גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הדמוקרטיזציה של הפיננסים": מהפכה בטלפון אחד

כשלמיליוני אנשים אין חשבון בנק אבל יש להם מכשיר סלולרי, אפשר לחולל תמורה אדירה בפיננסים ובחיי היומיום שלהם ■ למה באפריקה זה הצליח מאוד ובאמריקה הלטינית פחות ■ כתבה שנייה בסדרה

משתמשים בטלפון נייד בניגריה / צילום: רויטרס
משתמשים בטלפון נייד בניגריה / צילום: רויטרס

הטכנולוגיה הפשוטה שמאחורי התשלומים הניידים מחוללת מהפכה בגישה למימון של מיליוני בני אדם בשווקים מתעוררים. אפריקה, שלפחות לרבע מתושביה יש חשבון בנק, אבל ליותר מ-80% מהם יש טלפון נייד, מובילה את המהפכה הזו.

גם באמריקה הלטינית חיות אוכלוסיות גדולות בעוני שמעבר למערכת הפיננסית הפורמלית אבל עם טלפונים ניידים, אבל מהפכת התשלומים הניידים לא תפסה בה באותה מידה. איך נראית ההתפתחות השונה בכל יבשת?

אפריקה בחזית

רות וומאיתה נגותו כבר אינה מבזבזת זמן וכסף על נסיעות לשוק כדי לקנות בכל יום מוצר אחר לרכב. בזכות הלוואה שקיבלה, נגותו בת ה-37, שמחזיקה חנות קטנה למסנני אוויר ושמנים לכלי רכב בניירובי, יכולה לאגור סחורה. "אני יכולה כעת לקנות סטוק בקרטון במקום כמה חתיכות בנפרד, ולכן אני מקבלת הנחה גדולה יותר", אומרת נגותו, אם לשלושה ילדים שמעסיקה שני עובדים בחנות שלה.

גם ההלוואה וגם העסק שלה הם קטנים. העסק מכניס 550 דולר בחודש, ונגותו מחזירה את ההלוואה שקיבלה, 1,100 דולר, במשך שישה חודשים בריבית שנתית של 18%.

אבל הניסיון שלה הוא דוגמה למהפכה מרשימה בפיננסים ובחיי היומיום של מיליוני בני אדם בניירובי שבמזרח אפריקה. ההלוואה היא באדיבות ספאריקום, רשת הסלולר בשווי 6 מיליארד דולר של קניה, שמספקת גישה למימון גם לקהילות הנידחות ביותר במדינה.

אחרי השקת שירות העברת הכספים והתשלומים הניידים M-Pesa ב-2007, ספאריקום הודיעה בשנה שעברה שהיא משתפת פעולה עם KCB, הבנק הגדול במדינה, למתן הלוואות ללא ביטחונות בסכומים של עד 5 מיליון שילינג קנייתי. "העתיד הוא התלכדות של בנקאות וטלקום", אומר ג'ושוע אויגרה, מנכ"ל הבנק.

שלא כמו אזורים אחרים בעולם, באפריקה ההתלכדות הזו מתממשת. פיתוח טכנולוגיית התשלומים הפשוטה, ביחד עם הגיבוי הרגולטורי שחסר במקומות אחרים, סיפקו את התנאים לקפיצה הזו.

קניה מובילה את המהפכה. כעת היא מוגדרת רשמית כמדינת מעמד ביניים, אבל רק 22% מתושביה מחזיקים חשבון בנק. יותר מ-12 מיליון קנייתים, 29% מאוכלוסיית המדינה, שולחים כספים דרך שגרה באמצעות M-Pesa. השירות הזה הושק רק לפני שבע שנים, אבל משתמשי השירות משגרים כיום 44 מיליון דולר בממוצע יומי של 6.8 מיליון העברות, מה שמצטבר ל-31% מהתמ"ג השנתי של קניה.

כיום יכולים המשתמשים לשלם חשבונות ושכר לימוד, לקנות ביצים במכולת או טיסות - הכול באמצעות הטלפונים שלהם.

"העמקת השוק באמצעות פיננסים דיגיטליים היא הדרך הטובה ביותר", אומר נגיד הבנק המרכזי הקנייתי, ניוגונה נדונגו. היא עזר להצית את מהפכת הטלפונים הניידים באפריקה על ידי מתן גיבוי למימון נייד בקניה, במקום להגן על מונופולים בנקאיים שקיימים במקומות אחרים.

קניה נשארה המאמצת המפורסמת ביותר של תשלומים ניידים, עם רשת של 139,000 סוכנים של M-Pesa, אבל השיטה הזו מגיעה גם למקומות נוספים, כמו הודו ורומניה. היא מספקת פתרונות גם במדינות מסוימות שאחרי מלחמות כמו סיירה ליאון והרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, שהתשתיות שלהן נהרסו.

גם דרום סודן, ששרויה כעת במלחמת אזרחים, מתכננת להשיק בקרוב שירות טלקום בנקאי. בקניה, בנק אקוויטי, בעל מספר הלקוחות הגדול ביותר, התחבר לרשת הסלולר איירטל, שמציעה שירותים כספיים ניידים בגרסה שלה.

יוזמת ההלוואות של ספאריקום נתנה עד כה רק 1,000 הלוואות, אך היא מתכננת מיליון הלוואות עד סוף שנה זו. "עסקים קטנים ובינוניים הם 40% מהתוצר של קניה", אומר בוב קולימור, מנכ"ל ספאריקום. "מי שמחזק אותם באמת מתחיל לגרום לכלכלה לרוץ".

אמריקה הלטינית מפגרת

יותר מ-80,000 תושבים בפרגוואי קנו ביטוח דרך מיזם משותף של רשת הסלולר Tigo Money וחברת ביטוחי המיקרו השבדית Bima. הם משלמים את הפרמיה בלי ביורוקרטיה, טפסים ויתר כאב ראש, לחלוטין באמצעות הטלפונים הניידים שלהם. "זה פנטסטי", אומר אנדריאה גונזלס, רוכל בגדים בן 26 מעיירה ליד הבירה אסונסיון. "הביטוח הזה יעזור לי מאוד אם תהיה לי תאונה או פציעה".

לתושבים רבים באמריקה הלטינית, מוצרים פיננסיים עדיין אינם קנייה שהיא בהישג יד. כמו באפריקה, גם כאן חיות אוכלוסיות גדולות מתחת לקו העוני ומתחת למערכת הפיננסית הרשמית, אבל עם טלפונים ניידים.

אבל השילוב של תקשורת סלולר והעברות כספים שתפס בקניה, למשל, לא תפס באמריקה הלטינית באותה מידה. קיים אמנם מגוון של שירותי ארנק נייד ברחבי היבשת הזו והים הקריבי, אך רוב השירותים הללו מתקשים להתרחב. בשווקים הלטינו-אמריקאיים הרשתות הבנקאיות גדולות הרבה יותר, וגם בנקאות של עסקאות פשוטות באמצעות חנויות נפוצה הרבה יותר. באפריקה לא קיימות תשתיות כאלה, ולכן היה צורך גדול יותר בשירות כמו M-Pesa.

"כש-M-Pesa הושק, היו בכל קניה 700 מכשירי כספומט, לא היו שירותי ווסטרן יוניון או העברות כספים ובנקאות באמצעות סוכנים", אומר ג'ון אואנס, מנהל תחום הכסף הנייד ב"ברית למען היכללות פיננסית" (Alliance for Financial Inclusion).

יוזמות בנוסח M-Pesa הגיעו לכמה מהמדינות העניות ביותר באמריקה הלטינית. Tigo Money היא הדבר הקרוב ביותר לשירות העברות כספים ותשלומים ניידים, והיא מצליחה בפרגוואי. חברה זו פועלת גם בגוואטמלה. חברת הסיוע Oxfam משתמשת בה כדי להעביר סכומי סיוע ישירות לאנשים בקהילות עניות. בכמה אזורים כפריים לא קיימת התשתית הסלולרית הנחוצה. רוסאריו רובלס, השר לפיתוח חברתי במקסיקו, אומר שהאפשרות שהמדינה תשלם קצבאות תמיכה באמצעות טלפונים ניידים היא "חלום מבחינתנו".

גם ברזיל, הכלכלה הגדולה ביותר באמריקה הלטינית, מפגרת אחרי כמה מהמדינות הקטנות יותר ביבשת. "השוק הברזילאי ממתין זה שנים לכך שתשלומים ניידים יהפכו למציאות", הכריזה ענקית הטלקום הספרדית טלפוניקה כאשר היא השיקה ברית עם מסטרקארד להצעת שירותי ארנק נייד בברזיל בשנה שעברה.

המבקרים טוענים שההתגוששויות בין הבנקים, שנתמכים על ידי הרגולטורים, לרשתות הטלקום על השוק החדש האטו את אימוץ שיטות התשלום הנייד ביבשת, אבל אואנס אומר שהרגולציה משתנה במהירות, והבנקים מתחילים לחפש הזדמנויות בשוק הזה.

בנקולומביה הקולומביאני השיק מערכת תשלומים ניידים שנקראת "אהורו אה לה מאנו" ("החיסכון בידיך"). הבנק המקסיקני BBVA Bancomer, שלקוחותיו הם בדרך כלל מיעוטי הכנסה, מתכנן להשיק חשבונות וירטואליים שיאפשרו ללקוחות לוותר על כרטיסי האשראי שהם יקרים מדי לניהול על ידי הבנק.

קרלוס דנאל, יו"ר ג'נטרה, החברה שהבנק שלה, קומפרטאמוס, מציע מימון-מיקרו במקסיקו, פרו וגוואטמלה, אומר שהטכנולוגיה הניידת היא "הזדמנות לשנות את הדרך שבה אנחנו משרתים לקוחות". "האינטראקציה פנים אל פנים אולי לא תיעלם לגמרי, אבל היא תוחלף באופן חלקי", הוא אומר. "עלויות ביצוע ההוראות ללקוחות יהיו נמוכות יותר, וגם עלויות השירות של הבנקים יהיו נמוכות יותר".

עוד כתבות

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום