גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הווטסאפ של הארגונים: החברה שכבר שווה 1.1 מיליארד דולר

איך הפך סטיוארט באטרפילד את Slack לחברת תוכנה צומחת? התשובה המפתיעה שלו היא: "I have no fucking idea"

סטיוארט באטרפילד / צילום: רויטרס
סטיוארט באטרפילד / צילום: רויטרס

כשנשאל בשבוע שעבר, מעל הבימה של כנס הדיגיטל DLD במינכן, איך הפכה Slack, החברה שהקים, למצליחה כל כך ואיך הגיעה לשווי של 1.1 מיליארד דולר תוך שנתיים, סטיוארט באטרפילד לא התבלבל וירה: "I have no fucking idea". והאמת, קשה שלא להתווכח איתו. חברת Slack מציעה משהו שנראה כמו WhatsApp או אאולטלוק לארגונים. זה נשמע לא סקסי בעליל, אבל מדובר באחת מחברות התוכנה הפרטיות המצליחות ביותר כיום.

הרעיון של המוצר, כפי שמסביר אותו באטרפילד, 41, בראיון ל"גלובס", הוא להוות פלטפורמה לתקשורת בין צוותי עבודה, כך שכל המידע יהיה מרוכז במקום אחד ואפשר יהיה לחפש בו בקלות. המטרה היא לשפר את הפרודוקטיביות בעבודה היומיומית.

"כשאני פותח את Slack, יהיו שם רק קולגות מהעבודה שלי. כשאני פותח את המייל אז יש התראה על מישהו חדש שהתחיל לעקוב אחרי בטוויטר, מיילים מחברים, ממשפחה או ממשקיעים. יש שם בלאגן גדול של מידע שתופס את תשומת הלב שלי במקום להתרכז בעבודה", הוא מתאר את הבעיה ש-Slack באה לפתור.

במילים אחרות, הרעיון הוא לאפשר קיום של ארגון - גדול ככל שיהיה - בלי לשלוח אפילו מייל אחד בין אנשי הארגון. נשמע לא הגיוני בעליל? תשאלו 45 אלף צוותים ברחבי העולם שכבר משתמשים באופן יומיומי במוצר של Slack, כולל חברות כמו eBay, AOL או Adobe, ועוד 35 אלף חברות אחרות.

איך הם עובדים? באמצעות אפליקציית מובייל וממשק וובי ניתן לפתוח ערצי תקשורת שונים, כשכל אחד מהם מקבל שם אחר תחת Hashtag. כך, כל צוות יכול להתרכז בעבודה שלו, במסרים שלו ובתוכנית העבודה שלו. לדברי באטרפילד, יש כאן יתרון משמעותי לעובדים חדשים שמצטרפים לצוות.

"לעומת אפליקציות אחרות, כמו קבוצות WhatsApp למשל, אתה מקבל את כל היסטוריית השיחה ולא מתחיל לקבל מידע מהנקודה שבה הצטרפת. כך שאם אתה עובד חדש, אתה יכול לגלול אחורה או לחפש ולהגיע למידע שהציפו העובדים קודם לכן", מסביר באטרפילד. "כשאנחנו שואלים עובדים במה הם ישתמשו לפני Slack, אז הם אומרים שבכלום, פשוט כי אין באמת מוצר שעושה את העבודה הזו כמונו".

בתחום התקשורת הפנים ארגונית, Slack נתקלת בלא מעט תחרות. מצד אחד יש שחקנים כמו Yammer, סטארט-אפ שהקים מעין רשת חברתית לארגונים שנרכש ב-2012 על-ידי מיקרוסופט ב-1.2 מיליארד דולר. "יאמר היא לא מתחרה. אף אחד לא יכול להריץ את החברה שלו לגמרי על זה. יאמר הפך למשהו בנוסף למיילים או להודעות מיידיות", טוען באטרפילד.

במקביל, פועלות חברות כמו גוגל וסקייפ באותם מישורים ולאחרונה גם פייסבוק הודיעה על Facebook for work מתוך רצון להתממשק לתוך אזורי האנטרפרייז. "אני לא חושב שאנשים מסתכלים על המותג 'פייסבוק' כמשהו שמתאים לסביבת עבודה", הוא מציין.

כיום Slack עובדת רק באנגלית, אך זה לא מפריע לאפליקציה להיות פופולרית ביפן ("המדינה השנייה בפופולריות שלה") ובאירופה ("שליש מהמשתמשים הפעילים מגיעים משם, ורק חלקם מבריטניה"). הצמיחה המטורפת של Slack בשנה האחרונה, הביאה אותה לגייס עד היום 180 מיליון דולר, כשהסבב האחרון באוקטובר הסתכם ב-120 מיליון דולר מגוגל ונצ'רס וקליינר פרקינס לצד משקיעים קודמים.

"מפה לאוזן"

בתחילת פברואר היה זה מארק אנדרסן, אחד המשקיעים הראשונים ב-Slack, שצייץ על החברה ואמר: "מעולם לא ראיתי אפליקציית אנטרפרייז שמזנקת בכזו מהירות - והכול מפה לאוזן", כשהוא מצרף שקופית ממצגת החברה על זינוק מ-4,000 משתמשים פעילים מדי יום בסוף דצמבר 2013 לכ-15 אלף בתחילת פברואר 2014. היום, כמעט שנה אחרי, מדובר על 365 אלף משתמשים פעילים מדי יום, כששליש מהם משלם מנוי פרימיום.

"אנחנו בכלל לא עושים שיווק. חלק זה ויראלי וחלק קורה בגלל שצוותי עבודה שמשתמשים ב-Slack גדלים. ברוב המקרים הצוותים הפחיתו את העבודה עם המייל הארגוני או הפסיקו אותה לחלוטין בעקבות השירות שלנו", מסביר באטרפילד. כשהוא נשאל אם הוא עצמו עדיין משתמש במיילים, הוא מפתיע ועונה שכן. "אבל רק עם אנשים מבחוץ ולא בתוך הארגון", הוא מציין.

כמו טוויטר, פלטפורמת תקשורת מקוונת אחרת, גם Slack נולדה די במקרה כפרויקט צדדי בתוך חברה קיימת. ב-2009 באטרפילד היה ממייסדי Tiny Speck, שבמרכזה עמד משחק מרובה משתתפים בשם Glitch. ההתחלה נראתה מבטיחה. החברה של באטרפילד הצליחה לגייס סיבוב סיד של 1.5 מיליון דולר בהשתתפות משקיעים פרטיים כמו מנכ"ל לינקדאין ג'ף וויינר לצד קרנות מכובדות כמו אנדרסן הורוביץ ואקסל פרטנרס.

בהמשך נרשמו עוד שני סבבים, שיחד הניבו כ-15 מיליון דולר לקופת הגיוסים של החברה, אבל החזון התרסק באחת ולמזלם של המשקיעים, באטרפילד ואנשיו הצליחו לעשות שינוי, או כמו שהדבר מכונה בתעשייה Pivot.

"כשהתחלנו לבנות את המשחק, השתמשנו בשירות השיחות הישן IRC. זה עדיין פופולרי בקרב מהנדסים ובקהילת הקוד הפתוח. התחלנו להוסיף עוד ועוד פיצ'רים כדי לתקשר בינינו כשעבדנו על פיתוח משחק. כשהחלטנו לסגור את המשחק, הבנו שלא נעבוד שוב עם מערכת תקשורת כזאת מיושנת, אבל הבנו שדווקא יש פה פוטנציאל וצורך בדיוק לצוותי עבודה כמו שלנו", נזכר באטרפילד.

עבור באטרפילד, הסיפור עם Slack הוא לא ההצלחה הראשונה. לצד אשתו דאז קתרינה פייק, הוא נמנה על צוות המייסדים של שירות התמונות המקוון flickr, שהוקם ב-2004 ונמכר שנה מאוחר יותר ליאהו בכ-25 מיליון דולר. ב-2008 הוא עזב את החברה ואת אתר התמונות שכנראה הקדים את זמנו. "יש לפליקר עדיין הרבה משתמשים ואת ספריית התמונות הגדולה בעולם אז עדיין יש שם ערך ופוטנציאל", הוא אומר.

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת