גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלטרנטיבה להשקעה? עד 10% תשואה - ברכישת חניונים

תשואה של 7%-8% ואפילו של 10% קורצת למשקיעים; תקן החניה החדש יצמצם את היצע החניות החדש ויוסיף להם ביקוש, אבל ההבטחה שנראה מתישהו רכבת קלה בת"א מרחפת מלמעלה

חניונים / צילום: תמר מצפי
חניונים / צילום: תמר מצפי

על רקע ההצפה במיזמי משרדים ומסחר באזור גוש דן בכלל ובתל-אביב בפרט, עולות לאחרונה לכותרות יותר ויותר עסקאות נדל"ן מסוג חדש, המלמדות, אולי, על אפיק אלטרנטיבי פופולארי להשקעה - רכישת חניונים. זה אולי נכס זוהר פחות מבניין משרדים הנראה למרחוק, אך התשואה שהוא מניב נאה למדי. זהות הרוכשים מגוונת: מגופים מוסדיים, דרך חברות ציבוריות ופרטיות ועד אנשי עסקים.

החדשה הגדולה האחרונה בתחום היתה רכישתו של חניון קרתא, הסמוך לעיר העתיקה בירושלים, בסכום שיא של 107 מיליון שקל על-ידי חברת ריט 1 בניהולו של שמואל סייד. זאת, לאחר שבהתערבות הממונה על ההגבלים העסקיים בוטלה זכייתה במכרז של חברת אלרוב המחזיקה בשני חניונים אחרים באזור. מוקדם יותר השנה דווח כי היזם ואיש העסקים אבי שחר, המחזיק בכמה חניונים בתל-אביב, רכש את חניון אלקטרה ברחוב הרכבת בעיר ב-30 מיליון שקל. כמו כן נרשמו עסקאות שמקורן בצרכים תפעוליים של חברות ולא לשם השקעה (כך לפחות במוצהר), כמו רכישתו ב-2012 של חניון היהלום על-ידי חברת הראל ביטוח בכ-19 מיליון שקל מידי ק.א.מ. מקרקעי יהלום. ויש עוד דוגמאות רבות.

האם אנו עדים למגמה בקרב המשקיעים לנטוש את מפעלי התעשייה, מרכזי המסחר ובנייני המשרדים - ענפים הרווים בהיצע של בנייה חדשה? "אין כרגע מגמה קונקרטית לרכוש חניונים להשקעה", מתעקש גורם בכיר באחת מחברות הנדל"ן המסחרי הגדולות בארץ. לדבריו, "צריך לזכור שברוב המקרים, חניונים אינם בגדר נדל"ן מניב אלא נדל"ן תפעולי המספק שירות. יוצאי דופן הם נקודות מסוימות עם ביקוש חניה גבוה, כמו חניון קרתא בירושלים המשרת את באי העיר העתיקה, וכן העיר תל-אביב, שם, בגלל מחירי השכירות הגבוהים, רכישה ובעלות על חניון יכולות להיות ביזנס לכל דבר ולהניב תשואה של 7%-8% ביחס לעלות החניה".

ההשקעה המשתלמת ביותר

אבל אם שואלים את צחי מרקור, מנהל חברת התפעול חניוני הצלחה המחזיקה, שוכרת ומתפעלת כמאה חניונים ברחבי הארץ, רכישת חניונים היא ההשקעה המשתלמת ביותר כיום: "השקעה בחניונים כנכס מניב נותנת תשואה גבוהה יותר, ורמת הסיכון בה נמוכה יותר. הנכס נהנה מתזרים המבוסס ברובו על כסף מזומן, ולכן יש שיעור נמוך של חובות אבודים. בנוסף, מדובר בנכסים שעוברים גידול והשבחה באופן תדיר, מאחר שכמות כלי הרכב הפרטיים, גם בשנות מיתון, עולה באופן עקבי".

לדברי מרקור, התשואה שמניבים חניונים לבעליהם נעה בין 7.5% ל-10%, תלוי במיקום ובפוטנציאל, והיא מסבירה את הנהירה להשקעה בהם.

- מה גורמי העלות העיקריים בתפעולו של חניון?

"המשפיעים העיקריים הם שכר עבודה לקופאים, בודקים ביטחוניים, סדרנים וכוח אדם מנהלתי. בחניונים אוטומטיים יש מוקד בקרה שמנוהל מרחוק, ומצריך ניהול יומיומי שוטף כדי להתמודד עם בעיות שצצות. בנוסף יש את עלות הארנונה, שמשתנה בין רשות מקומית אחת לאחרת, אבל באופן כללי היא זולה משמעותית ממשרדים".

מרקור דווקא מזהה תזוזה של משקיעים לעבר אופציית החניונים: "אנחנו מזהים התעניינות רבה ברכישת חניונים כנכס מניב, ואף מקבלים בעצמנו פניות מחברות פיננסים וביטוח ומאנשי עסקים פרטיים שמבקשים להשקיע בנכס בעל פוטנציאל השבחה גבוה. רמת העניין היום גדולה משמעותית, בעיקר במהלך השנתיים האחרונות".

ההזדמנות: תקן החניה החדש

מלבד הביקוש הגובר למקומות חניה בשל קצב צמיחת האוכלוסיה ותוספת הבנייה בערים (למגורים, למסחר ולמשרדים), בעלי החניונים הקיימים ממתינים בסבלנות ללחצי הביקוש הצפויים בעקבות היוזמה החדשה-ישנה של משרדי הפנים והתחבורה, לתקן חניה חדש שיצמצם באופן דרסטי את מספר מקומות החניה בפרויקטים לבנייה של נדל"ן מסחרי.

לפי התקן המוצע, שיידון באחת מהישיבות הקרובות של המועצה הארצית לתכנון ובנייה, ישונה יחס החניה המותר מאחד לכל 40 מ"ר בנוי, למקום חניה אחד לכל 250 מ"ר בנוי, כלומר גריעה של יותר מ-80% במספר מקומות החניה. זאת, בין היתר, כדי לעודד את הציבור להשתמש בתחבורה ציבורית ובמיוחד ברכבת הקלה המתוכננת לפעול בעתיד בגוש דן. התקן החדש גם עשוי לדרבן משקיעים לרכוש חניונים קיימים כהשקעה מניבה דווקא עכשיו, רגע לפני שאלה קטנים במידה משמעותית.

- איך אתם מתכוננים לתקן החניה החדש? ולרכבת הקלה?

מרקור: "אנחנו שומעים כבר שנים רבות על הוצאה לפועל של הפרויקט הזה, אבל עד היום לא חשנו בשינויים מהותיים ברמות הפעילות בחניונים כתוצאה מתחילת פעילות כזאת או אחרת. כמובן שאנחנו ערים לתוכניות ועוקבים אחרי ההתקדמות, ונדע להתאים עצמנו בהתאם לתוכניות ולתוואי של הקו ולתחנות. התקן כמובן לא מטריד אותנו ברמת החניונים הקיימים, מאחר שזה דווקא מצמצם תחרות פוטנציאלית לחניונים שלנו, אבל אנחנו מחפשים חניונים נוספים לרכישה או להפעלה, והתקן יגביל את האפשרויות העתידיות שלנו. מצד שני, היוזמה הזו כבר קמה ונפלה בעבר והדברים האלה מאוד דינמיים. קשה לי להעריך איך זה יסתיים".

"עסק טוב"

יואב זנגי מפרסם בימים אלה למכירה באתר יד 2 חניון שבבעלותו, שאותו רכש לפני שש שנים. המחיר - 8.4 מיליון שקל.

