גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבר לא צוק איתן

תפקיד מצוין למנשה נוי ב"רפול והים", הצגה לירית שחודרת לנפשו של מיתוס

החודש לפני עשור בדיוק מצא רפול את מותו על שובר הגלים באשדוד. אני מודה שהתגובה הראשונית שעלתה בי היא "מה, חלפו רק עשר שנים?". יכול להיות שהסיבה נעוצה בכך שרפול די נעלם מהעין הציבורית כבר כמה שנים קודם לכן, ועוד יכול להיות, שזוהי ישראל שהשתנה בעשור שחלף, כמו הייתה זו מאה שלמה. חברה חשופה ומוחצנת, שבה אדם כמו רפול, הפלמ"חניק מתל עדשים, שמחבר חמשירים ומדבר בלקוניות, נדמה כאילו נלקח מאיזו תקופה אחרת בזמן. רחוקה. תקופה נטולת ציניות, ובתור כך, גם כזאת שבה מיתוסים יכולים היו להיווצר.

רפאל איתן, רמטכ"ל מלחמת לבנון הראשונה, לא היה אל וגם לא גיבור-על, אבל הוא היה הצוק האיתן הצה"לי המקורי. הלוחם העברי המסתער ללא פחד, שעיצב עבור דור שלם של לוחמים את דמותו הקרבית של צה"ל.

זוהי גם נקודת המוצא של המחזאי יונתן לוי, שמעניק לו טיפול של מיתוס, משל היה אכילס או הרקולס, עוד קודם שהוא מתעמת אתו ונכנס לנפשו הלומת הקרבות, צעד אחר צעד, עד שהיא נכנעת.

לוי מצמיד לרפול מקהלה יוונית בת 13 משתתפים, וביחד עם לחניו של נועם ענבר (מלהקת "הבילויים"), השניים מייצרים דיאלוג לירי עם הים הסוער שבפנים. זהו דיאלוג המתרחש במעמקים, אי-שם במצולות התת-מודע.

לוי אינו מתעמת עם השאלה - המסקרנת במונחי התחקיר המשטרתי או העיתונאי - כיצד רפול באמת מת על שובר הגלים. המוות מהווה נקודת מוצא לחשבון הנפש ולא מעבר לכך. חייו של רפול עוברים על פניו בעודו טובע, ולפני שהוא מתמסר לגלים הם מכים בו ומציפים את זיכרונותיו המודחקים והאטומים ביותר.

זוהי חוויית צפייה מורכבת. הצגה פיוטית ויפה, וגם המקהלה מתנהלת בסך הכול בהרמוניה ראויה, אבל באותה נשימה יש לומר שזו הצגה שלא כל התמונות בה עשויות ברמה אחידה. יש טובות יותר ויש פחות. מה שהופך אותה נגישה, מרגשת ולעיתים גם משעשעת, הוא המשחק המצוין של מנשה נוי בדמות רפול.

מעבר לחיצוניות המושלמת, שמקבלת ביטוי בשילוב הידיים, בגבות המתכווצות, ובאותו חיתוך דיבור שאין לטעות בו - נוי יוצק ברפול גם איזה ממד של עומק ורגישות שאפשר רק לשער אם אכן היה קיים שם.

כשזה קורה, כמו במפגשי התת-מודע של רפול עם בניו, שאותם שכל עוד בחייו, זהו תיאטרון מרגש, שמצליח לרסק לא רק את השריון הרפולי, אלא גם את זה של הצופה הציניקן. במפגש עם הבן יורם, טייס הקרב שמת בתאונת אימונים, מבקש הבן מאביו שיבכה עליו גם כשהוא ער ולא רק בלילות. "רק לך נפלתי אבא, לכן הפלתי המטוס, צאלים ריקה הייתה, ריק ממך כל-כך. בכס-מפלט אז לא נגעתי, לא רציתי הימלט", אומר הים וניכר כי מילים אלה בוקעות ישירות מנקיפות מצפונו של רפול.

במפגש עם הבן יוחנן, שמת בגיל 10 מהתקף אסטמה, רפול לא מצליח לראות אותו. רק לשמוע. "אבא תראה אותי", קורא הבן, "אבא איפה אתה". רפול מחפש ולא מוצא, כמו בסיוט שאינו נגמר. המיתוס נשבר.

"רפול והים" מאת יונתן לוי ובבימויו, מוזיקה: נועם ענבר, הזירה הבין-תחומית

* ציון: 8

הטירוף שבפנים

אונס, התאבדות, רצח והתרסקות. "טרוריזם" מציגה את העולם המופרע שבו אנו חיים באפקטיבית ובלי הנחות

"היא הייתה מאוד שקטה", "הם היו זוג רגיל", "הוא נראה כמי שלא מסוגל לפגוע בזבוב". מוכר-מדי הריטואל המצמרר, שבמסגרתו מצוטטים באמצעי התקשורת השכנים והמכרים של השכן שרצח את אשתו, של השכנה שחיסלה את ילדיה או של הנער שנכנס חמוש בתת-מקלע לבית הספר ופתח את שערי הגיהינום, ומספרים שבסך מדובר בגבר/אישה/נער/נערה נורמטיביים לגמרי ושהם בהלם, בשוק מוחלט ושאין להם מושג מאיפה הטירוף הזה נחת. הכתובת אולי הייתה על הקיר, אבל אף אחד לא ידע לקרוא אותה.

למקום המעורער והמערער הזה מתחברים האחים ולדימיר ואולג פרסניאקוב שכתבו את "טרוריזם", ושמשקפים באמצעותו ותוך שימוש במעט מאוד פילטרים את נפשם הסוערת של הטרוריסטים האלמוניים שמתהלכים בינינו. אלה שלא מעלים ליוטיוב סרטוני עריפה למיניהם, אבל שלא חוששים לגבות את המחיר בחדרי חדרים, פשוט כי מישהו עצבן אותם, וכי בא להם, וכי הם יכולים. אלה שאומללים ומאמללים, ושנחוץ רק ניצוץ אקראי על מנת להצית את הטירוף בבת אחת.

המחזה של תיאטרון גשר מתואר כקומדיה שחורה על עולם בו הבדידות היא המחלה הנפוצה ביותר. שזו הגדרה לא רעה, אם גורעים את המילה קומדיה. כי קומי זה לא, גם לא במובן השחור של העניין. מה זה בכל זאת? מופרע, אגרסיבי ומטריד. הצגה שמוציאה את הצופה משלוותו. אט-אט האפיזודות מצטברות להן לכדי מציאות כאוטית וחסרת שקט, שבה אין על מי לסמוך ואין עם מי לדבר. זה מוקצן, קר ומנוכר, אבל גם מאוד אפקטיבי. הצופה לא מגיע לחוויה מזככת. אין הפי-אנד.

על מלאכת הבימוי הופקד מיכאל קרמנקו, מעצב הבית של גשר, שזוהי עבודת הבימוי הראשונה שלו. קרמנקו קיבל לידיו את הבמה הצנועה של האנגר גשר, ובאופן טבעי נתן בה דגש לעיצוב. כמו הדמויות והתמונות גם העיצוב קר ומאוד מנוכר. קיר לבן מודולורי שנע כאקורדיון ומגדיר בכל עת את גבולות הגזרה של הבמה: פעם משרד, פעם חצר, פעם סלון ופעם בשדה התעופה.

מינימליסטי וכמעט אגבי בתחילה, ממש כמו האירוע שמחולל את כל הטירוף הזה. כשזה קורה במינימליות, כמו בתמונה שבה יושבות ליליאן רות וסבטלנה דמידוב על ספסל גינה, בזמן שהנכד מתנדנד, ועל הדרך האחת מסבירה לשנייה כיצד עליה לחסל את החתן שלה, מדובר בתיאטרון מעולה שמביא לכדי אבסורד את הניגוד שבין טירוף המעשים ובין האגביות שבה הם מתקבלים.

אלא שככל שמתקדם המחזה כך גם המינימליסטיות והרמיזה נעלמים והולכים לטובת ביטויים גרפיים מאוד מוחשיים של טירוף.

כך למשל בתמונה לא קלה לצפייה, של משחק תפקידים ביחסי מין בין שני בוגדים, שנגרר אל מחוזות של אונס שנמשך דקות ארוכות על הבמה. ויטלי פוקס ונעמי לבוב במשחק מאוד ריאליסטי, מעבירים מי את הטירוף ומי את חוסר האונים בצורה מושלמת.

לסיכום, הצגה לא מאוד יציבה, אבל גם נועזת ומשוחקת היטב.

"טרוריזם" מאת האחים פרסניאקוב, תרגום: אנה שוליק, בימוי ועיצוב: מיכאל קרמנקו, תיאטרון גשר

* ציון: 8

טרוריזם / צילום: סרגיי דמנצ'וק

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים