גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נשיא מרוט

לאן הולכת ארה"ב? זה פשוט, היא לא הולכת - היא נכנסת לשיתוק

ברק אובמה / צילום: רויטרס
ברק אובמה / צילום: רויטרס

כמה רחוק נראה היום ההוא, כשברק אובמה היה הנשיא הכל-יכול של המעצמה החזקה בעולם, עם רוב מוצק בסנאט, מעביר את הרפורמה שחלם עליה בתחום הבריאות. כשנשאל בארוחת הערב המסורתית בבית הלבן, שעיקרה הוא נאום של שנינויות ועקיצות, בפני קהל עיתונאים אוהד (חוץ מהשולחן של רשת פוקס) מדוע מעולם לא ישב לשיחה על כוס משקה עם מיץ' מקונל, אז מנהיג המיעוט הרפובליקני בסנאט, ענה הנשיא הזחוח: משקה עם מיץ' מקונל? שבו אתם למשקה עם מקונל!". הקהל צחק, הנשיא גם.

פאסט פורוורד והנה אנחנו ביום רביעי שעבר. תוצאות הבחירות בארצות-הברית ידועות. הנשיא מכנס מסיבת-עיתונאים ונשאל, בין השאר, כיצד יעבוד עם הרפובליקנים השולטים בסנאט, בהנהגתו של אחד, מיץ' מקונל שמו. ואובמה, בלי למצמץ, ענה: אשמח לשבת לכוס משקה עם מקונל ולשוחח איתו כיצד לקדם דברים, אולי נשב על בורבון (ויסקי) קנטקי משובח (מקונל בא מקנטקי). איש לא הסמיק ממבוכה, איש לא הזכיר לנשיא את העבר. טוב, יכולת הדחקה והכחשה מועילה, במיוחד לפוליטיקאים.

לא שמקונל חף מכל עוון בהתנהלות, לא שמקונל יכול להתעלם מכמה אמירות משלו: בבחירות הביניים הקודמות, בשנת 2010, הוא הצהיר שמשימתו החשובה מכול בחיים, היא לוודא שאובמה יהיה נשיא של כהונה אחת בלבד. כיצד יעבוד עכשיו למען העם האמריקני - הרי כל הצדדים מצהירים שהם יעבדו יחד למען העם האמריקני - עם הנשיא שנוא נפשו, שנוא נפשה של המפלגה הרפובליקנית?

ועוד משפט על הכחשה. בתום ליל הבחירות והניצחון הרפובליקני המהדהד, קם מקונל לנאום, ואמר כהאי לישנא (בלשון שאינה משתמעת לשתי פנים) לתומכיו המריעים: אנחנו שלחנו מסר לחבר'ה שם בוושינגטון.

והתחשק לי לשאול את מכשיר הטלוויזיה, שלא יכול לענות: החבר'ה שם בוושינגטון, מר מקונל? הרי אתה התגלמותה של וושינגטון. אתה נמצא במסדרונות השררה, התככים והדילים זה 50 שנה, מתוכן 30 כסנאטור. כשמדברים על תחלואי וושינגטון, אתה בהחלט חלק מהשיטה.

אבל עתה הוא האדם השני בעוצמתו בבירה, רבים יאמרו שהראשון. יש רק בעיה אחת למקונל, ולעמיתו ג'ון ביינר, מנהיג הרוב הרפובליקני בבית-הנבחרים - אין להם שליטה על צאן מרעיתם. הזמנים ההם, שבהם מנהיגי הדמוקרטים והרפובליקנים יכלו להורות לחברי הסנאט ובית-הנבחרים כיצד להצביע, לסגור דילים, כן, גם לטובת המדינה כולה ולא רק לאזור זה או אחר, עברו.

להחריב את רפורמת הבריאות

היום יש להם "טורקים צעירים" ומרדנים בצורת אנשי מסיבת-התה, אידיאולוגים קשוחים כמו ג'וני ארנסט, "מסרסת החזירים" מאיווה, והם לא באים לוושינגטון להמשיך ב"עסקים כרגיל". הם רוצים ללמד את אובמה לקח, הם רוצים להחריב ולהרוס את רפורמת הבריאות, את החקיקה המתירה הפלות, את אמריקה הליברלית. ואם לנשיא יש כעת אחוזי אהדה של 42%, וזה מעט - שיעור האוהדים את הקונגרס הוא 7%. זו לא טעות דפוס - רק 7% סבורים שהקונגרס עושה עבודה טובה.

אז לאן הולכים עכשיו? לשיתוק. הקונגרס הקודם היה משותק כמעט לחלוטין - כשניסו אובמה וביינר להגיע לרפורמה באחד התחומים החשובים בארצות-הברית - הגירה - הם כבר הגיעו להסכם, אבל הרפובליקנים התמרדו נגד מנהיגם, והרפורמה לא עברה. אז עכשיו ישחקו במשחק הפוליטי הישן והמוכר - הטל את האשמה. ודא שהציבור יודע, או חושב, או מאמין - והאמת כלל אינה חשובה - שהצד האחר הוא זה שמנע את הטיפול בנושאים הבוערים.

ולנשיא שנראה שבשנה האחרונה נקעה נפשו מפוליטיקה, ממדיניות, שסבור ובצדק שהישגיו מגומדים וכישלונותיו מקבלים תהודה מנופחת; שמבקש להביא טוב לעולם, ונכשל פעם אחר פעם - נותרת הפוליטיקה הבינלאומית, המקום שבו לנשיא יש מרחב פעולה גם אם הקונגרס נגדו. לא שלהתמודד עם פוטין, דאע"ש, איראן ועזה, אלה תענוגות גדולים במיוחד, אבל שם נמצאות הכותרות שהנשיא יכול להשיג, כותרות חיוביות.

כך שאין ספק שבמקרה הטוב נשמע הצהרות אמריקניות נזעמות על התנהלותה של ישראל, אם לא גרוע מכך. בתסריט פסימי במיוחד ניתן אף להעלות על הדעת שהפלסטינים יילכו למועצת הביטחון כפי שהם מאיימים, יהיו להם תשעה הקולות הנחוצים להכרזת המועצה על סיום הכיבוש הישראלי ועל הקמת מדינה פלסטינית, אולי אף בתמיכה אירופית - ואובמה וג'ון קרי המתוסכלים יסרבו להטיל וטו למען נתניהו וההתנחלויות. קיצוני, אבל אפשרי. וכן ניתן להשיג הישגים - נניח הסכם טוב עם איראן, או להשיג כישלונות לעתיד - נניח הסכם רע עם איראן.

מערכת הבחירות לנשיאות החלה

אובמה, מקונל, הסנאטור הארי ריד (מנהיג המיעוט הדמוקרטי בסנאט), ביינר, יצהירו, ומצהירים, שהם מוכנים לדף חדש, לעבוד למען העם האמריקני. כולם משקרים. או אולי לא לגמרי, אבל הם רואים את טובת העם בצורה קוטבית. וכעת הרפובליקנים יעלו חקיקה, למשל, בנושאי הפלות וביטול רפורמת הבריאות, ואובמה יטיל וטו. אובמה יציע חקיקה, והרפובליקנים יפרצו בצחוק ואף לא יעלו אותה לדיון.

ועוד שנתיים, איך הזמן עובר מהר כשנהנים, הבחירות לנשיאות - ובצדן שוב בחירות לבית-הנבחרים ולשליש מהסנאט. וזה אומר שמערכת הבחירות כבר החלה, ותקבל תאוצה בעוד חודשים ספורים. נראה שהפעם זו תהיה הילארי קלינטון, אבל כך אמרו גם בפעם שעברה. עבורה התבוסה הדמוקרטית השבוע לא בהכרח נוראה, הדמוקרטים מקווים שהרפובליקנים יתרסקו למלחמת אזרחים בין הממסד הוותיק - ראה ערך מקונל וביינר - לבין הטורקים הצעירים; שאנשי מסיבת-התה יביאו הצעות-חוק כה הזויות, שייאלצו את מועמדיהם לנשיאות להתחייב בפריימריז לעמדות כה קיצוניות, שבבחירות עצמן הם לא יוכלו עוד לעשות את פניית הפרסה המתחייבת למרכז הפוליטי כדי לנצח.

כך קרה למיט רומני למשל, מועמד המפלגה הרפובליקנית לנשיאות. אבל אולי הרפובליקנים למדו - הם הביאו נבחרת מעולה בבחירות האלה, הם התארגנו, הם קיבלו רוח גבית מהתקשורת, שרובה אוהדת אותם (כן, אני יודע על ה"ניו-יורק טיימס" ו-m.s.n.b.c.. אבל בין וול סטריט ז'ורנל, רשת פוקס, שדרי הרדיו ועוד רבים מאוד, הקול השמרני הוא הנשמע יותר בארצות-הברית). ובעוד שנתיים יש להם נבחרת די טובה עם מועמדים לנשיאות - כריס כריסטי הכריזמטי, מרקו רוביו ההיספני - קהילה קריטית שהרפובליקנים עד כה התנכרו לה; פול ריאן, וכן ג'ב בוש, מושל לשעבר, אחיו של נשיא, בנו של נשיא, נכד של סנאטור.

ואגב בוש - ארצות-הברית מתגאה בכך שהיא מדינה רפובליקנית, לכל אחד יש סיכוי. אבל איכשהו אנו רואים פעם אחר פעם את כוחן של השושלות - בבחירות בשבוע שעבר נבחר לממונה על הקרקעות בטקסס אחד, ג'ורג' פרסקוט בוש, בנו של ג'ב. במסצ'וסטס מכהן בן דורו, ג'וזף קנדי השלישי, נכדו של בובי, בן אחיינו של ג'ון קנדי. מעניין איך ייראו הבחירות עוד 20 שנה.

אבל למה לחכות לעוד 20 שנה, אם כבר עוד שנתיים אולי נקבל דז'ה-וו קל, כאשר שוב יתמודדו על לבם של האמריקנים המפלגה הדמוקרטית ובראשה קלינטון, והמפלגה הרפובליקנית ובראשה בוש? ב-1992 ניצח ביל קלינטון את ג'ורג' בוש בסיסמה "זו הכלכלה, טמבל", וחייבים לשנות אחרי הממשל הכושל. זאת, על אף שמצב הכלכלה היה לא רע כלל. ולמשפחת בוש יש זיכרון טוב.

תהיה זו אירוניה של הגורל אם בעוד שנתיים ינצח בוש אחר קלינטון אחרת, באותה סיסמה "זו הכלכלה, טמבל", וחייבים לשנות אחרי הממשל הכושל.

הכותב הוא עורך חדשות החוץ, ערוץ 1

עוד כתבות

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט: "הפעולה ברפיח לא תיעצר עד לחיסול חמאס או חזרת החטוף הראשון"

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

עימותים אלימים גם באירופה: המחאה נגד ישראל מתרחבת לקמפוסים ביבשת

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צולל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"