גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לאורביט יש 3 מנועי צמיחה, ולא אחד גדול ו-2 מנועי עזר"

עופר גרינברגר, מנכ"ל אורביט טכנולוג'יס, מסביר כיצד הפסיק להישען על קו הפעילות המסורתי של החברה, תקשורת לוויינית, והגדיל את הפוטנציאל של יתר פעילויותיה, וכיצד שילש את שוק היעד הכולל שאליו מכוונת החברה למעל חצי מיליארד דולר

באפריל 2012, כשעופר גרינברגר מונה למנכ"ל אורביט טכנולוג'יס, הוא קיבל לידיו חברה שהייתה זקוקה לניעור - ומחיר מנייתה העיד על כך יותר מהכול. ממחיר שיא של כמעט 30 שקל, שאליו נסקה בינואר 2011, נפלה המניה, שנסחרת בשוק ההון המקומי, למחיר שפל של קצת יותר מ-5 שקלים ביולי 2012.

גרינברגר, שהיה בעברו מנכ"ל השלוחה הישראלית של KLA (חברה אמריקאית שנחשבת למובילה עולמית בתחום של ציוד מדידה ובקרה עבור תהליך הייצור בענף המוליכים למחצה), ובוגר הנדסת מכונות בהשכלתו, הבין שאורביט צריכה להחליף תקליט, ולהתמקד בשתי חזיתות: הגדלת שוק היעד (Addressable Market) ורה-ארגון שנועד לעשות סדר באופן שבו מתפקדת החברה ("את אמרת בלגן. לא אני").

נכון לרגע זה - ולמרות שהחברה עדיין רחוקה מלקצור את כל פירות האסטרטגיה החדשה שטוותה - נראה כי אורביט צועדת בכיוון נכון. מחיר המניה התאושש, והכפיל עצמו מהשפל שלעיל, והרווחיות השתפרה.

לאורביט יש שלושה קווי פעילות. הראשון והעיקרי (שעליו התבססה לאורך תקופה ארוכה מאוד) הוא מערכות תקשורת לוויינית לפלטפורמות ניידות, דוגמת כלי שיט, רכבות וכלי תעופה. מערכת זו מבוססת על אנטנה מיוצבת שנקראת VSAT, והיא מהווה מרכיב קריטי ביצירת תקשורת רחבת-פס.

קו הפעילות השני הוא מערכות עקיבה אחר לווייני תצפית ותקשורת מנמיכי טוס, ומערכות טלמטריה (טכנולוגיה המאפשרת מדידה מרחוק ודיווח של מידע באופן אוטומטי) מול כלי טיס. קו הפעילות השלישי הוא מערכות ניהול תקשורת, שמע וניטור וידיאו לכלי טיס ושיט. מערכות אלו כוללות נתב דיגיטלי המאפשר ניהול התקשורת הפנימית בין אנשי הצוות, והתקשורת החיצונית של הצוות מול מי שמחוץ לכלי הטיס/השיט דרך מכשירי הקשר שבה.

המטרה: להגדיל את שוקי היעד

מטרת העל של האסטרטגיה החדשה שטווה גרינברגר הייתה להפוך כל קו פעילות כזה למנוע צמיחה, ולא רק להסתמך על הראשון, מערכות תקשורת לוויינית. "הבנו שלכל אחד מהשניים האחרים יש חסמי כניסה, שברגע שנסיר אותם, יהיה לו פוטנציאל צמיחה לא פחות מזה של הקו הראשון. בעבר, לאורביט הייתה רגל אחת ארוכה ויציבה, ושתיים שעזרו לה להתייצב. עכשיו יש לה שלוש רגליים ארוכות ויציבות", הוא אומר. "עכשיו לחברה יש שלושה מנועי צמיחה, ולא אחד גדול ושני מנועי עזר".

לדבריו, מאז שנכנס לתפקיד, התמקדה אורביט בהגדרת היתרון התחרותי של כל קו פעילות, ובהגדלת השוק שלו. "המטרה היא להפסיק לפנות לנישות, אלא לשוק כמה שיותר גדול. נישות תוקעות אותנו. אורביט עדיין תהיה חברה פרויקטלית, אך יותר מוטת מגמות שוק משהייתה בעבר", אומר גרינברגר. "וזה עובד. אנחנו בנקודת זינוק מאוד טובה".

כשמדובר בקו הפעילות הראשון, זה אומר בעיקר תמיכה בתדר חדש - KA, תדר המאפשר להעביר תקשורת בקצב גבוה יותר ובעלות נמוכה יותר למגה-ביט, לעומת פתרונות תקשורת קיימים. אורביט הצטרפה לקונסורציום o3b כספק יחיד עבור הענף הימי. להערכת חברת הלוויינות שעמה נעשה החוזה, פוטנציאל השוק עבור המערכות שתספק אורביט עומד על 150 מיליון דולר לתקופה של חמש שנים. כמו כן, מגבירה החברה את פעילותה זו בענף האווירי, בין היתר, דרך שת"פ עם תאגיד חלל אירופי.

בקו הפעילות השני, מערכות עקיבה אחר לווייני תצפית ותקשורת מנמיכי טוס, ומערכות טלמטריה, החלה אורביט להשיג דריסת רגל - לא פחות ולא יותר - בחלל. "בקו זה המטרה היא להפוך מספק אנטנות לאינטגרטור שמספק פתרון כולל", אומר גרינברגר. ואכן, בשנתיים האחרונות החלה החברה להפנות טכנולוגיות של קו פעילות זה עבור יישומי תצפיות מהחלל.

כפי שמסבירה החברה בדוחותיה, מערכות לתצפיות מהחלל אוספות מידע מסוגים שונים (מזג אוויר, צילומים לצרכים ביטחוניים ואזרחיים, שינויים סביבתיים שונים וכדומה) מכדור הארץ, דרך לוויינים ייעודים. אשתקד קיבלה החברה הזמנות בשווי 4 מיליון דולר עבור פתרון זה. לצורך כך, פיתחה החברה מערכת משלימה עבור סקטור זה, ששמה Gaia. גרינברגר מעודד מהעובדה כי מספר לווייני התצפיות שישוגרו לחלל בשנים 2010-2019 יהיה כפול מזה ששוגר בשנים 2000-2009 (280 לעומת 135). "ככל שלוויין הוא קטן יותר, הוא צריך אנטנה טובה יותר שתפצה על חוסר ההספק שלו".

במקרה של קו הפעילות השלישי, מערכות לניהול תקשורת, החלה אורביט להפנות אותן לשוק האזרחי, ולא רק לשוק הממשלתי-ביטחוני. לצורך כך, פיתחה החברה מערכת חדשה ששמה Orion, וכבר חתמה על חוזה ראשון מול יצרן כלי תעופה אירופי בשווי של 7 מיליון דולר. חוזה זה סולל דרכה לענף מטוסי נוסעים (כולל ניטור קובצי וידיאו) - עם פוטנציאל עסקאות המשך מיצרן זה שעומד על 40 מיליון דולר, ובמקביל מנסה אורביט לשווק את פתרונותיה אלו ליצרנים אחרים.

לדוגמה, באחרונה הודיעה החברה על חוזה לאספקת ה-Orion לבואינג, ענק התעופה האמריקאי. לדברי גרינברגר, חוזה זה "הוא הוכחה ליישומה המוצלח של אסטרטגיית החברה, ומחזק משמעותית את מיצובה של אורביט כבעלת מערכת ניהול התקשורת המתקדמת והמגוונת ביותר בשוק".

כך, למעשה, קו הפעילות הראשון הגדיל את שוק היעד שלו מ-70 ל-150 מיליון דולר; קו הפעילות השני הגדיל מ-70 ל-200 מיליון דולר, ואילו קו הפעילות השלישי הגדיל מ-20 ל-200 מיליון דולר. כך, נוצר לאורביט שוק שגודלו המקסימלי הוא 550 מיליון דולר, למעלה מפי שלושה מהשוק שאליו פנתה עד לאחרונה.

עכשיו צריך לחכות ולראות כיצד הרחבת שוק היעד תיתן את אותותיה בשורות העליונות והתחתונות של החברה, וכפועל יוצא - במחיר מנייתה.

המספרים של אורביט טכנולוג'יס

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה חיובית בוול סטריט; אפל משיקה דגמי טאבלט חדשים

הנאסד"ק עולה ב-0.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"