זנגי, שותף באתר האינטרנט "כאן בונים" מקבוצת מאקו, שעשה את הונו הראשוני מהימורים, מחזיק בבעלותו חניון נוסף ברחוב הרצל בעיר שגם אותו הוא מתכוון למכור. אף שהוא מנסה להיפטר מהחניונים שבבעלותו, זנגי ממליץ בחום על השקעה בתחום: "אני מתפתח לכיוונים אחרים, אבל מי שיש לו כסף שוכב ורוצה לעשות רווח, כדאי שישקול את זה, במיוחד בחניונים אוטומטיים. בחניונים כאלה יש מערכות מורכבות שעושות לוגריתמים של מה יש ומה נכנס, ומשתמשות בנתונים שמוזנים להן, כמו למשל שבחול המועד עובדי המשרד הזה והזה לא באים, או שבכל יום מספר כזה וכזה של מכוניות יוצאות בשעה מסוימת כי האימהות לוקחות את הילדים מהגן. הדבר הזה מוזיל עלויות תפעול באופן משמעותי".

לזנגי לא היה ניסיון קודם בתפעול חניונים, והוא נעזר בשירותי חברת תפעול. לדבריו, הפעלת חניון היא תורה שלמה, ועל כן שכירת שירות מחברה חיצונית מתאימה למי שאין ברשותו ידע וכן למי שפשוט מבקש להישאר פאסיבי ולהתרכז בהשקעה בלבד. "חניונים זה עסק נהדר", הוא מסכם.

30 מ"ר ברוטו

כשמדובר בבניית חניונים מאפס, שיקולי הרווח וההפסד שונים לגמרי. כמעט תמיד החניה היא סוג של משקולת על היזם, שצריך לתמרן בין שני קטבים - לבנות כמה שפחות חניות כדי לא להיגרר להוצאות גבוהות, ולבנות כמות מספקת של חניות, כדי להצליח אחר כך בשיווק הנכס לקונים או לשוכרים.

מרקור מציין כי בעת הקמה של חניון חדש צריך כמובן להביא בחשבון גורמים נוספים, ובהם איזה סוג של חניון בונים - תת קרקעי, עילי או מקורה; האם מדובר במתקן חניה אוטומטי או מבנה בטון. "להחלטות אלה", הוא מדגיש, "יש משמעות דרמטית מבחינת עלויות הפיתוח. בנוסף, ישנם פערים משמעותיים הנובעים ממיקומו של החניון".

גיא גבע, מנכ"ל ושותף בחברת ניהול הפרויקטים וקסמן גוברין גבע, מסביר כי "עלות הקמת חניון היא פונקציה של שני פרמטרים: יעילות החניון ועלות ההקמה של מ"ר בנוי. יעילות החניון היא התוצאה המתקבלת מחילוק השטח הכולל למספר מקומות החניה. חניון יעיל הוא כזה שהמנה המתקבלת תהיה 30-32 מ"ר למקום חניה; עלות בנייתו של מ"ר נגזרת מתנאים הנדסיים, כמו מפלס מי התהום (במידה שמדובר בחניון תת קרקעי), מספר מפלסי החניה המתוכננים, סוג הקרקע וזיהומים הקיימים בה".

לדברי גבע, תנאים אלה, שלעתים מתבררים רק לאחר תחילת הבנייה, עלולים ליצור פער של עשרות אחוזים בין הוצאות ההקמה המתוכננות להוצאה בפועל. עם זאת, גבע מציין כי פעמים רבות קיימת הצדקה כלכלית להשקעה בהקמת חניון על מגרש המיועד לבנייה מסחרית, עוד לפני שבונים את הבניין, שכן הדבר מצמצם את טווח הזמנים שבו ניתן להשכיר את הנכס למשתמשי קצה עתידיים. "בפרויקטים רבים באזורי ביקוש לחניה, אנו מתבקשים לפתוח את החניון עוד לפני שהקמת הבניין הסתיימה. ברגע שהדבר מתאפשר ברמה ההנדסית והבטיחותית, זה מאפשר להקדים קבלת הכנסות מהנכס עוד בטרם הוא הושלם".

דוגמאות לעסקאות חניות

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

שר החוץ בלינקן כתב במכתב ליו"ר בית הנבחרים ג'ונסון כי שלושת הגדודים שממשל ביידן מצא כי הפרו זכויות אדם של אזרחים פלסטינים יוכלו להמשיך ולקבל סיוע צבאי ● החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה תתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון