפלח העולים 18 זה הגיע גם ל-8%-9% צפייה, אבל אם אני לא מוכרת את הרייטינג הזה, אין לזה טעם. זה טוב רק לאגו של סמנכ"ל התוכן. אם השוק לא יודע לחבר את זה לתוכן, אין לזה ערך. זה נחמד שמדברים על הערוץ ושיש שיח, אבל לא יותר".

- ומה באשר לתוכן שאתם משדרים בעברית, האם זה מסייע לערוץ?

"זה מעלה רייטינג במשקי-בית יהודיים. זה נוח יותר לזוגות מעורבים בהם רק אחד מבני הזוג דובר רוסית, ואולי זה טוב לאסטרטגיה עתידית. אבל אני לא יכולה להגיד שאנחנו מתכננים או יכולים להיכנס לזירה של רשת וקשת".

שוק של 800 מיליון איש?

פרט לשינוי בחדשות, לא מתכננים גורדין ולוין שינויים דרמטיים אחרים בלוח השידורים. הדגש, כאמור, אמור להינתן למתקנים המפוארים של ערוץ 9, שעליהם שילם הערוץ כבר שכירות של 7 מיליון שקל ל-3 שנים קדימה, זאת לצד השקעה של כ-30 מיליון שקל בהשמשתם.

כבר היום יש שוכרים במקום, אולם מומחים בתחום האולפנים בישראל אומרים כי תחזוקת אולפנים אינה פשוטה ותחרותית מאוד במדינה כמו שלנו, שבה כמות הגופים המשדרים מעטה, והדרישה היא בעיקר לאולפנים המתאימים לתוכניות פריים-טיים.

כך, על מנת לקיים אולפן, יש צורך בתפעולו מסביב לשעון במשך 7 ימים בשבוע. עמידה של אולפן ריק - משמעותה הפסד כסף משמעותי.

אחת הדרכים שלוין בחן כדי להרוויח כסף באמצעותה היא הפקה בישראל של תכנים שיופצו לציבור דובר הרוסית ברחבי העולם, 800 מיליון איש. זאת, לאור ההערכה כי הצילום בישראל זול משמעותית מצילום במדינות רוסיה, למשל. זה ככל הנראה יהיה אפיק משמעותי בעתידו של הערוץ.

- אנשים בתעשיית התקשורת ראו את ההשקעה האדירה של לוין, והם שואלים היום "מה לעזאזל חשבתם"?

"לא היו לנו ציפיות יתר. עצרנו את הנפילה החופשית שהערוץ הזה היה בה. קיבלנו הרבה לקוחות חדשים בשוק הפרסום ושיקמנו את האמון בערוץ. אבל כולם קיצצו את היקפי הפרסום אחרי 'צוק איתן', והיום ברור שהסכומים האלה אף פעם לא יספיקו כדי לקיים את מה שהיינו רוצים לעשות בערוץ הזה.

"כשיש משקיע פרטי שהוא לא מקושר פה עסקית למדינה ולעסקים אחרים, במוקדם או מאוחר הוא ייאלץ להוציא כסף מהכיס, זה בדיוק מה שקרה לרון לאודר בערוץ 10. אם אתה עושה חדשות בצורה נקייה, אתה לא מקבל שום הון פוליטי מזה. בדיוק ההפך. לכן גם לבייב ניסה להיפטר מהערוץ הזה".

- למצב באוקראינה יש השפעה על מה שקרה בערוץ 9?

"כולם חטפו שם. יש סנקציות, ויכול להיות שההכנסות של לוין הצטמצמו שם, והוא לא יזרוק את הכסף האחרון פה. צריך להסתכל על זה כמו על עסק".

- יכול להיות שהוא יקום ויעזוב?

"ייתכן מאוד".

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר שעשויה להגיע העלאת מסים

בראיון עם פרופ' אמיר ירון, הוא מבקר את המעבר לשיטת החישוב החדשה של הלמ"ס, וכן מתייחס לאפשרות של העלאת מסים, בשל צורכי הביטחון שגדלו, בעקבות המלחמה: "יש פערים מאוד גדולים בין דרישות משרד הביטחון, מול מה שמשרד האוצר מדבר עליו"

נשיאת נציבות  האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren

רגע האמת של אירופה: ביבשת מתלבטים איזו עסקת סחר לסגור עם ארה"ב

מסתמן שהדדליין להטלת מכסים הוארך ל־1 באוגוסט. על הפרק עומדים יחסי סחר בהיקף 1.6 טריליון דולר ● הדעות באירופה חלוקות בין תמיכה בהסכם מהיר לחשש מוויתורים ● האפשרויות המרכזיות: רכישת אנרגיה מסיבית מארה"ב לצד ״מכס מינימלי״ של 10% על סחורה אירופית

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

הספקולציות חוגגות כאילו אנחנו ב-2021: שובן של מניות המם וה־YOLO

הראלי הנוכחי בוול סטריט הציף מגמה שמזכירה נשכחות: מניות של חברות לא רווחיות הניבו מתחילת אפריל ביצועים עדיפים גם ביחס למניות רווחיות ואיכותיות ולמדדים מרכזיים ● בין אלה בולטות חברות מכירת והשכרת רכב ● מה מוביל לכך ואיך הטרנד צפוי להסתיים הפעם

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

פלסטינים ברצועת עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מקורות בחמאס: "ייתכן שיוכרז על הסכם ביום חמישי"

מקורות בחמאס לעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי: המשא ומתן העקיף המתקיים עם ישראל בדוחה "רציני יותר מהפעמים הקודמות" ● דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקאי לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך / צילום: אסף גלעד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

חתימה על הסכם ממון / צילום: Shutterstock, Africa Studio

התקדים שבעקבותיו "חייבים לחתום על הסכם ממון", ואיך לעשות את זה נכון

ביהמ"ש העליון קבע כי בעת גירושים ניתן לחלק שווה בשווה בין בני הזוג גם נכס השייך לאחד מהם מלפני הנישואים ● מומחים לדיני משפחה מסבירים כיצד ניתן להגן על נכס שלא רוצים לשתפו, כיצד הסכם ממון המנוסח נכון תורם לזוגיות ומדוע חשוב שלא להשפיל את בן או בת הזוג

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו