גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המדינות המפותחות חשבו שגילו 'הסוד' לצמיחה"

פול בלוסטיין, עיתונאי כלכלי וסופר, הדגים בוועידת ישראל לעסקים 2014 את החשיבות של עליית השווקים המתעוררים: "ב-2011 המדינות האירופיות העשירות היו צריכות לפנות לסין, ברזיל, רוסיה שיש להן את כל הכסף"

פול בלוסטיין / צילום: איל יצהר
פול בלוסטיין / צילום: איל יצהר

"ב-2011 בוועידת G20 המדינות האירופיות העשירות והמתקדמות היו צריכות לפנות לסין, ברזיל, רוסיה - המדינות שיש להן את כל הכסף, על מנת שיסייעו לכלכלות שלהן", זוהי הדוגמה לחשיבות עלייתם של השווקים המתעוררים, כפי שהציג היום פול בלוסטיין, עיתונאי כלכלי וסופר, עמית בתוכנית לפיתוח כלכלה גלובלית, Brookings Institution. בלוסטיין מנחה את הפאנל "עיניים עצומות לרווחה: מכשולים והזדמנויות בשווקים המתעוררים", בוועידת ישראל לעסקים 2014 של "גלובס" שמתקיימת היום בת"א.

בפאנל משתתפים סר צ'ומה צ'קראבטי, נשיא הבנק האירופי לשיקום ופיתוח EBRD; פרופ' סוזן מ. קולינס, פרופ' לכלכלה, דיקנית ביה"ס למדיניות ציבורית באוניברסיטת מישיגן; דן רוזנטל, מנהל בכיר, Albright Stonebridge China; ד"ר דיוויד וו, אסטרטג בכיר, מנהל וראש המחקר הגלובלי, מריל לינץ'-בנק אוף אמריקה; ופרופ' מאריו בלכר, בנק Hipotecario, לשעבר נגיד הבנק המרכזי של ארגנטינה.

לדברי בלוסטיין, בעבר המדינות המפותחות חשבו שגילו את "הסוד" לצמיחה כלכלית לאורך שנים, אולם זה לא קרה.

צ'קראבטי, שב-30 השנה האחרונות עוסק בתחום הפיתוח הכלכלי, דיבר על הקשר בין EBRD לישראל. "הקשר בין EBRD לישראל תמיד היה קרוב מאוד, וכעת צפוי להיות אף קרוב יותר", אמר צ'קראבטי. "בכל שנה השקענו 8-8.5 מיליארד דולר במדינות בהן אנו פועלים, ונשמח עם יותר סכומים יהיו קשורים לפעילויות עם ישראל. יש לנו מעל שני עשורים של ניסיון בניווט פעילויות מסוג זה. אני רוצה לשכנע אתכם שיש המון הזדמנויות".

לדבריו, EBRD נועד בעבר לסייע למדינות הקומוניסטיות לשעבר. "כיום אנו פועלים ממונגוליה במזרח ועד מרוקו במערב, בשלוש יבשות. השקענו גם במדינות שכנות של ישראל ואנו מקווים שזה יביא ליציבות באזור. יש לנו 64 מדינות שהן 'בעלות מניות', לא רק אירופיות. המבנה הזה מאפשר לנו לייצר דיאלוג עם המדינות בהן אנו משקיעים".

"עבדנו עם קבוצת פישמן - חברה ישראלית שבנתה פרויקט בבלארוס", הוסיף צ'קראבטי. "החברה הישראלית לא תהיה היחידה שתהנה מהפרויקט, אלא גם בלארוס עצמה. גם עם קרדן עבדנו בבולגריה - שוב, החברה הישראלית נהנית אך גם הכלכלה הבולגרית. ההשקעות של EBRD עם חברות ישראליות מתקיימות בעיקר במזרח אירופה אך מתפשטות לאזורים נוספים".

לדבריו, "אנו מחויבים לקדם צמיחה. אתם יכולים לעזור לנו בכך, בהשקעה במצרים, ירדן, טוניסיה ומרוקו. ברור לנו שזה לא קל ליזמים ישראלים, אך חלק מתפקידנו להקל על כך. אנו יכולים לאפשר מגעים ישירים עם אותן ממשלות. ברור לי שהמדינות השכנות של ישראל יוכלו ליהנות מהחברות הישראליות ויש לחברות האלה הזדמנויות מצוינות שם". עוד הוסיף צ'קראבטי, כי "הדוגמה של ישראל הפכה ל-role model עבור מדינות אחרות, בהקשר של חדשנות. חדשנות היא בלב הצמיחה וישראל היא בלב החדשנות".

רוזנטל דיבר על השקעות בסין. לדבריו, "במערכת הסינית, הדינמיקה והפוקוס על מגזרים מסוימים כמו חקלאות, ביו-רפואה, יעילות אנרגטית ועוד - מייצרים חלק מההזדמנויות הקיימות". רוזנטל התייחס גם להודו, ואמר כי חצי השנה הראשונה של כהונת ראש הממשלה ההודי ייצרה הרבה ציפיות וכבר בוצעו חלק מהתהליכים המצופים. "יש לו אג'נדה שאפתנית בתחום הצמיחה הכלכלית", אמר רוזנטל. "לחברות הישראליות יש הזדמנות לשחק תפקיד חשוב יותר בכלכלה ההודית".

בלכר דיבר על שינוי פרדיגמה בכלכלת העולם, כאשר המנוע שמוביל את הכלכלה היא כלכלת ארה"ב. "שוקים מתעוררים מייצרים היום יותר מכלכלות מפותחות, ויש הרבה השקעות זרות בין מדינות מתפתחות - סין משקיעה בולטת", ציין בלכר. "בשנה החולפת היה שינוי, לא רק בשל העובדה שכלכלות מתפתחות צומחות בקצב איטי יותר מאשר בעבר, אלא גם ההשפעה, התפקיד של אותם שווקים משתנה".

בלכר ציין את מדינות ה-BRICS שנתפסו בעבר כסימן של חוזק והיום מדובר על "fragile 5", חמש מדינות בעלות כלכלות "שבירות" - כולל שלוש ממדינות ה-BRICS.
"מהן ההשלכות?", שאל בלכר והשיב: "במונחי השקעות יש צורך להיות הרבה יותר סלקטיביים. לדעתי, השינוי הוא 'כאן כדי להישאר'", אמר בלכר.

פרופ' קולינס דיברה על המצב השונה שרואים היום כשמתמקדים בסין ובהודו, שתיים מהכלכלות הגדולות. "הודו הציגה ביצועים חזקים במיוחד עם שיעורי צמיחה של מעל 8%, והתגברות על המשבר הכלכלי באופן מוצלח ביותר. מאז שיעור הצמיחה הואט משמעותית. השאלה היא למה זה קרה, ומה הלאה. חשוב להבין מה קרה, ולהסתכל על צד ההיצע. הודו הצליחה להגביר את הפרודוקטיביות לאורך זמן. מאיפה הגיעה ההאטה? ירידה בהשקעות בשל ירידה באמון, וירידה דרמטית בפרודוקטיביות. לאחרונה, רפורמות שבוצעו בהודו התחילו להשפיע למרות האתגרים שעדיין קיימים, כך שהאמון גבר ואני אופטימית בנוגע ליכולתה של הודו לחזור לצמוח בקצב גבוה, למרות הסיכונים".

קולינס פחות אופטימית בנוגע לסין: "בסין המצב שונה מאוד. השלב הבא של הצמיחה שם הרבה יותר מאתגר. יותר סביר שתציג צמיחה בת קיימא של 4% ולא יותר. עם זאת, סין כבר הפתיעה בעבר ויכולה להפתיע אותנו שוב".

וו דיבר על סוגיית הנפט: "אם הייתי אומר בעבר שהתופעה הבולטת השנה תהיה הירידה החדה במחיר הנפט על רקע עליית דאע"ש, לא היו מאמינים לי, אבל כך היה", אמר וו. "עד לפני שלושה חודשים הנפט היה אפיק ההשקעה הכי תנודתי. העובדה שהמחיר ירד בחדות, חוסך לכלכלת העולם סכום אדיר - גבוה בהרבה מהתמריצים הכלכליים שניתנו בזמן המשבר. מי המפסידים והמנצחים? רוסיה היא המפסידה הבולטת על רקע ירידת הרובל".

עוד הוסיף וו בחיוך, "אני מקווה שישראל תהיה מהמרוויחות מהמצב כי אם לאויביי ישראל יהיה פחות כסף זה טוב לישראל". הודו, כיבואנית נפט, אמורה גם היא להערכתו להיות מהמרוויחות. "היום מסתכלים על סין כמו שהסתכלו על ארה"ב לפני חמש שנים - במשבר", הוסיף וו.

בלוסטיין שאל את המשתתפים בפאנל מי המדינות שהם הכי מודאגים בנוגע אליהן, ושאלה מנוגדת נשאלה מהקהל - מיהן המדינות שהם הכי אופטימיים בנוגע אליהן. "הייתי משקיע בארגנטינה, כי המצב לא יכול להיות גרוע יותר", אמר בלכר ושיעשע את הקהל.
צ'קראבטי ציין את רוסיה כמדינה המדאיגה ביותר, ובין היתר ציין את ההשפעה של כלכלת רוסיה על מרכז אסיה.

***אליעזר פישמן הוא בעל השליטה ב"גלובס"

עוד כתבות

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון